Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od snork »

zuzazu napisao: 15 Jul 2020, 19:06 Imate prilike da konstantno citate neistine od jednog clana foruma.
Ne zelim da mu pominjem ime da se ne bi nastavljali, jer nemam snage sa takvima da se ubedjujem.
Da li je lik maliciozan, ili ima neki problem iz dela mladosti - ne znam.
Citajuci takve nebuloze, potkrepljene “dokazima i svedocenjima” iz izoblicene maste, dobijate i te paradoksalne utiske o bivsoj zemlji.
Zuzazu,

Bila je pre nekog vremena slična razmena poruka, a i neki drugi članovi foruma generalno imaju stav da Ljubitelj preteruje. Ono što želim da kažem je da ste u takvim diskusijama generalno svi u pravu, iako iznosite dijamentralno suprotne stvari. Ovo mislim ozbiljno! Ne kao kad neko to kaže jer želi da "pomiri" različite stavove. U nastavku ću pokušati da objasnim o čemu je reč. Biće malo duža poruka, ali bih voleo kad bi je što više ljudi pročitalo i reklo koja je njihova percepcija tog vremena.

SFRJ je, paradoksalno, bila država sa dubokim socijalnim razlikama. Ljudi nisu samo percipirali različite, paralelne stvarnosti, već su zaista živeli u različitim stvarnostima i različitim svetovima. Ljubitelj me ponekad podseća na mog oca, a mislim da su tu negde i po godinama (znači, oko 65-70). To je generacija koja je sredinom 1970-ih počela da radi (ko je studirao, a ko nije, počeo je ranije), videla je i uspon za vreme Tita, ali i nagli pad posle njegove smrti. Od jednom vlada Milke Planinc nije znala šta da radi. Nije bilo šećera, soli, drugih osnovnih namirnica (izdavali su se bonovi), benzina (takođe postojali bonovi za ograničeno sledovanje). Počele su restrikcije struje, krenula je da divlja inflacija (ne kao ona 1993. godine, ali bila je velika). Ja sam rođen 1978, i kao dete sam video sve to. Mnogi iz pomenute generacije ljudi su tada morali da grade kuće, brinu o maloj deci. Sigurno da nemaju lepa sećanja. Treba reći da je do 1985. merama "stabilizacije" situacija zaista stabilizovana. Više nije bilo nestašica, bonova, ni restrikcija. Ostala je prilično velika inflacija. Ili gledano iz ugla deteta: Kad ti baba, deda, rodbina daju novac, potroši ga za max. 10 dana, :) jer će u međuvremenu sve poskupeti. I da, preterivanje je da nisu mogle da se kupe banane. Bilo ih je u svakom Centropromu (kasnije nazvanom C-Market) ili PKB prodavnicama (kasnije nazvanim Pekabeta). Ali nisu bile jeftine i pristupačne kao danas.

