Misterije svemira
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Re: Misterije svemira
ko jajna ćelija 
onda su komete spermići
a mi živimo samo u jednom delu fraktala 

onda su komete spermići

Boringly average, but also perfect for school run mums
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Žumance 

- maxer
Pristigle prve slike (tu se misli na one nastale kamerom koja snima u vidljivom delu spektra) koje za sada nisu u visokoj rezoluciji
Objavljena je jedna od prvih fotografija Jupitera i njegovih satelita (snimljena 10.07.2016.), nastala posle uspešnog ulaska u orbitu oko Jupitera 05.07.2016. Fotografija nije u visokoj rezoluciji i nije od naročitog značaja ali dokazuje da je oprema na sondi JUNO, preživela snažno elektromagnetno zračenje oko Jupitera, kao i veliku gravitacionu silu kojoj je bila izložena u tom brzom i kratkom prolasku na vrlo malom rastojanju od Jupitera.

Prve slike u visokoj rezoluciji će biti snimljene 27.avgusta, kada JUNO bude ponovo prolazila neposredno iznad atmosfere Jupitera (4200-4500 km. rastojanja od jedne tako ogromne planete je stvarno veoma, veoma blizu).
Objavljena je jedna od prvih fotografija Jupitera i njegovih satelita (snimljena 10.07.2016.), nastala posle uspešnog ulaska u orbitu oko Jupitera 05.07.2016. Fotografija nije u visokoj rezoluciji i nije od naročitog značaja ali dokazuje da je oprema na sondi JUNO, preživela snažno elektromagnetno zračenje oko Jupitera, kao i veliku gravitacionu silu kojoj je bila izložena u tom brzom i kratkom prolasku na vrlo malom rastojanju od Jupitera.

Prve slike u visokoj rezoluciji će biti snimljene 27.avgusta, kada JUNO bude ponovo prolazila neposredno iznad atmosfere Jupitera (4200-4500 km. rastojanja od jedne tako ogromne planete je stvarno veoma, veoma blizu).
Poslednja izmena od maxer u 13 Jul 2016, 19:08, izmenjeno 2 puta ukupno.
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Da li će da objave da na Evropi ima života?
- maxer
Cilj ove misije je istraživanje Jupitera a ne njegovih meseca 

- Captain Slow
Pa šta im teško kad su već tu
?

- maxer
Ebi ga, ovo nije naučna fantastika - već realnost nivoa tehnologije koju posedujemo a ona je omogućila da samo uvedemo sondu u orbitu oko Jupitera i ništa više od toga
.

- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Bice fino videti Jupiter u visokoj rezoluciji iz te blizine.
Cak i sa ove daljine izgleda fenomenalno.

- Captain Slow
Hoće da istraže vodu na Ganimedu i Evropi a vožnja do Jupitera je samo izgovor
.
Ne vidim razlog istraživanja gasnog džina o kom se manje više (sve) zna.

Ne vidim razlog istraživanja gasnog džina o kom se manje više (sve) zna.
- maxer
Captain Slow,
Mani da zezaš, ako se o nekoj planeti manje zna - onda su to baš Jupiter i Saturn. Ali to je velika tema i ako te interesuje pročitaćeš (sigurno da ima i na srpskom).
H4wkeye,
Ne znam da li znaš da je kamera (ova koja pravi te fotke) stavljena kao sredstvo za prezentovanje misije u javnosti, znači za marketing, i da se zvanično ona ne smatra naučnim instrumentom ove misije i kao takva se ne vodi u projektu naučnog istraživanja radi koga je letelica i poslata u orbitu Jupitera
.
"JunoCam is a color, visible-light camera designed to capture remarkable pictures of Jupiter's poles and cloud tops. As Juno's eyes, it will provide a wide view, helping to provide context for the spacecraft's other instruments. JunoCam was included on the spacecraft specifically for purposes of public engagement; although its images will be helpful to the science team, it is not considered one of the mission's science instruments."
Evo jedne od najboljih do sada snimljenih, prethodnom sondom Cassini, koja ga je "malo" istraživala iz daleka:

