Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Velja »

Goran objasnio...
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Da citiram iz teksta koji je Nidža linkovao:

ПОЛИТИКА, Autor: Goran Marković subota, 25.06.2016. u 08:15
"U zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku nalazi se fotografija koja u prirodnoj veličini predstavlja Stjepana Stevu Filipovića, jugoslovenskog partizana i narodnog heroja, nekoliko trenutaka pred smrt.[/u] Sa uzdignutim rukama i omčom oko vrata on kliče slobodi. ...

Ali priča ima još jedan aspekt. Hiljadu reči ne mogu dočarati ono što ponekad može učiniti jedna fotografija. Ne samo život i smrt heroja, već i kraj cele epohe sabijeni su u toj jednoj jedinoj sekundi koliko je trajala ekspozicija u fotografskom aparatu. Onaj ko je načinio ovaj snimak takođe se može smatrati, na neki način, herojem. Prema knjizi Mirjane Belić-Koročkin-Davidović i Radivoja Davidovića, fotografiju Stjepana Steve Filipovića načinila je Slobodanka Vasić, sedamnaestogodišnja radnica u foto-radnji Kosare Antić iz Valjeva. Pripadnici okupacionih i kvislinških snaga nisu obratili pažnju na devojku sa fotoaparatom.
"

Nisam znao znao za obe navedene stvari (a za snimak sam mislio da ga je sam okupator načinio). Svaka čast devoci koja je to snimila, trebalo je hrabrosti/ludosti za tako nešto.
Takođe to je i jedna vrhunska fotografija: ikona 2. svetskog rata, iako se nezasluženo ne pojavljuje u mnogim takvim "zbirkama" najvrednijih svetskih fotografija.

Slika Slika
Priča o događaju
Poslednja izmena od maxer u 14 Nov 2016, 18:51, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Nisam znao za ovu fotografiju. Da se naježiš. I junak i budala !
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Šališ se, jel da?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Member, koliko imaš godina? U vreme SFRJ je svako dete znalo za ovu fotografiju, kada Stjepana Filipovića (inače Hrvata iz Opuzena) u Valjevu vešaju Nemci. Na mestu gde se to dogodilo ima spomenik koji izgleda baš tako, sa raširenim rukama. Valjevo i Opuzen su bili zbratimljeni gradovi. Između ostalog, svake godine su organizovana druženja i razmene učenika iz ovih gradova.

Maxer, hvala za tekst, i ja sam mislio da su fotografiju napravili Nemci.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Dobro, mnogo toga mogu da razumem, da neko voli i Hitlera ili Dražu naučio sam da prihvatam, ali... "budala"???
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

I meni to poderalo usi, ali nisam hteo da ulazim u diskusiju :)

Sent from my D6603 using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Slika stoji u UN i simbol je otpora zlu. Meni dosta. Neću da se nerviram :)
wiki:
"Ova fotografija se u prirodnoj veličini nalazi u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku kao simbol otpora fašizmu.[5] Pred njom je svojevremeno na jednoj izložbi pao na kolena čuveni indijski državnik Jawaharlal Nehru"
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Au bas ste osetljivi pa nije bilo nista u negativnom kontekstu.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Da, ali neke stvari jednostavno ne stoje, kako god da su zamisljene u glavi. Ne postoji pozitivna konotacija budale u ovom primeru, kako god da je zamislis. Cak i u najpozitivnijem smislu, taj pridev smanjuje znacaj i jacinu dela tog coveka.

Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

jaksa napisao:Dobro, mnogo toga mogu da razumem, da neko voli i Hitlera ili Dražu naučio sam da prihvatam, ali... "budala"???

Kako može da se razume/prihvati da neki Srbin, Jevrej, Ciganin ili Rus vole Hitlere ili Pavelića?
Znam jednog debilka (sa ličkim prezimenom, btw) koji ima nacističku svastiku kao pozadinu na kompu, stalno mu ponavljam da je to je čisto fekalisanje po sebi i svojim postradalim precima...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

@Xepoj

Ma daj. Slikanje deteta s pivom all over again.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jok, nego se stvorila navika da se sve banalizuje, sve postaje nebitno i ok, a ne treba da bude.

Bas sa pivom je dobar primer, gde ljudi mrtvi hladni govore kako detetu nece biti nista od jednog piva i to se prihvata kao normalno.

Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Velja napisao:
jaksa napisao:Dobro, mnogo toga mogu da razumem, da neko voli i Hitlera ili Dražu naučio sam da prihvatam, ali... "budala"???

Kako može da se razume/prihvati da neki Srbin, Jevrej, Ciganin ili Rus vole Hitlere ili Pavelića?
Znam jednog debilka (sa ličkim prezimenom, btw) koji ima nacističku svastiku kao pozadinu na kompu, stalno mu ponavljam da je to je čisto fekalisanje po sebi i svojim postradalim precima...
Obrati pažnju - "naučio sam da prihvatam" ne znači ni da mislim da je normalno, ni da se slažem, pre znači da ću da okrenem glavu i da ignorišem. Ne mogu sve budale ovog sveta naučiti šta je ispravno...
Ipak, ponekad ne mogu da ne reagujem.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Xepoj87 napisao:Jok, nego se stvorila navika da se sve banalizuje, sve postaje nebitno i ok, a ne treba da bude.

Bas sa pivom je dobar primer, gde ljudi mrtvi hladni govore kako detetu nece biti nista od jednog piva i to se prihvata kao normalno.

Bas kao sto na onoj slici niko nije davao detetu pivo, tako ni ovde niko nije nikog vredjao, samo se na humoristican nacin opisivao karakter nekoga ko se zeza a zna da ce dumre ubrzo, znaci da mora da je malo na svoju ruku, iako je slika vanvremenska i nedvosmisleno pokazuje da je lik carina.
Odgovori