E sad, pitate se, kako je to neko morao da gradi kuću, a s druge strane je država masovno gradila i davala stanove na korišćenje radnicima (koje su oni 90-ih otkupili za simbolične iznose). Suština je bila gde je ko radio. SFRJ s jedne strane nije imala represivni tip komunizma kakav je imao SSSR i Varšavski pakt, ali je s druge strane bila prava marksistička država "diktature proletarijata" (od kada je uvden Zakon o udruženom radu i u bukvalnom smislu - uvedeni su radnički saveti na kojima je glas čistačice ili fizičkog radnika vredeo jednako kao glas inženjera ili čak doktora nauka - a pogađate kojih je radnika bilo više i ko je koga uvek mogao nadglasati). Država je bila mnogo ozbiljnija nego danas u smislu da je postojala industrija. Dakle, postojale su fabrike i najveći deo stanovništva je radio u njima. Neću sada ulaziti u kvalitet televizora i automobila i zatvorenost tržišta o kojima često piše Ljubitelj. To je tačno i može se dodatno diskutovati, ali u krajnjoj liniji to je samo jedna vrsta robe. Mi smo pre svega proizvodili odličnu hranu, odeću, nameštaj. Ogroman deo se izvozio na Zapad, ali i u druge zemlje. Kad sam 2002. bio u Dubaiju, još je na jednoj velikoj prodavnici stajao natpis "Yugoslavian Furniture". :) Jugoslovenski automobili i traktori možda nisu bili popularni na Zapadu, ali pitajte npr. Egipćane šta misle o Zastavi 128 i IMT 539. Ogroman broj firmi možda nije imao finalnu tehničku robu zapadnog kvaliteta, ali je proizvodio delove za velike svetske firme. Od auto do avionske industrije. Poenta je da su mnoge proizvodne firme funkcionisale odlično, a zaposleni imali plate u skladu sa time. S druge strane, zaposlenima koji su plate dobijali iz državnog budžeta uglavnom nije bilo sjajno. Možda biste rekli da je tako i pošteno. Da, ali recimo moj otac je odabrao akademsku karijeru, doktorirao, postao profesor. Ova vrsta posla je u SFRJ tretirana veoma loše. Na radničkim savetima su fizikalci čak stvarali atmosferu da oni "rade", a da su profesori nešto kao "društveni paraziti". Pogađate ko se nalazio na vrhu liste za dodelu stanova, a ko nije imao šanse da ih dobije. Jugoslovenski komunizam je imao neke dobre stvari, ali odnos prema naučnim radnicima je bila jedna od izrazito loših. U tom smislu se podsticala svojevrsna negativna selekcija. Takođe, zbog pomenute krize i inflacije, ljudi su se stalno "snalazili", najpoštenije što je moglo je bilo plaćanje robe čekovima koje "pojede" inflacija dok dođu na naplatu. Okolnosti su podsticale taj muvatorsko-šibicarski mentalitet, a pošteni ljudi su se teško snalazili i najgore prolazili.

Ja nemam predstavu kolike su bile plate tokom 1980-ih, ali 1990-te, kada je sprovedena reforma premijera Ante Markovića, uveden konvertibilan dinar (koji je imao stabilan kurs narednih godinu i po dana, dok se zemlja nije raspala), postepeno liberalizovan uvoz, a sve firme u SFRJ zabeležile maksimume proizvodnje i izvoza, Jugoslavija je zaista dobila izgled jedne ozbiljne zemlje i počinjali smo da ličimo na Zapad. Za tu godinu mogu da kažem da su moji otac i majka zajedno imali platu oko 1000 maraka (pri čemu je majka radila u proizvodnoj firmi, sa fakultetskim obrazovanjem i imala je veću platu od oca). Dakle, plata docenta na fakultetu je sigurno bila manja od 500 maraka. Pri tome je komšija, radnik u Industriji obuće "Beograd", imao 2000 maraka. Mislim da vam je sada jasno zašto neko nije mogao da letuje u hotelima u Rovinju, a neko drugi jeste. Srećom pa je većina firmi imala odmarališta na Jadranu, tako da smo mogli da letujemo na moru. Privatni smeštaj je takođe bio pristupačan.

