Moj komentar se nije odnosio na decu već uopšteno.swemir napisao: 31 Avg 2022, 15:20 Jumbo sta ti mislis o tome?
Kravlje mleko za decu i ljude? Ako se dobro secam to je tvoja specijalnost...
Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
Što se tiče male dece (beba) slažem se da se ne koristi kravlje mleko već isključivo sisanje ili zamene za to koje se kupuju na tržištu. Jednostavno sastav kravljeg i majčinog mleka se dosta razlikuje pa zbog toga može da izazove probleme. U prevodu proteini su kravljem mleku zastupljeniji tri puta više, prosek je 1,1% (majčino) - 3,3% (kravlje), a laktoza (mlečni šećer) je veća u majčinom mleku nego u kravljem 6,8:4,6.
Što se tiče odraslih nema nikakve štetnosti o kojoj pričaju osim za pojedince kome to smeta i to je veoma mali broj ljudi. To je još jedna marketinška prevara kao i mnoge druge (tipa mast-zejtin, punomasni - obrani mlečni proizvodi .....). Jednostavno mleko treba da pije onaj kome prija, a kome ne prija ili smeta jednostavno ne trba da ga pije.
Lakša je svarljivost kiselo-mlečnih proizvoda od samog mleka pošto je deo fermentacije već završen samom proizvodnjom.
Evo još par nekih zabeleški.
1. Kravlje - kozije
Još jedna zabluda da je kozije mleko ne znam ni ja zašto kao zdravije. Najsličnija mleka po sastavu su upravo ova dva (preživari koji se hrane skoro istom hranom i žive u sličnim uslovima)
2. Punomasni - obrani proizvodi
Kod punomasnoih proizvoda sa koristi ili punomasno mleko ili mleko kojem je masnoća svedena na nešto manji nivo (2,8-3,5% mlečne masti) i bez oakvih dodataka. Kod proizvoda od obranog mleka moraju da se dodaju ugljeni hidrati da bi se prikrila gorčina proteina u takvim proizvodima, tako da u prevodu za oduzetu mlečnu mast imate dodate ugljene hidrate.
Naravno mlekarama je to isplativije pošto je maslac mnogo skuplji od recimo inulina.
I da zaključim na kraju ko voli mleko i kome prija treba da ga pije, ko više voli jogurt ili kiselo mleko (moj slučaj) i kome prija neka ga pije što važi i za ostale mlečne proizvode. A kome ne prija ili ga ne voli neka ga ne pije.
A sad da se vratim naslovu teme Zašto je Srbija tu gde jeste. E baš zato što nešto pročitano na internetu ili pogledani saveti ljudi koji su obično plaćeni da to rade, a bez ikakvog znanja o tome se onda uzima kao jedini i isključivi pravilan stav o datoj temi pa čak ljudi tako postaju deo te propagande, nesvesni kakve posledice mogu da proisteknu iz toga.