Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: Fotografija

Post od Mr.Rotor »

Ma ako. Nikako nećeš pogrešiti. :pivo:
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Koliko emocija. Prosto nismo svesni šta se sve dešava i koliko je velik ovaj svet, različit.
Posetite www.garaza.rs !
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

https://www.youtube.com/watch?t=1151&v=0T-3yp1nW3I
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Bacio sam pogled na Sonijevu ponudu. Čak im nije ni loš izbor objektiva, manje više pokrili su što i ostali proizvođači. Međutim, ti objektivi su sličnih dimenzija, cene i težine kao i za DSLR. Protiv fizike se ne može. I veliki problem za nas - ponuda u Srbiji je nikakva, sem kit varijanti. Polovnih objektiva praktično i nema. Mogu da mislim kako je tek za servis?
A da bezogledalci imaju prednosti sa fokusiranjem i praćenjem fokusa, imaju. Čak i ja na DSLR ponekad koristim Live View zbog fokusiranja, kad ne verujem da će fazno fokusiranje odraditi kako treba. Samo je DSLR u tom modu kao bokser sa vezanom rukom iza leđa.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

I kod Sony FF i kod crop tela, u pitanju je E mount koji ce najverovatnije da potisne A mount u potpunosti.

Objektivi nisu bas veliki kao kod C i N.

U mom rancu je telo i bar 5 objektiva koji su duplo laksi od 5D tela i dva zuma i jednog prajma.

Dobra strana je sto sa adapterom od 10€ mozes da navijes sta hoces od stakala,a dosta toga ima i na second hand trzistu. Tako ce neki stari objektiv na A7 dobiti i stabilizaciju!

Lose je sto je Sony napravio izuzetnu navlaku. Dobra i jeftina tela, i preskupa stakla (sony ili CZ) i bliceve.

Third party blic za Sony duplo je skuplji od istog modela namenjenog ostalim brendovima.

CZ staklo je 1K deviznih jedinica.

EVF je stvarno izuzetan jer se pre okidanja moze videti kako ce zapravo da izgleda fotografija nakon eksponiranja.

U pocetku je meni komplikovan za koristenje ali se kasnije covek navikne.

Stalno izmisljaju nesto novo. Poslednji softver omogucava bezicno okidanje u koliko se samo rukom prodje dva puta u blizini EVF senzora za oko. Zbogom drmanju aparata/podesavanju na samookidanje/daljinskom upravljacu.

A Canon i Nikon spavaju....
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Spava i kod mene Nikon u ormanu već duže vreme. Vreme je za oglas.

Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Verovatno sam gledao A mount ponudu, nisam sad ni siguran, tek sam jutros počeo da pratim Sony svet. 70-200 F/2.8 je 1340g, a Nikonov je 1540g. za F4 je isto slično. Sony 50mm 1.8 je 170g a kod Nikona je 185g. Evo vidim sad da je E mount 50mm f1.8 čak i teži, 202g.To je ono što me je sad zanimalo, možda ima varijanti gde je veća razlika, ovo je manje više isto.

Što se tiče adaptera za tuđe objektive, koliko to dobro radi u praksi? Koliko je autofokus podržan?

Glavni razlog zašto prelazim sa D5100 na D7200 je autofokus. Ako je svetlo lošij i plitak DoF trećinu slika bacim. Nešto bude i moja greška, ali i fazni fokus šamara. Sad često škljocnem 3-4 slike za isti kadar baš zbog toga, i vidim koliko osciluje a u kadru se ništa nije promenilo, ista je i fokusna tačka. Ako i D7200 bude tako mašio onda sam se zajebao sa apgrejdom, a on ima trenutno najbolji Nikonov AF modul.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Površno gledaš.

E 50 1.8 i nije za fulfrejm, ali ima OSS i optički je bolesna.

C i N 50 1.8 su fulfrejm nemaju stabilizaciju i optički su solidne.

Nema tu nekog poređenja.

Za E imaš recimo 20 2.8 od 69 grama. Ništa slično ne postoji u C i N. Imaš palačinka kit koji se spakuje u 2cm i aparat staje u džep ili baš mini torbu. Koji DSLR može u džep, pa makar i bez objektiva? Neki entry level možda koji u svemu zaostaje za najslabijim Sonyjem.

Ima sve svoje.

Konačno, DSLR je u zenitu, zlatno doba je prošlost. Samo će da stagnira i tu nema nikakve dileme.

Preko adaptera objektive koristiš manuelno. Nema AF. Ima za Canon EF i EFS, ali to radi sranje, tj baš kao na LiveView na Canonu.

Tapatalk
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Meta adapteri (ima ih sada brdo) podrzavaju sve pa I AF. Objektiv mora da je f4 ili brzi ali bas dugo trazi...

Ako nije poreban brz AF moze da prodje, ili sa MF.

Meta adapteri su od recimo 70ak €.Moj je Fotqa ali sve dolazi iz PRC tj isto sr.

Ostali adapteri ne razgovaraju sa telom.

Sony 70-200 je velik malte ne kao Canon. Ne verujem da je bolji. I skuplji je. Kazem, bezobrazluk.

50mm 1,8 Sony je mama za bar dva Canona koja sam imao. 1,4 I 1,8.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

70-200 očigledno mora da bude sa puno stakla i tu nema sta. Što su duži objektivi to će biti bliži po veličini sa DSLR.

Poenta je da ti takav objektiv ne treba često. Meni je u nekom momentu postalo problem da ga vukljam iako je perfektan i kupio sam 85 1.8 u nedostatku dobre ponude za 135 2.

Sada otprilike imam isto na Sony, nedostaje mi UWA, ali mogu da živim sa 16.

Najčešće sam sa 2 objektiva u akciji, 20 i 50.

Tapatalk
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

NA fotkama nedostaje samo Samyang 12mm 2,0

Inace nisam ni znao koliko ce da mi odgovara 24mm 1,8. Da treba da biram samo jedan objektiv, uzeo bih ovaj.

50mm 1,8 je opticki uz rame sa njim ali tu duzinu koristim samo za neke portrete.

Slika

Slika

Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Samyang 12mm f2,0

Kompletan manuelac

Slika

Slika

Odlican za zatvoreni prostor bez svetla i arhitekturu u koliko nema mogucnosti da se ceo objekat kadrira.
Prikačeni fajlovi
DSC00905.JPG
DSC01298.JPG
DSC01253.jpg
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Slika

Setio sam se ove stare slike zbog diskusije na jednoj drugoj temi.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Neverovatno efektan mini tripod Manfrotto-a. Podesava se pritiskom na dugme. Odlican materijal.

O nosivosti, na fotkama:

Slika

Slika

Slika

Slika
Odgovori