Zu, ako su tvoji roditelji radili u Teleoptiku, koji je tada "punom parom" proizvodio žiroskope i nišanske sprave za vojnu industriju, pretpostavljam da imaš drugačije viđenje stanja u Jugoslaviji. Takođe, uzmi u obzir i da si mlađi od Ljubitelja i mojih roditelja, a životno doba je takođe bitno za percepciju sveta oko sebe. Bio si mladi pilot u JAT-u, firmi koja je tada bila na vrhuncu moći. Pilot je i sada, a pogotovo onda bilo prestižno i dobro plaćeno zanimanje, a verujem da ste u JAT-u, firmi koja je s razlogom bila od posebnog značaja za našu zemlju, imali mnoge privilegije koje nisu imali ni na Zapadu ni na Istoku. I mi, deca, koja smo JAT-ovi avionima putovali do odmarališta na Jadranu, bili smo ponosni na našu jugoslovensku avio kompaniju. Realno, domaći čarteri za prevoz dece su ne osobito zanimljiv posao, ali stjuardese su svaki put bile veoma ljubazne i strpljivo odgovarale na naša pitanja, a ponekad bi u putničku kabinu ulazili piloti i lično nam se obraćali. Takođe su dozvoljavali da i mi, jedan po jedan, dolazimo kod njih u pilotsku kabinu i vidimo šta tamo ima. :) Takve lepe stvari iz detinjstva ostanu duboko urezane u pamćenje. Samo postojanje dečijih odmarališta i organizovanog avio prevoza (nije bilo govora da se putuje npr. autobusom čitav dan), dosta govore o onim dobrim stranama jugoslovenskog socijalizma.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Sada kada pominjete detinjstvo i 70 godine meni ostaje u secanju uvek neki grc oko stana i prostora za zivot. Ne samo u mojoj porodici nego i u okolini. Recimo to je super reseno u Holandiji, mada je zadnjih 3-4 godine sve to postalo dosta losije, ali svoj stan mozes skoro uvek da imas...

PS: Svako gleda na taj period iz svog ugla. Definitivno do 80 je bila jedna zemlja do 90 druga od 00 treca i tako dalje, a razlike (same prilike i opstestanje) su bile enormne..
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Snork, problem neslaganja u vidjenju stare Jugoslavije je u nasem zivotnom dobu, apsolutno sam saglasan.

Jugoslavija koja je pocela tebi, bila je najmanje 15 godina kasnije od Jugoslavije koja je pocela meni, a xy godina nakon one koja je pocela nekom drugom kolegi sa foruma.

Izneo sam moja secanja, a nemam razloga da izmisljam. Jeste, letovao sam dva puta i zimovao jednom godisnje. Jeste, imali smo dva automobila sa par i nepar tablicama. Vozio sam skije koje su vozili Krizaj i Stenmark. Moglo mi se.
Ko je bio zainteresovan, mogao je zavrsiti pilotsku skolu i bez famozne JATove stipendije. Bez dinara, ili placajuci jako malo. Nisi morao biti dete funkcionera kako se tada, a i danas imala pogresna predstava o tome. Danas ces platiti 100 K € za ono sto je Zagreb davao za dž.

Ne znam koliko su roditelji dugo (kratko, bolje reci) radili , kada su dobili stan. Dobili! Ajd jos jednom - dobili stan! Nije bio velik, pogotovo po danasnjim standardima, ali gde deca nisu besna ni kuca nije tesna.

Sve to sto sam naveo, moze se manje ili vise naci i u tekstu koji sam postovao.

Vidjenje koje iznose neki drugi je iz njihovog ugla, po njihovim secanjima.

Recimo, kolega sa foruma smatra da tu nije bilo sve kako treba, jer mu otac nije dobio stan po formacijskom mestu po kome bi mu pripadao. Strasno! Suze mi na oci idu. A jeo je i salamu. Zamisli.

Kolege njegovog tate odavno ne dobijaju stanove , a sadasnji pripadnici VJ imaju mogucnost da kupe, ali ne i da dobiju stan. To on ne vidi, jer se cese gde njega svrbi, razumljivo.

Ovaj drugi je dobio banane iz Nemacke. I zato stara YU ne valja. No comment.

Onaj treci je isao po maslac u Grcku. Pazi, imao je novca da ode do Grcke, a nije mogao da nadje maslac u Jugi. Cekao je narucena kola pola godine. Jel? Koliko ce da ceka Suzuki Jimny ili Swift 4x4 danas (iznosim poznate primere)? Krace?

Onom nekom su upali na slavu i zabranili je, il’ je bila tako neka prica. Sto ne pita ko mu je upao na slavu? Hrvat sigurno nije, vec nas Srbin. Svako ko ima malo mozga u glavi znace zasto Srbin, a ne neko drugi.

I td., itd....

Notorne gluposti.

