Vožnja na gas - vaša iskustva

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od ljubitelj »

Saša napisao:Isparivač gasa nije servisiran do sada (nije bilo potrebe), u njemu su i dalje originalne membrane... :D

Autić inače izgleda kao bombonica i ne sumnjam da će da pređe bar još ovoliko... :)
Nije da sumnjam ali 400.000km za Z10 bi bas bila dobra reklama ako se nista na i oko motora ne pokvari do tada.

A koji je isparivac, model ?
Neki i nemaju membrane, samo redukuju pritisak preko ventila a isparavanje je u komorama kucista.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Saša »

Mislim da je takođe Landi, nisam baš detaljno zagledao, no mogu proveriti. Komšija je na otprilike 180.000 bio kod majstora i tražio da odradi (preventivno) i servis isparivača, no majstor ga odbio sa rečima: "Šta da servisiraš? Imaš li kakvih problema? Nemaš? Ne diraj onda ništa. Ako i stane, dovešćeš se na benzin do majstora... Možda pređeš ovako i svih 300.000." I u pravu je čovek...:)

Tapatalk

Edit: evo, kropovao sam isparivač sa dve fotke koje sam napravio. Landi je definitivno, prepoznajem to po onom plavom kružnom natpisu, takav je i na mom isparivaču. Koji je tačno model i kakav je - pojma nemam...

Slika

Slika

Malkice je zamašćen, verovatno curkalo sa creva, ili ono nakupljeno ulje nije ispuštano na vreme...
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Prethodnu subotu sam bio kod errora i covek je bez problema sredio problem sa kolicinom protoka u jedinici vremena pri punjenju boce na pumpama.
Resio je rutinski "problem", a sastojalo se u regulisanju problema sa nekom iglicom koja diktira punjenje.
Sad je punjenje primetno brze. :doubleup:

Sto se tice pokazivaca preostale kolicine plina na prekidacu u kabini... Taj razgovor nam je trajao duze nego sto je trebalo vremena da se prethodni problem otkloni. Spajan je na dijagnostiku, gledao sam kako izgleda program za kalibraciju, shvatio kako radi... I zakljucak je da sve sto je u tvojoj moci mozes da ucinis u ciju kalibrisanja, ali da neke vajde opet nece biti. Ocigledno da sam proizvodjac Stag (ne znam kako je kod drugih) nije posvetio dovoljno paznje na taj detalj.

A sto se tice same potrosnje i babic se slozio sa vama da je moja potrosnja od 10l plina na otvorenom drumu velika. I sad kako je takoje, i na benzinu je trosi kao tenk pa ne moze ni na plinu da ima 5l prosek. Lepo bi bilo da moze manje da trosi, ali bi takodje bilo lepo da to vozilo nije Dacija, da nije samo 1.6 i prijala bi mu jedna turbina pod haubom. Sve je to lepo, ali stvarnost je ovakva kakva je.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Drago mi je da je bar ovaj jedan problem otklonjen. Što se tiče pokazivača, ja sam navikao da sam više u crvenom nego u zelenom pa više i ne obraćam pažnju, onako iskreno. Otprilike znam kad sam sipao i kad će nestati, pa dopunim preventivno ili kad prebaci na benzin, vozim malo tako, pa dopunim kad stignem.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Ponoviću već ranije napisano. Stag uređaj sa turskom bocom(verovatno i plovkom) se vrlo jednostavno prešteluje da ujednačeno gasi diode - potvrđeno u tri slučaja. Za druge uređaje ne znam...
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Ma nije taj pokazivac neki problem kad ti vozis sam auto.
Problem je kada isto vozilo koristi par vozaca (ma dovoljno je i dva) i onda je vec igra gluvih telefona da se oni usaglase.
Ponistis kilometrazu kad naspes plin je dobar reper, ali odkud ja znam sta znaci predjenih 150km ako je plin tocio neko drugi? Ne znam ni dali je tocio pun rezervoar ili neku manju kolicinu. Koliko tad moze da se predje? Ili ne ponisti u opste a dotoci, pa se onda kilometraza sabira...
Eto zbog tih "sitnica" bi sa korisnicke strane bilo bolje da je ta skala tacnija.
Al srecom ostaje uvek opcija da kad se gas potrosi da ima goriva za otici na prvu pumpu.

