Auto-klima
Re: Auto-klima
Fina prednost EV, mnogi mogu da aktiviraju hlađenje preko aplikacije, pa je moguće i pre ulaska u vozilo imati ohlađen automobil.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Da, jedna od većih prednosti. Kako za hlađenje, isto tako i za grejanje. Mada je preporuka imati ugrađenu toplotnu pumpu, što je uglavnom doplata. Inače domet odmah prepolovi.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
@A170T
Juče popodne.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Juče popodne.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Najbolja zaštita je podzemna garaža. Leti ne prelazi 20 c, zimi ne pada ispod 10 c.
Onaj dan mi auto bio ceo dan na Suncu, koža se tako ugreje, ne možeš da sediš.
Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Onaj dan mi auto bio ceo dan na Suncu, koža se tako ugreje, ne možeš da sediš.
Poslano z mojega RMX3241 z uporabo Tapatalk
Može i SUS, evo prijatelj sa XC40 tako radi, klikne na aplikaciji i sačeka.nidza napisao:Fina prednost EV, mnogi mogu da aktiviraju hlađenje preko aplikacije, pa je moguće i pre ulaska u vozilo imati ohlađen automobil.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Re: Koliko troši?
Promenila se fizika sad i pre 50 godina, naravno. Pogotovu u kolima se promenio zakon održanja energije. I treba stati na vreme.nidza napisao: 14 Jul 2024, 16:39Naravno da nisu isto ekonomične klime ni u kolima ni u zgradama, sad kao pre 50 godina. Ovde ću stati.ljubitelj napisao: 13 Jul 2024, 22:31Pa ne troše manje energije klime, samo mogu varijabilno da imaju manje snage odnosno manje hlade.
Kompresor je samo prosta pumpa, mora da potroši energiju za svoj rad shodno zapremini koju sabija.
Manja zapremina, manji protok, manje hladjenje... ništa se nije promenilo 50godina sa radom klima, i dalje je freonski ciklus osnova rada. Za nijansu su danas klime malo bolje izradjene što se tiče izmenjivača.
Pre 2 dana rešavao klimu na MB Sprinteru, ide 870grama freona. Mala kabina, hladi ko blesavo, tj kako treba brzo za par minuta ohladi i na ovim temperaturama.
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Kad vec Heinz pomenu Volvoa.Kod mene na XC 90 rade ventilatori Kabine jos neko vreme kad parkiram auto.Tako da klima stoji svo vreme podešena na automatik
Gesendet von meinem SM-N975F mit Tapatalk
Volvo XC90 II D4
Ventilacija preko aplikacije/daljinskog teško da nešto može da pomogne na +40. Kod sus-a jedino remote start ima smisla ako oćeš da ga ohladiš a da ne ulaziš.
Da, to je afterblow, imali su i na mk1 kao opciju, i neki algoritam kada se i kako pali. Verovatno je još pametnije na mk2meidling napisao: 15 Jul 2024, 09:35 Kad vec Heinz pomenu Volvoa.Kod mene na XC 90 rade ventilatori Kabine jos neko vreme kad parkiram auto.Tako da klima stoji svo vreme podešena na automatik
A XC40 ima remote start, iako je izgleda disable-ovan za neka tržišta...
Pogledao malo da obnovim gradivo..
Volvo je standardno uključivao afterblow funkciju do 2002.godine a onda su isključili iz fabrike i prebacili na dealer dodatnu opciju uz 50tak USD nadoknade za aktivaciju.
S80, S60, V70, XC70, XC90...
Navodno se vlasnici žalili na to kao ne ispravnost auta.
Uveli 1999. serijski sa modelom S80 a nešto mi u sećanju da je i 960 imao kao opciju uz timer modul isto opcioni ali ne mogu da nadjem podatak da proverim.
Uglavnom ECC u 960/940 ima konektor za taj opcioni modul.
Volvo je standardno uključivao afterblow funkciju do 2002.godine a onda su isključili iz fabrike i prebacili na dealer dodatnu opciju uz 50tak USD nadoknade za aktivaciju.
S80, S60, V70, XC70, XC90...
Navodno se vlasnici žalili na to kao ne ispravnost auta.
Uveli 1999. serijski sa modelom S80 a nešto mi u sećanju da je i 960 imao kao opciju uz timer modul isto opcioni ali ne mogu da nadjem podatak da proverim.
Uglavnom ECC u 960/940 ima konektor za taj opcioni modul.
Da, i ja videh da je to isključivano po defaultu u kasnijim godištima. Ako se ne varam, na xc90 piše da se pali nakon 50 minuta, ali da ima nekih varijacija, u zavisnosti od temperature i slično
Taman u pravo vreme pomenuto za XC... elem našao Service Bulletin 87-948 Volvo gde je sve što treba opisano, data električna shema vezivanja i part. no tog airing timer modula.
Sve po modelima i godištima posloženo jasno.
Nisam znao da je afterblow predvidjen još od 1988.godine kao opcija modela 740 760 780 940 960 S V90 i da može kako automatska tako i manuelna Klima da ima to isušivanje.
Pogledao kod mene kablažu i sve se slaže sa SB, imam fabrički pripremljenu instalaciju za afterblow u mom 940.
Sada još samo da izbunarim modul ili verovatno lakše da sam napravim.
Malo da modernizujem automatiku HVAC kada već može.
Sve po modelima i godištima posloženo jasno.
Nisam znao da je afterblow predvidjen još od 1988.godine kao opcija modela 740 760 780 940 960 S V90 i da može kako automatska tako i manuelna Klima da ima to isušivanje.
Pogledao kod mene kablažu i sve se slaže sa SB, imam fabrički pripremljenu instalaciju za afterblow u mom 940.
Sada još samo da izbunarim modul ili verovatno lakše da sam napravim.
Malo da modernizujem automatiku HVAC kada već može.
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Danas krećem ka autu I otvaram sve prozore preko daljinskog.Ulazim unutra I cujem da ventilatori kabine duvaju na max.Startujem I sve se vraca na normalu
Volvo XC90 II D4
Par sekundi skrati duvanje toplog vazduha sigurno.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Auto-klima
Mi sa “jeftinijim kartama” imamo samo zatvaranje prozora na daljinu, ne i otvaranje. A duvanje ventilacije posle gašenja motora - nemamo ni u teoriji.
A u suštini je to sve neki softver ali eto izgleda nije imao ko da ukuca još par linija koda… 

Poslednja izmena od Saša u 15 Jul 2024, 19:19, izmenjeno 1 put ukupno.