Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od fq400 »

nidza napisao:Ne znam kako je čitava nacija stigla ovde da čeka pasivno da im neko drugi reši problem.
Stigla? Imam utisak da je oduvek bilo tako, samo su se malo okolnosti menjale.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

nidza napisao: Kapiram da bi mogli da sade neko povrće, hrane kokoške, održavaju u najmanju ruku skromno domaćinstvo koje je u stanju da proizvodi hranu makar za njih.
U principu se slažem sa svime napisanim, ALI(koje uvek postoji): treba kokošku, kravu, svinju...nečim nahraniti. Voće i povrće:treba sadnice kupiti, nešto pođubriti možda i poprskati.... podrazumeva se da sve to treba kupiti.

U SRB samoodrživo malo domaćinstvo bez dodatnih prihoda mislim da nije moguće imati. Jednostavno, ne isplati se. Ko ima porodicu na selu, zna o čemu pričam.

Priča posadim malo ovog malo onog, pola za mene pola za prodaju poje vode samo na većim količinama. Ko ima recimo na selu kuću i okućnicu(recimo oko 70-80 ari), da preživi samo od toga sumnjam da može.

Neću da grešim dušu, oko ovih stvari mislim da bi geza mogao da nas realnije prosvetli..
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

fq400 napisao:
nidza napisao:Ne znam kako je čitava nacija stigla ovde da čeka pasivno da im neko drugi reši problem.
Stigla? Imam utisak da je oduvek bilo tako, samo su se malo okolnosti menjale.
Nemam pojma, nisam bio prisutan oduvek pa da sudim o tome objektivno, nego samo sad. :) Ono što znam jeste da je bilo ljudi na selu u Srbiji oduvek pa do drugog svetskog rata, a da je prestalo da ih bude posle, tj svi su se popalili da žive u gradu. Imali smo neke cenjene izvozne poljoprivredne artikle, koji su marginalizovani ili više ne postoje.

Meni život u gradu nije problem, jer sam se odlično snašao i životno i profesionalno, nego gledam ljude oko sebe i ne mogu da razumem neke stvari. Ako loše sagledavam stvari, neka mi svi koji se osete dotaknuti ovim ne zamere, ali jednostavno vidim moguće rešenje za deo populacije koji je u ozbiljnom problemu.

Na kraju krajeva, da li bi do 40te živeo kod keve i ćaleta na gajbi, ili sam u kući sa svojom porodicom - pri tome bi bio zdrav ko dren, jak ko bik, nikakve teretane ti ne bi bile potrebne, niti da čitaš deklaracije na hrani u hipermarketu ne bi li odlučio da li je zdravo ili je neko otrovno smeće u pitanju. Bar sad su informacije lako dostupne, internet je stigao svuda, danju kopaj, hrani svinje, krave, noću uči nešto, radi, čitaj, unapređuj svoj posao ili klikći nešto mišem i tastaturom za pare.

Zar mislite da svaki Nemac može da priušti da živi u Frankfurtu ili Berlinu? Nemojte da ste smešni. Mnogo ih živi u krugu od 150km od posla, u nekom obližnjem selu. Kod nas imaš koliko hoćeš sela na 30-50km od Beograda, tako da ne može da se potegne argument loše putne infrastrukture ili bilo čega, jer to uopšte nije istina. Kako god okreneš trebaće ti manje nego prosečnom Nemcu do posla i nazad.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Jbg kod nas je problem sve što je 15 min daleko od kuće :mrgreen:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

nidzo ti ozbiljno porediš život na selu u Nemačkoj i u Srbiji? I misliš da je razlika samo u tome što eto mi više volimo da živimo u gradu pa zato nikog nema na selu? Pre će biti da postoje neki drugi razlozi zašto je život na selu kod nas neprihvatljiv za većinu i što kod nas u selu uglavnom danas živi sirotinja koja jedva sklapa kraj s krajem i ne zna šta će drugo a 99% mladih beži u bilo koji veći grad. Život na selu u Austriji/Nemačkoj podrazumeva sve tekovine modernog doba i samim tim ne postoji potreba da se beži u gradove. Ja bih prvi tamo živeo u selu ili malom gradu dok u Srbiji ne vidim takvo rešenje koje bi meni bilo prihvatljivo.

Uostalom pođi od sebe, zašto ti ne živiš van grada? Siguran sam da bi mogao da živiš komfornije u većoj nekretnini nego u gradu.
Poslednja izmena od ftj u 04 Sep 2013, 11:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

superboss napisao: U SRB samoodrživo malo domaćinstvo bez dodatnih prihoda mislim da nije moguće imati. Jednostavno, ne isplati se. Ko ima porodicu na selu, zna o čemu pričam.

Priča posadim malo ovog malo onog, pola za mene pola za prodaju poje vode samo na većim količinama. Ko ima recimo na selu kuću i okućnicu(recimo oko 70-80 ari), da preživi samo od toga sumnjam da može.

Neću da grešim dušu, oko ovih stvari mislim da bi geza mogao da nas realnije prosvetli..
Niko nije rekao da je lako, ali samo da živiš na selu može da ti drastično smanji troškove života. Ljudi sklapaju kraj sa krajem sa 30-40 hiljada dinara mesečno, pa ne mrdaju iz grada. To ne pije vode. Ima toliko mesta u Srbiji koja vrede budzašto, a samo rupu da iskopaš 20-30 metara pojaviće se čista pijaća voda prve klase. Samo da odeš negde na planinu da radiš kao pastir okrenuo bi najmanje 50 hiljada mesečno, a troškovi od 40 hiljada života u gradu bi ti se smanjili na 20 hiljada (lupam). Pri tome, troškovi za hranu bi drastično pali, a skočio bio kvalitet i hrane i života. Čitave kuće sa zemljom koja rađa mogu da se kupe sa jednocifreno hiljada eura po unutrašnjosti.

