Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Incognito »

Prica o evropskim narodima, njihovim navikama, mentalitetu i ostalim osobinama je tema o kojoj se moze nasiroko polemisati. Problem je u tome sto mi ovde u Srbiji zbog ekonomske premoci EU zemalja nad nama idealizujemo EU kao neki vid savrsenstva pa mislimo da se ljudi tamo negde svima osmehuju, da se kupaju u medu i mleku, da su uvek nasmejani i zadovoljni - susta suprotnost nama. Realnost po pitanju prihvatanja drugih nacionalnosti je tamo zapravo mnogo drugacija, da ne kazem cak i gora i tako je u manjoj ili vecoj meri uglavnom svuda. Iskren da budem (rizikujuci da me neko proglasi ksenofobicnim ili nacionalistom) ni meni ovde u Beogradu nisu previse dragi recimo Albanci, Bugari, Hrvati - niti bi ih zaposlio u svojoj firmi osim ako nisu vrhunski strucnjaci, niti bih se nesto mnogo druzio sa njima, niti bih se trudio da budem previse ljubazan prema njima (formalno postovanje i tacka). Zato ne osudjujem ni strance zato sto imaju nekakva misljenja ili predrasude o Srbima - gledam svoja posla i to je to. :)
Prosao sam uglavnom celu evropu, opet kazem svuda je situacija manje vise ista - Holandjani su kivni na Turke koji su je preplavili, Austrijanci na EX Jugoslovene kojih je tamo bezmalo milion, Britanci na Arape i Induse, Nemci isto ne podnose Turke i tako dalje.

Sto se tice kvaliteta zivotnog standarda, znam da se u Britaniji ubedljivo najbolje zivi, plus sto je za IT bransu druga u svetu odmah posle Kalifornije, Holandija ima najbolji zdravstveni sistem, u Nemackoj su plate manje nego u UK, Holandiji i Svajcarskoj, ali su zato i porezi, cene hrane i automobila ubedljivo najeftiniji (zato Nemci i voze najbolje automobile). U svim ovim zemljama pravi strucnjak uvek moze pronaci posao s tim sto mislim da je EU trziste u stagnaciji. Vec za deset godina bice uveliko prenaseljena, tako da ce severna Amerika i Australija definitivno biti bolje mesto za zivot kao sto su i sada.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Floyd napisao:Ja prenosim iskustva iz druge ruke a navescu i dva primera. Drugaricin stric zivi u Villachu i doziveo je da mu austrijanac kaze "vi svi srbi ste cigani". Dobar drugar inace polu-slovak zivi u okolini Bratislave a radi u nekom mestu pored Beca i par puta je cuo provokaciju kako oni tu dolaze samo da im "uzimaju posao".
Eh pa ovo mozes da cujes svuda gde nas covek zadje, i u CH, i u Srbiji (narocito kako je krenula navala ljudi iz BiH i CG vamo).
Npr, postoji jedan vic vezano za NS: "Kako ce se od pocetka godine zvati Novi Sad? Bosanski Novi." :mrgreen:

A sto se tice CH, imam dosta rodbine u St.Gallenu, a pored njih znam jos gomilu nasih tamo (inace svi su rodom iz jednog gradica u Republici Srpskoj).
Mislim, za njih se zna svasta reci, sto i nije cudo, jer su u najvecem slucaju u pitanju klasicni gastosi koji provedu zivot na baustelle ili druge fizikalije, odvajaju od usta i uskracuju sebi druga zadovoljstva, kako bi mogli ici u domovinu sa premiumom i sagraditi kule i gradove, u kojima mesecno ne provedu ni mesec dana. :uf:
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Cherokee napisao:
Floyd napisao:Ja prenosim iskustva iz druge ruke a navescu i dva primera. Drugaricin stric zivi u Villachu i doziveo je da mu austrijanac kaze "vi svi srbi ste cigani". Dobar drugar inace polu-slovak zivi u okolini Bratislave a radi u nekom mestu pored Beca i par puta je cuo provokaciju kako oni tu dolaze samo da im "uzimaju posao".
Eh pa ovo mozes da cujes svuda gde nas covek zadje, i u CH, i u Srbiji (narocito kako je krenula navala ljudi iz BiH i CG vamo).
Npr, postoji jedan vic vezano za NS: "Kako ce se od pocetka godine zvati Novi Sad? Bosanski Novi." :mrgreen:

A sto se tice CH, imam dosta rodbine u St.Gallenu, a pored njih znam jos gomilu nasih tamo (inace svi su rodom iz jednog gradica u Republici Srpskoj).
Mislim, za njih se zna svasta reci, sto i nije cudo, jer su u najvecem slucaju u pitanju klasicni gastosi koji provedu zivot na baustelle ili druge fizikalije, odvajaju od usta i uskracuju sebi druga zadovoljstva, kako bi mogli ici u domovinu sa premiumom i sagraditi kule i gradove, u kojima mesecno ne provedu ni mesec dana. :uf:

Mali lapsus :D , inače se slažem sa tobom, ima takvih i u SLO koji sve ulažu u "otađbinu " kde provedu možda 10% vremena, ali nek se vidi raskoš :mrgreen:
Poslednja izmena od maniaxxx u 07 Dec 2013, 17:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Da, hteo sam da kazem "godisnje", hvala na ispravci. :thumbup:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Incognito napisao:Vec za deset godina bice uveliko prenaseljena
Sa ovim se slazem i da dodam da u najvecem procentu, EU danas naseljava najgori sloj svetskog stanovnistva tzv. azilanti koji nikakav doprinos razvoju ne mogu da daju.

@Cherokee

Ja rekoh, ako vec mozes da biras, po mom misljenju, bolja ti je DE. AT jeste bolja od Srbije i tu nema sta da se prica a da li ces ti licno biti zadovoljan onim sto ti austrija pruza, videces i sam. Da se ne lazemo, tim nasim gasotisma koji su dole cuvali ovce i pili pivo ispred seoske prodavnice a sad voze premium i nose markiranu garderobu zahvaljujuci fizikalisanju, zapad mnoooooogo pruza.
Ti vec imas placeno i cenjeno zanimanje pa stavi sve na vagu ;)
Eto i Delija je naveo primer nekih kolega koji nisu bas najzadovoljniji odlaskom u AT...
Racunaj samo da ti u AT ili DE treba bar 1000e veca plata nego u SRB da bi imao isti standard. Tek kako raste razlika, raste i standard.

p.s. Drugar je pre mesec dana dobio ponudu da ide za Irsku. U BG-u ima 1700 a tamo mu je nudjeno 3200. Kad je video da mu samo za stan (koji mu je u BG free) treba 1200e, plus par avionskih karata godisnje (vezan je za SRB), nemogucnost da zena nadje posao u struci a tamo ima 700e platu...odustao je odmah.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Floyd napisao:
Incognito napisao:Vec za deset godina bice uveliko prenaseljena
Sa ovim se slazem i da dodam da u najvecem procentu, EU danas naseljava najgori sloj svetskog stanovnistva tzv. azilanti koji nikakav doprinos razvoju ne mogu da daju.
To je tacno i to na zalost ostavlja jako los utisak, jer ljudi po automatizmu zakljucuju da su i ostali bas takvi.

Tapatalk Post.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

To apsolutno nije tacni. Azilanata i imigranata ima i ovakvih i onakvih, najveci je problem sto se sve menja, sto ne moze da situacija ostane ista. Npr Holandiju su najvise negativno pokrenuli Poljaci koji su je bukvalno preplavili, sa dosta negativnih i po koja finansiski pozitivna stvar... Najveci problem je bas ta promena, sto ne moze doveka da sve ostane isto...kao sto je nekada bilo.... A Holandija je primer da sa ogromnim procentom azilanata i imigranata zemlja profitira i finansiski i u ljutstvu, a prenaseljena je kao nijedna druga zemlja (ne samo u Evropi nego i na svetu)

Najveci problem je kod ljudi koji nemaju ono ljudsko u sebi, bilo u domorovcima ili u pridoslicama, i onako ceo svet ide... A imigranti nisu presudan faktor u tome...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Dosljaci iz istocne EU su i FR unistili. Ne zato sto su dosli, nego sto su poneli svoj mentalitet u sredinu gde bi stvari trebalo da funkcionisu drugacije. CH ih jos uvek nekim klauzulama drzi na distanci a bice svasta kad vise ne budu mogli da ih zadrze...
Kad smo kod azilanata...ima medju njima pametnih i onih koji su stvarno ugorozeni ali su u velikoj manjini. Da bi dosli do Evrope, treba im puno para ili direktne veze u podzemlju. Ove sto sam sretao ovde, daleko su od normalnih...

Zasto mislim da je primanje njih u velikom broju stetno za drzavu?
Pa vecina njih su totalno neobrazovani i nepismeni, sto znaci socijalni problemi ili kriminalci u najavi.
U slucaju i da nadju posao, njihove zarade su toliko male da drzavi placaju simbolican porez. S druge strane imamo pametne ljude koji imaju znanje i mogucnost da zarade takvu lovu od koje bi samo za porez dali citavu godisnju platu azilanta, ali ne mogu (ili jako tesko) da dobiju radnu vizu jer drzava ne zeli nove useljenike.

