Fiat 500L
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Fiat 500L
Voleo bih da se varam ali mislim da će Fiat opići iz Srbije.
Ne zaboravimo da su oni bukvalno dovedeni u Srbiju, ukoro ističe ugovor, odlično su zaradili, radnici se bune, idelano vreme da se povuku.
Meni recimo nisu jasni sindikalci, lepo je rečeno da Fiat nikada ne pregovara sa štrajkačima već se mora nastaviti proizvodnja i u toku prozvodnje pregovarati, međutim naši ne pristaju na to. Hoće ispunjenje pa da nastave.
Fiat opet nikada neće pristati na to jer bi to povuklo sve ostale da tako nastupaju.
Možda ostanu ali će sigurno od države tražiti druge uslove jer im se može.
Ne zaboravimo da su oni bukvalno dovedeni u Srbiju, ukoro ističe ugovor, odlično su zaradili, radnici se bune, idelano vreme da se povuku.
Meni recimo nisu jasni sindikalci, lepo je rečeno da Fiat nikada ne pregovara sa štrajkačima već se mora nastaviti proizvodnja i u toku prozvodnje pregovarati, međutim naši ne pristaju na to. Hoće ispunjenje pa da nastave.
Fiat opet nikada neće pristati na to jer bi to povuklo sve ostale da tako nastupaju.
Možda ostanu ali će sigurno od države tražiti druge uslove jer im se može.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Uopšte nije crno belo, btw, @starac, dobar post.
Ozbiljna je sad dilema ispred, ljudi rade, imaju posao, to je dobra stvar, pre Fiata je u Kg-u bila teška učmalost. Sa druge strane, ljudi su pokazali da imaju kičmu, država sistemski pravi od ljudi nisko plaćene budale i najvišem državnom vrhu nije ni najmanji problem da to javno govore.
Stranci prosto koriste pravila igre koja su ovde ovakva kakva su. Došli su sa ciljem da zarade, operu lovu, crpe resurse, što je potpuno normalno kad smo se pozicionirali na dno lanca ishrane. Nemaju nigde ovaj spoj jeftine, a obrazovane radne snage. U sred Evrope - Afrika. U istoj poziciji su i druge grane, samo proporcionalno bolje plaćene. IT sektor je u relativnim pojmovima ovde dobro plaćen, ali u odnosu na slične poslove u zemljama odakle dolaze poslodavci, plate su višestruko veće. Slatka je to lova matičnim firmama, jer dalje tvoj rad preprodaju po istoj ceni kao neki Nemac ili Švajcarac da rade, a razlika u plati je ogromna.
Mislim da Fiatu teško može biti u interesu da ode, ovo nemaju nigde i iz racionalnih pobuda otići neće, iz političkih mogu.
Ozbiljna je sad dilema ispred, ljudi rade, imaju posao, to je dobra stvar, pre Fiata je u Kg-u bila teška učmalost. Sa druge strane, ljudi su pokazali da imaju kičmu, država sistemski pravi od ljudi nisko plaćene budale i najvišem državnom vrhu nije ni najmanji problem da to javno govore.
Stranci prosto koriste pravila igre koja su ovde ovakva kakva su. Došli su sa ciljem da zarade, operu lovu, crpe resurse, što je potpuno normalno kad smo se pozicionirali na dno lanca ishrane. Nemaju nigde ovaj spoj jeftine, a obrazovane radne snage. U sred Evrope - Afrika. U istoj poziciji su i druge grane, samo proporcionalno bolje plaćene. IT sektor je u relativnim pojmovima ovde dobro plaćen, ali u odnosu na slične poslove u zemljama odakle dolaze poslodavci, plate su višestruko veće. Slatka je to lova matičnim firmama, jer dalje tvoj rad preprodaju po istoj ceni kao neki Nemac ili Švajcarac da rade, a razlika u plati je ogromna.
