Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Jel neko od strucnijim moze da mi kaze da li su tacne preporuke za 12 cm debljinu stiropora za demit sto se naseg podneblja tice? Znam da je vise bolje i tralala, ali me interesuje da li je ipak bolje sa nekog ekonomskog i prakticnog aspekta odmah spiciti 10-12 nego staviti 5 kroz koju ce vise iscureti toplote?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ja sam na staru klasicnu fasadu dodao 8 cm.
8cm ce ti zavrsavati posao.
8cm je za danasnje standarde malo... za nove kuce se kod demit fasade uglavnom trazi 15 cm da bi mogle da dobiju neki pasos za energetsku efikasnost. 

Ok je preporuka za 12-15 cm. To je u skladu sa sadašnjim propisima o energetskoj efikasnosti.
Pitanje je koliko želiš da štediš. Ako ti 30-ak % uštede znači onda bi trebalo da ideš na tih 12-15 cm, naročito kad se već radi fasada. Traži ponudu za fasadu sa 5 cm i sa 12-15 cm. Razlika sigurno nije duplo. Onda stavi na papir za koliko će ti se investicija vratiti. Samo imaj u vidu da će energija biti samo skuplja.
Pitanje je koliko želiš da štediš. Ako ti 30-ak % uštede znači onda bi trebalo da ideš na tih 12-15 cm, naročito kad se već radi fasada. Traži ponudu za fasadu sa 5 cm i sa 12-15 cm. Razlika sigurno nije duplo. Onda stavi na papir za koliko će ti se investicija vratiti. Samo imaj u vidu da će energija biti samo skuplja.
Imam i ja pitanje za strucnjake...
Demit fasada ili sendvic zid?
Sendvic zid bez razmislajanja, i vuna umesto stiropora.
http://termoizolacija.net/wp-content/up ... otherm.pdf
evo malo informacija o ustedi sa 8cm stiropora.
http://termoizolacija.net/wp-content/up ... otherm.pdf
evo malo informacija o ustedi sa 8cm stiropora.
Hvala 
Svuda sam i nailazio na istu info ali rekoh da pitam i ovde.
Posle se fasada, pretpostavljam, samo malterise i farba?

^^ Generalno da . Moj brat bas ima tu sendvic fasadu i super je kao izolacija i ako nije omalterisao zid.
Sad je gledao opciju za fasadu i ispadne da mu je maltene ista cena kad bi preko svega uradio Demit fasadu sa 5cm stiroporom, kad se uzme u obzir brzina rada, manje guzve sa majstorima itd , nego da radi klasicno malterisanje.
Sad je gledao opciju za fasadu i ispadne da mu je maltene ista cena kad bi preko svega uradio Demit fasadu sa 5cm stiroporom, kad se uzme u obzir brzina rada, manje guzve sa majstorima itd , nego da radi klasicno malterisanje.
ja sam za demit fasaduFloyd napisao:Imam i ja pitanje za strucnjake...

nikako ne mogu da skapiram prednost tog sendvic zida...
Ako radis fasadnu ciglu onda nema malterisanja, a obicno se izmalterise pa posle moze da se navuce bavalit ili ofarba ili cak mozes raditi pikovanu fasadu.Floyd napisao:Hvala
Jer je demit fasada skraceni postupak sendvic zida. I sendvic zid ima bolji efekat zadrzavanja toplote.ADrei napisao:ja sam za demit fasaduFloyd napisao:Imam i ja pitanje za strucnjake...
Demit fasada ili sendvic zid?![]()
nikako ne mogu da skapiram prednost tog sendvic zida...
kolikoo znam cigla kao i blok nema neku posebnu ulogu u zadrzavanju toplote, tako da ne znam kolike debljine bi trebala da bude ta vuna da zameni stiropor od 15cm?
Cini mi se da sam negde citao da demit na sendvic zid moze da ima i negativni efekatPiros napisao:Sad je gledao opciju za fasadu i ispadne da mu je maltene ista cena kad bi preko svega uradio Demit fasadu sa 5cm stiroporom, kad se uzme u obzir brzina rada, manje guzve sa majstorima itd , nego da radi klasicno malterisanje.

Nije fasadna nego obicna.kapor napisao:Ako radis fasadnu ciglu onda nema malterisanja, a obicno se izmalterise pa posle moze da se navuce bavalit ili ofarba ili cak mozes raditi pikovanu fasadu.Floyd napisao:Hvala
Mislim da ce bas ici malterisanje pa bavalit.
od 5-8cm. Pogledaj malo star zgrade po gradu zidane su samo od cigle i zidovi su debeli od 38 do 60cm, kad udjes u njih leti ne treba ti klima da bi ih razladio. A sendvic zid zidan od giter bloka + izolacija+cigla =38cm. Bar su mene tako ucili u skoli.