Registracija vozila

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Re: Putevi u Srbiji

Post od MAD MAX »

nuk
Na žalost, nisi čitao gornje komentare. Izvoli organizu društvo sa foruma, pa ajte da bar raskresujete šiblje kraj puta, kupite smeće koji kulturna Srbija baca. Ili prijavi se u prvo putarsko preduzeće i kaži da želiš džabe da radiš, bez plate, socijalnog osiguranja, rado će te pustiti. Ako ništa ja ću vas organizovati, samo se prijavite.
Ili predloži da penzionerima smanjimo penzije za pola, i da samo ljude primamo kod lekara koji su pred umiranje, a druge nek leče babe i magija. Daj neki predlog šta da se ugasi. Možda Železnice Srbije da raspustimo i konzerviramo, kako j epok. Đinđić predlago. Ili nađi dobrotvora da kešira... Izvoli
Ja recimo imama predlog, a to je da batalimo smirimo Srbija Gas, koji troši godišnje 600 000 000 €, bez vidnog napretka, al neće niko da me čuje. Za lepu popravku puteva van koridora 10, fali oko 500 000 000 €, a posle samo treba uložiti u redovno održavanje.

fq400
Dovoljno je da ide 15% od akcize na gorivo (u Evropi toliko ide od cene goriva), na puteve, 30-40€, od registracije za najmanja klasu kola, pa srazmerno gore, i u perspektivi imamo puteve bolje od Hrvata.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

perfiko napisao: Sledeće, ta taksa koju ti plaćaš od 3000 dinara je komunalna taksa koja ne ide u državni nego budžet lokalne samouprave, znači ništa ne ide za puteve.
Dalje,u Nemačkoj se porez izračunava kako se izračunava pa verujem da si izračunao tih 140 evra, a porez na motorna vozila u Srbiji je :http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/P ... vozila.pdf
Znači za tvoj auto nije 700 evra, već ispod 500 maksimalno (bez starosnog umanjenja).
Posto po svaku cenu zelis da predstavis da je trosak registracije 100 evra, evo ja ti dam 150 evra kesa i ti mi registruj auto za 100 evra a 50evra si zaradio kao bonus. Korektna ponuda.

Taksa od 3000 dinara je upravo taksa za puteve, komunalne puteve i ide komuni.

Komuna je takodje drzava, i ima sve prerogative drzave. Naplacuje porez,ima budzet, donosi obvezujuce Odluke, trosi novac poreskih obveznika.
Komuna je samo drugo ime za opstinu.
Opstinska taksa za puteve ima namenu upravo da opstina trosi te pare za izgradnju i odrzavanje opstinskih puteva.
Nadleznost kako ti zoves drzave ne odnosi se na lokalne puteve vec je to obaveza komune.
Vrlo prosto.
Ukinuta je republicka taksa za republicke puteve, koja se jos dodatno placala.

Kada si se vec potrudio da prezentiras iznos poreza na upotrebu, onda si sigurno primetio i brojku od 210.920,00 dinara, Kao sto sam naveo toliki porez tesko je naci da jos neka drzava naplacuje svojim gradjanima.
Da, nije bas tacno 2000 evra, nesto malecno sitnije, no to ne menja sustinu da su takse vise stotina % vece nego u drugim zemljama.

I taksa od 500 evra je vise puta veca od takse od 140 evra. To jos jasnije pokazuje koliko je ekstremno visok porez u Srbiji cak i u odnosu na skupu Nemacku.
Namerno ne primecujes da razlika nije 20 ili 30% vec 300% vise, pri cemu je bespredmetno pricati o razlici nemackih i srpskiih puteva.

Zaista se mnogo trudis da zaobidjes sustinu, poreze ova drzava naplacuje upravo za koriscenje vozila iz vise nivoa, od taksi, poreza, akciza, poreza na delove, usluge, poreza na sve sto je vezano za koriscenje automobila.

Sto se tice Mike i Laze procitaj natenane makar jos jednom.
Ugovorni odnos imaju samo 2 strane, vlasnik vozila koji je platio porez i drzava koja ima obavezu odrzavanja puteva kao uslugu tom vlasniku.