Ovde na forumu su uglavnim mladji ljudi koji su rodjeni u sankcijama ili posle. Ima i nesto manje clanova koji su stariji.

Ja pricam ono sto sam licno doziveo.

Ovo sto iznosi ljubitelj slobodno mogu da kazem da su njegove teske lagarije, a lagati nije lepo. Ili je njegovo vidjenje stvari, koje definitivno nisu takve, a onda znaci da covek ima tezak problem.

I ovde su stati.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Snork dobar tekst. Samo i imt 539 je licenca maseja, a motori perkins :)

A uvek tema kao, kako je meni bilo moja iskustva, pa kao država je odlična bila jer je meni bilo super i obrnuto. Jeste da su na forumu svi mladji, ali nisu im pomrli očevi i dede još? A valjda ima i knjiga i dokumentaraca i svega o životu u SFRJ? Na kraju krajeva ima i filmova tzv. crnog talasa.

Za 40. god će sigurno neki današnji 30-godišnjak, e za vreme Vučića sam ja vozio porše 911, ferari, aventador, urus, i šta sve ima po gradu? Bilo je sjajno doba.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Konačno neko ko uključuje mozak i neostrašćeno sa razumevanjem povezuje kockice.
Postoje peridoi razkičitiih stanja i to kratki kada je bilo normalno /dobro/ i dugački kada je bilo loše do očajno stanje.
Ima ljudi koji ne žele da shvate i prihvate realnost u celini, potisnu loše stvari a idealizuju dobre i dodju do izobličene med i mleko percepcije opšteg stanja na bazi jediničnog primera /slučaja/.
Očigledno član zuzazu nije pripadao običnom plebsu i tu nastaje njegov problem.
Ja pišem iz prve ruke "stabilizaciju", slobodno mogu da kažem da veće ulepšavanje stvarnosti tog vremena nema konkurenciju ni čuvenog ispiranja mozga ružičastog Pinka.
Samo treba gledati Trezor RTSa, pročitati dnevnu štampu iz tog perioda i pokazaće se samo...

Teleoptik je vojna firma i imala je posebni status, i nioje dobar reper za opšte stanje privrede, isto kao i danas što je namenska van regularnih privrednih tokova i opšte važećih pravila poslovanja.
Vojska, vojna industija i sve vezano za JNA je bilo nešto posebno, primer je VMA. Tu se nije pitalo koliko košta, oni vezani za vojni sektor su bili daleko iznad običnog čoveka. Ako su igde pare upumpavane to je bio vojni sektor i sama vojska.
INSA u kojoj sam iz prve ruke na traci saznavao neke stvari oko čuvenog samoupraljačakog organizovanja rada je bila tipična firma Udruženog rada. Već sam opisao kako je funkcionisalo sklapanje proizvoda iz ugla radnika a slično je bilo i drugde. Čak je i pojam često korišćen za takvo poslovanje- "šrafciger industrija" i "lon poslovi".

"lon" su bili poslovi tipični za našu tekstilnu industriju, gde strana firma dopremi materijal, dizajnira, otkupi gotov proizvod i prodaje pod svojim brendom a domaća firma daje manuelnu radnu snagu da po šablonu vrši doradu/izradu. Ono što mi vezujemo za kineske sistem rada u novije vreme.
Inače Lohn je u originalu nemački pojam, suština je da su naši socijalistički gigatni bili zapravo iznajmljivanje jeftine radne snage da radi za mrvice a kajmak uzimale druge/strane/firme.

Preslikano i danas imamo gotovo isti sistem, mi damo strancima halu, subvencije, komunalije i jeftinu radnu snagu.

I jedni i drugi su postojali u SFRJ ali su im drastično različite pozicije, plate i sve ostalo što se u krajnjem manifestuje kao kupovna moć plate ili životni standard.

Dalje je već teško štivo za one koji ne žele da čitaju ono što pišem. Jednostavno neka preskoče, vrlo jednostavno. Prevashodno pišem za snork-a i sve mladje članove koji mogu samo posredno da saznaju o tom vremenu. Podrazumeva se da svako formira sopstveno mišljenje pa tako i ja ma koliko se to nekom pojedincu ne svidjalo.

