Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Ratna tehnika

Post od Saša »

Pogledajte tek ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=2SBAhNb1Y4w

http://www.stormbirds.com/project/index.html

Kad ljudi imaju para, vremena i volje - sve se može... :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Me-262 je za mene najfascinantniji avion Drugog svetskog rata. Dva mlazna motora, pa još one varijante sa radarom dometa 7 km za noćno letenje, pa još naoružan raketama (doduše nevođenim). Noću krene u susret neprijateljskim bombarderima, vidi ih na radaru, zaspe ih jatom malih raketa, okrene se i ode.

Ipak, kao što i piše u jednom komentaru na Youtubeu, ovo nisu originalni motori. Materijali iz tog vremena su bili toliko loši u odnosi na današnje, da su jedva dozvoljavali konstrukciju mlaznog motora sa aksijalnim kompresorom. Gas se morao dodavati vrlo nežno, inače bi se razleteli u komadiće. Britanci su tako posle rata, u raznim probama, uništili mnogo nemačkih mlaznih aviona. Sigurno da ima sačuvanih originalnih motora, ali ne verujem da bi se neko usudio da danas leti sa njima.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

E da mi je ovo, pa da j* mater Radošu Bajiću zvanom Dalibor, na q* mi se popeo za ovih 30+ godina. :djavo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Samo sto stormbirds.com nece da rade primerke za prodaju, ljudi uzivaju za sebe. Moguca je samo tura...

Ali zato ostaje kao realna motivacija nesto drugo, put u Rusiju i...

http://www.flymigsokol.com/news/unique_discount_2014
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Fascinantna sprava. Jel čitao neko Pjera Klostermana (leteći cirkus)? Ko voli tu tematiku, topla preporuka, a odmah zatim Saburo Sakai, leteći samuraj ako se ne varam.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Cica Maca
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2013, 13:03

Post od Cica Maca »

Samo malo upozorenje vezano za Klostermanov cirkus. Malo je pobednicki pisano, posle rata iako su to prakticno isecci iz dnevnika. Osim jednog poglavlja, gde opisuje vece (bdenje prakticno) Valetru Novotniju. Mislim da su prave emocije samo na tom mestu u citavoj knjizi ispravno prenete.

Saburo,... vise istorijski aspekt ali moze da se nasluti mnogo toga. Emocije, radost, tuga... OK, nisam knjizevni kriticar, ali ovo je moje misljenje. :pravilnik:
Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Vehabija napao žandarma, pa ubijen

Preševo -- Norveški državljanin, verovatno član vehabijskog pokreta, napao je i povredio pripadnika žandarmerije na straži u Preševu. Intervencijom policije je ubijen.

U preševskom naselju Železnička stanica jutros oko 7h je napadnut i povređen pripadnik Žandarmerije, koji se u tom trenutku nalazio na stražarskom mestu.

Kako agencija Beta saznaje iz nezvaničnih izvora u Preševu, napadač je uredno prijavio boravak u Preševu.

Prema nezvaničnim saznanjima, pripadnik Žandarmerije je teže povređen u predelu glave, a motiv napada nije poznat.

Napad se desio oko 7h ispred Doma mladih gde je smeštena kuhinja koju koristi Žandarmerija.

"Kolegu iz Žandarmerije napao je ovaj državljanin Norveške, po prvim sumnjama pripadnik vehabijskog pokreta. Udario ga je ciglom u glavu, a onda uzeo njegovu automatsku pušku. Ispalio je nekoliko metaka u žandarma, ali ga je srećom promašio. To su videle kolege iz granične policije, koji su bili u blizini i brzom intervencijom sprečili ubistvo policajca, a napadača likvidirali. Želimo javnost ponovo da podsetimo na opasnosti sa kojima se naše kolege i iz Žandarmerije i Granične policije suočavaju svaki dan na jugu Srbije, te da pohvalimo požrtvovanost i hrabrost kolega", naveo je u saopštenju Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=804320
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

