Zlatibor ili slična destinacija za vikend..

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Zlatibor ili slična destinacija za vikend..

Post od goblin »

Meni Zlatibor nikad nije "legao".
Imam dosta prijatelja koji odlaze redovno pa sam cak kupio i stan tamo... ali ni porodici ni meni nikad nije prirastao srcu da volimo da odemo cesto i ostanemo duze od 1-2 dana.

Ne mogu reci da je ruzno i lose, al jednostavno nije za mene.
Sa jedne strane mi zimi mnogo vise prija Kopaonik zbog skijanja koje je na Zlatiboru nikakvo, a sa druge strane kad je lepse vreme vise mi prija Durmitor.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

One and only :rofl:
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

ljuba napisao:Cuo sam dosta primedbi na mikroklimu Zlatara. Kazu da je dosta vlazniji i cudljiviji od Zlatibora?
Totalna dezinformacija. Zbog dobre klime i vazduha lekari preporucuju bas Zlatar ko ima problem sa plucima i srcane teskoce. Klima je dobra zbog Uvca jer zbog njega se oseca uticaj sredozemne klime. Uostalom na Zlataru je izgradjen rehabilitacioni centar za srcane bolesnike. Zbog problema u finansiranju sada ne radi. A Zlatibor ima sminkerski program za gojazne u Cigoti.Lepo su ovde rekli Zlatibor je tako lose urbanizovan da je izgubio na lepoti.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Taj sminkerski program je mnogima pomogao. Sve vise se ukljucuje marketing, to jeste tacno, ali ne treba bas sve generalizovati.

I mislim da Ljuba nije mislio na losu klimu po pitanju zdravlja, vec na vremenske prilke uoopste. Za turizam, Zlatibor je na idelanoj lokaciji i vreme je odlicno (suncani sati, kolicina padavina itd).
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Taj rehabilitacioni centar na Zlataru je malo šuplja priča, jer srčanim bolesnicima se nikada ne preporučuje nadmorska visina preko 700m. I to je iuzrok propasti istog.

Zlatibor ima ubedljivo najzdraviji vazduh u Srbiji, jer se sučeljavaju 3 vazdušne struje. I Rehabilitacioni centar Čigota (ako si na to mislio) je jedinstvena zdravstvena ustanova za razne bolesti, posebno glavni centar za lečenje šitaste žlezde), upravo zbog jednistvenog vazduha i dokazane uspešnosti u lečenju. Takođe i mnogih drugih bolesti, malokrvnosti, bolesti metabolizma i sl.

Naveo sam da je Zlatibor najsuvlja planina u regionu, to je činjenica. A to pogoduje mnogim hroničnim bolesnicima, posebno plućnim bolestima.

I neko voli Budvu (urbanistički) a ne voli Zlatibor, koji je preslikana Budva po kičeraju... I ja imam objekat u Budvi (Seoce), ali tamo ne letujem. Ne mogu da budem duže od vikenda... a porodica i ne ide.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ako se ovaj poslednji deo odnosio na mene onda si masio poentu.
Kada sam napisao da mi Zlatibir ne odgovara onda uopste nisam mislio u urbanistickom smislu, vec da njegovi sadrzaji nisu ono sto je meni primamljivo na planini.

Zimi volim da skijam i to mi je na prvom mestu a Zlatibor je tu bas tanak i sa ponudom ali i sa snegom zbog relativno male visine.
A u letnjem periodu mi vise odgovara Durmitor posto kad idem na planini upravo imam zelju da malo pobegnem od tog urbanizma, a Durmotor mi je nekako "gorostasniji" i vise uzivam u takvom okruzenju (individualna stvar) a i prija mi sto mogo dosta brzo da se spustim do Tare na splavarenje....
Era
Reactions:

Post od Era »

Pa koja planina - destinacija u Srbiji ima "ponudu" ako to nema Zlatibor (i Vrnjačka Banja) ?? Pored toga, Zlatibor je u području, gde ima što - šta da se vidi, poseti i oseti, i to u poluprečniku od 50km. Takođe, Zlatibor je na putu za veselu Crnu Goru, što pruža još jedan aspekt, kako turistima u putu, tako i domorocima iz Crne Gore, koji su izvršili desant na Srbiju.

Prvo, Zlatibor nije u pravoj reči planina, nego je visoravan, okružena planinskim vrhovima. To daje posebnu klimu, i čar.

