Prica o evropskim narodima, njihovim navikama, mentalitetu i ostalim osobinama je tema o kojoj se moze nasiroko polemisati. Problem je u tome sto mi ovde u Srbiji zbog ekonomske premoci EU zemalja nad nama idealizujemo EU kao neki vid savrsenstva pa mislimo da se ljudi tamo negde svima osmehuju, da se kupaju u medu i mleku, da su uvek nasmejani i zadovoljni - susta suprotnost nama. Realnost po pitanju prihvatanja drugih nacionalnosti je tamo zapravo mnogo drugacija, da ne kazem cak i gora i tako je u manjoj ili vecoj meri uglavnom svuda. Iskren da budem (rizikujuci da me neko proglasi ksenofobicnim ili nacionalistom) ni meni ovde u Beogradu nisu previse dragi recimo Albanci, Bugari, Hrvati - niti bi ih zaposlio u svojoj firmi osim ako nisu vrhunski strucnjaci, niti bih se nesto mnogo druzio sa njima, niti bih se trudio da budem previse ljubazan prema njima (formalno postovanje i tacka). Zato ne osudjujem ni strance zato sto imaju nekakva misljenja ili predrasude o Srbima - gledam svoja posla i to je to.
Prosao sam uglavnom celu evropu, opet kazem svuda je situacija manje vise ista - Holandjani su kivni na Turke koji su je preplavili, Austrijanci na EX Jugoslovene kojih je tamo bezmalo milion, Britanci na Arape i Induse, Nemci isto ne podnose Turke i tako dalje.
Sto se tice kvaliteta zivotnog standarda, znam da se u Britaniji ubedljivo najbolje zivi, plus sto je za IT bransu druga u svetu odmah posle Kalifornije, Holandija ima najbolji zdravstveni sistem, u Nemackoj su plate manje nego u UK, Holandiji i Svajcarskoj, ali su zato i porezi, cene hrane i automobila ubedljivo najeftiniji (zato Nemci i voze najbolje automobile). U svim ovim zemljama pravi strucnjak uvek moze pronaci posao s tim sto mislim da je EU trziste u stagnaciji. Vec za deset godina bice uveliko prenaseljena, tako da ce severna Amerika i Australija definitivno biti bolje mesto za zivot kao sto su i sada.