^
Konacno da ta policija uradi nesto pametno. Mada je i ovde koliko vidim prvo bilo potrebno da on napadne policajca, pokusa da ga ubije, pa tek nakon sto ga je pukom srecom promasio, policajac se dosetio da bi mozda bilo pametno da likvidira teroristu. :ccc:
snork napisao:Ne podržavam pobune vojske, ali sam mišljenja da je 1991. JNA trebalo da preuzme vlast i pohapsi političare koji su se spremali za rat, u svim republikama, te da na taj način sačuva SFRJ. Pričao je pre nekoliko meseci tadašnji admiral flote Branko Mamula o tome, imali su mogućnosti, ali i ne i odlučnost da to urade.
JNA nije mogla da pohapsi politicare jer su tada u SFRJ postojali politicari koji su tu istu JNA drzali u saci. SFRJ kao projekat jednostavno nije mogla nikako da opstane, osim u uslovima diktature. Da je to tacno, govori cinjenica da je ta ista SFRJ trajala od dolaska jednog coveka na njeno celo pa sve do njegovog odlaska. Jedino sto je tada preostalo, bilo je da narodi u toj istoj SFRJ gledaju kako da sto vise teritorija prigrabe za sebe. Jedan covek (zvao se Slobodan Milosevic) je u periodu od 90-te do 92-ge imao ekskluzivnu priliku da sam iscrta granice Srbije i da tu listu zelja preda Amerikancima. On je sacekao da vreme za akciju istekne, da Hrvati izlobiraju kod Amera za svoje interese (ono sto nisu mogli da plate novcem, placali su cistim zlatom), da se zatim lepo naoruzaju i obuce od strane americkih komandosa, on i njegova porodica su u medjuvremenu pljackali drzavu i narod Srbije, pa kad je s tim zavrsio onda se dosetio kako bi bilo lepo da se malo pobrine za drzavne interese. Amerikanci su tada rekli : Kasno je, imao si svojih pet minuta ! :)
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Nije ga ubio taj sto je dobio ciglu u vugla vec drugi zandari, a izgleda da je tu bilo malo zesceg puskaranja nego sto mediji prenose.. ;)
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:

Post od Incognito »

Nisam ni mislio da ga je taj zandarm ubio ... I ja bih rekao da je tu doslo do ozbiljnijeg sukoba. :)

Inace, kad je rec o vehabijama, najvece njihovo leglo nije ni u Raskoj oblasti, niti na jugu Srbije, vec u Federaciji BiH blizu granica sa RS. Nije mi jasno zasto kadrovi u Srpskoj to ne resavaju jer su mi oduvek delovali kao daleko drzavotvorniji od ovih nasih. Ako propuste da na vreme rese taj problem, doci ce u fazu kada to vise nece moci da se kontrolise i to me jako brine.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Ratna tehnika

Post od Saša »

Da nisu ovi poslednji postovi malo zalutali u ovu temu?

Tapatalk
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Malo više.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:

Post od Incognito »

Istina, nemaju veze sa tehnikom, ali imaju sa ratom. :mrgreen:

Ako smeta, moze slobodno da se obrise ovo sto sam ja pisao u vezi vehabija, nije nikakav problem. ;)
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

:plusone:

Ako smeta :delete:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Cica Maca napisao:Samo malo upozorenje vezano za Klostermanov cirkus. Malo je pobednicki pisano, posle rata iako su to prakticno isecci iz dnevnika. Osim jednog poglavlja, gde opisuje vece (bdenje prakticno) Valetru Novotniju. Mislim da su prave emocije samo na tom mestu u citavoj knjizi ispravno prenete.

Saburo,... vise istorijski aspekt ali moze da se nasluti mnogo toga. Emocije, radost, tuga... OK, nisam knjizevni kriticar, ali ovo je moje misljenje. :pravilnik:
meni je saburova knjiga mnogo bolja...klosterman mi nesto nije legao, sta znam...
Odgovori