Zlatibor nije skijaški centar, mada je dobio Tornik, koja je profesionalna staza, možda 1 ili 2, ali opet prihvatljiva. U kombinaciji sa gondolom koja se gradi, i koja će povezivati centar sa tornikom, dobiće se jedinstvena ponuda u Srbiji, a možda i šire. Naravno da je za istinske skijaše Kopaonik bolji za klasu ili dve.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Za mene je Kopaonik uvek bio ispred Zlatibora.

Kad odeš na Zlatibor nemaš osećaj da si na planini, a ono što nudi me nikako ne privlači.
Era
Reactions:

Post od Era »

Kopanik osim za skijanje i ljubitelje planinarenja - je ravan 0.
To jeste, u letnjoj sezoni nepovoljna destinacija za civile :kezo:

Zlatibor je počeo sa turizmom, u obliku kad se u gepeku nosilo ćebe, kamp pribor i stolice, kad se pravi roštilj i kad su ljudi uživali. Zato kažem ,da većina vas ne zna apsolutno šta je to Zlatibor. Nekada je za vikend bilo na hiljade ljudi iz Užica i okoline, po zlatiborskim suvatima. Begrađana je bilo u zanemarljivom broju.
Danas, način odmora, i "korišćenje" Zlatibora je na Beogradski način. Način koji su ustanovili beograđani & CO. Čak se i parking naplaćuje ko u Beogradu. I pazi, sad se to njima ne sviđa, ti sadržaji, i ta "arhitektura".

Ja vam predlažem, stavite ćebe u gepek, sitni kamp pribor, nešto klope i pića, i krenite da na pravi način istražujete Zlatibor.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Kopaonik mi je leti još lepši jer nema ljudi. Tada je pravo uživanje na pravoj planini.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@Era
To imamo na Avali, Kosmaju, Adi i Košutnjaku, a ne na 3.5-4h od BG.
Era
Reactions:

Post od Era »

To je to, samo porediti Kosmaj i Košutnjak sa Zlatiborom nema smisla.
Glupo je doći na mesto kao Zlatibor, i vreme provoditi "blejeći" po kafićima u tržnom centru (uzgred, preskupim kafićima). I onda sa te pozicije definisati Zlatibor.
Zlatibor i odmor na njemu je, kad uveče u 8 uđeš u smeštaj, i moraš (od vazduha i umora) da ideš na spavnje.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Sve je do afiniteta turiste. Ne mozes usaditi nekome da mu Zlatibor odgovara kada od boravka na planini ocekuje/trazi nesto sasvim drugo sto Zlatibor ne moze da ponudi.

Evo meni je boravak na planini zimi sinonim za skijanje i ostale aktivnosti na snegu... a Zlatibor tu nema sta da mi ponudi, bukvalno se smorim.
U letnjem periodu mi opet mnogo vise prija Durmitor koji je vise "divalj" i prava planinan u svakom smislu, lepse su mi staze i predeli, jezera, pogledi.... a pritom mi je neizostavno da povezem sa splavarenjem Tarom sto je dosta blizu.
Tako da sa moje tacke gledista Zlatibor nije destinacija koja me ispunjava.
Eto uzeo sam tamo i stan u naseju Green Hill pod nagovorom prijatelja posto ih bas puno ide... ali ni to nisam iskoristio.

Opet nekom drugom (mojoj majici) taj Zlatibor vrhunski prija i to je sasvim normalno. Nisam ja ni rekao da je Zlatibor "losa" destinacija, vec samo da nije za svakoga...
Era
Reactions:

Post od Era »

To što pričaš ima logike, jer si (koliko vidim) sportski tip.
Ali takvih kao ti je neki procenat.
Za decu, porodice sa decom, penzionere, rekreativce, ljude slabijeg imuniteta i zdravlja, Zlatibor je vrh.
Samo da im neko objasni kako da ga "uživaju".
Zlatibor zimi nije tako oštar i divlji kao Kop ili Durmitor ili Jahorina. Mnogo prihvatljiviji za većinu populacije. A Tornik je zaista postala prava staza (ne nešto posebna, ali bar liči na nešto), mada gužva zna da bude nepodnošljiva, posebno vikendom.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Evo iz prve ruke Kop je leti (nama) ove godine mnogo bolja destinacija, porodični odmor, s bebom i dva mala deteta.
Zlatibor se realno raspada, treba neko vreme da srede krš koji su napravili izdavanjem lokacija peračima para iz CG i Kosova.
Ali lagano, biće slično i na Kopu, mada ne u toj meri. Jedan hotel grade Arapi a drugi, manji nema ni tablu :) a nekoliko takvih manjih oko Granda već napravljeni, nismo skoro bili, dve godine. Ne znam šta ima u široj okolini.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori