Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Re: Koliko troši?

Post od Markoni »

Delija napisao:@Markoni
Altea bas i ne moze da se pohvali aerodinamicnoscu.
Altea ima koeficijent 032 cd, identican kao Golf V. Ne kazem da je dobar, ali nije katastrofalan... ;)
Ja ne mogu da vozim tako da kao zelim da postignem najnizu potrosnju, Desilo mi se par puta i bas mi je bio napor. Voznju delim samo na laganu i brzu. Lagana mi podrazumeva voznju po ogranicenju, uglavnom i malo preko toga, sa preticanjima gde god je to potrebno, tj svakog auta na koji nailazim pa makar se kretao i 5 kmh sporije od mog tempa. Bez silovanja gasa gde to nije potrebno. Voznju u koloni ne podnosim, naravno ne preticem po svaku cenu, i nikada na punoj liniji, ali na pravcima znam da naslazem i po 10 kola uz vec malo ozbiljnije prekoracenje brzine.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Cifre ne lazu :), ali ne lici mi bas na Golf iliti deluje mi prilicno visoko.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Slazem se. Ali dosta tu stvari igra ulogu, to je nauka za sebe. Znam da smo ranije imali neku diskusiju na temu otpora vazduha kod GTRa i Porsche-a 997, i ispalo je da GTR ima bolji koeficijent iako to niko prostim pogledom na auto ne bi rekao...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koeficijent otpora vazduha se množi sa površinom u formuli za otpor vazduha, tako da Altea sigurno ima veći otpor od Golfa.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:

Post od Markoni »

Dabome, Altea ima povrsinu prednjeg dela od 2.38 m2, Golf 2.22 m2. Svakako razlika nije tolika da bi potrosnja bila 15% veca... Na nekoj maksimalnoj brzini verovatno i da, ali na 120 kmh tesko...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U formuli figurira i masa vozila, kao i brojni drugi parametri. Jedan od kalkulatora je na sledećem linku:
http://ecomodder.com/forum/tool-aero-ro ... stance.php.

1. Težina vozila
2. Koeficijent otpora kotrljanja
3. Koeficijent otpora vazduha
4. Čeona površina
5. Efikasnosti goriva
6. Efikasnost motora
7. Ostali potrošači (klima, svetla, multimedija i drugi gedžeti)
8. Gustina vazduha

Npr, samo sa drugim gumama razlika može biti i do 20%.

Alfa najmanje troši sa Winter1 (205), neznatno više sa Semperitom (225) i primetno više sa Goodyear (235). Meni je sad po rezervoaru potrošnja negde na 7.1 - 7.2, a šetala je obično između 6.0-6.4, uz grešku BC od oko 0.1-0.2, uglavnom u plusu. Skočile su i trenutne potrošnje, u svim režimima. Na manjim brzinama je razlika neznatna, ali na većim poprilična. Pre 2 godine bi mi ovo bio veliki problem jer sam prelazio svaki radni dan najmanje 80km, ali sad kada marnjavam u 80% slučajeva službeni auto, više nije alarmantno.

Navodim primer čisto da se ne zalećete na neke jeftinije gume, kome je ograničen budžet, jer dugoročno mogu skuplje da vas izađu od neke skuplje gume. Goodyear mi je slučajno izleteo i veoma me obradovao zbog toga, iz svakog aspekta, toliko da me povećana potrošnja ne tangira toliko (i nisu to neke strašne razlike, više me je nervirala buka Semperita), ali primera radi, gledao sam Savu UHP i Fuldu kao veoma dobro ocenjene budžet gume u odnosu na Dunlom BluResponse koji mi je bio referenca. Posle 30.000km samo u potrošnji bi Dunlop ne samo iskompenzovao svoju cenu, nego bi na kraju izašao jeftinije. Aproksimirao sam veoma optimistično potrošnje na osnovu testova sa neta iz 2013 i 2014 godine, tj u realnosti bi trebalo da bude razlika još i veća nego moja računica.

Cela slika mora da se sagleda.

Touran do 80 troši 3.5-4 litre, na 120 7.5-8, na 140 troši 9.5-10, a ne izgleda neaerodinamično (trenutna potrošnja po BC). U pitanju je 2.0 PD TDI sa 140KS.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja sam rekao da mi je ranije potrosnja na tempomatu na 120 bila 5l, sada mi je 4.5l.
Ranije proverio bord, lagao je za pola deci. Posle cipa proverio bord, nije lagao ni toliko, ali verovatno da je neko odstupanje toliko...
Dakle, 1-3 deci.
Ja lazem, izmisljam, i zelim da Mercedes ispadne najbolji.
Zato sam kacio potrosnje od 15l... 11l na 2600km po gradu, dakle prosecna na mesec dana...
Sada ispada i da ja lazem za to da mi je bord tacan.
U sustini, Nidza me nazove lazovom za novu stvar, kad god mu prilozim dokaz za ono za sta me je optuzio.
Sve sam merio na autoputu ka Sapcu.
Kada resetujem bord, pokaze mi se 6l, pa pada na realnu tokom vremena, za 10km je pala na 4.7, sa klimom, putnikom, i 15kg prtljaga, i sa mnom koji sam 50% tezi od prosecnog vozaca.
Dakle 120 tempomat, reset.
Rekao covek da je nemoguce, pa kada je video da se malo zajebao, onda izmislja da lazem da mi je bord tacan...

Ja ne lazem, i ne izmisljam, i moze da mi se sagne bilo ko ko misli da to radim.