A shodno naslovu teme i pravilima forima mogu i da pišu svoje 100% kontra stavove bez pljuvanja onoga što im se ne svidja.
Banana, limuna, kafe i bilo čega naravno da nije bilo dovoljno za sve 82,83 prosto to ne raste u SFRJ a kompletan uvoz je bio doziran na kašičicu pošto SFRJ je naprosto bankrotirala i nije imala čime da plaća a niko na svetu ne daje dugo robu na časnu pionirsku reč. Usled toga nije bilo ni benzina, ni novinskog papira, nije bilo struje /čitati delova za održavanje/ koja je morala da se izvozi po svaku cenu, nije bilo dovoljno vode /čitati nije bilo hemije za prečišćavanje/ pa su bile redukcije po grupama, nije radio gradski prevoz zime 84 na 85 jer je bila hladna zima a GSP nije imao goriva pa je prevoz išao na 40minuta do 1h vremena....TV program TV BG se završavao u 23h da se štedi struja (dok nisu TV NS i TV Zagreb uveli noćni program produžen do 01h /NS Plus/.

Svega uvoznog je bilo dozirano na kašičicu i ograničene ponude, banane su bile dostupne u nekim prodavnicama u neko vreme i u nekoj količini, recimo stigne u C market ali se formira red i može da se kupi po osobi 1/2kg ograničeno. Kafa je bila deficitarna. To se barem lako proveri uvidom u pisanje dnevne štampe tada koja je pisala kada i u koju prodavnicu se očekuje isporuka.

Onda kada se proda u nekoliko sati narednih nekoliko dana prodavnica je prazna sa tom robom...
I sve u tom stilu u prodavnicama, za dinare.
Čekovi su pisani u desetinama komada nedeljno, banke spore i dok dodje ček na naplatu pojede inflacija trećinu ili polovinu..

A sa druge strane na kartonskim kutijama na zelenjaku svega je bilo u izobilju, švercovano i prodavano za DEM. Naravno na crno.
I svi su to gledali svakog dana a država je žmurila i sve inspekcije okretale glavu da ne bi izbila pobuna ljudi.

Naravno da je naša roba bila u izvozu, i to baš ta koju si pomenuo ali je prodavana po NIŽIM cenama od bilo čega sličnog u svetu, tzv. damping dok je ta identična roba u zemlji koštala papreno.

Oko pisanja pomenutog člana neću ni trošiti reči, nije sposoban da iznese argumente niti ima svoje direktno iskustvo pa je bespredmetno komentarisati.

Što se tvojih opservacija tiče, treba poznavati situaciju kako se onda živelo, radilo i pre svega kako se zaradjivalo. Samo ću da kažem da ovi što su pišali u pesak i nisu dinar zaradili u 80.tim bolje da čitaju tesktove iz štampe kao ovaj što je nedavno okačen da se ipak malo upoznaju.

Period nakon privredne reforme u FNRJ i uspostavljanja Preduzeća u privredi je bio zlatno doba a to se poklopilo i sa enromnim dobijanjem što bespovratne pomoći BR Deutschland što uzimanja kredita šakom i kapom od tzv Pariskog i Londonskog kluba banaka.
Naravno da se bacanje para iz helikoptera moralo osetiti i u platama i opštem gotovo blagostanju do tada nevidjenom u okruženju oko nas.
Dinar je konvertibilan, sa dinarom se moglo direktno u prodavnici u npr, Trstu plaćati.

Bilo je lepo dok je trajao dotok svežih para. E onda se 1977. gase preduzeća i privreda prelazi na Udruženi rad, tada više nije FNRJ već je SFRJ, ustrojena po republikama na sasvim drugačijem nivou u odnosu na ranije, i nastaju OOUR, RO i SOUR gde se više ne zna ko pije ko plaća i šta i kako se troši.
Krediti se daju stanovništvu i uzimaju za sve i svašta, nešto kao danas reklame za keš kredit. Nisi ni morao u banku, odeš u Robnu Kuću Beograd i tu na licu mesta ostaviš ličnu kartu i za 30 minuta imaš kredit maltene koliko hoćeš.

