Auto-klima
Re: Auto-klima
Pola današnjih auta ne može uopšte da ohladi kabinu kako treba a kamoli da doživiš šok 
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Planirao sam da zatamnim stakla, ali nisam do sad, još uvek. No prvi put ove godine sam kupio onu zaštitu za vetrobransko staklo. Dobro će doći i zimi, ali evo skoro pa redovno je stavljam, pogotovo ako znam da ču negde ići u toku dana. Još imam beo auto i stoji i dvorištu gde je veći deo dana bar delimično u hladovini. No bez zaštite, kad se sedne u njega, što kaže Sloba, da ispržiš ruku na neki metalni deo, a upravljač kožni ne smem da stisnem već pipam i gledam gde je hladniji da ga uhvatim.
Inače na Ceed-u je manuelna klima i moram malo da se igram sa podešavanjima, ali je ne gasim. Na Civicu, koji je bio 2001. godište, klima automatska i stajalo je ovako godinama, nikad gašena i nikad problem.
Ako sam se otrovao, od nečeg mora i da se umre.
Inače na Ceed-u je manuelna klima i moram malo da se igram sa podešavanjima, ali je ne gasim. Na Civicu, koji je bio 2001. godište, klima automatska i stajalo je ovako godinama, nikad gašena i nikad problem.
Ako sam se otrovao, od nečeg mora i da se umre.
Posetite www.garaza.rs !
Pa smešno mi je kojom se brzinom društvo menja. Naši roditelji (bar u mom okruženju) su vozili Yuga, Lade, Fiće, Zastave i bili su zadovoljni imaju kakvo takvo prevozno sredstvo. Neki nisu ni imali automobile već se koristili traktori, motokultivatori, Apn motori... To je bilo pre 20-30 godina, nije neka praistorija... Bitno je bilo da stigneš od tačke A do tačke B, kada se imalo novca za gorivo. Nije se društvo delilo po ceni i brendu prevoznog sredstva, bar ne kao sada. Zato se meni kao osobi koja je odrastala u tom vremenu povraća kada vidim da su se ljudi toliko promenili da zavise od takvih pomodarsva.Sloba napisao:Što ti se smešno? Ja sam se juče opekao na metalni deo kopce od pojasa. Kljucevi koji stoje u ostavi ispod naslona za ruku nisu mogli duze od par sekundi da se drže u ruci. Ovo sad uopšte nije zajebancija.
Sad ređe, ali sećam se kada sam Pežoa vozio, parkirao sam na suncu i kada bih posle posla došao do kola, moralo je tako. Unutra vazduh vreo, peče pluća dok dises, gde god pipnes vrelo, volan se lepi za dlanove. Ako ćemo statistički, sigurno više ljudi strada od toplotnog udara nego od temperaturnog šoka hladno-toplo.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Da, najbolje da se ne napreduje nego da se stoji u mestu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pre 30 godina nije bilo ni mobilnih telefona, pa sad to znaci da je danas smesno koristiti isti? 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Jao kad citam na Grcka info one sentise jaooo kakva su to vremema bila, jugom na more bez klime. Bez muke, pomoci na putu itd.
Ma prelepo
Ma prelepo

Auto-klima
Pomodarstvo je kad nesto radis jer je moderno a nema nekog realnog i opravdanog smisla. A klima u kolima bukvalno pravi razliku izmedju udobnog putovanja i mučenja, pogotovo ako auto stoji duze vreme na suncu.
Pa ono, ovo je samo moje misljenje. Jednog pojedinca koji ne utice na nista. Razumem ja poentu klime, npr ako si neki Bex kurir koji svaki dan putuje na relaciji Nis-BG, klima je veoma znacajna po ovom vremenu. Ali ako cu zbog neke gradske voznje od 20 minuta da cekam klimu 15 minuta da ohladi auto, to po meni nema smisla.
Promeni auto pa ces videti koliko ima smisla 

To vidjam svakodnevno i ne kapiram kome prija da se kuva na 100 stepeni. Lud narod.ftj napisao:kad vozim na jako visokim temperaturama i stanem na semafor i vidim ljude sa kolima koja ocigledno imaju klimu al stoje sa otvorenim prozorima uvek se zapitam sta im je i zasto ne vole klimu al mozda ipak samo postuju pravila.