@Big hajde napisi onda taj postupak. Teorijski je to moguce. Pa cak i da tu teoriju primenis u odgovarajucem programu dok je vozilo spojeno na kompijuter. A onda opet sam poblem i dalje ostaje.
Eto (zaboravio sam o kom se servisu radi) koliko naplacuju tu kaibraciju i daju li garanciju da ce to da radi kako valja?
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

Sad će da ispadne da ih reklamiram...Ivan u AC Rašić mi je to za 0 rsd odradio, kao i dvojici koje sam tamo poslao. Prikopča blutut, utipka nešto i ćao - 2 minuta posla...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jeste, ali kod mene nije moglo da se namesti (bez blututa ako je bitno :)). Pisali smo već, ne znam što se ponavljamo. Senzor stalno šalje različite podatke o naponima, podešavali X puta i nikad nije bilo nekog smisla u tim brojkama.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

Koliko se sećam kod tebe nije Stag. Napomenuo sam da ja imam samo ovo iskustvo...
Stjepa
Reactions:
Kontakt:

Post od Stjepa »

Nije sad da pokusavam da branim errora, ali me interesuje sta mu uradi taj Ivan. Kako to on podesi napone da prekidac "slusa"?

Error ne povezuje preko blututa vec preko kabla (mada ne verujem da to igra ikakvu ulogu). I posto nismo nigde brzali objasnjavao mi je "funkcionisanje" napona. Cak je bilo "Evo reci koje hoces vrednosti da ti unesem za svaku lampicu."

Eto, mozda bi bilo bolje da on napise jer je njegovo iskustvo ali posto mi je ispricao pricu ja cu je prepricati - sa nekim likom je isao do tancina. Boca 48l, rezerva da bude 8l a svaka naredna lampica da je mera 10l. Da bi naponske vrednosti odgovarale bas onima koje su im potrebne podesavanje su vrsili bas na b. stanici. Praznu bocu napunilo 8l, pa podesili napon prve lampice. Odmah dosuli jos 10l, pa napon naredne lampice, itd. Sto bi uz teoriju o kalibraciji i prakticno teranje maka na konac (ocigledno je da je procedura trajala duze od 2min) trebalo da da savrsene rezultate. Rezultat je da je vlasnik vozila nakon par dana zvao errora da ga obavesti kako su dzabe krecili.

Zato me i interesuje sta mu to tacno uradi doticni Ivan kad senzori "prorade". Da je neka velika tajna i postoji razlog sto je cuva sigurno bi je i naplacivao. Kad je 0rsd onda je verovatno neka prostota i zeleo bih da je znam, a siguran sam da nisam jedini na ovom forumu koji bi to zeleo. :)
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

Nisam toliko ulazio u problematiku. Kad mi je ćerka prijavila to, jednostavno sam rešio na gorepomenuti način - bez preteranog zanimanja. Više se nije pojavio nikakav problem, a koliko znam ni ovoj dvojici kolega...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

nisu svi stagovi uredjaji isti...razlicito je podesavanje kontrolera tj pokazivaca...
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:

Post od mr.Big »

Ne znam, moguće, nek zove pa pita...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Stag, ili bilo sta drugo samo pokazuje podatak koji dolazi od multiventila (tamo je indirektni senzor lociran).

Problem je sto neki multiventili, tj senzori polozaj plovka nisu sami po sebi precizni a isto tako niti plovak cesto nije bazdaren.

To pokazivanje je samo informativno i nema ulogu meraca (pouzdanog) sadrzaja u boci.
Bitnije je da se podesi tacka rezerve, tj da makar tu bude koliko toliko pouzdan znak da je boca pri kraju.
Sam AC ima vise vrsta pretvaraca signala za pokazivanje, moze se softverski podesavati ali sam senzor u multiventilu daje signal kakav god da je, bilo precizan bilo neprecizan. O linearnosti pokazivanja multiventila tek ne vredi truda trositi reci.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kod mene se na jednom autu na crvenoj lampici vozi 200 km, na drugom svega desetak kilometara. U principu, to ne vidim kao problem jer sve da pištanje i potpuni nestanak gasa iznenadi, benzina u rezervoaru uvek ima toliko da se opušteno odveze do pumpe.
Odgovori