Draganu sam rekao da mi manje trosi na 100, nego na 80.
Kada sam video da nije tako, dosao sam ovde, i napisao onaj post o potrosnji, i priznao da sam pogresio.
Meni moj aito srce po gradu koliko hoces, jer me potrosnja ne pogadja.
Na autoputu mi je trosio i do 11l, jer sam ga stisao kao konj...

Moj auto ima 0.25 cd koeficijent otpora vazduha, i verujem da je medju najboljima na forumu sto se toga tice. Otud i manja potrosnja na tim brzinama. Ne menja se drasticno od malih, za razliku od nekih manje aerodinamicnih vozila...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Gresis, moj auto sa cup spojlerom ima najmanji otpor vazduha :kezo:

Dobro da si se to setio, ja sam vec zaboravio :)
Mislim da je ovde istina stvarno negde izmedju, izmedju veceg laganja kompa i voznje u specificnim uslovima. Ne vidim razlog da mislim da se sad tu nesto laze i maze i fingira potrosnja...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jbg, ti varas, stavljas te Bugatti lipove, to se ne vazi :D
Em lepi za zemlju, em koeficijent nepostojeci, cuda pravi :D
Ma quoteovao sam taj post sa ranijom potroanjom, i video da je tada trosio 5l kada sam merio, a sada manje.
I to sam sada iz dosade izvalio, jer obicno vozim 150-160.
Vec da mogu da kazem da ce svaki put biti 4.5l, siguran sam da nece... Ali na tempomatu na 120, ne moze da predje 5l, u to sam se uverio, i to u vecem primerku od ovih 10km, ovo je bilo samo da slikam za forum, da pokazem Nidzi da izvodim cuda koja su nemoguca :)
A i dosta sam naucio o voznji od onog clana sto nam je pokazivao kako da vozimo pravilno, ono seckanje gasa, i slicno :kezo:

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Xepoj87 napisao: U sustini, Nidza me nazove lazovom za novu stvar, kad god mu prilozim dokaz za ono za sta me je optuzio.
Mene bi bilo sramota da ovoliko izvrćem nešto što jasno i nedvosmisleno može da se pročita par postova ranije. Zato sam te iskulirao prvi put, ali ne odustaješ. Da me nisi poimence prozvao, ne bih ti ništa ni napisao, jer mi je skroz OK to što misliš da tvoj auto na 120 troši manje nego što je fabrici na testu trošio na 90.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ajde mi reci odakle ti podaci za fabriku, i potrosnju na 120 i 90, jer ih ja svakako nemam?
Ajde mi molim te, pokazi ovde te podatke, kao i izvor istih, posto meni ni u manualu od par stotina stranica, to ne pise.
I kojom to pouzdanijom metodom fabrika meri?

I moj auto nije fabricki, kada je bio, trosio je vise na 120.
Na manjim brzinama sam rekao da je ostala ista potrosnja.
Nemam sta ja da mislim, ja sam to testirao, i ispostavilo se kao tacno.
Primerak testiranja je bio 340km, gde je netoceno do cepa, na bordu pisalo 8.2l, meni cep pokazao 8.3l...
Oba puta na istoj pumpi, Mol-u u Krnjaci, Evo Evrodizel, dok se pistolj sam ne iskljuci.
Ovde se cela tema radi o tome koliko nam trose automobili, i koje su pouzdane metode merenja...
Ako je cep metoda pokazala da mi je relativno tacan bord, a bord pokazao 4.5l, sada 4.7l, kako onda da bilo ko od nas preciznije kaze koliko mu trosi auto, posto po tebi izgleda ni jedna metoda nije tacna?
Eto, posto hoces da kazes da nisi rekao da lazem, vec da si mislio na to da ne znam, objasni meni, i ostalima koji prate ovu moju sagu, kako ti znas da meni auto ne trosi toliko?
Kako ja da saznam koliko trosi zaista?
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Ne zeleci da se uplicem u raspravu, cep metoda je 100% pouzdana samo ukoliko se sipa gorivo bukvalno do vrha i to sa pauzama da se "slegne". Sipanje do prvog iskljucivanja pistolja, makar se sipalo i na istoj pumpi, ne moze biti relevantno, jer zavisi od npr.temperature, a ponajvise kolicine goriva u rezervoaru pre sipanja...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa oba su sipana zagrejana u roku od 3 dana, slicna temperatura napolju, gradska voznja i tokom prvog, i tokom drugog sipanja, bez divljanja, normalna voznja...
Koliko moze zbog toga svega da varira kolicina u rezervoaru?

EDIT: Pre prvog sipanja je bio na cetvrtini otprilike, stalo je oko 45+l goriva, drugi put je manje od pola sipano...
Poslednja izmena od Xepoj87 u 09 Jun 2014, 14:53, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
error974
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2014, 21:44
Garaža: Honda CRV E-Hev

Post od error974 »

Ja nisam primetio neku veliku razliku izmedju boarda i punjenja do cepa. Cak vise verujem bordu nego cepu, suvise je faktora ukljuceno prilikom tocenja nego kad bord racuna.
Using Tapatalk
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Xepoj87 napisao:Pa oba su sipana zagrejana u roku od 3 dana, slicna temperatura napolju, gradska voznja i tokom prvog, i tokom drugog sipanja, bez divljanja, normalna voznja...
Koliko moze zbog toga svega da varira kolicina u rezervoaru?

Zamisli samo penu kod sipanja u prazan rezervoar i na pola pun. U prvom slucaju ces od prvog skljocanja lagano natociti jos par litara vise nego u drugom slucaju. Ja bukvalno svaki put sipam do samog vrha, tako da ovo pricam iz licnog iskustva...
Odgovori