U formuli figurira i masa vozila, kao i brojni drugi parametri. Jedan od kalkulatora je na sledećem linku:
http://ecomodder.com/forum/tool-aero-ro ... stance.php.
1. Težina vozila
2. Koeficijent otpora kotrljanja
3. Koeficijent otpora vazduha
4. Čeona površina
5. Efikasnosti goriva
6. Efikasnost motora
7. Ostali potrošači (klima, svetla, multimedija i drugi gedžeti)
8. Gustina vazduha
Npr, samo sa drugim gumama razlika može biti i do 20%.
Alfa najmanje troši sa Winter1 (205), neznatno više sa Semperitom (225) i primetno više sa Goodyear (235). Meni je sad po rezervoaru potrošnja negde na 7.1 - 7.2, a šetala je obično između 6.0-6.4, uz grešku BC od oko 0.1-0.2, uglavnom u plusu. Skočile su i trenutne potrošnje, u svim režimima. Na manjim brzinama je razlika neznatna, ali na većim poprilična. Pre 2 godine bi mi ovo bio veliki problem jer sam prelazio svaki radni dan najmanje 80km, ali sad kada marnjavam u 80% slučajeva službeni auto, više nije alarmantno.
Navodim primer čisto da se ne zalećete na neke jeftinije gume, kome je ograničen budžet, jer dugoročno mogu skuplje da vas izađu od neke skuplje gume. Goodyear mi je slučajno izleteo i veoma me obradovao zbog toga, iz svakog aspekta, toliko da me povećana potrošnja ne tangira toliko (i nisu to neke strašne razlike, više me je nervirala buka Semperita), ali primera radi, gledao sam Savu UHP i Fuldu kao veoma dobro ocenjene budžet gume u odnosu na Dunlom BluResponse koji mi je bio referenca. Posle 30.000km samo u potrošnji bi Dunlop ne samo iskompenzovao svoju cenu, nego bi na kraju izašao jeftinije. Aproksimirao sam veoma optimistično potrošnje na osnovu testova sa neta iz 2013 i 2014 godine, tj u realnosti bi trebalo da bude razlika još i veća nego moja računica.
Cela slika mora da se sagleda.
Touran do 80 troši 3.5-4 litre, na 120 7.5-8, na 140 troši 9.5-10, a ne izgleda neaerodinamično (trenutna potrošnja po BC). U pitanju je 2.0 PD TDI sa 140KS.