Cene goriva u Srbiji
Re: Cene goriva u Srbiji
Zašto misliš da će povećanje od 15-tak dinara obesmisliti vožnju na metan? Pa to bi trebalo da bude povećanje oko 10%. Kolika je sada ušteda? Koliko kg metana ti troši auto u gradskoj vožnji u poređenju koliko bi potrošio nafte/benzina u istim uslovima?
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Kao prvo, mislim da to nece biti 15 dinara za pocetak.
A drugo, koliki god da bude taj pocetni iznos, kada se akciza uvede, niko ne moze da spreci da oni tu akcizu steluju kasnije za koliko im treba, kao sto i steluju za sve druge derivate i zato su nam cene takve kakve jesu, najvise u Evropi. Prisetimo se samo sta je bilo sa TNG-om tokom zadnjih 10ak godina.
Kada pricamo o ustedi, meni je za sada jako isplativo. Za moje potrebe, rute i stil voznje usteda je skoro 50% u odnosu na benzin ili dizel. Ali ukoliko taj procenat bude znatno manji, a mislim da ce biti max usteda 30% kada ga opterete svime i svacime u narednom periodu, meni licno ne radi posao, zato sto za ustedu od recimo 50ak evra mesecno, gubim komfor zbog manjeg dometa, sipanja svaki cas, proracunavanja ruta itd...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
A drugo, koliki god da bude taj pocetni iznos, kada se akciza uvede, niko ne moze da spreci da oni tu akcizu steluju kasnije za koliko im treba, kao sto i steluju za sve druge derivate i zato su nam cene takve kakve jesu, najvise u Evropi. Prisetimo se samo sta je bilo sa TNG-om tokom zadnjih 10ak godina.
Kada pricamo o ustedi, meni je za sada jako isplativo. Za moje potrebe, rute i stil voznje usteda je skoro 50% u odnosu na benzin ili dizel. Ali ukoliko taj procenat bude znatno manji, a mislim da ce biti max usteda 30% kada ga opterete svime i svacime u narednom periodu, meni licno ne radi posao, zato sto za ustedu od recimo 50ak evra mesecno, gubim komfor zbog manjeg dometa, sipanja svaki cas, proracunavanja ruta itd...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
TNG je letos bio 94,5 dinara, sada je 103,9. Ni jednog trenutka cena nije išla na dole. Ili je rasla ili stagnirala. Za to vreme je benznin pojeftinio 20-tak dinara, kao i dizel.
srbija ED 1.60
u solunu na monastiriu sa koga se najlakše izlazi iz centra na E75, 1.33 na jeftinijim no name pumpama odnosno 1.38 na šelu i sličnim.
ekonomski tigar hrani ćacilend preko cena goriva, ukratko.
to što je u makedoniji 1.12 samo pokazuje kolike su akcize u srbiji, nabavna cena bi trebalo da je slična.
u solunu na monastiriu sa koga se najlakše izlazi iz centra na E75, 1.33 na jeftinijim no name pumpama odnosno 1.38 na šelu i sličnim.
ekonomski tigar hrani ćacilend preko cena goriva, ukratko.
to što je u makedoniji 1.12 samo pokazuje kolike su akcize u srbiji, nabavna cena bi trebalo da je slična.
Ne znam da li se u MKD nafta prerađuje, recimo znam da je Lukoil u MKD uvozio iz njohove (bivše) rafinerije u BG i iz SRB. Takođe EKO iz GR
Čak bi nabavna cena trebalo da je malo jeftinija u Srb zbog velike domaće rafinerije
Čak bi nabavna cena trebalo da je malo jeftinija u Srb zbog velike domaće rafinerije
Nista se ne preradjuje. Sve dolazi direkt iz grcke.
tako je, sav ED u MK je iz GR. za druga goriva ne znam.
Srbija dobija naftu za preradu preko Janafa, a to košta. A sada (već par mjeseci) je Srbija ucjenjena da kroz Janaf nema nafte kakvu je prije kupovala (jer je Gasprom u NIS-u dobar dioničar) pa se to odgodilo uz uvjet da se uvozi "podobna" skuplja nafta.
A kapitalizam kaze da je sve zakon tržišta.. hahahh... ali samo kada to nekome drugome odgovara... ako imaš konkurenciju onda idu sankcije.
Nema više iranske ni ruske nafte i eto ti te cijene.
Inace, zabranom uvoza preko Janafa , Janaf gubi ogromne novce ( ljudi iz Janafa mogu završiti bez posla jer je Srbija glavi kupac te usluge), a Srbija bez sirove nafte.