Drzava centralna, i drzava lokalna svaka za sebe ima svoje poreze i time nastale obaeze. A drzavu reprezentuju njeni zaposleni sluzbenici koji upravljaju tim novcem i tom drzavom.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

perfiko napisao:Nexte, i Mika i Žika rade u istoj firmi, ali kada se pogađaš sa Mikom i MIki daješ pare, ne juriš Žiku za rokove, kvalitet, već Miku sa kojim si pogodio.
Poenta je da ti mašiš krivca, jer putari su taj 3-ći u lancu ishrane. A vi bi svi njih da besite na bandere pored puta, pa onda oni, tako obešeni, da traže "di su vaši novci"... Istražne radnje radi policija, ne putari. Znači ako nekoga zanima gde odoše njegove pare...pravac u policiju.
Ti ili neces da procitas sta pisem, ili se namerno pravis lud jer ti je tako zanimljivije.
Ja kazem da su krivi oni koji rasporedjuju budzet, ti kazes da ja krivim putare :uf:
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

ljubitelj
Daj meni tu ponudu za registraciju, a ako ne registrujem neki auto u Srbiji za cifru do 115€, dajem još toliko.
Još ako se uzme besplatan teh, bude i ispod 110€.

Nexte
Daj predlog raspdele budžeta, šta da se ugasi i kako da im se to saopšti (bolnice, penzionere, džabe lekove, možda ukinemo školstvo, jer su to najveći korisnici ili nešta drugo?), pa da vozimo naše krševe po putevima ko u Nemačkoj.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Šiblje se krči jednom u dve godine, a smeće skuplja jednom godišnje. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Mad Max, uz svo duzno postovanje, ne **** i ne drami.

Za pocetak da se ugase raznorazne agencije, odbori, komisije, strucnu timovi koji dobijaju plate kakve normalni ljudi ne zarade za celu godinu. Nemoj mi samo reci da je drzavna uprava tako dobro organizovana da nigde nema viska, da nema mita i korupcije, da stranacke licnosti ne prave radna mesta po meri da bi zaposlili nekoga svog. Ili si ti jedan od tih koji dobijaju lepu platu iz budzeta, pa ne daj boze da neko pipne i optuzi drzavu.
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Geza
Jeste, visoko šiblje se kreše jednom u 2 godine, kad počne da zaklanja vizure preticajne preglednosti (bar se na nekim mestima trude više na neki mamnje).
Kosi se 2 puta godišnje, svake godine sve uže, a ove će biti jednom usko :kezo:
Smeće na glavnim putevima se čišti komplet više puta godišnje, a kraj česmi, odmorišta, gde obitava kulturni srpski putnik namernik, bar jednom mesečno.

Nexte
Samo daj reci ti narodu da danas njih 10 000 ostaje bez socijalne plate od 20-30 000 dinara. Ovi drugi glavatiji, su došli na vlast glasovima svih nas, pa i onih koji treba da budu bez posla. A već se spremaju ponovo za izbore.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

ljubitelj napisao: Posto po svaku cenu zelis da predstavis da je trosak registracije 100 evra, evo ja ti dam 150 evra kesa i ti mi registruj auto za 100 evra a 50evra si zaradio kao bonus. Korektna ponuda.
Važi, daj mi 150 evra i ja ću registrovati tvoj Volvo 340 1,4 iz 1987 viewtopic.php?f=2&t=1654&hilit=volvo i sve što preostane je moje, i da završimo više ovo filozofiranje! Na poklon dobiješ reflektujući prsluk i mirisnu jelkicu! Jel' korektna ponuda?
Koliko vidim za isti taj auto porez u Nemačkoj je 211 evra na godišnjem nivou (ograđujem se da je moguće da sam pogrešio, ako jesam neka me neko ispravi). Porez za taj auto u Srbiji je 30 evra. Razlika jeste nekoliko stotina procenata, samo si omanuo stranu.
Dalje neću ni da odgovaram, jer ništa novo napisao nisi, i ne vidim svrhu dalje rasprave.
NexT napisao:
perfiko napisao:Nexte, i Mika i Žika rade u istoj firmi, ali kada se pogađaš sa Mikom i MIki daješ pare, ne juriš Žiku za rokove, kvalitet, već Miku sa kojim si pogodio.
Poenta je da ti mašiš krivca, jer putari su taj 3-ći u lancu ishrane. A vi bi svi njih da besite na bandere pored puta, pa onda oni, tako obešeni, da traže "di su vaši novci"... Istražne radnje radi policija, ne putari. Znači ako nekoga zanima gde odoše njegove pare...pravac u policiju.
Ti ili neces da procitas sta pisem, ili se namerno pravis lud jer ti je tako zanimljivije.
Ja kazem da su krivi oni koji rasporedjuju budzet, ti kazes da ja krivim putare :uf:

Ako tvrdiš to što kažeš da tvrdiš, onda ne znam što se uopšte raspravljaš samnom kada i ja to tvrdim.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Zato sto ti kazes da ja krivim putare, tj trecu kariku u lancu :kezo: :mrgreen:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Pazi kad posle ponoći ne znam da brojim do tri. :oops:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

U vezi mog predzadnjeg posta, red je da napomenem, da, koliko ja znam, u Nemačkoj postoji samo jedna dadžbina državi prilikom registracije, a to je porez koji sam naveo, i na to se dodaje samo još osiguranje vozila.
I pritom sam omanuo i porez za ljubiteljevog ljubimca koji iznosi 994 dinara (a ne 30 evra), za automobil proizveden pre 1993.
:pardon:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Pa da, i onda organizovana i uredjena drzava iz te jedne stavke raspodeli i da pare koliko kome treba da bi radio svoj posao.
Ovi nasi iz 13 uplatnica ne mogu da se dogovore sta ce kome.

Da sam na mestu putara, ne bih otpustao ljude nego bih blokirao sve gradove, magistralne pravce i auto-puteve, trazio smenu Mrkonjica i Ilica, i rebalans budzeta. Hvala Bogu, mehanizaciju imaju, ljude imaju, samo treba da se organizuju.
Znam da generalno nema para, ali ovde se igra sa ljudskim zivotima.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

:plusone: :doubleup:
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Ne bi da pravim genezu situacije ali moram malo :kezo:
Prvo je Mr Velja, zadužio JP Puteve Srbije sa oko 400 miliona €, pre 6-7 godina, praveći puteve po selima do štala i bunara, za predizbornu kampanju. Tada je dug putarima kulminirao na navedenu cifru, a onisu ze zadužili kod poslovnih banaka, a zbog prekoračenja budžeta Branko Jocić direktor, leži u zatvoru. Oni su upravo pokušali, što neki predlažu, da pljačkaju budžet, kako misle da treba, i sad za nauk ostalima leže. Tu je Mr Velja napravio dug na kocesiji auto puta od nekih 150 mi €, a nije ni kolac pobo.
Onda dolazi Mrka, i nagovara preživele putare da "grade i rade" Koridor 10 o svom trošku, te se zadužuju kratkoročnim kreditima reda veličine oko 150-200 mil €. Tako je završen auto put Feketić - Horgoš, privelo se kraju Preševo.... Tu puca NIBENS, najačča članica.... Sad su pred zatvaranjem i mnoge druge firme, a mnoge strane kompanije su se povukle, kao Vinci, Primorije, odlazi i Alpina, jedino ostaje Strabag za sada. Strabag je najjača putarska firma u Evropi i šire, koja u Srbiji je kupika tri fitme, Pančevo, Zaječar i Cacak i ima otvorenu firmu u Beogradu. Da je biko ko obezbedio ozbiljne kredite, Strabag bi to sve pokupio, a ovako je ostavio naše neiskusne firme da potonu.
Nije stvar u Mrki. I da drugi dođe, Dinkić ne da pare (ili njegovi poslodavci iz MMF i sl. organizacija koji ga drže), Evropa ne da obećani kredit za sanaciju navedenih puteva od 400 mil €, koji bi digli i preduzeća i puteve.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Nešto sam načuo, dal je špekulacija ili ne, da se i Strabag povlači. Njima je, koliko znam, do sada sve bilo uredno plaćano, ali valjda više nemaju grancije i povlašćeni položaj pri naplati, a nisu voljni da se zadužuju kod banaka kao ostali putari.
Odgovori