O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: O presretačima

Post od Mr.Rotor »

Ja sam se pre vezivao samo kada idem van grada misleći da je u gradu bezazleno. Sve se promenilo posle udesa u naselju Stepa (čim su pustili ulice, ništa nije bilo obeleženo).

Lik se zakucao u mene sa 70 na sat (možda i više) i da nije bio vezan proleteo bi kroz šoferku.

Od tada mi je vezivanje pojasa refleksna radnja i kada hoću da preparkiram auto.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

NexT napisao:Zato sto ce te neko udariti i ubiti i odgovarati za to, a mozda bi preziveo da si bio vezan.
Pa upravo kada bi razmisljao u tom smeru, ne bi nikada seo na motor. Ono sto bi me na motoru potencijalno ubilo (a na njemu provodim vise vremena nego u kolima), u kolima mi ne bi ni masnicu izazvalo.
Tako da mi taj stepen povecanja bezbednosti vezivanjem u mom slucaju, nije znacajan da bi ga praktikovao i sebi narusavao komfor.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Nisi skapirao, poenta je koliko ce drugi odgovarati, a ne koliko ces ti biti bezbedan :)

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Pa isto okreni pricu, koliko ce odgovarati onaj sto me isece dok sam na motoru, sto je daleko cesci slucaj nego sa kolima, a na motoru nemam pojas nego pravac na beton, pod tockove, o ivicnjak...

Ne tvrdim ja da se ne treba vezivati, treba i to podize nivo bezbednosti. Samo sto u nekim slucajevima postavlja se pitanje koliko ima smisla i koliko neki pojedinci stvarno podignu stepen bezbednosti vezivanjem.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Na motoru imas adekvatnu zastitnu odecu i stitnike koji imaju posao pojasa i airbag-a. U kolima ako nisi vezan em se ne aktivira jastuk em npr direkt glavom udaras u B stub. Ostajes invalid ili gines, bez razloga.
Al bitno da ne budes izguzvan.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nevezivanje pojasa nije bahatost, vise je maloumnost.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Nazalost vrlo dobro znam sta znaci pad sa motora.
Postoji oprema i ona mnogo pomaze (kaciga, cizme, nepoderive pantalone i jakna, kostur za ledja, pojas, protektori, rukavice...) ali i pored svega navedenog vozac motora je mnogo ugrozeniji i od bilo kojeg vozaca koji nije vezan u kolima.
Kaciga te stiti od udaraca, protektori te stite tek on slabijih udaraca, koza te stiti od guljenja po asvaltu... ali direktan udarac uvek prima telo i veliki je hendikep u odnosu na auto sto ne postoje zone deformitete, sto nakon udarca telo nastavlja inertno da se krece do sledece prepreke (ivicnjak, stub, drvo, drugi auto...) u koju udara....

Ali da ne duzimo o bezbednosti na motorima. Poenta je da si koliko god opremljen bio daleko ugrozeniji nego u kolima cak i kada nisi vezan. Ono sto u kolima moze da se zavrsi kao cesanje branika sa posledicama stete od 50eur, na motoru cak i u punoj opremi moze da se zavrsi fatalno.

Upravo zbog toga sto na motoru provodim jako puno vremena, vezivanje pojasa u kolima ne dozivljavam kao znacajan bezbednosni pomak u mom slucaju. pritom i ne razmisljam u tom smeru, jel da razmisljam kao prvo na motor vise nikada ne bi ni seo pa bi tek onda na red doslo vezivanje...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Bas gresis, tako mala stvar kao vezivanje pojasa mnogo toga cuni, i ne vidim nikakvu vezu sa motorm.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Meni je recimo nenormalno kako neko ugrozava sve ljude na ulici vozeci auto stariji od 15 godina, kako se neko usudi da vozi auto bez barem 6 vazdusnih jastuka, kako se neko usudi da stavi dete u punta ili slican auto.
Tek voznja bilo kakvog motora mi je kompletna maloumnost.
Zamisli sta jedan motor koji odleti i tri lepe kada se vozac oklizne na mokar pesacki, uradi pesacima.
Ne kapiram da neko tako bezbrizno ugrozava sebe i druge u saobracaju.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kakav izliv inteligencije :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Naravno, poput tvog ;)

Sent from my Sony
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Obzirom na sliku - dobar si :kezo:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jao, cekaj malo, umrecu od smeha od tako kvalitetnog humora :kezo:

Sent from my Sony
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Xepoj87 napisao: Tek voznja bilo kakvog motora mi je kompletna maloumnost.
Zamisli sta jedan motor koji odleti i tri lepe kada se vozac oklizne na mokar pesacki, uradi pesacima.
Ne kapiram da neko tako bezbrizno ugrozava sebe i druge u saobracaju.

Sent from my Sony
Upravo zbog toga sto se slazem sa ovim delom tvoga posta, smatram da je vezivanje pojasa za nekoga ko provodi vise vremena na motoru nego u autu, vezivanje pojasa mizeran stepen podizanja bezbednosti.

Nesto poput dijete na kojoj jedes sve zivo u neogranicenim kolicinama (slatiki, masno, skokovi, testa... prezderavanje pred spavanje, alkohol...) i onda umesto obicne koka kole pijes lajt koka kolu i kazes kako vodis racuna o ishrani.
Sve bi imalo smisla da je i ostatak navika/ishrane sredjen, a ovako nema ama bas nikakvog znacajnog efekta.
Isto i u slucaju vezivanja. Ako vec ne silazis sa motora koji sam po sebi nosi 1.000 veci rizik od voznje u bilo kakvom autu, vezivanje pojase je totalno trivijalna stavka po bezbednost takve osobe (gde svrstavam i sebe).

PS - mislim da si bio malo pregrub u prvom delu posta koji nisam citirao ali isto tako mislim da su i ovakvi postovi totalno neumesni (blago receno)
ftj napisao:Nevezivanje pojasa nije bahatost, vise je maloumnost.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

I dalje ne kapiraš...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori