Fotografija
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Re: Fotografija
Pa probaj sa fotografisanjem da li je tamo gde je bacio fokus i stvarno fokusirao na oko.

Ukljuci aparat
Menu
Zupanik (drugo sa leva)
Skroluj desno do poslednje kolone (sesta)
Idi dole do Custom Key Settings
Izaberi AEL button
Selektuj Eye AF
Od sada kada fotkas na AEL dugmicu ti je Eye AF. Kada fotkas moras u isto vreme pritisnuti AEL button i okidanje. Videces da zeleni veliki pravougaonik ide prvo na lice a potom mali kvadrat na oko.
Ovo, kao i 90% ostalih pogodnosti nije fabricko podesavanje i neces ga naci u uputstvu.
Moguce je da ti je menu drugaciji ali u principu to ti je setovanje aparata.
Menu
Zupanik (drugo sa leva)
Skroluj desno do poslednje kolone (sesta)
Idi dole do Custom Key Settings
Izaberi AEL button
Selektuj Eye AF
Od sada kada fotkas na AEL dugmicu ti je Eye AF. Kada fotkas moras u isto vreme pritisnuti AEL button i okidanje. Videces da zeleni veliki pravougaonik ide prvo na lice a potom mali kvadrat na oko.
Ovo, kao i 90% ostalih pogodnosti nije fabricko podesavanje i neces ga naci u uputstvu.
Moguce je da ti je menu drugaciji ali u principu to ti je setovanje aparata.
Jesi li siguran da je potrebno?
I na 3n i na 5100 su mi sve fotografije gde je detektovano lice fokusirane na oči.
Ništa nisam podešavao aparat posebno, ni ovaj ni prethodni.
Nego sam otkrio strava stvar na 5100 kada se stavu MF objektiv. Takođe bez nekih podešavanja, difolt je. Ranije nisam kačio manuelce i juče mi došlo da se igram. Deo ekrana koji se pipne se uveliča na 100% za preciznost fokusa, to traje koliko je podešeno, 2s kod mene recimo i odmah može da se slika.
Vrhunska stvar. Još da ima focus trap kao Nikon što je imao, da sam okine kada predmet uleti u fokus, bio bi potpuno savršen.
Mislim da ću da počnem da jurim manuelce. Ovo je sad već ozbiljan potencijal.
Tapatalk
I na 3n i na 5100 su mi sve fotografije gde je detektovano lice fokusirane na oči.
Ništa nisam podešavao aparat posebno, ni ovaj ni prethodni.
Nego sam otkrio strava stvar na 5100 kada se stavu MF objektiv. Takođe bez nekih podešavanja, difolt je. Ranije nisam kačio manuelce i juče mi došlo da se igram. Deo ekrana koji se pipne se uveliča na 100% za preciznost fokusa, to traje koliko je podešeno, 2s kod mene recimo i odmah može da se slika.
Vrhunska stvar. Još da ima focus trap kao Nikon što je imao, da sam okine kada predmet uleti u fokus, bio bi potpuno savršen.
Mislim da ću da počnem da jurim manuelce. Ovo je sad već ozbiljan potencijal.
Tapatalk
Pa cim su ga izmislili a nije default, onda je tako kako sam napisao.
U ostalom na internetu se moze pronaci gomila tekstova na ovu temu. Do duse, vise za a6000 nego za ostale ali u sustini je isto.
Ja od pocetka pricam za jednu od najboljih stvari na Sonyju a to je mogucnost koristenja starih objektiva. To sigurno nije zbog adaptera vec svega sto telo nudi, npr focus magnification ili highlight focus peaking.
Kod sony je djubretarija sto uputstva prakticno nema I za sve potencijale mora da se kopa po guglu. Ili da se istrci lova cika Gari Fongu.
EDIT I eye focus je poceo sa a 6000 ; )
U ostalom na internetu se moze pronaci gomila tekstova na ovu temu. Do duse, vise za a6000 nego za ostale ali u sustini je isto.
Ja od pocetka pricam za jednu od najboljih stvari na Sonyju a to je mogucnost koristenja starih objektiva. To sigurno nije zbog adaptera vec svega sto telo nudi, npr focus magnification ili highlight focus peaking.
Kod sony je djubretarija sto uputstva prakticno nema I za sve potencijale mora da se kopa po guglu. Ili da se istrci lova cika Gari Fongu.
EDIT I eye focus je poceo sa a 6000 ; )
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
U vezi priče od juče iz Kolačića... Emisija koju sam pominjao je Gadget Show (S23E09 - nažalost nema na YT), a aparati su Nikon D5500 vs SONY a6000.
Zaključak je otprilike isti do kog se i ovde došlo.
Zaključak je otprilike isti do kog se i ovde došlo.
Širim haos!
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Evo prilike da se uzme neka nagrada. Gde su Opelaši?
#MojOpel – foto konkurs za sve vlasnike Opela
Kompanija Opel Srbija je u čast slavlja izuzetnog proizvodnog dostignuća – više od 500 miliona vozila isporučenih širom sveta – organizovala takmičenje za sve vlasnike Opel vozila u Srbiji – #MojOpel. Ukoliko volite da fotografišete i u slučaju da volite Opel automobile, fotografisanje je prilika i da učestvujete na foto konkursu na kome možete da osvojite servis za svog ljubimca i druge vredne nagrade.
- Detaljnije: http://blog.garaza.rs/mojopel-foto-konk ... kQlT2.dpuf
#MojOpel – foto konkurs za sve vlasnike Opela
Kompanija Opel Srbija je u čast slavlja izuzetnog proizvodnog dostignuća – više od 500 miliona vozila isporučenih širom sveta – organizovala takmičenje za sve vlasnike Opel vozila u Srbiji – #MojOpel. Ukoliko volite da fotografišete i u slučaju da volite Opel automobile, fotografisanje je prilika i da učestvujete na foto konkursu na kome možete da osvojite servis za svog ljubimca i druge vredne nagrade.
- Detaljnije: http://blog.garaza.rs/mojopel-foto-konk ... kQlT2.dpuf
Posetite www.garaza.rs !
Ajde da islikamo nekog Opela za vikend i uzmemo nagradu.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
- Nikolaa
- Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
- Garaža: Reasonably Priced Car
oba! 
ali ja vec vidim pobednika... samo ako zna za takmicenje

ali ja vec vidim pobednika... samo ako zna za takmicenje

- Day Walker
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Mislim da je Astra atraktivnija. Jesi li registrovan na myOpel portalu? Ja verovatno neću imati vremena da se pridružim, ali mislim da bi bilo lepo da se nešto organizuje. Imamo i dobre fotografe i nekoliko Opela. Čak su možda ovi stariji i zanimljiviji.
Posetite www.garaza.rs !
- Day Walker
Registovan sam i potvrdjen za oba
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Cool! Evo i moj burazer se nudi da odradimo fotkanje, pa ako ćeš sa Nidžom biraj jedan, a drugi auto ćemo sa mojim burazerom, ali to posle okupljanja, jer neću ja stići pre. Svakako ima vremena do 05.06. traje konkurs.
Kontam za Corsu ovako neki fazon:

Kontam za Corsu ovako neki fazon:

Posetite www.garaza.rs !