Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od somi-car »

@carov2 klasicna izivljavanja, bez uvrede...

Na mojoj svadbi je gost bio pevac koji uzima 10.000 eur za nastup. Ali fora je sto nam je on visegodisnji prijatelj, pa je dosao kao gost.

Dok su svi drugi pricali i mislili da sam toliki novac izdvojio za njega, istina je bila skroz drugacija :)

Dobio sam reklamu na foru :)
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

:plusone:

heroj dao najbolji odgovor.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

snork napisao: 27 Jul 2019, 21:58
ljubitelj napisao: 26 Jul 2019, 21:57 STOP znaci u zakonu, obaveza zaustavljanja pre ulaska u raskrsnicu i iz pozicije stajanja (sa brzinom jednakom nuli) uverenje optickim putem da je ulazak u raskrsnicu moguc bez ometanja drugih koji se vec krecu putem/ulicom sa prvenstvom prolaza.

Druga je stvar da li je realno mogao biti vidjen taj neki auto u glavnoj ulici sa prvenstvom prolaza, da li je bila losa vidljivost, da li je bio zaklonjen pogled itd.. sve te okolnosti cine udeo ali se moraju i dokazati.
Npr ako je parkirani auto u zoni raskrsnice ometao jasan pregled i pogled vozacu koji je stao na STOP liniju onda je i vozac/vlasnik tog auto saodgovoran za izazivanje nesrece.
Samo to treba i dokazati sto nije bas jednostavno cesto.
Ljubitelju, sve napisano je tačno, ali zamisli sledeću situaciju: Ulica sa znakom STOP izlazi na glavnu ulicu koja se oko 100 m od ove raskrsnice prostire pravo, a zatim pravi krivinu. Ne postoji način da vozila koja čekaju na STOP vide šta je iza ove krivine, čak i kada prođu znak STOP i uključe se u glavnu ulicu. Ograničenje brzine u glavnoj ulici je zbog toga 40 km/h.

Ja sam imao slučaj da stanem na STOP, ustanovim da nema vozila u glavnoj ulici, polako krenem da se uključim, i dalje ne vidim nikoga, i onda brzinom od 100 km/h doleti tip sa Audijem i stranim tablicama, jedva izbegne sudar i počne da me psuje i preti. Pretpostavljam da bih po logici koju si naveo ja bio kriv, jer sam imao znak STOP? Da li bih ja bio taj koji je "izazvao nesreću"?

Ne moras da pretpostavljas, ti si se ukljucio u saobracaj prema pravilu koje je ZOBS predvideo. Pogledaj jos jednom moj post koji citiras.
100 metara nakon ukljucenja je vec dovoljno da vidis i da se normalno ukljucis.
NJegova brzina nema veze sa tvojom obavezom da stanes na STOP kao sto ti i jesi pravilno ucinio.
ljubitelj napisao: 26 Jul 2019, 22:10 Taj dodatni set krsenja zakona nakon same nesrece je drugi par carapa, nevezano za saobracajni prekrsaj koji jeste ucinio, prekoracenje brzine.
Za to drugo delo krsenja drugog zakona, naravno da treba da bude adekvatno sankcionisan kako je taj drugi zakon predvideo.
A kazne za vise prekrsaja da se kumulativno sabiraju.

Iz mog primera se vidi da se prekrašaji ne mogu uvek nezavisno posmatrati, niti svako biti odgovoran "za svoj deo".

Naravno da mogu i moraju ucesnici da svako samostalno odgovara za svoje postupke. To sto si citirao se odnosi na bezanja sa lica mesta, za pretnje oruzjem, i sta je vec sve receno da je doticni dodatno uradio nakon same nesrece.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

nikaragva napisao: 27 Jul 2019, 18:25
starac vujadin napisao: 27 Jul 2019, 14:35 Pa, ništa - lepo se provedi i uživaj :thumbup: Gledaj to sve pozitivno, biće sigurno živopisno.
Videće uživo sise
Ako je mladozenja ovaj s dugackom kosom, lik izgleda kao da ima 50 godina, malko je okasnio za svadbu :D
Ali ako ljudi vole, onda merak nema cenu :D
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Mladozenjin tatko :) ili u tim momentima gazda kako ga posluga naziva...

