Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od snork »

Martin Mystere napisao: 16 Dec 2022, 17:25 Svraćao juče do Intese da bih uzeo instrukciju za plaćanje zbog ovog službenog puta za USA i pitam koja mi je najbolja opcija za plaćanje karticom tamo (jer neke stvari bezuslovno moram da platim karticom) i kaže mi službenica da mi izrade Visa Classic Debit karticu koja će biti vezana za devizni (dolarski) račun na koji će mi od strane firme biti uplaćeni dolari.

E sad pitanje za one sa iskustvom i one koji se dobro razumeju u materiju - da li u tom slučaju ima bilo kakvih troškova konverzije (po meni ih ne bi trebalo biti jer se na taj račun za koji je kartica vezana uplaćuju sredstva u valuti u kojoj i plaćam robu/usluge ali eto da ipak pitam) i hoće li se tom karticom u toj valuti moći plaćati bez problema i kada se nešto kupuje online i kada se kupuje live (u prodavnici, restoranu etc)?
Pisao sam već o tom problemu ranije na forumu (isto Intesa, devizna Visa debitna). Imao sam na njoj partiju u evrima i partiju u dolarima. Uglavnom sam je koristio za plaćanje članarina u nekim stručnim udruženjima koja su u Americi i njihovih publikacija. Do pre 5-6 godina su se dolari zaista mogli direktno koristiti (jedino što su se prvo skidali evri ako ih ima, ali ako je partija sa evrima na nuli, onda su dolari skidani bez ikakve konverzije i provizije). Ali tada je promenjeno - i u Intesi i u još nekim bankama kod kojih sam pitao - i sva strana plaćanja su počela da se obračunavaju u evrima. Pri tome se koristi Visin kurs, koji je korektan (nema konverzije u dinare i nazad po kursu banke koji je nepovoljan).

U isto vreme, Intesina Maestro dinarska kartica (tada izdavana kao osnovna kartica za dinarski račun) je takođe mogla sasvim lepo da se koristi u inostranstvu, kao i za internet devizna plaćanja. Sve se obračunavalo u dinarima, ali je Mastercard kurs bio čak vrlo povoljan. Ja to nisam mnogo koristio, ali kolega koji je dosta putovao po Mađarskoj, Grčkoj, Italiji jeste, i bio je baš zadovoljan.

Sada koristim samo "multivalutnu" karticu MTS banke i u ugovoru jasno piše da se sva devizna plaćanja obračunavaju u evrima. To je Mastercard debit (ono što se ranije zvalo Maestro) kartica. Ako na računu ima evra, skida evre, ako ne, skida dinare. Dolare nisam ni pokušao da uplaćujem / kupujem, jer nema poente. Kurs pri konverziji je takođe sasvim ok (nema veze sa kursnom listom banke i nema duple konverzije).

Tako da preporučujem da na kartici koju ćeš koristiti u Americi imaš evre ili dinare. Dolari će biti obračunati po kursu "kartičarske" firme. Ako imaš dolare na računu, u bankama koje "vrše obračun u evrima" će postojati izvesni gubitak u konverziji, jer će kartičarska firma ispostaviti banci iznos u evrima, a banka će ga po svom kursu skinuti sa dolarskog računa. Iz vremena kad je Intesa prešla na obračun u evrima, a ja još imao dolare na računu, to je bio gubitak od oko 5-6 %.

U stvari, najbolje da pitaš u raznim bankama. Prijatelj koji ima multivalutni račun u Mobi banci (ex Telenor) i dolarske prilive, kaže da može da ih troši direktno bez ikakvog gubitka. Ako mora da bude Intesa, pitaj npr. za American Express karticu i kakva pravila važe za nju.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

Nažalost, s obzirom da se radi o većoj sumi koju mi uplaćuju u dolarima, jedini način da imam na kartici dinare ili evre jeste da u banci izvršim konverziju iz dolara i neku od te dve valute, po njihovom kursu što tek mislim da je nepovoljna solucija... Takođe vezan sam isključivo za Intezu, ali ću se raspitati kako stoje stvari sa AmEx..
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Ako nekog interesuje ili ima dilemu u vezi plaćanja karticom u inostranstvu u zavisnosti od valute na deviznom računu, evo odgovora Intese:

Kada izvršite transakciju Visa Classic Debit platnom debitnom karticom najpre se na računu formira uvećana rezervacija. 