To je potrajalo neke 2-3 godine, Tito više nije tu, i počinju da dolaze prvi računi za ono blagostanje pozajmljenih para iz 70.i neke.
Već za samo 20tak meseci SFRJ bez dotoka svežih inostranih para pada u dužničku krizu, 1981. dolazi Milka Planinc na čeo SFRJ Vlade i objavljuje "car je go" tj država proglašava moratorijum na otplatu svih kredita.
U svetu eksplodira cena nafte, svuda se menja način rada privrede ali ne u SFRJ, nastavlja se i dalje punom parom OOUR samoupravljanje i neracionalno odlučivanje.

To vam je kao danas da dodjete u banku gde imate kredit i kažete ja više neću da plaćam...ali to na zapadu ne funkcioniše tako.

Naravno to ima posledice pa su Londonski i Pariski klub poverilaca svuda gde su imali uticaja zavrnuli sve slavine i posledično nastaje štamparija dinara bez kontrole- inflacija sa spiralnim povećavanjem i sve što ide uz to.
Privreda se dovija, plate dolaze na režim dirigovanih i ograničenih Uredbama, inflacija raste u trocifrenu i dinari postaju bezvredni.
Oni krediti koje je ranije uzimalo stanovništvo država ne indeksira, inflacija ih pojede očas posla...priča koja se ponovila sa otkupom društvenih stanova 1992-1993 godine.

Umesto privrede Jugoslavije nastale su privrede republika i pokrajina pa svaka za sebe gradi /od skupih kredita/ sve svoje, železaru, rafineriju, itd. I naravno gotovo sve od toga ne radi efikasno pa se pojavljuje novi ekonomski rečnik u medijima- na sve strane se piše i izveštava po dnevnicima o tzv. promašenim investicijama. Stanje gde se prave megalomanske fabrike a onda rade sa 30% kapaciteta, čuveni FeNi u Kavadarcima na primer.
Počinje mučna utakmica natezanja republika vs savezna država oko raspodele to malo para, i svake godine su sve veće trzavice koje se odigravaju u vrhu države.
Period 1982-1986. je gotovo isto ono što je bilo 1992-1994 samo ne baš toliko ekstremno, gotovo da se ponovila istorija samo usled drugih razloga.

I tek nešto ublaženo 1987-1988 se stabilizuje stanje na tržištu, delom i što su nam SAD pružile ruku i popustile obruč i ponovo krenuli krediti a mi krenuli sa otplatama rata onih starih iz 70tih. Naravno skupa cena toga je plaćena kroz inflaciju i umanjenje plata.

E onda opet dolazi zlatno doba kraj 1989-početak 1991. sa Ante Markovićem i veštačkom revalvacijom dinara uz obilnu pomoć sa strane /čitati zapada/ kada plate skaču odjednom po 5-6 a negde i 10puta a SFRJ dobija ponudu da odmah udje u EEZ i NATO po istom modelu koji je primenjen malo pre toga za Grćku, Španiju i Portugaliju. Dakle bez realnih uslova a iz geopolitičkih razloga.

Kod nas nikada jače trzavice oko raspodele republika vs SFRJ para tj budžeta i fondova pomoći i sa ekonomskog "rata" prelazi se na stvarni rat.
Ja i danas verujem da je osnovni uzrok kraha SFRJ manje politički a više ekonomskog porekla, nestalo je para i nastala tuča ko će prigrabiti. Slovenija maznula devize tako što je naštampala Tolar (koji je jedno kraće vreme bio istovremeno u opticaju sa dinarom) koji je masovno zamenila za DEM otkupom za preostale bezvredne dinare a Srbija upadom u fondove SFRJ uzela dinarske rezerve.