Samo mi nije jasno ovo izdrkavanje u ispijanju minijaturnog Jegera...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Sedite u auto i prodjite tom ulicom, nema sile kada je neko parkiran kao ovi mamlazi na snimku, da se vidi lepo pre nego sto izadjes.
Kad se ide iz Knj.Ljubice pregledno je to ukrštanje. Meni su iz St.bana dolazili i motocikli sa sličnom brzinom i ništa nije bilo..potrebno je samo bazične opreznosti, ništa posebno...i bez stajanja na STOP, dovoljno je oprezno usporiti. Kola koja su bila parkirana uz Walter nisu na uglu, nego barem 10 metara udaljeni od ugla i ne ometaju toliko liniju preglednosti. I na google maps se lepo vidi koliko je ta raskrsnica sasvim pristojno pregledna.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dakle, jedan auto parkiran pored baste na trotoaru, od njega, baste Waltera i 3 automobila parkirana ispred baste Waltera u Strahinjica Bana, ona ne vidi dalje od 10, 15m.
Ima manje od pola sekunde da odreaguje na auto koji se pojavljuje, pre nego sto je udari.
Kada sam pogledao video na YT i usporio na 0.25x, vidi se da je batica za otprilike sekund i po presao ~40m. Dakle, na 3s je usao na snimak, pre kraja 4. sekunde ga nije bilo na snimku i to sve uz verovatno kocenje/usporavanje kada je video zenu...
Koliko je to, ~100-110km/h...?

Dakle, debilcina je za sekund i po presao minimum ovu razdaljinu na slici:
Screenshot (69).png
Ali ok, tebi su motori izletali pri 150km/h tu i ti si ih video u tih 10m, skontao da idu 150km/h i ukocio na vreme, pre ulaska u raskrcinu.
Pri tom, znas odokativno da procenis da li su isli brze od ovog Bmwa.
Ja ti cestitam, jer ja cisto sumnjam da bih uspeo bilo sta od toga.

Moje misljenje je da je riba bila mozda malo nepazljivija od prosecnog vozaca, ali da ovde prosto ne mozes na vreme videti da ce majmun da predje fazon 80m za vreme koje je tebi potrebno da prodjes raskrsnicu...to ni u fantaziji ne moze covek da predvidi.

Ja ne znam da li vi kapirate da je on 100+ km/h preleteo 2 pesacka prelaza u jako prohodnoj ulici?
Tu(kako smo i videli) vozac nema uticaja ni na sta, samo moze da zazmuri kada se nesto iznenada desi, bila to riba u autu, auto koji se isparkirava ili pesak na pesackom...
Pored ostalih stvari, instant bezanja iz zemlje, velike verovatnoce da je bio pijan, spominjanja rafalnog oruzija...ovom liku treba zabraniti da ikada vise vozi auto u Srbiji, pored zatvora, naravno.
Za daleko manje stvari od ovoga se ljudima brani ulazak u druge zemlje.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

+1 slazem se za sve

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

+2

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Dakle, jedan auto parkiran pored baste na trotoaru, od njega, baste Waltera i 3 automobila parkirana ispred baste Waltera u Strahinjica Bana, ona ne vidi dalje od 10, 15m.
Oko 15m u najgorem slučaju, pod najoštrijim uglom bliže strani gde je bašta, u dužoj dijagonali koja gleda ka suprotnoj strani dobaci pogled još oko 10m
Kao što je kolega sa foruma procenio na oko 80...80-90km/h..slažem se s njegovom procenom. To je sumanuta brzina u svakom slučaju sve i da nema nikog na ulici, ako ništa ono zbog auta jer je ulica vrlo neravna na različitim stranama i u principu treba voziti slalom po njoj.
Ali ok, tebi su motori izletali pri 150km/h tu i ti si ih video u tih 10m, skontao da idu 150km/h i ukocio na vreme, pre ulaska u raskrcinu.
Gde sam rekao da su bilo koji motori išli 150? Išli su sličnom brzinom i ne samo oni. Motore sam spomenuo jer su manje vidljivi od kola...srećom, bučniji su. Za razliku od tebe i ostalih sa foruma ja živim i radim u tom kraju i prošao sam tom raskrsnicom sigurno najmanje 5000 puta u svom životu...možda i 50% više, nije bitnmo. Nekad prođem u 5x dnevno. Zato je moja procena preglednosti i mogućnosti reakcija u ovoj konkretnoj situaciji sasvim pouzdana i tačna.
Moje misljenje je da je riba bila mozda malo nepazljivija od prosecnog vozaca, ali da ovde prosto ne mozes na vreme videti da ce majmun da predje fazon 80m za vreme koje je tebi potrebno da prodjes raskrsnicu...to ni u fantaziji ne moze covek da predvidi.
Nije bila "možda malo nepažljiva", nego je s obzirom na sporo, konstantno kretanje koje se vidi na snimku bila potpuno odsutna...da li je razmišljala skrene levo ili da nastavi pravo, da li je tražila mesto za parking, da li joj zvonio telefon ko zna, ali žena nije uopšte usporila. Srećom da je išla dosta sporo.
Pored ostalih stvari, instant bezanja iz zemlje, velike verovatnoce da je bio pijan, spominjanja rafalnog oruzija...ovom liku treba zabraniti da ikada vise vozi auto u Srbiji, pored zatvora, naravno.
Slažio bih se, ali to nema veze sa preglednošću raskrsnice o čemu sam pisao. Nažalost, verovatno je sve ovo o čemu pričam dosta uticalo da se taj mamlaz izvuče...ako je on to uopšte uradio, pošto mi više liči da je primio na sebe tuđu krivicu s obzirom kako su se posle odvijali događaji.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

