Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Uroš S.
- Postovi: 10993
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
A i to je mahom nakrkana šećerčina u njega. Jeste lep hladan s druge strane.
Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Pa to je sirup, mora da bude secera
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
-
- Postovi: 1536
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
- Lokacija: München
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Ljudi bi hteli kvalietan sok, cedjeno voce za 100 dinara za litru, e pa ne moze. Ko hoce kvalitet, mora vise da plati...
Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
- Uroš S.
- Postovi: 10993
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Znam da mora, ali onda ne ostaje mnogo prirode u njemu, kad staviš rafinisani šećer.crni napisao:Pa to je sirup, mora da bude secera
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Evo bas sad sam jeo pecenje i popio na iskap dve case soka od zove. Prelepo!
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!
I ja tamanim zovu al da ima secera-ima. Prema receptu po kojem pravim sirup ide 10kg secera na 10l vode pa ti vidi 
sent using Tapatalk

sent using Tapatalk
- Uroš S.
- Postovi: 10993
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Eto, a koka kola ima oko 100-120 grama u litri. Dođe na isto kad razblažiš sirup. Ne pokušavam da kažem da je koka kola zdravija, I'm just sayin'.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15366
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Da, ali fruktoza (sinteticki fruktozno-glukozni sirup) koji se koristi za bezalkoholna pica (ali i dosta toga jos) je mnogo gora od saharoze, cija je jeftinija zamena. Industrija gleda sta je jeftinije, a ne zdravije.
-
- Postovi: 1536
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
- Lokacija: München
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk 2
- Uroš S.
- Postovi: 10993
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
- Lokacija: BGD
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Zapravo i nije, glikemijski indeks belog, kristal šećera je 64 a fruktoznog sirupa od kukuruza je 62, tako da je, na teoretskom nivou, kristal šećer gori po organizam od fruktoznog sirupa koji se mahom koristi u prehrambenoj industriji. Doduše nijanse su u pitanju, ali opet, što manji GI to je manji impact na lučenje insulina i promene koje izaziva često divljanje insulina u telu.
- pedja
- član 001
- Postovi: 15366
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Covek koji je ogranicio unos fruktoze, zadrzavsi skoro potpuno isti nacin ishrane, smrsao je drasticno za godinu dana.
Malo sam citao o tome i ispostavilo se da nije nimalo naivna fruktoza, pogotovo industrijska. Ume da iskontrolise lucenje insulina , ali i da zdravim ljudima stvori probleme, kao sto su "masna" jetra i slicno, cak i ako ne konzumiraju alkohol. Meni su jednom blago "otisli" parametri jetre, u periodu kada sam svako vece (na poslu) tukao po litar do dva raznih sokova. Posle toga sam pio samo vodu i voila, sve se vratilo u normalu. Metabolise se iskljucivo u jetri, a telo ne koristi tu energiju, pa se stvaraju masti u organizmu.
Samo malo proguglajte i svasta cete saznati, da sada ne navodim svasta. Sinteticka fruktoza se sasvim drugacije ponasa u telu, u odnosu na ostale secere.
Malo sam citao o tome i ispostavilo se da nije nimalo naivna fruktoza, pogotovo industrijska. Ume da iskontrolise lucenje insulina , ali i da zdravim ljudima stvori probleme, kao sto su "masna" jetra i slicno, cak i ako ne konzumiraju alkohol. Meni su jednom blago "otisli" parametri jetre, u periodu kada sam svako vece (na poslu) tukao po litar do dva raznih sokova. Posle toga sam pio samo vodu i voila, sve se vratilo u normalu. Metabolise se iskljucivo u jetri, a telo ne koristi tu energiju, pa se stvaraju masti u organizmu.
Samo malo proguglajte i svasta cete saznati, da sada ne navodim svasta. Sinteticka fruktoza se sasvim drugacije ponasa u telu, u odnosu na ostale secere.
Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Mnogo imaju masnu jetru a nisu ni svesni. Kaze mi drugar da ih je firma grupno poslala na sist.pregled i svaki 3.je imao taj problem.
sent using Tapatalk
sent using Tapatalk
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Da li kukuruzni sirup spada u tu sintetičku fruktozu?
Ђенерал Јанковић
- pedja
- član 001
- Postovi: 15366
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
- Lokacija: Beograd
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Sinteticka fruktoza se dobija od kukuruza/kukuruznog sirupa
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Off topic
Vidim da vodiš računa o ishrani, barem to zaključujem na osnovu ovoga što si napisao (s čime se slažem). Obrati pažnju i na nešto što se zove Glycemic Load, koji je 'dugotrajnije' opterećenje šećerom. GI je pokazatelj koliko ti nešto podigne nivo šećera u krvi posle konzumacije, ali ne govori na koliko dugo. GL govori o tome koliko dugo posle konzumacije ti je povišen nivo šećera. Na primer lubenica ima visok GI, ali nivo šećera brzo opada, tako da je GL nizak. Na primer belo testo ima nizak GI (odmah posle konzumacije se ne registruje drastično povišen nivo šećera u krvi), ali zbog sporog varenja belog brašna i njegove razgradnje na šećer i 'dugotrajnog' prisustva u krvi, GL je visok.
Ljudi u Srbiji generalno slabo obraćaju pažnju na ovakve pojave kao što je ovo sa sokovima. Ja sam odavno prestao da ih pijem jer su podjednako nezdravi kao i na primer Koka Kola, i smatram da su ovakva upozorenja korisna iako ih mali broj ljudi 'registruje'. Čak nije ni pitanje para jer neko ko neće da se truje, a nema para za 'kvalitet', jednostavno neće piti sok i to je to. Znam da sam ja prestao i uopšte mi ne nedostaje (ni Koka Kola, ni sokovi, ni sirupi, ni Sprajt, ni Ice Tea, ni bilo šta drugo).
Off topicUroš S. napisao:Off topic
Zapravo i nije, glikemijski indeks belog, kristal šećera je 64 a fruktoznog sirupa od kukuruza je 62, tako da je, na teoretskom nivou, kristal šećer gori po organizam od fruktoznog sirupa
Vidim da vodiš računa o ishrani, barem to zaključujem na osnovu ovoga što si napisao (s čime se slažem). Obrati pažnju i na nešto što se zove Glycemic Load, koji je 'dugotrajnije' opterećenje šećerom. GI je pokazatelj koliko ti nešto podigne nivo šećera u krvi posle konzumacije, ali ne govori na koliko dugo. GL govori o tome koliko dugo posle konzumacije ti je povišen nivo šećera. Na primer lubenica ima visok GI, ali nivo šećera brzo opada, tako da je GL nizak. Na primer belo testo ima nizak GI (odmah posle konzumacije se ne registruje drastično povišen nivo šećera u krvi), ali zbog sporog varenja belog brašna i njegove razgradnje na šećer i 'dugotrajnog' prisustva u krvi, GL je visok.
Ljudi u Srbiji generalno slabo obraćaju pažnju na ovakve pojave kao što je ovo sa sokovima. Ja sam odavno prestao da ih pijem jer su podjednako nezdravi kao i na primer Koka Kola, i smatram da su ovakva upozorenja korisna iako ih mali broj ljudi 'registruje'. Čak nije ni pitanje para jer neko ko neće da se truje, a nema para za 'kvalitet', jednostavno neće piti sok i to je to. Znam da sam ja prestao i uopšte mi ne nedostaje (ni Koka Kola, ni sokovi, ni sirupi, ni Sprajt, ni Ice Tea, ni bilo šta drugo).