Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Darko »

Koja je tuga u becu kad si u nekom drzavnom stanu. Zgrada stara 200 godina, na celom spratu delis 1 kupatilo sa xy turaka i albanaca.

Moj prijatelj je pokusao u becu sa madjarskim pasosem i nije znao nemacki. Nasao je odmah posao u jednoj vecoj firmi koju drzi nas covek za ciscenje zgrada po becu. Ide vozilom i cisti sa ekipom po rasporedu za taj dan (tavani, podrumi, stanovi, dvorista, sneg..itd).
Plata bila nesto manje od 1200e neto.
Mane su bile sto je davao 400e za najsocijalnu garsonjeru drzavnu gde je delio wc vise stanova i to sto je posao sam po sebi bio skrnav i sto nije imao vremena da uci nemacki iako je firma placala neki kurs.
Pozitivno je bilo sto je plata bila redovna i dobijala se 13 i 14 plata za letnji i zimski odmor.
Uglavnom vratio se u ns.
Nije imao strpljenja da gilja tako par godina dok ne nauci malo jezik i nadje bolji posao.
Kaze nije mu ni ovde losije, gde ima svoj stan, auto, neki prosecan poslic i dosta prijatelja.

Meni se iskreno u becu ne svidja sto je previse multietnicki. Ides po onim metro stanicama, sve sandokan do sandokana.
Nisam rasista i nacionalista, ali volim kad u nekoj zemlji vidim nesto autohtono, meni je to previse kad u nekom gradu
domaci narod bude manjina.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

:plusone:

U Beču se više čuje srpsko-hrvatski nego nemački. To je bolja polovina stranaca. Druga polovina su Turci, Albanci, Arapi, afrikanci raznih boja, itd.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Sa platom od 1200 eura je trebalo da uzme malo bolji stan. Manja garsonjera, ali lepa. Opet bi mu ostalo novca za hranu. Usput bi našao nešto vikendom par sati da radi i guli tako godinu, dve dok ne nadje pristojniji posao preko veza koje bi stekao vremenom.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je cena rasta GDP-a.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

rdjavom kurcu i dlaka smeta.

10 godina proglasavan za najbolji grad za zivot na smetu al zato ce srba da mu nadje manu jer ima mnogo srba :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Pa nije isto da li zivis sa 1k mesecno ili sa 6k ili sa 2x 6k.

Sa 6k (a pogotovo 2x 6k) se neces ni vuci po kojekakvim vukojebinama sa turskom i srpskom ciganijom.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

snork napisao:U Beču se više čuje srpsko-hrvatski nego nemački. To je bolja polovina stranaca. Druga polovina su Turci, Albanci, Arapi, afrikanci raznih boja, itd.
To je sudbina svih razvijenih zemalja, bez obzira na veličinu i broj stanovnika. Sve to se dešava i u Parizu, Berlinu, Londonu, New Yorku, itditd. Interesantno je da veliki broj ljudi takvo zamešateljstvo naroda i boja u New Yorku smatra cool i kosmopolitski, a u Beču, Parizu i drugim značajnim evropskim gradovima se to smatra manom i podleže logici tipa "Bože me sačuvaj".
Veliki broj tih "naših" koji odu u inostranstvo bez znanja jezika, a sa ogromnim očekivanjima su sami krivi. Pa šta bi trebalo, da mu neko da CEO poziciju u multinacionalnoj kompaniji a ne zna da sastavi prosto-proširenu rečenicu na jeziku zemlje u koju je otišao. U SRB je završio višu gubitničku školu, filozofski fakultet ili u najboljem slučaju npr. kurs za IT admina i sad misli da je svet čekao samo na njega/nju. Onda dodje tu gde je zamislio/la, padne sa kruške i vidi da to baš neće ići tako kako je čitano na googleu. Sledi metla ili zoger kao prva stepenica. Nije naučen/a da se strpi, da se pomuči, da sluša nadredjene, da poštuje hijerarhiju......nije naučen/a ništa, a i kako bi kad je do samog polaska vegetirao/la kod mame i tate. Mama kuva, pere pegla, tata daje ključ od kola i lovu za blejanje i cigare. Divota. A ovamo, na tom trulom i odvratnom zapadu na koji je dobrovoljno otišao mora da se ustane rano, mora da se vodi računa o svemu, kad se otvori frižider ono promaja....Nije se pre toga bilo u prodavnici, a nema mame i tate da obave to.Strahota. Onda krene druga faza mrzenja svega postojećeg. Šta ću ovde kad je sve bezveze, svuda šiptari i crnci, nema mame i tate, nema ortaka za blejanje i gubljenje vremena, a mora i puno da se radi. Šta je ovo, već sam tri meseca ovde a još nisam ni za nov auto zaradio. Bolje da se vratim kući, tamo mi je lepše.
Poslednja izmena od kragujevac u 19 Apr 2017, 10:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Zavisi od dela grada. Turci i kinezi drze fast food, turkinje ces skontati lako jer dosta lice na ove nase nesrecnice. Sto se tice kenjare, zavisi od zgrade da li je sredjena. Ova trenutna gde je drug, ima wc unutra, renovirali zgradu 90ih. Smesno mi je koliko dobrih kola ima ispred parkirano. Jednom drugaru iz BL cale kupio stan, pogled puca na onaj Senbrun, ma perverzija ziva. On to izdaje a nasao sa kolegama ogromnu stancinu koja ima sve zivo za solidne novce. Moze covek da sacuva neki dinar tamo, samo ako se malo bolje raspita i pazi.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Ne treba ni preuvelicavati ono sto sam napisao.

