TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od ftj »

Sa cime bi bilo efikasnije/jeftinije grejanje ako u stanu imas klimu sa inverterom i radijatore sa merenjem potrosnje?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Tipujem na inverter trenutno, ali dok struja ne počne da poskupljuje. Plašim se da će da nas izjednače sa EU polagano i da će struja daleko više da poskupi od grejanja na čvrsta goriva.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Imamo 65 kvm grejne površine u dva nivoa.

Nama je prosečna cena kWh električne energije oko 6,2-6,4 din. SCOP klime je oko 4, dakle 1 kWh toplote me košta oko 1,6 din.

Toplana nam naplaćuje 12 meseci x cca 1800-1900 din za instalisanu snagu (5,44 kW snage u radijatorima).
Cena njihovog kWh toplote je 6,7 din (sa popustom 6% od Infostana).

Svaki stan ima jedan kalorimetar i ovde su uračunati svi gubici koji su oko 20% u našoj zgradi.
Toplana nam je fakturisala 4180 kWh toplote i to je koštalo 27.500 din + fixni deo cca 22.500, što daje cenu od 12 din/kWh.

Dakle, 7.5x je skuplje grejanje iz toplane po svakom kWh. Ili bar 4x ako se ne računa fixni deo za CG.

Ja sam eksperimentisao i kombinovao ove sezone, pa sam donji sprat duplexa grejao u principu klimom (po neki vikend radijatorima, oko nove godine po onim minusima par dana i sl.).
Račun za struju je zbog te klime bio neznato uvećan, max 1000 din u 2-3 meseca, ostalim još manje.
Praktično je to dogrevanje, jer se greje stan ispod + jednocevni je sistem pa nam cevi za radijator prolaze po podu i uvek su tople, a imamo keramiku na tom nivou.

Da je kojim slučajem naplata bila po kvm, toplane bi nam uzele za 12 meseci oko 94.000 din, a ovako nas je cela godina koštala nekih 50.000.

E sad, sledeći korak bi bio da se odjavimo sa CG, što ne verujem da će se desiti. Gornji nivo duplexa ima loš raspored za grejanje klimom, ali ko zna, možda probam ove godine i njega da grejem tako. Nezgodno je spavati sa upaljenom klimom, tako da me i to odbija od pokušaja.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Očekivao sam razliku, ali ne ovako ozbiljnu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Da ne bude zabune, nismo držali ventile na radijatorima skroz otvorene, temperatura u sobama je bila oko 22-23-24. Na donjem nivou klima nameštena na 24.
Ako se zanemari "luksuz" priključenja na toplanu, koji košta cca 22.500 godišnje, mogu da utičem samo na promenljivi deo koji zavisi od podešenosti termostata na radijatorima.

Pošto sam dobijao listinge za celu zgradu, imam uvid u potrošnje ostala 3 duplexa na spratu. Ima dosta razlika koje potiču od orjentacije stanova, postojanje susedne zgrade koja je naslonjena na komšijske stanove, od toga koliko su komšije držale otvorene radijatore i prozore, da li su išli na zimovanje pa isključili sve i sl. tako da nemam sa čime da se poredim. Ovo nam je prva grejna sezona bila, videćemo sledeću...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Heinz napisao:Imamo 65 kvm grejne površine u dva nivoa.

Nama je prosečna cena kWh električne energije oko 6,2-6,4 din. SCOP klime je oko 4, dakle 1 kWh toplote me košta oko 1,6 din.

Toplana nam naplaćuje 12 meseci x cca 1800-1900 din za instalisanu snagu (5,44 kW snage u radijatorima).
Cena njihovog kWh toplote je 6,7 din (sa popustom 6% od Infostana).

Svaki stan ima jedan kalorimetar i ovde su uračunati svi gubici koji su oko 20% u našoj zgradi.
Toplana nam je fakturisala 4180 kWh toplote i to je koštalo 27.500 din + fixni deo cca 22.500, što daje cenu od 12 din/kWh.

Dakle, 7.5x je skuplje grejanje iz toplane po svakom kWh. Ili bar 4x ako se ne računa fixni deo za CG.

Ja sam eksperimentisao i kombinovao ove sezone, pa sam donji sprat duplexa grejao u principu klimom (po neki vikend radijatorima, oko nove godine po onim minusima par dana i sl.).
Račun za struju je zbog te klime bio neznato uvećan, max 1000 din u 2-3 meseca, ostalim još manje.
Praktično je to dogrevanje, jer se greje stan ispod + jednocevni je sistem pa nam cevi za radijator prolaze po podu i uvek su tople, a imamo keramiku na tom nivou.

Da je kojim slučajem naplata bila po kvm, toplane bi nam uzele za 12 meseci oko 94.000 din, a ovako nas je cela godina koštala nekih 50.000.