Bez obzira u kojoj valuti i kojom karticom izdanja Banca Intesa vršite transakciju, ista se autorizuje u valuti RSD. Ovo praktično znači da za svaku obavljenu transakciju kartičarska organizacija dostavlja Banci autorizovani iznos u valuti RSD, na taj iznos se dodaje uvećanje od 4% i tako se formira rezervacija (primenjuje se kupovni kurs za valutu EUR za formiranje rezervacije). Navedeno se odnosi isključivo na rezervisanje sredstava na računu kartice po obavljenoj transakciji. Dakle pored samog iznosa transakcije potrebno je obezbediti sredstva i za uvećanu rezervaciju.

Visa International kartičarska organizacija svaku transakciju obavljenu Visa Classic debit karticom na zaduženje prosleđuje u valuti EUR, dok se račun zadužuje u valuti u kojoj je otvoren. Ukoliko je transakcija izvršena u valuti koja nije EUR najpre će Visa kartičarska organizacija izvršiti konverziju iz lokalne valute u valutu EUR. U slučaju da devizni platni račun nije otvoren u valuti EUR, Banka će izvršiti konverziju iz valute EUR u valutu računa, primenom prodajnog kursa za valutu EUR, pa zatim kupovnog kursa za valutu u kojoj je otvoren devizni platni račun.

Kada dođe do knjiženja transakcije, ukoliko kursne razlike ne postoje u trenutku knjiženja ili su manje od uvećane rezervacije, višak rezervisanih sredstava se po automatizmu vraća u raspoloživo stanje na devizni platni račun.

Preporuka Banke je da se za plaćanja u inostranstvu i ka inostranim sajtovima koristi Visa Classic Debit platna kartica povezana sa računom u valuti EUR obzirom da Visa kartičarska organizacija vrši konverziju iz valute u kojoj je vršeno plaćanje ka valuti EUR bez izuzetka.

U ovom slučaju rezervacije bi se formirale, odnosno transakcije bi se po Vašem računu knjižile na sledeći način: iz valute USD u kojoj je Vaš račun ka valuti EUR po pravilima kartičarske organizacije Vise, te naknadno iz valute EUR ka valuti USD u kojoj se naplaćuje prodajno mesto.

Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Na osnovu ovog napred napisanog, izgleda da je najbolja opcija da za devizni račun koji imam u evrima izvadim Visa Classic debitnu karticu vezanu za EUR, da prodam dolare koji ce mi biti uplaćeni na dolarski račun, kupim evra i uplatim ih na devizni račun vezan za evre i da tamo plaćam tom Visa Classic debitnom karticom vezanom za evre, pri čemu bi kupoprodaja deviza išla preko neke od menjačnica a definitivno ne preko banke i njenog kursa...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Već sam više puta plaćao (preko neta) sa akrticom Erste banke (Master) i svaki put je skidano direktno u dinarima bez konverzije medjusobno iz valuta.
Kupovao sam u Rubljama i Eurtima i isto je bilo.
Kurs kupovni (za EUR keš) u Erste je čak bio povoljniji od menjačnice preko puta banke, tog dana kada sam na moje iznenadjenje to konstatovao eto reda radi.

Imam kod Intese Visa Biznis debitnu karticu i najbolje je bilo funkcionisanje banke dok je bila Delta banka, a Intesa je svake godine sve gora i gora i po pitanju provizija i po pitanju usluge ako slučajno zatreba šalter.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Video si odgovor Intesinog centra za platne kartice a što se tiče kursa sada je kod njih kupovni dolara 105,07 dinara (u menjačnici 108,50) a prodajni evra 120,26 (u menjačnici 117,50)...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ako se vec gleda da idealno prodjes, zasto bi uopste razmatrao visa classic debit ako na svaku transakciju moras da racunas i dodatnih 4% za rezervaciju?

