Fiat 500L

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Fiat 500L

Post od Delija »

Freemont je Dodge Journey, vec sam napisao :ccc:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

@samopolako
Što nas treba da boli **** za fijatova korporativna pisana i nepisana pravila. Zakoni su iznad.
Ovo je Srbija i KragujevacSlika

ljubitelj napisao: Kod nas jos ima shvatanja koja se vezuju za samoupravni period da smo mi neki izuzetak za koji ne vaze opsta pravila trzista koja vaze svuda.
Ponovno poistovećenje borbe za egzistenciju i samoupravnog bahaćenja, možemo lagano da vodimo kao zlonamerno i bezobrazno podmetanje...
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

kragujevac napisao:
jaksa napisao:

Najmanja satnica po zakonu u D je (za Nemačku) prejadnih 8,50€ i budi siguran da jako puno ljudi u ovde radi za taj novac.(i ne buni se). Niko nije venčan za fabriku i ima svu slobodu sveta da nadje sreću na drugom mestu.
A što se tiče "čuvanja, maženja i paženja radnika" ima i ovakvih i onakvih firmi. Naravno da treba čuvati dobru i pouzdanu radnu snagu, ali niko nije nezamenljiv.
Koleginica radi u Cirihu kao medicinska sestra, pre neki dan išla u upravu bolnice sa idejom "ili mi dajte 500chf više ili odoh", ovi joj napravili termin za razgovor za dva dana i na razgovoru joj onda rekli " sad idite na vaše odeljenje i recite im da od sutra više nećete dolaziti na posao". Pričamo o Švajcarskoj, 21. vek.

Problem je što je nemačkih 8,5e po satu ekvivalent naših euro po satu, sa skoro pa istim cenama i ostalim, da ne razglabamo previše-priča je poznata.

Koliko će ta medicinska sestra sa tolikim iskustvom da čeka na posao/tj da ga traži tamo? Ako je dobra u svojoj struci naravno?

Zastava, sada FAS, je poslednjih dvadeset godina samo problem za narod. Jasno je meni da u KG ta radna mesta mnogo znače, ali da li je pošteno da ostatak zemlje bude taoc jednog grada(konkretno desetak hiljada ljudi koji su ovako ili onako vezani za FAS)

Najgore od svega je što je u glavama naroda 40 000 din OHOHOHO plata.

Trista i kusur eura je pojam za mnogo ljudi. Majko moja mila.

Ali šta očekivati kad se politika vladajuće garniture zasniva na dostupnosti najjeftinije radne snage....
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

kragujevac napisao:Koleginica radi u Cirihu kao medicinska sestra, pre neki dan išla u upravu bolnice sa idejom "ili mi dajte 500chf više ili odoh", ovi joj napravili termin za razgovor za dva dana i na razgovoru joj onda rekli " sad idite na vaše odeljenje i recite im da od sutra više nećete dolaziti na posao". Pričamo o Švajcarskoj, 21. vek.
Zato što imaju jeftinije Poljake i Slovake. Nemci bez VSS više nisu u tako dobrom položaju kao pre 10ak godina kada su počeli da dolaze jer su pre 2-3 godine pala ograničenja za istočnu EU.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

jaksa napisao:
ljubitelj napisao:
kragujevac napisao:Dva glavna postulata u firmama na zapadu:
1. Niko nije nezamenljiv
2. One koji putuju ne treba zaustavljati
:plusone:
Ovo vazi svuda, i zapadu i Africi i Aziji pa naravno da ce vazitii u KG.
Kod nas jos ima shvatanja koja se vezuju za samoupravni period da smo mi neki izuzetak za koji ne vaze opsta pravila trzista koja vaze svuda.
Glupost.
Zamenite onda sve radnike i neka rade za 100e. A posle njih, sledeći nek rade za 50e.

Zato pametni gazde svuda o tome itekako vode računa, kolika je fluktuacija itd. Normalno, kad se gleda i razmišlja iz perspektive 19.veka to se ne vidi.
Normalno, pametni svuda postuju cene na lokalnom trzistu rada pa ne razmisljaju na nacin kako bi ti kao gazda nasumicno menjao radnike.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Velja napisao:
ljubitelj napisao: Kod nas jos ima shvatanja koja se vezuju za samoupravni period da smo mi neki izuzetak za koji ne vaze opsta pravila trzista koja vaze svuda.
Ponovno poistovećenje borbe za egzistenciju i samoupravnog bahaćenja, možemo lagano da vodimo kao zlonamerno i bezobrazno podmetanje...
Na osnovu cega si dosao do zakljucka da je postovanje trzisne cene rada zlonamerno i bezobrazno podmetanje a da suprotno nepostovanje opstih pravila trzista (ili jasnije ponude i potraznje rada) i dogovorenih obaveza nije relikt samoupravne filozofije fabrike radnicima i drzavo daj platu prema zeljama vec kako ti predstavljas borba za egzistenciju...

