TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Laki021 »

Kornjaca Rade napisao:Skupa (dnevna) struja u zelenoj je oko 6.5din, u plavoj (preko 350kwh) 10din, u crvenoj (preko 1500kwh) 20din.
Nisam znao da je tako visoko ulazak u crvenu zonu, u principu mozes racunati da je svo grejanje u plavoj za 90% ljudi, sem ako se samo grejalicama ne greju, no onda su pre svega glupi...
AcaKayak napisao:Pa napisao je Kornjaca sada da je 20.

Znaci mene klima kosta 10-30 dinara sat, kako kad I to je to, nije skuplje od toga?
Pa nisan video, napisao je to dok sam kucao.
Jos te manje kosta, ne radi kompresor svo vreme.
Mada opet, mislim da 12ica (standardna), zbirno trosi oko 1.4kW a ne 1.
Poslednja izmena od Laki021 u 24 Jul 2015, 16:07, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Uglavnom fino su zakomplikovali to merenje. Kad treba da razdvojis jedan racun na 2 korisnika prosto je nemoguce.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Prakticno za svakoga je drugacija cena kWh jer su promenljive fiksne takse (zakup snage u kW) koje se naplacuju prema potrosenim kWh, pa odnos udela potrosnje po svakoj od 6 cena/tarifa a sa time i razlciti iznosi poreza, pa taksa za obnovljive izvore energije koja je opet promenljiva prema potrosnji, i ko zna sta sam jos zaboravio.
I to kada je klasicno dvotarifno brojilo, kada je trotarifno brojilo (a ima i takvih uglavnom u Vojvodini) jos se komplikuje racunica.

Uglavnom svako kada na svom racunu podeli ukupno dinara/ potroseno kWh ono sto plati iz toga dobije svoju cenu po 1kWh.
Tako ce i cena kWh menja od meseca do meseca tokom godine pa je leti nesto skuplja jer je manja potrosnja energije a veci je udeo taksi/ poreza u iznosu racuna.

Da me neko pita da izracunam cenu kWh, ne bih znao kako a to izgleda ne zna niko i u EPSu osim cuvene procenjene prosecne cene odokativno navedene.
Poslednja izmena od ljubitelj u 24 Jul 2015, 16:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Pa vrh, ja sam mislio da je vise, mada ne znam ni sam zasto. Nisam se nikada previse udubljivao :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ja sam se dve sezone zamlacivao tako sto sam prikljucio inverter klimu na UPS koji ima kompletnu statistiku po raznim parametrima pa onda buljio u grafikone na laptopu, prebacivao podatke u excel i slicne zanimacije.

Jedino sto sam zakljucio je da se mora uproseciti na nivou grejne sezone i onda sa time baratati a da potrosnja merena u nekom kratkom roku tipa pola sata, ili jedan dan ili 4 dana ili 12 dana moze da znatno varira i time navede do pogresnih zakljucaka.
Mnogo realnija racunica se postize proracaunavanjem toplotnih gubitaka odnosno dobitaka same zgrade kao celine ili neke konkretne sobe.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Neko napisao ovde COP za klimu, ali on sigurno opada sto je hladnije napolju u rezimu grejanja. A inace grejanje ja struju je po meni tesko rasipanje (2x konverzija energije+zagadjenje termoelektrane), ali kad drzava stimulise, neka, moci ce to jos par godina, a onda adios, verovatno zauvek, kao sa naftom sto je bilo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Zato se daje sezonski COP, tj. SCOP. On je oko 4 uglavnom, 4.1, 4.2.

TT
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

ljubitelj napisao:
ikac2000 napisao:Slazem se da moze da greje i na nizim temperaturama od one za koju je projektovana (moja Fujicu ima koeficijent 1 na -15 koliko se secam), ali onda vise trose struju nego sto daju toplote. Tada je obicna grejalica efikasnija.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Futijsu modeli za zimu imaju na -29C koeficijent 1.

Na -15C tipicni koeficijent kod japanskih proizvodjaca je oko 2.2 do 2.7 zavisno od modela tj serije.
Ispravio sam se nekoliko postova ispod. U uputstvu pise da ispod -15 spoljna jedinica stalno ulazi u defrost mod. Nrma grejac.

Inace ja grejem oko 65 kvadrata sa dve TA peci koje akumuliraju po jevtinoj struji i nikada ne duvaju vec odrzavaju toplotu, a inverter 12ca radi od 7-23. U kuci je uvek oko 23-24c. Inace imam izolaciju 10cm plus podnu izolaciju. Racun za struju za Dec-Jan je 9,500 rsd.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Jedno pitanje za poznavaoce

Da li je jeftinije ugraditi split sistem u kucu ili pojedinacno klimw za svaku sobu. Meni je 2 sprata i 5 soba i 2 hodnika.
Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Mislim da si malo pobrkao znacenje "split sistema" :)

To samo znaci da su odvojene unutrasnja i spoljasnja jedinica.
Uvodjenje centralne klime bi te kostalo "malcice" vise... :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Delija jel imate tamo neki portable merač potrošnje energije po utičnici, da se malo igramo? :D
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Pa nismo mi banderasi :isplazijezik:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

sebekkg napisao:Jedno pitanje za poznavaoce

Da li je jeftinije ugraditi split sistem u kucu ili pojedinacno klimw za svaku sobu. Meni je 2 sprata i 5 soba i 2 hodnika.

Pretpostavljam da misliš na multi-split (1 spoljna - više unutrašnjih jedinica, npr 1za svaku prostoriju) vs. pojedinačna klima (koja je najčešće split 1spoljna-1 unutrašnja jedinica).

Nisam u toku sa ponudom i cenama, ali ranije je bilo jeftinije uzeti pojedinačne klime za svaku prostoriju
Širim haos!
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Delija napisao:Mislim da si malo pobrkao znacenje "split sistema" :)

To samo znaci da su odvojene unutrasnja i spoljasnja jedinica.
Uvodjenje centralne klime bi te kostalo "malcice" vise... :)
Toooo sam i mislio. :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

nikaragva napisao:Delija jel imate tamo neki portable merač potrošnje energije po utičnici, da se malo igramo? :D
Imam ja :)
Odgovori