Ja sam jedan od onih koji smatra da je politicki azil danas kategorija koja se masovno zloupotrebljava ali necemo ovde o tome...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

ljuba napisao:da sa ogromnim procentom azilanata i imigranata zemlja profitira i finansiski i u ljutstvu, a prenaseljena je kao nijedna druga zemlja (ne samo u Evropi nego i na svetu)
Holandija je uvek bila prenaseljena. Moja majka je krajem 50-ih išla na specijalističke studije u NL, imigranata u današnjem smislu nije bilo, ali je i tada je bilo aktuelno pitanje prenaseljenosti. Država Holandija je davala za ono doba vrlo velike novčane stimulacije svojim građanima koji su želeli da se isele u Australiju.
Širim haos!
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Holandija je prenaseljena iz izstog razloga iz kog je i Engleska prenaseljena. Nakon imperijalistickog perioda ove dve zemlje glavni politicki cilj im je bio da postanu ozbiljne sile a to su mogle da postanu samo ako imaju veliku populaciju - tako su Holandjani dovodili Indonezane koje su brzo asimilovali, podsticali su natalitet kod domaceg stanovnistva, isto kao sto su Englezi imali odnose sa bracom i sestrama da bi im se populacija za manje od dve decenije bukvalno udvostrucila (to je ona prica o baby boom-u tokom tridesetih). Danas u Engleskoj zivi 54.000.000 ljudi na teritoriji povrsine 130.000 km2, sto je neznatno vise od povrsine Srbije,a u rangu teritorije Grcke. S druge strane, Holandija koja ima 2,5 puta manju povrsinu od Srbije, ima blizu 17 miliona ljudi.

@Floyd

Slazem se apsolutno sa svakom recenicom. Nisam ksenofobican, ali smatram da je propagiranje multikulturalizma totalni promasaj i nesto sto ce upropastiti evropu kad tad. Prica o jednakosti, o tome da svi trebaju da imaju jednaka prava i da su svi narodi stvoreni za demokratiju jednostavno ne pije vodu. S jedne strane imate razvijene drzave i narode cije su nacije potrosile mnogo znoja da bi stvorile ozbiljne drzave i uredjene sisteme, a sad trebaju tamo neki Pakistanci, Albanci i ostali primitivni narodi da dolaze i uzimaju radna mesta njihovom narodu. Uredi lepo svoju drzavu i zivi u njoj. Slican problem smo i mi imali sa Albancima u poslednjih stotinak godina pa zato sad u svemu onome sto smo mi gradili na Kosmetu uzivaju oni umesto da smo kao prvo doneli zakone o naseljavanju u pograncinim mestima svim strancima, uveli vize i jos neke vidove zabrana naseljavanja, mi smo cutali i zato smo danas suoceni sa problemima koje vise nikad necemo moci da resimo. Em sto nemamo nikakvu korist od totalno neobrazovanog i zatucanog zivlja, em sto svakodnevno dobojamo probleme. U tom pravcu ide i Evropa. Evo ove godine je prvi put u Holandiji u osnovne skole upisan veci broj muslimanske dece nego domace. Ta deca ce za nesto vise od desetak godina biti punopravni gradjani te zemlje koji ce na referendumu moci da se izjasne da se Holandija recimo ne zove vise kraljevinom, nego dzamahirijom.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

^

Pogledaj samo koliko je radikalnih islamista krenulo put Sirije iz EU... :glavomuzid:

Nece ih svabe i ostali trpeti doveka..
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Incognito

Ne mozes neki narod nazivati primitivnim. U svakom narodu imas intelektualce i rasiste. Ti ako ne bi zaposlio hrvata to je tvoj problem a ne srbije i nije zato srbija losha.. problem je sto na zapad dolazi sljam pa intelektualci
alci ne mogu. Odgovaram na tvoj post samo sto je sovinisticki. Posebno naglasavanhe sto ne bi zaposlio hrvata. Zasto. Jer je katolik.
Posto niko nije reagovao ja cu. Nedopustiv post po meni

prvi inkognitov post mislim

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Poslednja izmena od swemir u 08 Dec 2013, 15:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako se nastavi u ovom smeru bice lock ubrzo. Pa ko voli nek' izvoli.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

To su definitivno ozbiljni problemi ali je jako nezahvalno javno govoriti na tu temu i imati svoje misljenje.
Zato sam i rekao da se okanemo price o tome :)

Ontopic

Evo jedan dobar motiv za preseljenje u UK...

http://www.autotrader.co.uk/classified/ ... ?logcode=p

...u DE za takav treba bar 10k vise.
Odlicne cene polovnjaka u UK...tako da Lakijeva teorija o laksoj kupovini dobrog auta u CH, pada :)
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Floyd
Ti si u pravu po pitanju azilanata sto si napisao po meni to jeste zloupotreba uglavnom...a i dolaze lose kategorije stanovnistva...uglavnom.

Ali dobro svi hoce bolji standard ...

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Odgovori