Mislim da Fiatu teško može biti u interesu da ode, ovo nemaju nigde i iz racionalnih pobuda otići neće, iz političkih mogu.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
A zašto onda Fiat ne eksploatiše maksimalno tu dostupnost jeftine a obrazovane radne snage, koju nigde osim ovde ne može naći?
Što ne povećava obim posla, što neki drugi model ili barem deo proizvodnje ne pokrene ovde?
Zašto za proizvodnju nečega plaća radnike po EU fabrikama npr 1000e, a ovde ima dobre, kvalifikovane i vredne radnike koji to mogu da rade isto toliko dobro, a koštaju 300e?
Naprosto nema logike, od svega gore nabrojanog nešto je definitivno netačno.
Što ne povećava obim posla, što neki drugi model ili barem deo proizvodnje ne pokrene ovde?
Zašto za proizvodnju nečega plaća radnike po EU fabrikama npr 1000e, a ovde ima dobre, kvalifikovane i vredne radnike koji to mogu da rade isto toliko dobro, a koštaju 300e?
Naprosto nema logike, od svega gore nabrojanog nešto je definitivno netačno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- samo polako
Zato što nismo EU. Da jesmo možda bi i bilo.
Mislim da 500L nije nešto neophodno Fijatu da bi se zadržali po svaku cenu.
Mislim da 500L nije nešto neophodno Fijatu da bi se zadržali po svaku cenu.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Ja imam utisak da su oni ovde došli "jednokratno" - da poberu sve što im je vlast dala. 500L je tu kolateral, nije im ni trebao.
Ako odlaze, odlaze ne zbog radnika, nego zbog toga što AV nema odakle da im da još 1 mlrd € recimo (hteli ste da odu, pa eto - otišli su).
Ili ako ostaju, ostaju zato što će AV da im da 1 mlrd € (hteli ste da ostanu, eto platili smo da ostanu).
Win-win za AV.
Ako odlaze, odlaze ne zbog radnika, nego zbog toga što AV nema odakle da im da još 1 mlrd € recimo (hteli ste da odu, pa eto - otišli su).
Ili ako ostaju, ostaju zato što će AV da im da 1 mlrd € (hteli ste da ostanu, eto platili smo da ostanu).
Win-win za AV.
- samo polako

A posle Fijata videćemo da li će se iko narednih 10 godina pobuniti za nešto.
Znamo da se zakon o radu najteže menja.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
I dalje mi nema smisla. Ovde imaju fabriku i tehnologiju, obučene i dobre radnike. Sa ovim platama ih proizvodnja ovde košta drastično manje nego npr ta ista proizvodnja u Poljskoj ili gde već. Tu ne računam bonuse i subvencije koje im je država dala. I opet, oni to ne koriste do maksimuma niti pokazuju jasan interes da ostanu. Zašto?
There are 10 kinds of people in the world:
Zato što nisu došli da prave vozila, nego da srču naše pare?
Koji razvoj da im napravi novi model, kad samo sklapaju delove (koje nabavljaju po uvećanim fakturama iz svoje fabrike u Poljskoj npr)?
Koji razvoj da im napravi novi model, kad samo sklapaju delove (koje nabavljaju po uvećanim fakturama iz svoje fabrike u Poljskoj npr)?
Poslednja izmena od Heinz u 14 Jul 2017, 12:50, izmenjeno 2 puta ukupno.
- samo polako
Taktiziraju! Čekaju pravi momenat!
U prednosti su!
