Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od HKS »

Ogi napisao:Huawei 8x, Mate 20 lite ili Samsung A7 ? Za sada sam najblizi Mate 20 lite.
Ako nije preko operatera, onda bih ti predlozio da pogledas Xiaomi Mi8 6/64gb, prema mobilnomsvetu skuplji je oko 30ak € od A7 i 8x.

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Preko operatera.

@Ikac Ima Amoled ali od ova 3 taj telefon ima najlosije komentare na GSM, zale se na zagrevanje, bateriju...
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Ja sam dobio A7 pre 2 nedelje kao službeni.Ako uporedim sa note 8 za sad nemam nikakve zamerke.Svidja mi se fora sa 2xsim plus micro sd kartica.Ima i mogucnost VoLte poziva

Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Taj VoLTE bese pravi racun u romingu i kada je roaming za mobile data iskljucen?

Voice Over LTE

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@Milos_kg

Da nisi u Vršcu bio na RO mreži? Pogranični deo je rizičan po pravilu.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Nisam, bila je mts mreža garant. Kada se aktivira mobile data u romingu, moraš dodatno da potvrdis da želiš da aktiviraš roming opciju, jer mi je ta opcija bila isključena u podešavanjima još od ranije. Nisam mogao da aktiviram mobile data u Temišvaru dok nisam aktivirao roming.

Poruku da sam u romingu sam dobio tek 15ak minuta nakon prelaska rumunske granice, kad su i svi ostali u autu.

Potrošeni saobraćaj se beleži baš uredno, proveravao sam prethodne dane, a i na listingu se vidi da je od 8:35 do 8:41 par puta obračunao - notifikacije, mailovi, vremenska prognoza. Kako sad luft od 7h, nije mi jasno. U Bgu sam takođe koristio net u autu, dok sam čekao drugaricu na Autokomandi, to je bilo oko 10h ujutru.

v30 post

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Meni se to desilo u Modanji kad sam hteo da odstampam kartu za let. Odem u foto radnju, tamo nema wifi. Ja se na par sekundi ulogovao i kaze mi lik da probam preko kompa. Za to malo su mi 4k nakarikali. Dugo me cale nije tesio kao tada :kezo:

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Mozda jesi bio u roamingu, ponekada ovde kod mene u Bgd stigne SMS o dobrodoslici u Rumuniju,cenama itd. U vrscu vrlo verovatno da su bili moguci uslovi za roaming.
Nedavno sam vise puta bio u Beloj Crkvi i MTS se preklapaa sa RO morezom, vise puta je telefon javljao o prelasku u RO mrezu. Srecom nije bilo poziva tada. Meni je roaming voice ukljucen, to sam tek kasnije skapirao.

Na listingu je data saobracaj preko 2G mreze, proveri kako je sve podeseno za samu SIM karticu u telefonu
Moze biti da ti je iskljucen 3G data a ostao aktivan 2G data. Na mom telefonu je odvojeno..
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:

Post od Milos_kg »

Uvek sam oprezan kad je roming u pitanju, da ne dovodimo u pitanje da li je u Vršcu bio roming ili ne - nije. Nije da se ne secam, nego sam sve vreme proveravao :) Kažem da sam u Temišvaru morao da aktiviram roming opciju u podešavanjima, a još mi je stiglo obaveštenje ta ce to da utiče na moj račun, isto kao kad se plati parking sms-om, pa moraš da potvrdis da si saglasan.

Imam karticu staru 15godina, sa kojom jedva hvatam 3g, tako da mi je u Vršcu tog dana uglavnom bio E, i u trenucima H+.

Ne mogu da me ubede da sam potrošio 19mb u romingu, i da od 8:41h nisam ostvario nikakav saobraćaj, a da li ću nešto da preduzmem, znaću posle razgovora sa advokatom koji je već mnogo puta bio protiv mts/vip/telenora na sudu, zetov prijatelj.

Javicu ishod svakako, možda nekom koristi ukoliko se desi slično nešto.

v30 post

Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

Da prenesem i ja situaciju koju je moja sestra (živi u USA) imala letos... bila je u Bg-u i sve vreme boravka ovde, koristi našu karticu, naravno (mts). Kada je stigao račun, bila je stavka korišćenja roming interneta od 4.8Mb i naplaćeno je oko 9800rsd, na dan povratka u USA.
Šta se desilo - dok je još bila na aerodromu, i vrv posle čekiranja, telefon se nekim čudom nakačio na mobilnu mrežu od nekog od aviona, i tretirao se kao roming saobraćaj. Ta mobilna mreža u samom avionu bi trebalo da je aktivna samo kad avion uzleti, ili kako već. U pitanju je NORAM, Norveška.
U listingu je saobraćaj napravljen oko 8.15h, dok je ona još bila na aerodromu, a tek kasnije, oko 9.05h gasi telefon prilikom poslednjeg čekiranja i ulaska u avion.
Nije pomogla žalba mts-u, ništa. Nije mi samo jasno kako je moguće da se telefon tek-tako "prešalta" na drugu mrežu i to dok je neko na teritoriji svoje zemlje. Plus da nema nikakvo upozorenje od recimo aerodroma ili kako već, ako neko nije upoznat sa tim.
Koristi iphone.
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Zato uvek mrežu podešavam ručno.

Ovo sa roamingom i potvrdom roaminga nisam ukapirao.
Uključim data roaming kad putujem negde, i nikakve potvrde telefon ne traži, samo cepa po tuđoj mreži (kad je ručno nađem, jer VIP dodatak/pretplata).
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

noodles napisao: 03 Mar 2019, 10:39 Nije mi samo jasno kako je moguće da se telefon tek-tako "prešalta" na drugu mrežu i to dok je neko na teritoriji svoje zemlje.
To je normalno ponasanje telefona, osnova rada celijske telefonije je prebacivanje sa mreze na mrezu.
Da bi to sprecio moras da iskljucis automatsko prijavljivanje na druge mobilne mreze, znaci da rucno podesis samo svog operatera.

Nije teritorija zemlje nego teritorija/ zona provajdera ono sto SIM kartica vidi i prema cemu se pretprogramirano prilagodjava tj povezuje na mreze za koje ima dozvolu.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:

Post od Milos_kg »

Heinz napisao:Zato uvek mrežu podešavam ručno.

Ovo sa roamingom i potvrdom roaminga nisam ukapirao.
Uključim data roaming kad putujem negde, i nikakve potvrde telefon ne traži, samo cepa po tuđoj mreži (kad je ručno nađem, jer VIP dodatak/pretplata).
Ako je "Data roaming" isključen, nema saobraćaja dok si u roaming-u. To sam aktivirao tek u Temišvaru, jer nije hteo da mi uključi mobile data.

Druga potvrda nakon uključivanja "Data roaming" opcije je pop-up poruka koja iskoči kao kod plaćanja parkinga, gde možeš da prhivatiš ili odbiješ.

Svesno sam prihvatio i jedno i drugo u roamingu, sve ostalo što sam u Srbiji potrošio je nagurano na saobraćaj u Temišvaru. Ili im je sistem zaboo ili su lopovi.SlikaSlika

v30 post

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam naucio lekciju, kad putujem koristim nokiu koja ima stara podesavanja a ovo cudo mudo od androida samo za fotkanje.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Zato Neo roaming konza.
Odgovori