Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Texonja »

"Na Zemlji u istom trenutku postoje društva čije letelice upravo sleću na Mars i društva u kojima se još uvek raspravlja kako ući u autobus" :)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Postoje i društva koja nisu čula za autobus :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Texonja napisao:"Na Zemlji u istom trenutku postoje društva čije letelice upravo sleću na Mars i društva u kojima se još uvek raspravlja kako ući u autobus" :)
:kezo:
Cak i u tim drustvima koja nisu cula za autobus, nije nuzno da ne znaju za red, cesto ga se pridrzavaju marljivije, nego drustva kojima su dali autobus.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Geza napisao:Postoje i društva koja nisu čula za autobus :)
Tamo imaju odlicne recepte za dinstanje ovih koji raspravljaju. :kezo:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

:rofl: :rofl: :rofl:
Širim haos!
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

nikaragva napisao:Moj prijatelj radi u svici, i po njegovoj prici radije ce platiti svabi ili svajcarcu nekom, da radi njima za 100e, nego meni za 15e. Takvi su.
Zato su oni tamo, a mi ovde.
Da, mislim da su Švajcarci najveći nacionalisti i najksenofobičniji narod Evrope. Posle toga slede Austrijanci, pa Nemci.
Uopšte nije reč o pozitivnoj osobini, već o čistom fašizmu. Nisu oni zbog toga tamo, a mi ovde, već zbog nekih drugih stvari.
Floyd napisao:Pa da ne vole investitore iz SRB i HR to stoji ali da zabrane nekom da tamo posluje apsolutno ne mogu.
Ne vidim nista lose u tome sto ce za iste ili malo manje pare neku firmu prodati svom drzavljaninu koji ce porez placati u SLO nego nekom balkanskom tajkunu koji nastpa preko offshore kompanija :)
Možda ne mogu javno da mu zabrane da posluje, ali postoji milion skrivenih načina da se to učiniti. U slučaju kada je Mišković hteo da gradi Delta City, kao i kada je Todorić kupovao Droga-Kolinsku, čak je i slovenački parlament našao za shodno da se oglasi i zaključi "kako te investicije nisu u skladu sa državnim interesima, te ih ne treba ohrabrivati" ili tako nešto cinično. Inače, svakako da svaka firma koja posluje u SLO, mora plaćati porez toj državi.
Texonja napisao:Svako ima pravo da prodaje svoje vlasnistvo onome kome hoce. Ako drzava Slovenija nece da proda srpskom bizMismenu sumnjivog morala i porekla novca, ja ne vidim u cemu je tu problem. On neka se ljuti, cela Srbija moze da se ljuti, ali ljudi ne vide sebe u toj prici. Pa ja prvi ne bih. Budimo realni.
Evo ja npr da sam vlasnik kuce pored svoje i da je prodajem, gledao bih kome cu je prodati, jer ce tu neko da stanuje dugo vremena tik uz mene, isto kao sto ce ta firma da posluje u Sloveniji. Naravno da cu pre prodati kucu Jovanu Cirilovu za 80.000 eur, nego da dodje kineska porodica od njih 20 i da mi plati 100.000 eur. Ima na tu foru i onaj vic o doktoru i cigi, ko ga zna.
Kada fizičko lice prodaje svoju imovinu, ima pravo da je proda onome kome hoće (ali i to nije sasvim slobodno, npr. mora da se poštuje pravo preče kupovine). Kada prodaješ robu ili uslugu, dužan si da je prodaš svakome ko ima potreban novac. Ako pokušaš da iz lokala izbaciš nekog odrpanca jer ti se ne sviđa kako izgleda, možeš krivično da odgovaraš zbog diskriminacije. Slična stvar je sa javnim konkursima. Pravila se unapred odrede i moraju se poštovati. Tako da ako je Nektar dao najveću ponudu, on postaje vlasik Fructala. A ne: ti si iz Srbije, moraš da doplatiš još 30%, inače ništa od kupovine.

Najmanje što možemo da uradimo je da uzvratimo recipročnim merama, ali u ovoj bedi od države malo ko ima dovoljno nacionalnog ponosa za tako nešto.

Što se tiče toga kako su srpski/hrvatski i slovenački tajkuni došli do novca... Prvi tako što su bili šverceri i ratni profiteri, drugi tako što su iskoristili ratove da bi ostalim republikama preoteli tržišta. Nema velike razlike. Slovenija je napredovala najviše zahvaljujući tome što je Srbija od 1992. do 2000. bila pod sankcijama koje su joj uništile industriju i izvoz. Ćak i ako se skroz zanemari proizvodnja, dobar deo Slovenije (i Hrvatske, a u poslednje vreme Rumunije i Bugarske) živi samo od zastupanja, tj. od raznih predstavništava stranih firmi za Balkan. Zbog tih posrednika mi plaćamo skuplju robu. Bukvalno parazitiraju na nama.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Samo kratko:
-Zato što uvozimo tuđe bandite, a i spostvenih imamo za izvoz
-Zato što smo jedina zemlja u kojoj si lik ako kažeš: Mi, Srbi, smo go.na.
-Zato što jedino u Srbiji benzinci troše manje od dizelaša.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