E sad, sledeći korak bi bio da se odjavimo sa CG, što ne verujem da će se desiti. Gornji nivo duplexa ima loš raspored za grejanje klimom, ali ko zna, možda probam ove godine i njega da grejem tako. Nezgodno je spavati sa upaljenom klimom, tako da me i to odbija od pokušaja.
Cek polako. Kolika je cena struje kad udjes u crvenu tarifu, sto ti ne gine grejanjem na struju?
6din za kWh je neverovatno glupo i neodrzivo, zato se dolazi do toga da je najjeftinije grejati se na struju obicnim grejalicama sto je besmisleno.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Koliko klima kosta (kolicina struje puta cena) da bude ukljucena u toku dana? Recimo po najvisoj tarifi I recimo normalna klima koja ide u stan, sta god ona bila, desetka valjda. Znam da ima million raznih klima razne efikasnosti, ali koji je range otprilike?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Ne ulazimo u crvenu. Mislim da trošimo oko 600-800 kWh mesečno. Možda bi ulazili sa obe klime, no ne verujem.
Ljudi greju 35-40 kvm sa 350 kWh samo za klimu.
Bila je blaga zima, i to treba uzeti u obzir.
Možda bi trebalo imati merač potrošnje na svakoj klimi, ali kapiram da mi ipak ne treba jer vidim kroz račune kakvo je stanje.

TT
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Oko 1- 1.2 kW je klima, pa puta broj sati koliko radi
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Skupa (dnevna) struja u zelenoj je oko 6.5din, u plavoj (preko 350kwh) 10din, u crvenoj (preko 1500kwh) 20din.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Heinz napisao:Ne ulazimo u crvenu. Mislim da trošimo oko 600-800 kWh mesečno. Možda bi ulazili sa obe klime, no ne verujem.
Ljudi greju 35-40 kvm sa 350 kWh samo za klimu.
Bila je blaga zima, i to treba uzeti u obzir.
Možda bi trebalo imati merač potrošnje na svakoj klimi, ali kapiram da mi ipak ne treba jer vidim kroz račune kakvo je stanje.

TT
Ne ulazite zbog nacina koruscenja koji si opisao, da se zapravo grejete bili bi debelo u njoj, mislim da je to realniji scenario kad se porede triskovi.
Koliko je kWh u crvenoj tarifi, 20,25,30din?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Pa napisao je Kornjaca sada da je 20.

Znaci mene klima kosta 10-30 dinara sat, kako kad I to je to, nije skuplje od toga?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U crvenu zonu sam usao samo jednom u 8 godina za oko 200kWh, i to kada je veci deo meseca bilo u opsegu -10 do -25C pre jedno 3-4 godine kraj januara i febraur kada je bas bila ostra zima. I to za rad 7 klima po 24h bez iskljucivanja.

Kako je potrosnja klime oko 3 puta u proseku manja od grajalica, za ulazak u zonu preko 1600kWh sa klimama je ekvivalent potrebe grejalica za 4800 kWh mesecno grejalicom.

A to su vec potrebe velike kuce, ne tipicnih stanova ili neki stanovi bez izolacije gde mnogo toplote iscuri napolje pa je potrebno toliko potrositi.

Naravno, na cenu struje po kwh moraju se dodati razne vrste poreza koje idu u paketu i nazidaju cenu tako da tipicna cena kWh izadje na oko 11-12 dinara za plavu tarifu koja se i najcesce koristi kod vecine.

Pausal kod bgd toplana je oko 7 puta skuplji od grejanja na klimu, mereno u novcu po m2. To je neko moje iskustvo kada nema merenja potrosnje preko toplane u kWh vec fiksno prema odluci gradske uprave.

Klima 9000-10 klase snage malo efikasnija trosi oko 0.6-0.8 Kw po satu non stop rada, bez prekida.
Ili oko 0.2-0.4kWh posto gotovo uvek kada se uravnotezi sistem grejanja/hladjenja klima se ili iskljucuje ili se kod invertera smanji jacina.

U krajenjme potrosnja energije i za grejanje i za hladjenje je ono sto potrosi sam objekat tj kakve su njegove termotehnicke karakterstike.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Boje su progresivne, do odredjenog broja kw je zelena pa plava pa crvena. Pored toga imas nisku i visoku tarifu tj. uvece se kw sporije trose al jednom kad dodjes do crvene svaki sledeci kw se naplacuje po crvenoj.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Ne trose se sporije nego su jeftiniji :), potroseni kwh u visoj-dnevnoj i nizoj-nocnoj tarifi se sabiraju i cine ukupan broj kwh pa se to gleda kao one granice izmedju zona.
Poslednja izmena od Kornjaca Rade u 24 Jul 2015, 16:10, izmenjeno 2 puta ukupno.
Odgovori