Zar nije bolje da koristiš kreditnu karticu pa da oni TEBE cekaju za pare a ne ti ni njima da placas unapred uvećanu cifru i posle čekaš da ti vrate/oslobode?

Taj zvanicni kurs banke nije onaj koji se koristi za konverziju, ni preko aplikacije a ni za transakcije. Probaj da zamenis nesto u aplikaciji pod opcijom menjacnica i videces koji se kurs koristi.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Kreditnu Matercard karticu sam otkazao kada sam uzimao keš kredit za auto tako da trenutno nemam nijednu a nešto nisam voljan da je ponovo uzimam.

Što se tiče kursa zamene u menjačnici banke (kada bih u stanju ludila to učinio preko aplikacije) i u nekoj ovako menjačnici, razlika za $7,5k koliko bih trebao da dobijem je negde oko €400 čistog gubitka u slučaju zamene po kursu banke i to u najboljem slučaju.

Kada idem preko aplikacije na kalkulator kursa i zamenu dobijam da je 1€ = 1,1446$
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Bas treba da idem sutra prekosutra da uzmem novu karticu pa cu pitati da li je moguce vezati dolarski racun za kreditnu karticu i onda vrsiti placanja bez konverzije. Ovaj odgovor sto si dobio je ocigledno namenjen za visa debitnu jer po tome cak i ako imas devizni racun vezan za nju, radi se konverzija i u slucaju placanja u evrima. To definitivno nije slucaj sa kreditnim karticama i euri se trose direktno bez konverzije.
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:

Post od Martin Mystere »

Da, da, ovo je za debitnu karticu, ali proveri pa molim te javi šta su ti rekli.

A ja ću pričekati sa apliciranjem za debitnu vezanu za račun u evrima...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Pitah je, ne moze dolarski racun da se veze sa kreditnom pa da se ne placa konverzija, tj. i da moze opet bi bilo konverzije. Najbolji nacin je da podignes pare, zamenis u menjacnici u evre i uplatis na racun(ili nosis dolare u kesu).
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Do septembra sam pratio dolar, a onda prestao. Bogami je sad baš opao, sa tendencijom da tako nastavi.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Da li neko ima iskustvo sa openbank (https://www.openbank.nl/) deo Santander (Spanija). U Holandiji mogu da se otvore racuni (sve online) i dobije kartica sve za dzabe plus daju kamatu na stednju prvih 6 meseci 2% a onda 1,5%. Ukljucena je normalno u sistem banaka i osigurani su depoziti do 100.000 eur. Bas ozbiljno razmisljm da otvorim racun kod njih. Kod svih review-a kazu da ime je support jeziv sto je i logicno… E da i online placanje nije tako dobro pokriveno jel je to prakticno Spanska a ne Holandska banka (Holandija dugo ima jedan od najboljih sistema za online placanja na svetu - IDEAL), ali kartica normalno funkcionise…
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Da i ja pitam za Procredit banku, koristi li neko njihove kartice, kakvi su sa bankomatima, plaćanjima karticama u inostranstvu, radi li Apple Pay sa njihovim karticama i slično. Vidim da u nekom skupljem paketu daju nešto tipa 5 podizanja novca sa bilo kojeg bankomata bez naknade i slično...
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Imaju dva bankomata u gradu, preko puta promenade i u centru. Ne verujem da su nesto menjali. Sreca u nesreci je sto se moze 5x mesecno dizati novac sa bilo kog bankomata bez provizije. Meni je na naselju bila postanska ispred zgrade pa sam tako i radio. Aplikacija im isto nije nista posebno, prelaskom u raiffeisen sam ‘pao na dupe’ u odnosu na procreditovu aplikaciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori