Obrazovanje i školstvo
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Nisam ni znao da imaju prava na Megatrendu...
A ako pricas o medijama,treba da razumes da je to jedna od laksih struka za zavrsiti...
Moj smer poslovna ekonomija ma singiju je duplo tezi od menadzmenta,a ima ih jos tezih.
Tako da kada kazes da neko nesto lakse zavrsava,budi siguran da poredis iste stvari.
Sent from my HTC One using Tapatalk
A ako pricas o medijama,treba da razumes da je to jedna od laksih struka za zavrsiti...
Moj smer poslovna ekonomija ma singiju je duplo tezi od menadzmenta,a ima ih jos tezih.
Tako da kada kazes da neko nesto lakse zavrsava,budi siguran da poredis iste stvari.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
1. akreditacija u Srbiji = kevin racku iliti ko god ima para moze sta god hoceXepoj87 napisao:Malo mesate stare privatne sa sadasnjim akreditovanim...
Cenim da zivite u vremenu pre 10 godina,te da nemate mnogo dodira sa mladim studentima...
Delija,hoces da mi kazes da su drzavni fakulteti besplatni ili mnogo jeftiniji?
Kao i u svakoj drugoj privatnoj firmi,musterije se postuju,dok u drzavnim niko ne odgovara,pa im se moze da se odnose prema ljudima kao prema ovcama...
Po vama su Harvard,MIT,Stanford,Yale,sve lideri u svojoj oblasti,sranje,zato sto su privatni?
2. odakle ti ideja da Srbistan poredis sa zemljom koja NIJE Albanija, Zimbabve, Pakistan ili nesto drugo na nasem "nivou"?

3. ako stvarno mislis za te tralala fakultete da iole nesto vrede i da bilo ko to "studira" znanja i obrazovanja radi, onda da ga J...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Zna se gde je plasiran BU na svetskoj lestvici univerziteta, a gde Megatrend i ostali...tj. njih nema nigde.
Zna se kako (ozbiljni) poslodavci gledaju na kandidate koji su završili naš privatni fakultet, a kako na kandidate koji su završili državni i koji imaju prednost za posao...kada nema nameštanja.
I tu se priča završava. Za sada.
Nemojte da vas vredja što studirate privatni fakultet. Odabrali ste da idete linijom manjeg otpora i da završite lakše fakultet i to će se nekome od vas isplatiti. Samo nemojte da lažete sami sebe i već ste samim tim bolji do mnogih drugih sa privatnih fakulteta. Ako lažete sami sebe i mislite da ste stvarno stekli znanje time što ste lagano prošli krzo studije onda ste u problemu.
Naravno, da nismo debili pa da ne znamo kako je stanje na državnom fakultetu, kako i tamo ima kupovanja ispita, kako i na na našim privatnim fakultetima ima ozbiljnih predavača, studija i kkao će to biti bolje s vremenom...znamo sve to i ne treba banalizovati priču.
Zna se kako (ozbiljni) poslodavci gledaju na kandidate koji su završili naš privatni fakultet, a kako na kandidate koji su završili državni i koji imaju prednost za posao...kada nema nameštanja.
I tu se priča završava. Za sada.
Nemojte da vas vredja što studirate privatni fakultet. Odabrali ste da idete linijom manjeg otpora i da završite lakše fakultet i to će se nekome od vas isplatiti. Samo nemojte da lažete sami sebe i već ste samim tim bolji do mnogih drugih sa privatnih fakulteta. Ako lažete sami sebe i mislite da ste stvarno stekli znanje time što ste lagano prošli krzo studije onda ste u problemu.
Naravno, da nismo debili pa da ne znamo kako je stanje na državnom fakultetu, kako i tamo ima kupovanja ispita, kako i na na našim privatnim fakultetima ima ozbiljnih predavača, studija i kkao će to biti bolje s vremenom...znamo sve to i ne treba banalizovati priču.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
To je posebna prica, nisam mislio na medije. Imaju i tzv fakultet za drzavnu upravu i administraciju sa kojim polozis razliku ispita od nekih 4-5 kom koje moj drugar polozio sve za svog brata pa ce sada obojica kod ćaleta u kancelariju da budu pripravnici. Taj moj drug je na drzavnom i to vrlo dobar student, a brat ga je nedavno zvao na tel da ga pita gde je rimski broj 2 na tastaturi, ima 30 godina.Xepoj87 napisao:Nisam ni znao da imaju prava na Megatrendu...
HUAWEI P6 via TT
Ajmo ovako - državni jesu besplatni za mnoge i državni su i dalje neuporedivo ozbiljniji od privatnih.Xepoj87 napisao:Malo mesate stare privatne sa sadasnjim akreditovanim...
Cenim da zivite u vremenu pre 10 godina,te da nemate mnogo dodira sa mladim studentima...
Delija,hoces da mi kazes da su drzavni fakulteti besplatni ili mnogo jeftiniji?
Kao i u svakoj drugoj privatnoj firmi,musterije se postuju,dok u drzavnim niko ne odgovara,pa im se moze da se odnose prema ljudima kao prema ovcama...
Po vama su Harvard,MIT,Stanford,Yale,sve lideri u svojoj oblasti,sranje,zato sto su privatni?
Ako je ovo gore napisano tačno, a jeste, postavlja se pitanje što bi iko želeo da studira na privatnom.
Zaključak izvucite sami.
Privatni će jednog dana i kod nas postati bolji ako su imalo pametni. Dok to vreme ne dođe svi će se sprdati sa studentima privatnih fakulteta.
Ja ne znam nikog ko je spreman da da posao studentu sa privatnog faxa.
Meni je super, ja da sam ministar, i ja bih je visoko pozicionirao:)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Ocigledno ne znas dosta ljudi onda koji zaposljavaju.
Ne prima se niko,ali niko na osnovu diplome,to je cinjenica.
Evo,ja sam mogao na drzavni,ali mi nije ni pao na pamet.
Ja nemam sta da se vredjam,kada ja na fakultet ne idem,vec radim kod oca.
Mene diploma nikada nije ni zanimala jer mi ni pored veza koje imam,nije bilo u planu da radim u nekoj firmi,banci i slicno,vev sam na fakultet isao samo da bih isao. U takvoj sam situaciji i to je moj pravac,tako da privatno,drzavne rasprave o fakultetima posmatram sa strane i iznosim moje utiske i iskustvo.
I privatni takodje imaju besplatno studiranje,samo se za isto treba izboriti,zasluziti.
Sposobnost stvara uspeh,a ne samo znanje.
Ima vise prednosti privatnog fakulteta,nego sto vi znate,i ako im teskoca nije jaca strana,realno.
Ne prima se niko,ali niko na osnovu diplome,to je cinjenica.
Evo,ja sam mogao na drzavni,ali mi nije ni pao na pamet.
Ja nemam sta da se vredjam,kada ja na fakultet ne idem,vec radim kod oca.
Mene diploma nikada nije ni zanimala jer mi ni pored veza koje imam,nije bilo u planu da radim u nekoj firmi,banci i slicno,vev sam na fakultet isao samo da bih isao. U takvoj sam situaciji i to je moj pravac,tako da privatno,drzavne rasprave o fakultetima posmatram sa strane i iznosim moje utiske i iskustvo.
I privatni takodje imaju besplatno studiranje,samo se za isto treba izboriti,zasluziti.
Sposobnost stvara uspeh,a ne samo znanje.
Ima vise prednosti privatnog fakulteta,nego sto vi znate,i ako im teskoca nije jaca strana,realno.
Nase fakultetsko obrazovanje je zastarelo, po koncepciji, i ne stvara kadar koji je spreman da radi neki posao.
NE znam kako je na privatnim, ali sa Fon-om, na primer tek posle faksa ti prestoji ucenje, da bi mogao, da nekome pravis novac u firmi. Moj faks ti dobro dodje ako hoces da ides da se takmicis u kvizu, ali nemas pojma da resis prakricne probleme u realnom svetu i biznisu.
Imam tu srecu da radim sa profesorima i asistentima sa fakulteta.
Recimo profesor programiranja na fakultetu, je slab programer u praksi, paradoks? Ne bih rekao, samo potvrdjuje moju tezu da je FAX za mnoge profesije tek mozda wild card da prodjes u prvi krug razgovora.
NE znam kako je na privatnim, ali sa Fon-om, na primer tek posle faksa ti prestoji ucenje, da bi mogao, da nekome pravis novac u firmi. Moj faks ti dobro dodje ako hoces da ides da se takmicis u kvizu, ali nemas pojma da resis prakricne probleme u realnom svetu i biznisu.
Imam tu srecu da radim sa profesorima i asistentima sa fakulteta.
Recimo profesor programiranja na fakultetu, je slab programer u praksi, paradoks? Ne bih rekao, samo potvrdjuje moju tezu da je FAX za mnoge profesije tek mozda wild card da prodjes u prvi krug razgovora.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Obrazovanje i školstvo
Ako cemo tako, sumnjam da te za pravi posao i pravljenje para priprema bilo koji normalan fakultet, ajde ok, postoje i tu izuzeci, ali po mojim shvatanjima obrazovanja, a pricao sam i sa ljudima napolju, fakultet te svakako nece spremiti za konkretne zadatke. Sta vise, za mnoge poslove, recimo iz domena masinstva, jer sam tu proveo dosta vremena sto u obrazovanju, a nesto i tokom rada, mogu reci da za mnoge od tih poslova ne treba ama bas nikakav fakultet, pa ga napolju za to i ne traze, nego te poslove rade tehnicari. To sto kod nas ima viska kadrova pa mogu da se izivljavaju je druga stvar. Elem, za mnoge poslove koji se u tom domenu rade mogu da obavljaju i tehnicari, sa tim da moraju da kapiraju neke osnovne stvari, da uce, da shvataju, pa ako ih neko uvede u posao, padaju u vodu svi sinusi, kosinusi, integrali i mehanike u najvecem broju slucajeva. E sad, tu je kod nas problem sto iz srednjih skola izlaze polupismeni, sa jako tankim znanjem, pa onda kapiram da je logika da na prezasicenom trzistu rada ima toliko fakultetskog kadra da im je bolje da profiltriraju odmah ove sto su verovatno malo vise vezbali mozak pa da se sa njima bave, nego sa ovima sto su jos tanji sa znanjem. Bottom line: fakultet je tu da da osnovu, a na pojedincu je da se usavrsava i trudi da nauci sto vise.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pade mi na pamet pre neki dan.
Nasa ministarka energetike se lazno predstavlja (ili je barem novinari lazno predstavljaju) kao Profesor...
To ako predajete u npr zabavistu ili na nekim seminarima vas ne cini profesorom, zna se sta je univerzitetski profesor.
Nasa ministarka energetike se lazno predstavlja (ili je barem novinari lazno predstavljaju) kao Profesor...
To ako predajete u npr zabavistu ili na nekim seminarima vas ne cini profesorom, zna se sta je univerzitetski profesor.
Fefa je privatni ekonomski,i ja garantujem da je jaci faks od drzavnog. Ide se kao u skolu,godina ima oko 100 studenata,predavanja su obavezna ,predavanja se prilagodjavaju na godisnjem nivou. Individualne konsultacije su prisutne svakodnevno. Osposobe te za posao,a ne samo slepo nauce teoriju. Jedan minus je to sto je godina 2.500e,sto znaci skoro kao 2 godine na Poslovnom fakultetu. Takodje je deo Singidunum univerziteta.
Meni su recimo pricali da se u inostranstvu, ljudi jos u obdanistu testiraju, i da se usmeravaju ka profesijama koji su skloni.
Pa je malo teze da dodje do paradoksa, da je pola riba koje su mi bile koleginice postalo inzenjer informatike, a da nije liniju koda iskucalo.
Onda te ljude koji su prakticno promasili svoj poziv, i upisali iz ko zna kojih razloga, drzis na pozicijama, za koje nisu sposobni sa svojim personalnim osobinama da opsluzuju. Nema tu mesta teoriji, sve se da nauciti, ne da se sve nauciti, znam ljude sa kojima godinama radim, pa za nesto jednostavno nemaju slifa.
Da grubo kazes neupotrebljivi su za svoju poziciju.
E onda ja taj svoj micro kosmos, pomnozim sa mnogo micro ocruzenja, i dobijem macro okruzenje poslovne Srbije, gde je znacajan broj ljudi na pogresnim pozicijama, i dobijes krajnje neuspesnu drzavu i zemlju.
Pa je malo teze da dodje do paradoksa, da je pola riba koje su mi bile koleginice postalo inzenjer informatike, a da nije liniju koda iskucalo.
Onda te ljude koji su prakticno promasili svoj poziv, i upisali iz ko zna kojih razloga, drzis na pozicijama, za koje nisu sposobni sa svojim personalnim osobinama da opsluzuju. Nema tu mesta teoriji, sve se da nauciti, ne da se sve nauciti, znam ljude sa kojima godinama radim, pa za nesto jednostavno nemaju slifa.
Da grubo kazes neupotrebljivi su za svoju poziciju.
E onda ja taj svoj micro kosmos, pomnozim sa mnogo micro ocruzenja, i dobijem macro okruzenje poslovne Srbije, gde je znacajan broj ljudi na pogresnim pozicijama, i dobijes krajnje neuspesnu drzavu i zemlju.
To je toliko istinito i realno,da je tuzno.
Mrzi me da ulazim konkretno u pricu, jer manje vise svi znamo kakva je situacija sa privatnim i drzavnim univerzitetima. Samo cu reci, da sprega privatnih fakulteta, ekipe sa estrade i trenutne vlasti govori dovoljno o nasoj drzavi, sistemu verdnosti i svesti drustva. Reklo bi se da je trenutno ona situacija, ''nama je lepo, bas kako smo zasluzili''.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Bax napisao:Meni su recimo pricali da se u inostranstvu, ljudi jos u obdanistu testiraju, i da se usmeravaju ka profesijama koji su skloni.
Onda te ljude koji su prakticno promasili svoj poziv, i upisali iz ko zna kojih razloga, drzis na pozicijama, za koje nisu sposobni sa svojim personalnim osobinama da opsluzuju.
Pa gde bre nadje da pises o IT, jednoj od retkih svetlih tacaka u Srbiji, zapravo nacepio si me na vise mesta

Prvo, da krenem od pocetka, ne slazem se ni sa tim da je to testiranje i usmeravanje od pocetka dobro. Mislim da je teroteski sistem kod nas sasvim dobar i pruza coveku sansu da sam odluci sta je najbolje za njega. Drzava treba da ga na ovaj ili onaj nacin motivise, i sugerise mu sta treba da radi, ali ne da neko donosi tu odliku za njega i to kada on ima 7god... Ne mozete na osnovu ponasanja deteta od 5-10 god da donosite tako vazne odluke i raslojavate decu tako rano. Mnogi ljudi su bili problematicni kao deca, jednostavno vragolasti, nije ih zanimal ucenje, pa se posle uozbiljili. Takodje u tom dobu je mnogo bitniji uticaj i ponasanje roditelja nego same dece, te opet ne treba praviti klasifikaciju dok roditelji imaju dominantan uticaj. Znam da to rade na zapadu, i ovde u Ch to rade sto nikako ne znaci da je to dobro i da tako treba. Npr, moj kolega, danas vrhunski inzenjer je zbog toga izgubio dve god zivota, kao klinca ga proglasili za debila i nije bio u razredima namenjenim za fakultet... Naravno mogao je kasnije da se prebaci ali je morao da odrobija dve dodatne godine razlike kako bi stekao pravo za sta je hteo...
Zatim, racunarstvo, ne znam o kom faksu pricas, ali znam da u NS na FTN neces zavrsiti fax a da ne napises liniju koda. Verujem da ni u BG nije drugacije. Racunarstvo je iz mnogo razloga na dosta visokom nivou u Srbiji i FTN, PMF u NS, ETF u BG a cak koliko cujem privatni RAF su sasvim solidni, da ne upotrebim jacu rec. Takodje studenti koji upisuju te fakultete su mahom jako kvalitetni (pogledati koliko je tesko upisati se) te mnogi nisu dosli sa namerom da vataju zjale...
Zatim, to sto je neko devojka, zena riba ili sta vec nema nikakve veze, znam dosta devojaka koje u programiranju mogu da brisu patos sa 99.99% programera. To sto se muskarci kao klinci loze na racunare, igrice i sl kasnije nema neke velike prednosti, kasnije cak moze vise da dodje do izrazaja zenska pedantnost, istematicnost, strpljenje... No kazem, uoste ne vredi generalizovati stvari i ni jedan pol ne bih posebno izdvajao kao stvoren za racunarstvo...
Takodje, slazem se da je problem sto fakultetima fali prakticna primena (nije to samo u Srb problem, ali rekao bih da je izrazeniji mnogo nego u nekim razvijenim zemljama), ali opet ni ovde racunarstvo u Srbiji ne mogu da svrstam. Osim sto se na samim predmetima rade projekti koji su 90% upravo onakvi kakvi ce se raditi i kasnije tokom karijere, mnogi studentni imaju prilike ukoliko hoce da projekte rade upravo u pravim velikim i priznatim firmama (na svetskom nivou vrhunskim firmama). Naravno onda ni to nikome ne odgovara jer kazu izrabljuju studente da rade za dzabe... ne moz ugoditi. Slicne prilike imaju i studenti elektronike, elektrotehnike...
Sve u svemu, ja samo mislim da IT ne treba ubacivati u ovu temu jer je orazovanje u toj obasti danas sasvim zadovoljavajuce a kvalitet kadrova i firmi je kasnije na vrhunskom nivou, mozda i najboljem u Evropi. (i ne, nisam zavrsio IT)