Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Postovi: 10993
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Lokacija: BGD

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

A i to je mahom nakrkana šećerčina u njega. Jeste lep hladan s druge strane.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Postovi: 1702
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15
Lokacija: Beograd-Jug

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od crni »

Pa to je sirup, mora da bude secera

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Cherokee
Reactions:
Postovi: 1536
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Lokacija: München

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Cherokee »

Ljudi bi hteli kvalietan sok, cedjeno voce za 100 dinara za litru, e pa ne moze. Ko hoce kvalitet, mora vise da plati...

Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Postovi: 10993
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Lokacija: BGD

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

crni napisao:Pa to je sirup, mora da bude secera

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Znam da mora, ali onda ne ostaje mnogo prirode u njemu, kad staviš rafinisani šećer.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Postovi: 1702
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15
Lokacija: Beograd-Jug

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od crni »

Evo bas sad sam jeo pecenje i popio na iskap dve case soka od zove. Prelepo!

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Postovi: 5693
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8
Lokacija: Zrenjanin

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dunx81 »

I ja tamanim zovu al da ima secera-ima. Prema receptu po kojem pravim sirup ide 10kg secera na 10l vode pa ti vidi :)

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Postovi: 10993
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Lokacija: BGD

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

Eto, a koka kola ima oko 100-120 grama u litri. Dođe na isto kad razblažiš sirup. Ne pokušavam da kažem da je koka kola zdravija, I'm just sayin'.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15366
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od pedja »

Da, ali fruktoza (sinteticki fruktozno-glukozni sirup) koji se koristi za bezalkoholna pica (ali i dosta toga jos) je mnogo gora od saharoze, cija je jeftinija zamena. Industrija gleda sta je jeftinije, a ne zdravije.
Cherokee
Reactions:
Postovi: 1536
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Lokacija: München

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Cherokee »

:plusone: bas tako...

Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Postovi: 10993
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Lokacija: BGD

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Uroš S. »

Zapravo i nije, glikemijski indeks belog, kristal šećera je 64 a fruktoznog sirupa od kukuruza je 62, tako da je, na teoretskom nivou, kristal šećer gori po organizam od fruktoznog sirupa koji se mahom koristi u prehrambenoj industriji. Doduše nijanse su u pitanju, ali opet, što manji GI to je manji impact na lučenje insulina i promene koje izaziva često divljanje insulina u telu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15366
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od pedja »

Covek koji je ogranicio unos fruktoze, zadrzavsi skoro potpuno isti nacin ishrane, smrsao je drasticno za godinu dana.

Malo sam citao o tome i ispostavilo se da nije nimalo naivna fruktoza, pogotovo industrijska. Ume da iskontrolise lucenje insulina , ali i da zdravim ljudima stvori probleme, kao sto su "masna" jetra i slicno, cak i ako ne konzumiraju alkohol. Meni su jednom blago "otisli" parametri jetre, u periodu kada sam svako vece (na poslu) tukao po litar do dva raznih sokova. Posle toga sam pio samo vodu i voila, sve se vratilo u normalu. Metabolise se iskljucivo u jetri, a telo ne koristi tu energiju, pa se stvaraju masti u organizmu.

Samo malo proguglajte i svasta cete saznati, da sada ne navodim svasta. Sinteticka fruktoza se sasvim drugacije ponasa u telu, u odnosu na ostale secere.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Postovi: 5693
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8
Lokacija: Zrenjanin

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dunx81 »

Mnogo imaju masnu jetru a nisu ni svesni. Kaze mi drugar da ih je firma grupno poslala na sist.pregled i svaki 3.je imao taj problem.

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Postovi: 4940
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50
Lokacija: Beograd

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od snork »

Da li kukuruzni sirup spada u tu sintetičku fruktozu?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15366
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od pedja »

Sinteticka fruktoza se dobija od kukuruza/kukuruznog sirupa
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Postovi: 1458
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od fq400 »

Off topic
Uroš S. napisao:Off topic
Zapravo i nije, glikemijski indeks belog, kristal šećera je 64 a fruktoznog sirupa od kukuruza je 62, tako da je, na teoretskom nivou, kristal šećer gori po organizam od fruktoznog sirupa
Off topic


Vidim da vodiš računa o ishrani, barem to zaključujem na osnovu ovoga što si napisao (s čime se slažem). Obrati pažnju i na nešto što se zove Glycemic Load, koji je 'dugotrajnije' opterećenje šećerom. GI je pokazatelj koliko ti nešto podigne nivo šećera u krvi posle konzumacije, ali ne govori na koliko dugo. GL govori o tome koliko dugo posle konzumacije ti je povišen nivo šećera. Na primer lubenica ima visok GI, ali nivo šećera brzo opada, tako da je GL nizak. Na primer belo testo ima nizak GI (odmah posle konzumacije se ne registruje drastično povišen nivo šećera u krvi), ali zbog sporog varenja belog brašna i njegove razgradnje na šećer i 'dugotrajnog' prisustva u krvi, GL je visok.


Ljudi u Srbiji generalno slabo obraćaju pažnju na ovakve pojave kao što je ovo sa sokovima. Ja sam odavno prestao da ih pijem jer su podjednako nezdravi kao i na primer Koka Kola, i smatram da su ovakva upozorenja korisna iako ih mali broj ljudi 'registruje'. Čak nije ni pitanje para jer neko ko neće da se truje, a nema para za 'kvalitet', jednostavno neće piti sok i to je to. Znam da sam ja prestao i uopšte mi ne nedostaje (ni Koka Kola, ni sokovi, ni sirupi, ni Sprajt, ni Ice Tea, ni bilo šta drugo).
Odgovori