snork napisao:Možda ne mogu javno da mu zabrane da posluje, ali postoji milion skrivenih načina da se to učiniti. U slučaju kada je Mišković hteo da gradi Delta City, kao i kada je Todorić kupovao Droga-Kolinsku, čak je i slovenački parlament našao za shodno da se oglasi i zaključi "kako te investicije nisu u skladu sa državnim interesima, te ih ne treba ohrabrivati" ili tako nešto cinično. Inače, svakako da svaka firma koja posluje u SLO, mora plaćati porez toj državi.
Da je nasa drzava malo pametnija ni ona ne bi prodavala svoje firme Miskovicu, Todoricu, Draskovicu i slicnim mutivodama. Sto se tice robne razmene tu bi reciprocitet trebalo da postoji te bi slovencima trebalo dozvoliti da izvezu samo onoliko koliko su uvezli po glavi stanovnika ;)
perfiko napisao:-Zato što jedino u Srbiji benzinci troše manje od dizelaša.
Ovo sam i ja primetio :kezo:
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Floyd napisao: Da je nasa drzava malo pametnija ni ona ne bi prodavala svoje firme Miskovicu, Todoricu, Draskovicu i slicnim mutivodama.
:plusone:
Naravno da je tako.

@Snork, nisam siguran da postoji zakon u kojem pise da moras nesto prodati nekome samo zato sto nudi vise od nekog drugog, narocito ako mu je novac prljavog porekla.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Tex, to su zakoni tržišta, koji ako se ne poštuju dovode do korupcije. Kako? Ja prodajem nešto što nije moje, i pri tome prodam za manje para nego što mogu da dobijem. Logičan je zaključak da sam oštetio toga čije sam prodao (u ovom slučaju državu). Zašto bi neko (ja) štetio drugoga a da u tome nema lične koristi? Upravo zbog toga postoje Javna nadmetanja. Da vlasnik ne bi bio oštećen.
Ne možeš odbiti nečije pare na račun pretpostavke da su prljave, moraš imati dokaz da jesu.
Dakle tvoj primer da ti imaš pravo prodati svoju kuću kome ti želiš, u ovom slučaju ne stoji , jer ne prodaješ svoju imovinu. Vlast nije vlasnik, nego samo trenutni uživalac državne imovine.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Slazem se, ali kako oni da dokazu da pare nisu legalne kada firma nije slovenacka? Mogu samo da sumnjaju (opravdano ili ne, to ostavljam svakome da sudi) da je novac prljav i da ce sa tom kompanijom biti problema. To sto je neko u Srbiji "legalan" nije garant nigde van bilo kome. Ionako nam samo smanjuju rejtinge i kredibilitet u svetu.

Da sam dovoljno potkovan i da me interesuju ovakve teme vise, sigurno bih sada imao i neki primer da navedem kako "ti i ti nisu prodali tome i tome, samo zato sto bla bla", ali jbg, slab sam, ne pratim pa i ne znam...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Tex, Miškovićeve firme posluju sa čitavom evropom (Nemačka, Italija..). Po logici stvari da mogu nešto da mu dokažu oni prvi ne bi smeli da posluju sa njim. Tako da... priznali to Slovenci ili ne, to je klasičan primer diskriminacije.
A mi smo tu gde jesmo i zbog toga što ćemo za druge uvek naći dobro (ili loše) opravdanje.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

perfiko napisao: A mi smo tu gde jesmo i zbog toga što ćemo za druge uvek naći dobro (ili loše) opravdanje.
E jebi ga sad, ispadoh najgori.

Samo objektivno gledam na stvari. Do juce nam je trebala VIZA kao da smo zarazeni besnilom. Budimo realni, niko nas ne voli i ne voli nase ponasanje, ne voli nasu robu, ne voli nase kompanije, ne voli nase politicare... Da li imaju razloga neka svako sudi sam. Preciznije o nasem imidzu vam mogu reci nasi koji zive u inostranstvu...

Idem sad u Guchu da sednem u blato, da se asimilujem. :durise:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ajd javni malo utiske iz Guce, da li je onaj ulaz i dalje soma, cene svadbarskog kupusa, kako je za parking... :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Texonja napisao:Samo objektivno gledam na stvari. Do juce nam je trebala VIZA kao da smo zarazeni besnilom. Budimo realni, niko nas ne voli i ne voli nase ponasanje, ne voli nasu robu, ne voli nase kompanije, ne voli nase politicare... Da li imaju razloga neka svako sudi sam. Preciznije o nasem imidzu vam mogu reci nasi koji zive u inostranstvu...
Trebala nam je viza dok Bajden nije došao i rekao da više ne treba. Toliko o tome ko odlučuje da li će nam Evropljani uvesti ili ukinuti vize. :) Da smo pametni, ne bismo sa Evropljanima previše ni razgovarali. Da sam ja neki faktor u ovoj zemlji... seo bih u avion i pravac Vašington. Vi hoćete ovo - mi ono, plain dealing i sve ok.

Što se tiče ovoga voli/ne voli... idi na Kipar, u Izrael, u bilo koju sovjetsku republiku osim baltičkih, pa čak i u Tursku - i reci da si Srbin - velika je šansa da će te častiti pićem i biti vrlo zainteresovani da s tobom razgovaraju. Što se Nemaca i sličnih tiče, znam za slučaj da je, razgovarajući o politici, Nemac svom prijatelju Srbinu (ne želeći naravno da bude grub) rekao: vi Srbi stalno upadate u nevolje, jer ste i previše ponosan narod. Šta to znači, i da li je to loše ili dobro, može se diskutovati, ali za mene bi to bio kompliment.
Ђенерал Јанковић
Odgovori