Moj licni stav je da mi se ne svidja ta sarolikost. Za novu godinu sam se kretao po becu i sta sam sve video po metrou to ne mozes da vidis na balkanu. Jeste bila nova godina, svi naduvani pijani ali nije mi to bilo to. Kao sto ti kazes veliki grad i to mora tako. Zato bih uvek birao neko manje mirnije mesto za odmor.
Ono sto sam primetio tamo kod dosta srbenda i balkanaca, mada i turaka, albanaca sto ih vidis na ulici, meni cesto deluju arogantno kao da su osvojili taj grad, u prevodu su "seljacine". Pusti neke sabanske narodnjake u kolima i misli da je uhvatio boga za muda.

Ako bih negde ziveo preko to bi bilo neko lepo jezero ili jos bolje morska obala. Lepa klima cele godine, sunce, turizam, mirna opustena atmosfera, ljudi opusteniji. Pa nek i ne ostane mnogo posle osnovnih troskova ali bar znas da si na rajskom mestu.

10 puta vise bih ziveo na ovakvom mestu umesto u becu. Jesu plate samo 1ke u proseku ali nije sve u novcu.

Slika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

"Ono sto sam primetio tamo kod dosta srbenda i balkanaca, mada i turaka, albanaca sto ih vidis na ulici, meni cesto deluju arogantno kao da su osvojili taj grad, u prevodu su "seljacine". Pusti neke sabanske narodnjake u kolima i misli da je uhvatio boga za muda."

To je na žalost tako, i muka mi je od toga. Zato o nama misle ono što misle, i ne mogu to da im uzmem za zlo, pošto i ja to isto mislim o takvim pavijanima. Ali pošteno, takvih kompleksaša ima i po BG, NS, KG itd.
Ja se ponekad prijatno iznenadim kad prolazeći pred nekog auta čujem Djordja Balaševića, Bajagu, Čorbu itd. Ima i toga.
Poslednja izmena od kragujevac u 19 Apr 2017, 10:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Darko napisao:...Jesu plate samo 1ke u proseku ali nije sve u novcu.
...ima nesto i u zlatu :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Prijatelji žive u opštinskom stanu u Beču. Nešto tako dobro uopšte ni ne postoji kod nas. Taj blok zgrada je izgrađen pre par godina, i ima zajedničke sadržaje koje koriste svi iz tih zgrada - na krovu veliki bazen, u prizemlju dečija igraonica, prostor za jogu, u podrumu industrijske mašine za pranje veša... Par ljudi se bavi održavanjem svega toga tako da je npr. bazen daleko čistiji od javnih bazena kod nas:

Slika

Nije to bilo lako ni dobiti, oni su upali tu kao porodica sa dvoje dece, samo jedan radi, i pri tom su morali da daju pozamašan depozit, tipa 20000e za koji su podigli kredit. Za uzvrat plaćaju kiriju duplo manju nego što je komercijalna cena. Taj depozit dobijaju nazad ako se odsele, i ne znam da li uopšte i postoji opcija da postanu vlasnici. Pretpostavljam da grad taj depozit koristi za dalju gradnju.

Pošto je Austrija prilično socijalna država, ima puno tih nekih programa i subvencionisanih stvari, samo moraš ipak da budeš tamo neko vreme i da pratiš šta je u ponudi, da konkurišeš... Sigurno ne može da se dobije tako nešto kad tek stigneš.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Noup, nema sanse otkupiti to. Nece se grad odreci sigurne love. Duge su liste cekanja, ovaj moj je vise od 3g bio na listi sigurno.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Nije im lose.

Ako dobro vidim sa slike to je neki kvart levo od dunavskog tornja i vienna international centra.. bas fensi i skockan kraj. Bar tako deluje taj deo kad se posmatra sa tornja. Sve sredjeno i skladno do bola.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Blizu Dunava, nekih 1km od Pratera.

Inače oni stoje finansijski dosta lošije od kad su otišli u Beč. Ovde su oboje radili u IT industriji za strane firme, a svi znamo šta to znači u Srbiji. Tamo radi samo on i to je glavna razlika, žena je tek od skoro počela sa nekim poslom. Pri tom ni njegova plata nije prevelika, recimo 30-40% veća nego što je ovde imao, a stanovanje je dosta skuplje, o uslugama da ne pričamo. Tamo je luksuz da se ide kod frizera ili sedi često u kafiću.

Ali njihov razlog da odu i nije bio finansijske prirode, već su hteli do odu od ovog sistema i da im deca rastu u uređenoj državi, a ništa ih nije vezivalo ovde. Mogu to potpuno da razumem.
Odgovori