Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Jumbo »

swemir napisao: 31 Avg 2022, 15:20 Jumbo sta ti mislis o tome?
Kravlje mleko za decu i ljude? Ako se dobro secam to je tvoja specijalnost...

Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
Moj komentar se nije odnosio na decu već uopšteno.

Što se tiče male dece (beba) slažem se da se ne koristi kravlje mleko već isključivo sisanje ili zamene za to koje se kupuju na tržištu. Jednostavno sastav kravljeg i majčinog mleka se dosta razlikuje pa zbog toga može da izazove probleme. U prevodu proteini su kravljem mleku zastupljeniji tri puta više, prosek je 1,1% (majčino) - 3,3% (kravlje), a laktoza (mlečni šećer) je veća u majčinom mleku nego u kravljem 6,8:4,6.

Što se tiče odraslih nema nikakve štetnosti o kojoj pričaju osim za pojedince kome to smeta i to je veoma mali broj ljudi. To je još jedna marketinška prevara kao i mnoge druge (tipa mast-zejtin, punomasni - obrani mlečni proizvodi .....). Jednostavno mleko treba da pije onaj kome prija, a kome ne prija ili smeta jednostavno ne trba da ga pije.

Lakša je svarljivost kiselo-mlečnih proizvoda od samog mleka pošto je deo fermentacije već završen samom proizvodnjom.

Evo još par nekih zabeleški.

1. Kravlje - kozije
Još jedna zabluda da je kozije mleko ne znam ni ja zašto kao zdravije. Najsličnija mleka po sastavu su upravo ova dva (preživari koji se hrane skoro istom hranom i žive u sličnim uslovima)

2. Punomasni - obrani proizvodi
Kod punomasnoih proizvoda sa koristi ili punomasno mleko ili mleko kojem je masnoća svedena na nešto manji nivo (2,8-3,5% mlečne masti) i bez oakvih dodataka. Kod proizvoda od obranog mleka moraju da se dodaju ugljeni hidrati da bi se prikrila gorčina proteina u takvim proizvodima, tako da u prevodu za oduzetu mlečnu mast imate dodate ugljene hidrate.
Naravno mlekarama je to isplativije pošto je maslac mnogo skuplji od recimo inulina.

I da zaključim na kraju ko voli mleko i kome prija treba da ga pije, ko više voli jogurt ili kiselo mleko (moj slučaj) i kome prija neka ga pije što važi i za ostale mlečne proizvode. A kome ne prija ili ga ne voli neka ga ne pije.

A sad da se vratim naslovu teme Zašto je Srbija tu gde jeste. E baš zato što nešto pročitano na internetu ili pogledani saveti ljudi koji su obično plaćeni da to rade, a bez ikakvog znanja o tome se onda uzima kao jedini i isključivi pravilan stav o datoj temi pa čak ljudi tako postaju deo te propagande, nesvesni kakve posledice mogu da proisteknu iz toga.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Ave @Jumbo!😁

Tako nešto sam i očekivao, tj. tako mi je i delovalo, ali je trebalo neko potkovaniji da kaže.

Ovo za obrano i punomasno mleko nisam znao da dodaju ugljene hidrate!

S tim da mi je utisak da ipak na Zapadu ljudi i prednjače po tom čitanju koječega, i širenja takvih informacija/dezinformacija. Kod nas je manje verovatno da "seljak" usvoji takve priče u odnosu na "građane" koji smatraju da su više obrazovani. Tj. po mom iskustvu, upravo oni koji smatraju da su obrazovaniji/informisaniji češće usvoje ideje kao da je mleko štetno ili nepotrebno. Pa kako hraniti ljubimce/domaće životinje, kako im što šta ne treba davati, i slično. Ne kažem da "seljak" u toj situaciji zaista zna, ali ima iza toga i zdrave logike. Još samo treba da dođemo u situaciji da se proda priča da su raznorazne industrijske stvari za dete zdravije od majčinog mleka, pa i da se "ni pošto ne doji". Prilično kao u filmu Idiokratija.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moj klinjo je sve do skora mlatio litru mleka dnevno (a puni uskoro 12 godina). Sad je nešto smanjio, valjda mu ne prija više. :D Na drugu stranu, gazirana pića ne voli (neće bukvalno ni da pipne), dok se ćerka (17) otima sa mnom za koka-kolu. :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Da pređe na pivo.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Saša napisao: 01 Sep 2022, 13:06 Moj klinjo je sve do skora mlatio litru mleka dnevno (a puni uskoro 12 godina). Sad je nešto smanjio, valjda mu ne prija više. :D Na drugu stranu, gazirana pića ne voli (neće bukvalno ni da pipne), dok se ćerka (17) otima sa mnom za koka-kolu. :D
Ja tucem bar litar mleka dnevno ceo zivot.
Volim mleko.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ja sam negde u gimnaziji postao izgleda intolerantan na laktozu, popijem mleko i presedim na WC-u :)

Od tada jogurt

Inače, ako se dobro sećam pedijatrije, (a sećam se i razumem ko Marica u saksofon) kravlje mleko se ne preporučuje jer je alergen i može da pravi probleme sa alergijama, ima neka priča oko senzitivnosti na proteine u GITu bebe itd itd
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

pa imaš i kravlje mleko bez laktoze...

Mene recimo obično mleko isto razvali pa ga izbegavam ali s tim bez laktoze mogu i pahuljice da pojedem.

U poslednje vreme (godinu, dve) pijemo domaći kefir, dobili smo neke te ćelije kefira sa Kavkaza i pijemo litru i po dnevno - i deca i ja. Dosta manje su nas smarale alergije na polen i ambroziju ove godine, neverovatno...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Tada mislim da nije bilo ili se tek pojavilo, al svakako mi je od tada mleko bzvz ni nemam potrebnu za istim , jogurt mi prija.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Ji 4Tze napisao: 01 Sep 2022, 14:12 pa imaš i kravlje mleko bez laktoze...
:glavomuzid: :besan: Opet MARKETING

Samo malo snižen procenat laktoze sa recimo 4,6 na 4,0.

Bez masti, bez laktoze i bez proteina i od mleka dobijete minerale u vodi t.j. mineralnu vodu i to negaziranu.

Postoje mleko (sirovo, pasterizovano, sterlizovano, u prahu), fermentisani proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kefir, kisela pavlaka ...), slatka pavlaka, maslac i sirevi (meki, polutvrdi, tvrdi, nemasni, polumasni, masni, parenog testa, beli, mladi, zreli ....).
Sve ostalo ????????????
Poslednja izmena od Jumbo u 01 Sep 2022, 14:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Zar nije beše da su dodali nekako laktazu, enzim koji nama intolerantnima fali? :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Kako je marketing, ako čovek kaže da mu obično mleko smeta a ovo koje je označeno kao "bez laktoze" mu ne pravi problem?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Moja ćerka je i sad kao tinejdžer tukla litru mleka, ali sam mora da smanji jer ima problema sa gvožđem. Koliko sam shvatio mleko nekako otežava apsorpciju gvožda iz hrane.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Meni smeta obično mleko, al ne uvek, dok ono Alpsko mogu da popijem hektolitre i ništa.
Al zato kefir i jogurt derem.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

jbg, potpao pod marketing ili ne, ovo mogu da pojedem s pahuljicama i da mi ne fali ništa, kao ni u kafi. Baš ću da pročitam šta piše na deklaraciji...

Slika

https://www.l-m.si/en/products/alpsko-m ... ez-laktoze

a ostalo ne - Dukat, domaće itd
Boringly average, but also perfect for school run mums
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ovsene samo sa vodom :)
Odgovori