Trenutno je Srbija uspjela već 2 puta odgoditi sankcije na 30 dana (nazovimo to pravim imenom) i usput spasila Janaf od propasti , a usput održala cijenu goriva.
I Mađarska dobija nešto preko Janafa, ali to je druga priča zbog udjela u INA-i...
Ukratko, da Srbija ima spojen naftovod od Mađarske (na čemu se intezivno radi) ne bi cijena goriva u Srbiji bila tako visoka jer bi dobijala jeftinu rusku naftu.
Uostalom, nije mi jasno ako to ljudi u Srbiji ne znaju. Bolje da se zapitaju kako uopće ima goriva u Srbiji obzirom na sve okolnosti.
A kapitalizam kaze da je sve zakon tržišta.. hahahh... ali samo kada to nekome drugome odgovara... ako imaš konkurenciju onda idu sankcije.
Nema više iranske ni ruske nafte i eto ti te cijene.
Inace, zabranom uvoza preko Janafa , Janaf gubi ogromne novce ( ljudi iz Janafa mogu završiti bez posla jer je Srbija glavi kupac te usluge), a Srbija bez sirove nafte.
Trenutno je Srbija uspjela već 2 puta odgoditi sankcije na 30 dana (nazovimo to pravim imenom) i usput spasila Janaf od propasti , a usput održala cijenu goriva.
I Mađarska dobija nešto preko Janafa, ali to je druga priča zbog udjela u INA-i...
Ukratko, da Srbija ima spojen naftovod od Mađarske (na čemu se intezivno radi) ne bi cijena goriva u Srbiji bila tako visoka jer bi dobijala jeftinu rusku naftu.
Uostalom, nije mi jasno ako to ljudi u Srbiji ne znaju. Bolje da se zapitaju kako uopće ima goriva u Srbiji obzirom na sve okolnosti.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Odgovor je jednostavan. Dokle god plaćamo tako skupo gorivo naći će se način da se odnekud dobavi. A verujem da je JANAF više uticao na odgodu sankcija nego ovi naši.
Posetite www.garaza.rs !
Cene goriva u Srbiji
Informacije su svima dostupne tko kome želi uvaliti,a sankcije su bumerang.
Mislim da je @Heineken negdje napisao da gorivo dolazi i iz INA-e u SRB.A INA je zapravo u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a.
Ukratko Cirkus.
Ako je to istina, onda treba izračunati koliko je bila napucana ta cijena sirove nafte kad je skuplje preraditi "svoju" koju kupiš od onog kojeg smiješ od gotovog goriva koje kupiš od komšije.
Logično? U normalnom svijetu nije ...
Mislim da je @Heineken negdje napisao da gorivo dolazi i iz INA-e u SRB.A INA je zapravo u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a.
Ukratko Cirkus.
Ako je to istina, onda treba izračunati koliko je bila napucana ta cijena sirove nafte kad je skuplje preraditi "svoju" koju kupiš od onog kojeg smiješ od gotovog goriva koje kupiš od komšije.
Logično? U normalnom svijetu nije ...
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Tamo gde su moguće malverzacije logika nema šta da traži.
Posetite www.garaza.rs !
- zeljkokg76
- Pridružio se: 19 Okt 2015, 18:49
- Garaža: Honda Civic 1.5T Sport plus, Mazda 2 1.3, Renault Clio IV 1.5 dci, Renault Megane 1.5 dci
Цена горива у Србији је пре свега скупа због акциза, а те приче Јанаф, санкције уопште не пију воду. И кад нисмо били погођени „санкцијама” цена деривата је била највиша у региону.
Skupo je zbog formule koju primenjuju na osnovu cene derivata u Đenovi. Nema veze sa cenom sirove nafte u Srbiji.
Slažem se da je cijena goriva opterećena nizom poreza koji su dobili svakakva imena. Ali jedno je sigurno ... Srbija nema alternativu u nabavi goriva tako da je sadašnja cijena još i dobra.zeljkokg76 napisao:Цена горива у Србији је пре свега скупа због акциза, а те приче Јанаф, санкције уопште не пију воду. И кад нисмо били погођени „санкцијама” цена деривата је била највиша у региону.
Ako imaš more, onda imaš i neke opcije. Bez mora ostaneš na milosti i nemilosti svakojakih trgovaca koji baziraju cijene na ko' fol' mediteranskom tržištu.
Hahah
A sirova nafta prošli tjedan bila najjeftinija u zadnjih 50 god.
Prije par god cijena goriva u SRB je bila najniža u regiji. Da, da. Znam to jako dobro.
Logika? Hahahhahh , nema tu pomoći....
A na Kosovu oko 120 dinara litar.....
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Sent from my SM-S926B using Tapatalk