Kao da neko njima brani da na trzistu skuplje prodaju svoje znanje, vestine, i svoj rad nekom drugom poslodavcu ili jos bolje sami postanu svoji poslodavci pa sebi odrede koliko god hoce "platu".
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Tržišna cena rada
:kezo: :rofl: :loool:
Priče za malo veću decu.
Ne bih da ponovo pričam o sastancima gazda sedam najvećih gradjevinskih firmi u NS početkom 2000-ih, kojima sam prisustvovao, kao "njihov čovek", kada su medjusobno dogovarali plate za zaposlene(od armirača i tesara, do šefa gradilišta).
I dogovora, kako da postupe ako dodje do proboja nekog "spolja" sa platama ili cenama.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

ljubitelj napisao:
jaksa napisao:
ljubitelj napisao:
kragujevac napisao:Dva glavna postulata u firmama na zapadu:
1. Niko nije nezamenljiv
2. One koji putuju ne treba zaustavljati
:plusone:
Ovo vazi svuda, i zapadu i Africi i Aziji pa naravno da ce vazitii u KG.
Kod nas jos ima shvatanja koja se vezuju za samoupravni period da smo mi neki izuzetak za koji ne vaze opsta pravila trzista koja vaze svuda.
Glupost.
Zamenite onda sve radnike i neka rade za 100e. A posle njih, sledeći nek rade za 50e.

Zato pametni gazde svuda o tome itekako vode računa, kolika je fluktuacija itd. Normalno, kad se gleda i razmišlja iz perspektive 19.veka to se ne vidi.
Normalno, pametni svuda postuju cene na lokalnom trzistu rada pa ne razmisljaju na nacin kako bi ti kao gazda nasumicno menjao radnike.

Svašta, ništa ne razumeš. Ja sam ironičan. Ja sam na sttrani radnika, valjda je i vrapcima jasno :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

aviator napisao:
Tržišna cena rada
:kezo: :rofl: :loool:
Priče za malo veću decu.
Ne bih da ponovo pričam o sastancima gazda sedam najvećih gradjevinskih firmi u NS početkom 2000-ih, kojima sam prisustvovao, kao "njihov čovek", kada su medjusobno dogovarali plate za zaposlene(od armirača i tesara, do šefa gradilišta).
I dogovora, kako da postupe ako dodje do proboja nekog "spolja" sa platama ili cenama.
Ovo je čak i ok, ali onda na scenu stupa sindikat. Možete gledati američke filmove, sve se je to već desilo i uvek ima isti kraj, doborbit i za gazdu i za radnike. Problem je što parče kolača koje gazda dobija na kraju ipak bude manje nego da je divlji zapad. Ako je istina da je ovo što štrajkači traže 0,5% profita na 500L fiat se mnogo zajebava, na čelu s našim vlastima.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

ljubitelj napisao: Na osnovu cega si dosao do zakljucka da je postovanje trzisne cene rada zlonamerno i bezobrazno podmetanje a da suprotno nepostovanje opstih pravila trzista (ili jasnije ponude i potraznje rada) i dogovorenih obaveza nije relikt samoupravne filozofije fabrike radnicima i drzavo daj platu prema zeljama vec kako ti predstavljas borba za egzistenciju...

O kakvom tržištu pričaš? Ja ovde danima pišem o isplaniranom urnisanju svega što funkcioniše upravo radi suženja izbora koji svi mi ovde kao imamo. Napokon kada je neko shvatio da od šarenih laža, bajki, praznih obećenja, nadrealnih objekata itd ne može da se živi i da te čuvene 2 do 3 godine nikako da prođu, uleće se sa tim govnarskim etiketiranjem - ,,samoupravljač''. Ne, nego svestan i ponosan čovek. Nebitno dal' je krezav i pismen, stis'o je mooda da se pobuni.
Sasvim razumem Italijane i njihov surovi rezon, ali nikako ne mogu da skontam naše smradove...
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@jaksa
Koji crni sindikat? Pa ja sam radio u dve firme, u kojima je sindikat bio ZABRANJEN, a svako ko je probao da ga promoviše ili osniva, dobijao bi šut u dupe, naravno iz drugih razloga.
"Da se vlasi ne dosete."
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Tako je danas. Ne mora da bude sutra. Gledajte zapad.
U Fiatu je jako dobro što se nisu pocepali, videćemo posledice.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

ljubitelj = Vucicev izaslanik. Bot na kub.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ogi, mani se tih bzvz uskocica. Tema je i ovako papazjanija, dalje skrnavljenje nece ici.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Ako skrnavimo temu, mogu da prestanem - samo kaži...
Odgovori