U prednosti su!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Da ne zaboravimo, i u DE se autoindustrija subvencionise, ali je ona i najjaca industrijska grana tamo. Subvencionise se i poljoprivreda i to je ok, samo ako ima zdrave osnove. Ako se subvencionise nesto sto nece dati plodove ili ce dati iste za 100 godina to nema smisla.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Kad spominjes afriku, svuda je slicna prica, shodno stanju u toj drzavi. Drugar mi radi na izgradnji nekih italijanskih fabrika u jednoj bivsoj italijanskoj koloniji u africi. Radice se prozivodnja odece, donjeg vesa i slicno. Plata na traci ce biti 30 dolara mesecno.nidza napisao: Stranci prosto koriste pravila igre koja su ovde ovakva kakva su. Došli su sa ciljem da zarade, operu lovu, crpe resurse, što je potpuno normalno kad smo se pozicionirali na dno lanca ishrane. Nemaju nigde ovaj spoj jeftine, a obrazovane radne snage. U sred Evrope - Afrika. U istoj poziciji su i druge grane, samo proporcionalno bolje plaćene.
O cemu ovome?Ji 4Tze napisao:Baš o ovome i pričamXepoj87 napisao:Ahaha, pitam se ima li njih 2 hiljade sitno da svi pokupuju hladnjace?Ji 4Tze napisao:onda kupi hladnjaču, ili gaji nešto drugo
uvek ima nešto, uvek može od nule da se počne. Treba ti godinu dana da naučiš, godinu da volontiraš i dve godine da kreneš i u trećoj si već u plusu. To je u najgorem slučaju.
Mladi ljudi bace 5 godina na čekanje da im neko da posao, platu i savršene uslove samo da bi se uvalili. To je stanje i na nivou grada, eto recimo Kragujevac, da li postoji neka cifra kolko je društvenih para uprcano u tu višedecenijsku avanturu.
Nije programiranje jedini dobro plaćen IT posao u Srbiji.
Svako selo danas ima internet, mogućnosti su bezgranične.
Ali, lakše je blejati po netu, fejs, insta i ostalo nego da se sedi i nauči nešto.
Daj mi i jedno 50k eura za kupovinu i sadjenje 2 hektara lesnika, u najboljem slucaju, pa me onda izdrzavaj 2 godine te obuke i ucenja i jos 4 godine dok ne poraste za berbu, ja cu licno otici u selo i saditi lesnik.
Da ne spominjem sta sve i za to vreme treba lepo da se potrefi
Sent from the 7th edge of the 3rd World.
"daj mi" (50,000 evra, lol) i "Izdržavaj me" dok "ja radim na veliko" i "ja ću lično da idem na selo"
A šta ćeš ti da radiš?
Inače i ovo je pokazatelj inflacije. Nekada (pre 10god npr) je 100 evra bilo nešto važno. Kad neko traži neki trik da mu otkriješ, bilo je "daj 100e" to je sada "daj 500 evra".
O započinjanju posla bilo je "daj 10.000"
Sada je to "daj 50.000"
To je realnost, a vidim da se ne razumes najbolje u poljoprivredu, pa ti kao neko ko je sadio, vadio, brao i orao, kazem da to nije tako kako ti zamisljas.
Nece se samo voljom to uraditi.
Drugo, sta cu ja tu da radim? Ti zaista mislis da je tu samo posaditi i blejati?
Pa odmah bih zasadio svojih 10 hektara jako plodne zemlje koje imam.
Prvo si spomenuo hladnjacu. Znas li ti koliko kosta hladnjaca i sta jos propratno iz to treba, dok ne krenes da zaradjujes...recimo da treba da imas love kao neko ko vec vise zaradjuje bez te hladnjace.
Onda si spomenuo sadjenje i kretanje sa nulom...kako ti to zamisljas, neko ce da ti pokloni zemlju, sadnice, masine, djubrivo, ograde i sve ostalo?
Ocigledno u nekom tvom zamisljenom scenariju, sve to kosta 500e, pa ce se izdrzati, a ja sam ti rekao realnost.
Zasto sam spomenuo 2 hektara?
Zato sto treba 6 godina na zivot da trosis pare koje nemas, jer ne radis, posto si dao otkaz da postanes seljak, a ako zasadis 10 ari, potrosices za te godine da treba 20 godina samo to da vratis. I to sam spomenuo samo trosak same zemlje.