starac vujadin napisao: 28 Jul 2019, 13:07
Oko 15m u najgorem slučaju, pod najoštrijim uglom bliže strani gde je bašta, u dužoj dijagonali koja gleda ka suprotnoj strani dobaci pogled još oko 10m
Kao što je kolega sa foruma procenio na oko 80...80-90km/h..slažem se s njegovom procenom. To je sumanuta brzina u svakom slučaju sve i da nema nikog na ulici, ako ništa ono zbog auta jer je ulica vrlo neravna na različitim stranama i u principu treba voziti slalom po njoj.
Gde sam rekao da su bilo koji motori išli 150? Išli su sličnom brzinom i ne samo oni. Motore sam spomenuo jer su manje vidljivi od kola...srećom, bučniji su. Za razliku od tebe i ostalih sa foruma ja živim i radim u tom kraju i prošao sam tom raskrsnicom sigurno najmanje 5000 puta u svom životu...možda i 50% više, nije bitnmo. Nekad prođem u 5x dnevno. Zato je moja procena preglednosti i mogućnosti reakcija u ovoj konkretnoj situaciji sasvim pouzdana i tačna.
Nije bila "možda malo nepažljiva", nego je s obzirom na sporo, konstantno kretanje koje se vidi na snimku bila potpuno odsutna...da li je razmišljala skrene levo ili da nastavi pravo, da li je tražila mesto za parking, da li joj zvonio telefon ko zna, ali žena nije uopšte usporila. Srećom da je išla dosta sporo.
Slažio bih se, ali to nema veze sa preglednošću raskrsnice o čemu sam pisao. Nažalost, verovatno je sve ovo o čemu pričam dosta uticalo da se taj mamlaz izvuče...ako je on to uopšte uradio, pošto mi više liči da je primio na sebe tuđu krivicu s obzirom kako su se posle odvijali događaji.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Zato napraviti vozila koja čitaju DNK vozača, te onda nema dileme ko je u kom trenutku vozio.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Nije isao 80-90, isao je brze, uspori video koji sam postavio na 0.25x i mozes sam videti da prelazi oko 30m po sekundi, jer je usao na snimak oko 3.3s, izasao sa snimka na kraju 4s, sa sve kocenjem.

Bas zato sto ides svaki dan, znas kako i gde da gledas, a ja kao neko ko i ako idem tuda u proseku 2 puta dnevno, iz K.LJubice sam isao dosta redje i secam se jos dok je bio stari kafic pre Waltera da sam psovao Bentleye koji su tu stalno bili parkirani.
Seticu se i proci jednom, pa snimiti kako je "pregledno" sa parkiranim automobilima.

I jos jednom, niko nije rekao da ona nije imala udeo krivice.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Da bi tako mogao da procenis brzinu moras da znas i u koliko fpsova je snimljen klip.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ne, vise fps bi dalo samo tecniji snimak, ne bi u jednoj sekundi bio na pocetku i kraju snimka, nego na pocetku, sredini i kraju recimo, ali vreme njegove pozicije se ne bi promenilo.
Ili ti, ako sam ja na 30fps snimku presao 30m za 10s, necu na brzoj kameri pre stici :)

Imali bi precizniju poziciju automobila po sekundi, ali moze i ovako otprilike da se vidi da li je presao 20 ili 30m za sekund.
Sto se toga tice, deluje mi da je snimano u 30fps, neki standard za video nadzor...
Odgovori