Pisao sam već o tom problemu ranije na forumu (isto Intesa, devizna Visa debitna). Imao sam na njoj partiju u evrima i partiju u dolarima. Uglavnom sam je koristio za plaćanje članarina u nekim stručnim udruženjima koja su u Americi i njihovih publikacija. Do pre 5-6 godina su se dolari zaista mogli direktno koristiti (jedino što su se prvo skidali evri ako ih ima, ali ako je partija sa evrima na nuli, onda su dolari skidani bez ikakve konverzije i provizije). Ali tada je promenjeno - i u Intesi i u još nekim bankama kod kojih sam pitao - i sva strana plaćanja su počela da se obračunavaju u evrima. Pri tome se koristi Visin kurs, koji je korektan (nema konverzije u dinare i nazad po kursu banke koji je nepovoljan).Martin Mystere napisao: 16 Dec 2022, 17:25 Svraćao juče do Intese da bih uzeo instrukciju za plaćanje zbog ovog službenog puta za USA i pitam koja mi je najbolja opcija za plaćanje karticom tamo (jer neke stvari bezuslovno moram da platim karticom) i kaže mi službenica da mi izrade Visa Classic Debit karticu koja će biti vezana za devizni (dolarski) račun na koji će mi od strane firme biti uplaćeni dolari.
E sad pitanje za one sa iskustvom i one koji se dobro razumeju u materiju - da li u tom slučaju ima bilo kakvih troškova konverzije (po meni ih ne bi trebalo biti jer se na taj račun za koji je kartica vezana uplaćuju sredstva u valuti u kojoj i plaćam robu/usluge ali eto da ipak pitam) i hoće li se tom karticom u toj valuti moći plaćati bez problema i kada se nešto kupuje online i kada se kupuje live (u prodavnici, restoranu etc)?
U isto vreme, Intesina Maestro dinarska kartica (tada izdavana kao osnovna kartica za dinarski račun) je takođe mogla sasvim lepo da se koristi u inostranstvu, kao i za internet devizna plaćanja. Sve se obračunavalo u dinarima, ali je Mastercard kurs bio čak vrlo povoljan. Ja to nisam mnogo koristio, ali kolega koji je dosta putovao po Mađarskoj, Grčkoj, Italiji jeste, i bio je baš zadovoljan.
Sada koristim samo "multivalutnu" karticu MTS banke i u ugovoru jasno piše da se sva devizna plaćanja obračunavaju u evrima. To je Mastercard debit (ono što se ranije zvalo Maestro) kartica. Ako na računu ima evra, skida evre, ako ne, skida dinare. Dolare nisam ni pokušao da uplaćujem / kupujem, jer nema poente. Kurs pri konverziji je takođe sasvim ok (nema veze sa kursnom listom banke i nema duple konverzije).
Tako da preporučujem da na kartici koju ćeš koristiti u Americi imaš evre ili dinare. Dolari će biti obračunati po kursu "kartičarske" firme. Ako imaš dolare na računu, u bankama koje "vrše obračun u evrima" će postojati izvesni gubitak u konverziji, jer će kartičarska firma ispostaviti banci iznos u evrima, a banka će ga po svom kursu skinuti sa dolarskog računa. Iz vremena kad je Intesa prešla na obračun u evrima, a ja još imao dolare na računu, to je bio gubitak od oko 5-6 %.
U stvari, najbolje da pitaš u raznim bankama. Prijatelj koji ima multivalutni račun u Mobi banci (ex Telenor) i dolarske prilive, kaže da može da ih troši direktno bez ikakvog gubitka. Ako mora da bude Intesa, pitaj npr. za American Express karticu i kakva pravila važe za nju.