Ogroman resurs zvrji prazan, neiskorišćen. Treba da čekamo neki šeik da dođe da to sve pokupuje pa mi da nadničimo, kad ne možemo sami sebi?

edit: ne mogu da postignem: :D

@ftj, naravno da ne poredim, ali razlika u životu na selu postoji sad i ogromna je, jer smo zabrljali sistematski. Pre sto godina razlike sigurno nisu bile ovolike. Kada bi radno sposobni ljudi krenuli da se vraćaju na sela sigurno bi se slika i samih sela promenila. Po mom skromnom mišljenju sada je taj momenat.
Poslednja izmena od nidza u 04 Sep 2013, 11:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa sa našim cenama i goriva i karata putovati 100km dnevno uz male plate nije ni malo naivno..
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Odeš da budeš pastir, i posle ti deca budu isto pastiri? Na Vračaru je ove godine upisano 324 prvaka, šta misliš koliko ih ima po selima?
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

nidza napisao:
Niko nije rekao da je lako, ali samo da živiš na selu može da ti drastično smanji troškove života.
Naravno(ako nije previše udaljeno od grada). Ali u ovom slučaju je poenta da postoje i dodatni izvori prihoda sa strane.(plata ili penzija).

Bez dodatnih prihoda mislim da je teško izvodljivo. Znači govorim o seoskom domaćinstvu koje ima kuću i do hektar zemlje.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Verovatno ih nema. Ja u tome vidim veliki problem koji hitno treba da se rešava.

A to što me pitaš, ako je alternativa da nemam decu i porodicu, i da živim kod keve i ćaleta kao večiti student, onda itekako biram da mi deca rastu na selu. Zašto bi bili pastiri? Biraće oni svoj put kad odrastu, kao što sam ga i ja birao sam.

A šta i da su pastiri? Zar je bolje da ne postoje i da im (edit:nesuđeni)roditelji ćoškare ispred prodavnica? Ne razumem.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od crni »

Sve probleme zivota na selu resava puno rada i malo pameti. Ako neko ko vecina nasih seljaka gleda u nebo i ceka kisu ili ako gleda u nemanjinu i ceka pomoc od toga nema nista. Bolje da sedi ispred prodavnice i nateze flajku piva.

Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Proslo je vreme kad je za ozbiljnu poljoprivredu trebalo malo pameti.
Danas bi na proizvodnju hrane trebalo da se gleda malo ozbiljnije, ukoliko se zele dobri rezultati.

Generalno se slazem sa Nidzom ali to je problem duboku u drustvu. Godinama je stvarana slika kako je sramota biti seljak, vecina seljaka su decu od malena gurali dalje od sela pricom "uci skolu da ne budes seljak". Devojke nece da se udaju za seljaka nego i one sa sela gledaju da po svaku cenu pobegnu u grad ili inostranstvo. Srpsko selo propada godinama i sumnjam u neki oporavak i masovniji povratak selu.
S druge strane imamo slucajeve ljudi koji su ostavili hektare oranica, dosli u BG da sljakaju bzv poslove za 300-400e i zive na nekoj perfiriji od danas do sutra...cemu to?

Poredjenje sa selima u Nemackoj bas nije na mestu jer su neka nemacka ili svajcarska sela vise gradovi nego sto su to neki gradovi u Srbiji. U CH postoje i prave selendre i tamo osim domorodaca, retko ko zivi ali isto tako postoje sela koja imaju 1-2 benzinske pumpe, mali centar sa restoranima i kaficima, markete velikih trgovinskih lanaca, moderne stambene zgrade, povezanost gradom vozom ili busom pa cak i prodajne salone nekih automobilskih brendova...

I da ubacimo malo sale u pricu, pala mi je napamet prica iz jedne serije, kako seljak vidi prednosti zivota u gradu :)

http://www.youtube.com/watch?v=9asUvZ1V9DU
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

U Srbiji je svakako raspoređenost stanovništva i nejednak razvoj jedan od problema, ali mislim da nije primarni. Primarni problem je nedostatak bilo kakve vizije ili ideje o tome kako treba da izgleda društvo pre svega, pa onda država i njeni organi, pa zatim sve ostalo.

Zato i kažem da se u Srbiji nije nešto mnogo menjalo, već se samo vremenom pokazalo 'pravo' stanje zavisno od raznih faktora kao što su prestanak Hladnog rata, nastanak EU, nestanak SSSR, pojava novih tehnologija itd. Sudeći po pričama mojih roditelja i njihovih roditelja (i ostalih pripadnika njihove generacije) ne bih rekao da se nešto značajno promenilo u ljudima na ovoj teritoriji. Ja nisam uhvatio 'predratna' vremena ne znam koliko (pogotovu ne da sam bio toga svestan), ali od kad ja znam za sebe nije se mnogo šta promenilo ovde. I dalje vladaju isti principi, isti načini razmišljanja, što opet ne mora da bude automatski loše jer koliko vidim, ipak se ne živi toliko loše da bi se nešto drastično desilo/promenilo.

Nažalost, ako dođe dotle da se zaista nešto desi i promeni, to teško da može proći bezbolno. Mada, bolje već sada da se menja malo po malo, manje će da boli, ali doći će i do toga ako i kad bude vreme.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Slika

Petrol-head pop. :kuku:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Gospodin popa voli masine iz pakla. :opustanje:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Odgovori