Xepoj87 napisao:Ehh,sada dolazimo do onog mog ALI
Kao da je ovo sada revolucionaran automobil,pa ni jedan drugi ne moze da mu parira
Ponovicu,ima dosta automobila koji nude dosta zabave

Ovaj je po meni trebao da bude sportista,a to sto nije je skroz druga prica
I jos jednom... Nikada nisam rekao da je ovaj auto los. Samo da je spor za moje zahteve te klase automobila.
Neka stave oni za ovakve kao sto sam ja verziju od 300ks,a za vas hedoniste neka ostave ovaj od 200ks,nece nikome smetati

U pravu si, nista tu nema spektakularno ni novo ni bilo sta ali jeste nova ponuda u segmentu gde je ponuda slabasna.
Ova Tojota i nije sportsko trkacki auto, ocito oni nisu ni hteli da naprave sportistu vec vise turisticki GT auto.
Mozda imaju planove za neki sportski super snazni koji bi tebi taman legao, nemam pojma ali ako vec mastamo sta bi bilo kad bi bilo.
Kako ima drugih brzih i jacih zabavnih modela ovaj preskocis i sednes u taj neki koji ti vise odgovara po karakteristikama.
Ja cu samo da ponovim da silna konjica ispod haube ne znaci da samo takav auto moze da se vozi u saobracaju, uvek jeste zgodno imati rezervu snage ali nije neophodan uslov da sa uzivanjem predjes neku deonicu.
Sve to ako vozis za sebe i zbog sebe a ne zbog tamo nekoga i stoperice.
Ali, zasto uopste i prica o sve manjim i sve slabijim motorima.
Generalno, jaci auto ima i vecu potrosnju goriva i ima vecu kolicinu CO2. To je vezani scenario. Tamo gde ima kategorizacije po CO2 a zeli se prodavati auto logicno je da se napravi takav koji upada u odredjene norme pa i po cenu da ne ispuni svacije zelje.
Podseticu da je BMW u seriji 3 tokom 80tih imao samo i jedino za SFRJ i Grcku motor od nepunih 1600 kubika dok je u ostatku imao nepunih 1800 kubika.
Razlog je carina i porez koji su u SFRJ bili 141% na 1800 kubika na neto cenu.
Isto tako gomila proizvodjaca je imala specijalne modele za Italiju sa motorima do 1999ccm iz slicnog poreskog razloga, tj takse na luksuz.
Jedno vreme su se pravili motori do 99kW za neka trzista, opet zbog finansijskih razloga. (recimo motor od 140kW namerno prigusen i deklarisan fabricki na papiru 99kW).
Itd, ima vise od jednog razloga zasto je mogla Tojota da odabere bas ovakvo resenje motora sto mi ne znamo.
Da je cena jaka za nase pojmove gde se dobija mali auto sa malom kubikazom i ne previse konja mozda stoji, ali mi nismo faktor u svetskim razmerama.
Ako se ne bude prodavalo po 33k evra ili koliko vec, lako ce smanjiti cenu na onu koje prizna trziste.
Razumno je zeleti sto vise KS i sto bolje ubrzanje i sto bolje sve, ali takvih auta vec ima u ponudi doduse za vise novca, ili manje novca nebitno uglavnom ovo je tek jedan od modela.
Takvih sa zadnjim pogonom nema mnogo sto i jeste jedan od mogucih razloga zasto je bas tolika cena.
Kako ima vise ponudjenog sa FWD logicno je da veca konkurencija na istom trzistu dovodi do realnije (citati nize) cene.
BMWZ4, sto da ne. Kome treba bas takav uzece ga.
Samo zelim(o) da kazem da je dobro da je i ovakav model usao u ponudu.
Inace, ja se ne lozim na semafore cak naprotiv kada bih mogao pozeleo bih da se ukinu sto vise i da se postave kruzni tokovi. Kroz njih uvek uzivam
Mozda te i poslusaju pa stave neki od 300+KS, moraces onda da ga kupis prvi da proveris da li je zadovoljio
CO2 je obavezni rezultat oksidacije goriva, obicno je udeo oko 13-15% u izduvnim gasovima, dakle vise snage motora vise goriva vise gasova vise CO2 vise poreza.
Posto mi jos ne placamo (jos koju godinu dok se ne primeni dogovor i kod nas) porez na CO2 mozemo da pricamo o zeljama, a kada se uvede porez na kilogram molicemo kako da smanjimo CO2 tj smanjimo apetite motora.
Vecina, barem koja balansira sa finansijama...
Danas su automobili mnogo brzi i snazniji nego nekada a opet saobracaj je sve gusci i sve su veca ogranicenja. Nije sve u brzini i jurcanju, barem za neke.
Porse je sportski auto zar ne, imao je motor od celih 140-150KS maksimuma. Da li je zbog toga bio smesan auto, mislim da nije.
Danas se napravi auto i sa 1.000KS ali to se slabo prodaje, sto zbog cene sto zbog toga sto je malo njih kojima to treba.
Tojota da hoce moze da napravi neku novu Celicu ili Supru turbo, pitanje je da li ima kupaca za tako nesto danas.
Sve u svemu, mislim da je jasno da ako bude zelje kupaca kao sto su tvoje lako ce oni dodati koju stotinu KS u GT86.