A još bi i to bilo nepotrebno komplikovanje. Umesto da su dodali bilo kakvu vrstu grejača oko radara (ako i sme), bolje ga samo staviti na mesto gde će biti svojom pozicijom zaštićeniji od snega.
Nema tu leka ( po pitanju snega ili blata ) dok je radar tu gde jeste. Za vreme mećave sistemi vrlo brzo ( čim se nataloži sneg na radar ) postanu nefunkcionalni. Staneš, očistiš sneg, nastaviš da voziš i uskoro opet isto. Ali, za razliku od CRV-a, meni Jazz mi uopšte nema problem sa radom tih sistema asistencije u tim istim meteo uslovima. Jer je ceo sistem drugačije izveden ( radar mu nije "u nosu" ). Kod njega, "sve" je u kameri, a ona je ( kao i kod svih ) iza vetrobrana, koga čiste brisači. I mećava mu ne pravi problem za adaptivni tempomat ili nešto drugo ( naravno, ako su uzdužne linije na kolovozu pokrivene snegom, aktivno centriranje vozila u tim uslovima nije u funkciji ).
Jarisa još nisam vozio baš za vreme snežne mećave, pa ne znam kako je kod njega.
A što nema brisač preko tog senzora- radara kao što postoje brisači na farovima, dokazano dobro rešenje za ovakve uslove sa padavinama?
Ako ne radi pomoćnik vožnje u ovako ne mnogo teškim uslovima kada je i potrebniji nego leti da li to znači da kada je baš potreban i loši su uslovi vidljivosti ili vožnje ti sistemi postaju totalno beskorisni, ne samo za autonomnu vožnju nego i za te kritične situacije -korekcije poput kočenja , držanje trake, obilaženje vozila, samostalno parkiranje.....sve ono što se reklamira da je (kao) funkcionalno na vozilima pri testovima ?
Ispada da ta silna elektronika onda kada najviše treba da pomogne gubi smisao postojanja, da je toliko neusavršena još...
Čemu onda nekakve zvezdice na Euro NCAP kada stvar ne funkcioniše uvek i svuda (u svim klimatskim uslovima) svih 365 dana???
Ok, znao sam za te probleme oko padavina i senzora pre 15 tak godina kada je to krenulo sa uvodjenjem ali sam bio ubedjen da sadašnje generacije auta imaju to rešeno tako da to radi korektno.
Nijedan test koji rade novinari koji sam gledao ili čitao nigde pomena o tim manjkavostima.
Naravno da ne rade. Svi ti sistemi su prodavanja muda za bubrege i da nakrkaju cenu dodatne opreme i generalno (a vozio sam ih dosta) nisu nesto u sta smes 100% da se pouzdas. Pogotovu ovo sto Pedalas pominje, sistemi koji nemaju aktivni radar vec sve rade preko kamere. Obican OOR. Samo lud cuvek moze da se pouzda u to.
Svi ti sistemi ne funkcionisu kada je: velika kisa, sneg, susenzica, previse hladno, previse toplo, sve sto se oslanja na kameru ako sunce bljesti ili je magla, znakovi prljavi/precrtani zbog radova ili prosto nisu idealno pozicionirani, horizontalna signalizacija nije idealna i sl.
Znaci lep, ne ,mnogo suncan suvi dan na idealno oznacenom putu. Eto, tada radi. E tada mi ne treba nista. Jedini sistemi aktivne bezbednosti koji trebaju su ABS, ESP i EBD. Sve drugo je cisto bacanje para ako kupujes kao dodatnu opremu. Ako je vec tu....ok ajde neka ga, ali da platim za to....ni lud. Kamere, klimatizacija sedista, muzika itd to je sve udobnost i da ti bude prijatno i to svako po izboru treba da kupi.
Problem je samo sto su poceli da propisuju sta mora a sta ne mora. ECBA, ISA, zadnja kamera itd. Ovde uopste ne pricam o pasivnim sistemima bezbednosti koji su obavezni to je vec neka druga prica i tu razumem i podrzavam da neko postavi uslove.
Upravo, neki tamo u kravatama sede i za veliku platu izmišljaju šta auto mora da ima. Propisima nateraju proizvođače da ugrađuju silnu aktivno bezbednosnu opremu. Da bi ispunili standard i zaradili 5 zvezdica na testovima.
Problem je što svako razvija sistem za sebe. A znamo da nije to isto u Mercedesu i u Fiatu.