A evo i lepog kolaža njegovih glavnih/najvećih meseca, u svoj svojoj različitosti (ne sećam se dobro ali verovatno da su takođe svi snimljeni od strane Cassini-ja):

Mani da zezaš, ako se o nekoj planeti manje zna - onda su to baš Jupiter i Saturn. Ali to je velika tema i ako te interesuje pročitaćeš (sigurno da ima i na srpskom).
H4wkeye,
Ne znam da li znaš da je kamera (ova koja pravi te fotke) stavljena kao sredstvo za prezentovanje misije u javnosti, znači za marketing, i da se zvanično ona ne smatra naučnim instrumentom ove misije i kao takva se ne vodi u projektu naučnog istraživanja radi koga je letelica i poslata u orbitu Jupitera

"JunoCam is a color, visible-light camera designed to capture remarkable pictures of Jupiter's poles and cloud tops. As Juno's eyes, it will provide a wide view, helping to provide context for the spacecraft's other instruments. JunoCam was included on the spacecraft specifically for purposes of public engagement; although its images will be helpful to the science team, it is not considered one of the mission's science instruments."
Evo jedne od najboljih do sada snimljenih, prethodnom sondom Cassini, koja ga je "malo" istraživala iz daleka:

A evo i lepog kolaža njegovih glavnih/najvećih meseca, u svoj svojoj različitosti (ne sećam se dobro ali verovatno da su takođe svi snimljeni od strane Cassini-ja):

- Captain Slow
Ma što se zezam, zna se da zahvaljujući Jupiteru postoji naša planeta,
videlo se da služi kao upijač za Šumejker-Levi, zna se za Crvenu Pegu 300 godina,
brzo rotira pa je spljoštena na polovima, ima prsten (ne spektakularan) kao Saturn,
nikad nije dostigla kritičnu masu za razvijanje termonuklearnih reakcija,
ima preko 50-60 meseca, jedino se ne zna ima li čvrsto tlo.
Zbog samog sastava i udaljenosti nikad nećemo moći da je naselimo, zašto bi bila interesantna za istraživanje?
Zbog podzemnih okenana na mesecima, moje mišljenje.
I ne kontam šta ti znači ovo sigurno ima i na srpkom, prozivaš me da ne znam jezike ili šta?
videlo se da služi kao upijač za Šumejker-Levi, zna se za Crvenu Pegu 300 godina,
brzo rotira pa je spljoštena na polovima, ima prsten (ne spektakularan) kao Saturn,
nikad nije dostigla kritičnu masu za razvijanje termonuklearnih reakcija,
ima preko 50-60 meseca, jedino se ne zna ima li čvrsto tlo.
Zbog samog sastava i udaljenosti nikad nećemo moći da je naselimo, zašto bi bila interesantna za istraživanje?
Zbog podzemnih okenana na mesecima, moje mišljenje.
I ne kontam šta ti znači ovo sigurno ima i na srpkom, prozivaš me da ne znam jezike ili šta?
- maxer

A odakle ja da znam da li ti znaš dovoljno dobro neke strane jezike - da bi bio zainteresovan da na "brzaka" pročitaš nešto o ovome što smo spominjali ... zato sam i rekao - to što sam rekao

- Captain Slow
Ma sve ok, zezam se ja malo
.
Ako se pođe od pretpostavke da se život kod nas razvio u okeanima
a zna se da na mesecima postoji voda meni je logičan zaključak zašto idu na Jupiter.
Možda i grešim, ali to je moje mišljenje, ne verujem da su toliko dokoni i bogati
da šalju sondu samo po lepe slike, realno.

Ako se pođe od pretpostavke da se život kod nas razvio u okeanima
a zna se da na mesecima postoji voda meni je logičan zaključak zašto idu na Jupiter.
Možda i grešim, ali to je moje mišljenje, ne verujem da su toliko dokoni i bogati
da šalju sondu samo po lepe slike, realno.