Kod nas novca nema i opet su nestašice robe za dinare, opet je šverc i crna berza povratak u 80te i opet je inflacija u spirali. I traje do 1994. kada tzv deda Avram ponavlja metod (Ante Markovića) iz 1989. sa uvodjenjem opet najnovijeg dinara i obuzdavanjem inflacije.
I opet imamo 1994-1997. relativno dobro tj stabilno stanje i onda kreće polagano sunovrat do kraja 2,000te i tzv petooktobarskog dogadjanja ( i koji mesec nakon toga naravno).
Pa onda opet nastaje neko poboljšanje do 2008. i opet se uzimaju izdašno krediti pa svetska kriza i opet nagli pad plata/ kupovne moći iste/, devalvacija dinara u odnosu na euro...

I tako, zadnjih 40tak godina su stalno ciklusi po gotovo istom šablonu, neki kraći period je kao normalno i pozitivan rast privrede i plata a onda duži period pad i negativni učinak tj opadanje standarda života/ kupovne moći plate/.

Nije uvek 2+2 4 i nije svuda u SFRJ bilo isto, plata u Sloveniji i plata u tzv užoj Srbiji je uvek bila bitno različita, neretko i piuta 3 ili puta 5 tj. za toliko viša tamo za isti rad tj radno mesto.
I da, cene struje i cene goriva su bile dirigovane i iste, pa je već samim tim bila različita kupovna moć zavisno od mesta lokacije gradjanina.

Kako god, med i mleko i normalna kupovina automobila, stanova ili gradnja vikendica nije karakteristika mogućnosti plate u SFRJ.

Koga zanima nije teško pronaći tekstove iz dnevne štampe, može i sam proveriti i steći sliku o ovome što pišem, nažalost realnost većine gradjana koji su zaradjivali u to vreme je daleko od ovde pokušavanog prikaza kućice od čokolade i blagostanja kupovne moći.
Da, bilo je i vremena kada je plata nešto vredela ali je bilo mnogo više vremena kada je plata bila tek za puko preživljavanje. I ovde je uvek nekada DEM i USD a sada EURO bila mera vrednosti nečega i u čemu se štedelo. Dinar zapravo je bio fiktivna, nužna valuta za obračunavanje, toliko je bio "vredan".
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pulp Fiction napisao: 15 Jul 2020, 19:20 Kako onda objašnjavate onaj tekst? yugopapir su tekstovi iz tog perioda...
Kao što vidiš, nema objašnjenja. Kao što neće biti ni za jedan izvorni tekst iz tog perioda....
Ignorisanjem nisu nestale činjenice koje su tada pisane u štampi ili snimljene u TV arhivama.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

http://www.yugopapir.com/2020/05/jugosl ... pe-90.html

Mogli smo da imamo mnogo drugačije sećanje na Jugoslaviju.

http://www.yugopapir.com/2020/04/ante-m ... .html#more

Inflacija 63% mesečno, decembar 1989.
Primiš platu, na kraju meseca ne vredi ni pola.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Svakome sa gramom zdravog razuma i neiskrivljene slike stvarnosti bi konkretni i ovde navedeni primeri bili jasno objašnjenje tog teksta. Novinarska sloboda, isto kao što niko ne pada u nesvest od sreće kad napišu neki previše optimističan tekst, tako ni ovaj pesimistički nije razlog za suicid.

Te 1988. smo otišli na more, isto kao i sledeće godine. Ponoviću, dva profesora levih predmeta, BEZ IKAKVIH dodatnih primanja osim redovne profesorske plate. Išli u sasvim pristojan smeštaj, nije odmaralište u pitanju. Vozili se svojim autom, glanc novom Zastava 128 Skala 55 koja je zamenila Reno 4 iz 1980. godine, isto kupljen nov.
Za novog Stojadina mu je stric (tada u Švajcarskoj) pomogao za učešće, što je kasnije vraćeno. Pošto je pozajmio u francima, dug nije mogla da pojede inflacija.