Sada spominjes 10k eura za zapocinjanje posla...odakle coveku koji 8 sati sljaka stojeci za 38k dinara, 10k eura?
I zamisli kada bi svi zapoceli svoj posao...a i sto Delija kaze, kao da je svako sposoban za to, cak i da ima uslove.
Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti

Živim u sremskom selu od hiljadu ljudi, gde mi je bar 70% meštana u poljoprivredi - manje ili više. Na prste jedne ruke mogu da nabrojim one koji od toga mogu da žive lepo, a to su svi sa preko 50ha. Tačnije sa više stotina, koji gaje razne kulture, pa plus stočarstvo. Imaju traktore i sve mašine koje su skuplje vrv od bilo kojeg auta na forumu, ali takvih je malo i toliko rade, da čak i zapošljavaju ljude da bi postigli sve. Retko kada putuju iako imaju para, jer se uvek nešto radi. Nemaš kome da ostaviš.
Ljudi bez posla, i koji godinama rade za 30k nema teorije da započnu bilo kakav posao, plus ta preduzetnička sposobnost, nismo svi za privatan biznis.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Evo primer iz maloprodaje trgovine
Ako hoces na primer da pokrenes jedan manji market (prehrana i ostalo) u lokalu u zakupu od recimo 60 70 kvadrata. U zavisnosti kakav je lokal da li nesto treba da se sredi, renovira ili ne, i da ti treba ulaganje u kompletan inventar (police, racunar, kasa, pult, frizideri, klima, itd itd) treba bar 10k eura da startujes. Plus da ga napunis robom treba oko 2 miliona dinara samo artikli. I to sve treba da iskesiras jer si nov u tom poslu, niko ti nece dati robu na odlozeno placanje u startu. I na sve to treba bas da te ukenja dobra lokacija da lepo krene prodaja jer sada u bg i ns skoro i nemas kvart a da neki veci sistem nema svoj market i zauzeto trziste.
Plus treba manje pick up vozilo i svasta jos nesto.
Znaci bar 30k eura za jedan mali market.
Ako hoces na primer da pokrenes jedan manji market (prehrana i ostalo) u lokalu u zakupu od recimo 60 70 kvadrata. U zavisnosti kakav je lokal da li nesto treba da se sredi, renovira ili ne, i da ti treba ulaganje u kompletan inventar (police, racunar, kasa, pult, frizideri, klima, itd itd) treba bar 10k eura da startujes. Plus da ga napunis robom treba oko 2 miliona dinara samo artikli. I to sve treba da iskesiras jer si nov u tom poslu, niko ti nece dati robu na odlozeno placanje u startu. I na sve to treba bas da te ukenja dobra lokacija da lepo krene prodaja jer sada u bg i ns skoro i nemas kvart a da neki veci sistem nema svoj market i zauzeto trziste.
Plus treba manje pick up vozilo i svasta jos nesto.
Znaci bar 30k eura za jedan mali market.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Mali marketi - mali promet.
Nego i meni su roditelji na selu, sa 30ak Ha - svako svoje domacinstvo samostalno odrzava a njive u ataru obradjuje, potpuno neorganizovano, nemaju uticaja ni na sta. A svi isto tako, veliki procenat su poljoprivrednici.
Dakle ako im ne ide sa tom, maltene najplodnijom zemljom na svetu, onda jesu neorganizovani ili/i nesposobni - i to je odgovor na pitanje koji svi izbegavaju da priznaju. A onda kad krenem s njima da se prepirem, uvek kazu meni je lako (a ja jbt krenuo od nule pozajmio pare za prvi komp).
A onda neko ocekuje od drzave da mu obezbedi posao - evo obezbedili su, za 300e na traci, ko hoce. Ko nece, nece naci na drugom mestu jer su redovi za posao, i svi nesto cekaju da ih neko zaposli.