Na ovih 40+ stepeni vozis bez klime? Svaka cast.A170T napisao:Ja je uključim jednom u mesec dana čisto da proverim da sve funkcioniše, da ne zariba kompresor
Inače viđam da ima onih koji upale auto i čekaju u mestu da im se ohladi kabina, uvek mi je to smešno
Pomodarstvo? Klima uopste nije ista kao sto je bila pre 30+ godina. Sada je bukvalno neizdrzivo bez klime u autu, osim ako zelis da se kupas u znoju i da ne mozes da dises. Zarad smesne ustede u gorivu.A170T napisao:Pa smešno mi je kojom se brzinom društvo menja. Naši roditelji (bar u mom okruženju) su vozili Yuga, Lade, Fiće, Zastave i bili su zadovoljni imaju kakvo takvo prevozno sredstvo. Neki nisu ni imali automobile već se koristili traktori, motokultivatori, Apn motori... To je bilo pre 20-30 godina, nije neka praistorija... Bitno je bilo da stigneš od tačke A do tačke B, kada se imalo novca za gorivo. Nije se društvo delilo po ceni i brendu prevoznog sredstva, bar ne kao sada. Zato se meni kao osobi koja je odrastala u tom vremenu povraća kada vidim da su se ljudi toliko promenili da zavise od takvih pomodarsva.Sloba napisao:Što ti se smešno? Ja sam se juče opekao na metalni deo kopce od pojasa. Kljucevi koji stoje u ostavi ispod naslona za ruku nisu mogli duze od par sekundi da se drže u ruci. Ovo sad uopšte nije zajebancija.
Sad ređe, ali sećam se kada sam Pežoa vozio, parkirao sam na suncu i kada bih posle posla došao do kola, moralo je tako. Unutra vazduh vreo, peče pluća dok dises, gde god pipnes vrelo, volan se lepi za dlanove. Ako ćemo statistički, sigurno više ljudi strada od toplotnog udara nego od temperaturnog šoka hladno-toplo.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
I dovoljno je minut da sacekas nakon voznje da izduva i to je to. Kakvih crnih 15 minuta.
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Ja se kao dete sećam vožnji 90 i neke i nije nikada bilo ovako toplo. Prvih vrućina u kolima se sećam od 2000. godine, ali ne celog leta. I par sledećih godina je znalo biti vrelo ali u 12 sati se išlo na fusbalski teren da se igra fudbal. To sada realno nije tako česta pojava. Leta su ili ludačka kao trenutno, sa prekidima za grad i poplave ili ona nemačka gde je svaki drugi dan kiša čisto da nema 10 dana sunčanih. Evo danas sam video na meraču u Lapovu u 18.20 je bilo 44°C
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Mada ljudi, ako je pakao i tek ulaziš u auto, tu otvoren prozor pomaže više nego klima. Baš da bi što pre izašao taj vreli vazduh. Taj vreli vazduh kad izađe sa svim otvorenim prozorima, onda idemo s klimom. Tako ja radim, mada priznajem da se skuvam i tako jer ipak sve oko tebe zrači vrelinu. I ako je auto duže bio na jakom suncu, zračiće vrelinu i duže od tih 10 minuta - mada bi se to skoro ne bi ni osetilo sa kontantno uključenom klimom.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
I meni se cini da to s prozorima malo olaksa ulazak. Jedino sto mi je krivo jeste kad malu moram sa sobom, a nema hlada i onda kad je ubacim u vreo auto bude mi zao. Bas prze ova leta, to je realnost. Samo me zanima koliko bi webasto pomogao u celoj prici.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Klima za nekoliko sekundi već hladi. To što treba neki minut da ti bude savršeno komforno je naredni nivo, ali odmah po paljenju nisi u paklu, možeš da se skoncentrišeš na vožnju i saobraćaj oko sebe umesto borbe za goli život.A170T napisao: 14 Jul 2024, 23:03 Pa ono, ovo je samo moje misljenje. Jednog pojedinca koji ne utice na nista. Razumem ja poentu klime, npr ako si neki Bex kurir koji svaki dan putuje na relaciji Nis-BG, klima je veoma znacajna po ovom vremenu. Ali ako cu zbog neke gradske voznje od 20 minuta da cekam klimu 15 minuta da ohladi auto, to po meni nema smisla.
Ne razumem zašto uopšte polemišemo o tome, sva kola sad imaju klimu, i najjeftiniji polovnjak star 20+ godina.
Bile su vrućine i pre, bilo je teško. Mnoge stvari su bile teže nego sad, nema potrebe da se romantizuju.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Webasto moze da zagreje, mada tesko na tih 60-70 stepeni koliko bude u autu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money