Nismo se rasipali, nisam imao 5 pari patika niti smo jeli guščiju paštetu i kavijar. Ali smo još manje razmišljali o osnovnoj egzistenciji. Koliko me pamćenje služi (a sa 10 godina si kao radar pa sve upijaš oko sebe) u tim godinama odlazak na more nije bio pitanje novca nego termina, jer je bio običaj da se po 10-20 dana provede u oba sela sa babama i dedama.

Sad kad pogledam, mogu da se zahvalim nebesima što mi roditelji nisu čitali ove novine i nisu imali nekog ljubitelja u okruženju, da im objasni koliko u stvari nemaju.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ja ne znam stvarno sta su pisale novine ali kako sam vec pisao kod mene u kuci situacija nije bila ni blizu ovoga, kao ni kod ljudi iz mog okruzenja i rodbine.
te 89. smo isli u CG na more jedino iz razloga jer su nas neki prijatelji pozvali kod njih u goste, trebalo je posle toga i u grcku da odemo ali moji nisu mogli da se uklope sa odmorima, iste te godine je otac uvezao auto koji je prilicno kostao u to vreme a ako se ne varam te godine smo kupili i prvi video rekorder ili mini liniju ne mogu da se setim, naruceno kod strica u nemackoj, sto je prilicno kostalo.
a da dobio sam i novi bicikl te iste 89. ;)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ma sranje, ja nosio pamucne pelene 89', nije se imalo ni za neki "pampers" :mrgreen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Različite su to sve priče, ne može se gledati kroz jedan okvir...Jedna je priča o standardu do 60ih pre reforme, druga je od sredine 60-ih do sredine 70-ih, treća je od sredine 70-ih do početka 80-ih (do Titove smrti i malo posle), četvrta je "stabilizacija" do sredine 80-ih, peta je "Ante Marković" priča, šesta su devedesete, sankcije, inflacija...Svaka je imala svoje posebnosti, kako negativne, tako i pozitivne.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Mislim da je Rakovica izvezla više traktora za Egipat od IMT-a. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:

Post od Pulp Fiction »

Bez obzira na sve, taj IMT je stvarno firma koja je pravila šta valja. Mislim i Zmaj takođe. Pa evo kod nas se i dalje voze oni, kombajnira se sa zmajevima, imt sa kraja 80-ih i 90ih traktori su dosta popularni i cene ne padaju. Recimo belarusi su mnogo jeftiniji, dobar imt 577 sa duplom vučom košta i 10k evra... Pogledajte oglase. A to su traktori stari 30 godina. IMT priključne mašine takođe.
Zmaj kombajni, berači, a prikolice čuvene zmajevke su isto skupe... Ne znam motori u njima čiji su, u tim kombajnima, kažu mečka, i perkins.

Dobro, možda bi neko rekao pa kad su nam siromašni poljoprivrednici, oni koji su jači kupuju new hollande, john deer, steyr, deutz...Ima i toga, ali opet mnogo puta sam čuo novi kineski vs stari imt. Da je pouzdaniji imt.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nije da su imali neki tezak zadatak i konkurenciju u poljoprivrednoj zemlji ili da su ne daj boze sami smislili traktor pa da im se nesto skine kapa. I pored toga uspeli su da propadnu.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:

Post od Pulp Fiction »

Pa malo je nacija koje svojom pameću mogu nešto da smisle u potpunosti, barem u toj sferi tehnike... I pored toga mogli su da fušare, ali se kvaliteno pravilo, dobar čelik itd...Priključne mašine su barem pravili sami. A bio je IMR, IMT, Torpedo.
A što su propali ne znam. Da i sada prave sliče mašine samo modernije iz manju cenu nego ovi svetski poznati bilo bi potražnje.. Evo Slovenci imaju i dalje tehnostroj, a mi ne možemo prikolicu napravit u ZMAJU, jebote 4 točka i kutija, sa hidraulikom...jaka stvar.
Odgovori