Ja sam o tome pricao, ne nuzno o poljoprivredi - tvoje resenje "daj mi" "obezbedi mi" "izdrzavaj me" proizvodi nezadovoljstvo. Pa valjda ces otici i uraditi ako si nezadovoljan i uraditi nesto za sebe, a ne ocekivati od nekog treceg da te obezbedi?
Meni je to besmisleno...
Ne mora jedan da kupi hladnjacu, nek se udruze njih 20, lupam naravno.
Ali kod nas bi svi da budu gazde na veliko (daj mi, kupi mi, izdrzavaj me
)
http://subvencije.rs/ - evo neko se dobro setio i napravio sajt i moze da zivi od reklama
Kod nas je vazda neka kriza a meni je nejasno kako je to sad moguce kad je znanje svima sada ispred nosa i umesto da rade na sebi, ljudi odluce da ne rade nista ili da rade za druge.
I pritom kukaju kako je uvek neko drugi kriv, ima u planu da ih osteti na ovaj ili onaj nacin. Ti Heroj ako imas 30 godina i 10 Ha super plodne zemlje ti zvrji a ti u Beogradu juris posao dok zivis sa roditeljima, imas dijabetes a vamo se razvaljujes od nezdrave hrane, pa nemas puno vremena da se opametis i promenis nesto u zivotu.
Ne znam sta koji krasni cekate da vam NEKO obezbedi sada kad ste mladi i u naponu snage.
Onda kad omatorite, onda cete kukati kako vam je NEKO branio, zavukao, upropastio i ostalo, s predumisljajem...
Nego i meni su roditelji na selu, sa 30ak Ha - svako svoje domacinstvo samostalno odrzava a njive u ataru obradjuje, potpuno neorganizovano, nemaju uticaja ni na sta. A svi isto tako, veliki procenat su poljoprivrednici.
Dakle ako im ne ide sa tom, maltene najplodnijom zemljom na svetu, onda jesu neorganizovani ili/i nesposobni - i to je odgovor na pitanje koji svi izbegavaju da priznaju. A onda kad krenem s njima da se prepirem, uvek kazu meni je lako (a ja jbt krenuo od nule pozajmio pare za prvi komp).
A onda neko ocekuje od drzave da mu obezbedi posao - evo obezbedili su, za 300e na traci, ko hoce. Ko nece, nece naci na drugom mestu jer su redovi za posao, i svi nesto cekaju da ih neko zaposli.
Ja sam o tome pricao, ne nuzno o poljoprivredi - tvoje resenje "daj mi" "obezbedi mi" "izdrzavaj me" proizvodi nezadovoljstvo. Pa valjda ces otici i uraditi ako si nezadovoljan i uraditi nesto za sebe, a ne ocekivati od nekog treceg da te obezbedi?
Meni je to besmisleno...
Ne mora jedan da kupi hladnjacu, nek se udruze njih 20, lupam naravno.
Ali kod nas bi svi da budu gazde na veliko (daj mi, kupi mi, izdrzavaj me

http://subvencije.rs/ - evo neko se dobro setio i napravio sajt i moze da zivi od reklama
Kod nas je vazda neka kriza a meni je nejasno kako je to sad moguce kad je znanje svima sada ispred nosa i umesto da rade na sebi, ljudi odluce da ne rade nista ili da rade za druge.
I pritom kukaju kako je uvek neko drugi kriv, ima u planu da ih osteti na ovaj ili onaj nacin. Ti Heroj ako imas 30 godina i 10 Ha super plodne zemlje ti zvrji a ti u Beogradu juris posao dok zivis sa roditeljima, imas dijabetes a vamo se razvaljujes od nezdrave hrane, pa nemas puno vremena da se opametis i promenis nesto u zivotu.
Ne znam sta koji krasni cekate da vam NEKO obezbedi sada kad ste mladi i u naponu snage.
Onda kad omatorite, onda cete kukati kako vam je NEKO branio, zavukao, upropastio i ostalo, s predumisljajem...
Boringly average, but also perfect for school run mums