Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Juce sam se iznenadio kada mi je drugar rekao primanja programera u CH, nije bas neka raskos ako je dobru info preneo, a i to zavisi od pozicije do pozicije.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
"Programer" je toliko sirok pojam da nikako ne moze da se generalizuje.
Rade ljudi u Srbiji i za 600 evra i za 3000 evra. A rade i za 6000 evra.
Rade ljudi u Srbiji i za 600 evra i za 3000 evra. A rade i za 6000 evra.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Pa naravno, napisao sam to, ali cifra koju je rekao je malte ne manje nego 600 u Srbiji.

Postoje u nekim aspektima velike razlike izmedju AT i DE, ali ima i dosta slicnosti.Risto napisao:Kakva su iskustva onih koji žive u Austriji? Koje su glavne mane a koje prednosti u odnosu na DE?
Na prvu loptu sam video da su auta skupa, 1000 evra bi me koštalo osiguranje + porez za auto poput mog sadašnjeg, što je baš mnogo. Koliko bi trebalo da košta stan u Beču?
Prilicno zavisi od toga sta se uporedjuje, tj. koje sredine/oblasti.
Ako se gledaju veci gradovi, u slucaju AT, grad Bec je specificna spredina i cinjenica je da je vise puta bio proglasavan za grad sa najboljim kvalitetom zivota. Tako da u pogledu infrastrukture, zdravstvene zastite, bezbenosti itd. svakako je sve na jako visokom nivou.
Kao sto je neko pomenuo vec, ima bas dosta stranca (neke statisticke procene idu i do 30ak%) i ex-yu community je prilicno brojan, tako da je to fakticki u velikoj meri definisalo identitet grada. (i prednosti i mane)
Naravno, sve zavisi od individualnog pristupa i organizacije zivota/mikro-okruzenja.
Ako se poredjenje vrsi sa gradovima po DE (izuzimajuci Berlin recimo), mislim da je generalno u AT "user experince" na visem novou.
Stambeno pitanje je u pricipu lakse i jeftinije moguce organizovati, a postoje i bas brojni programi za razlicite vrste pomoci.
Ceo eko-sistem zivota je daleko laski i opusteniji, sto predstavja izvesnu prednost u slucaju emigracije.
Negativne strane su recimo (iz moje licne perspektive) sto je mentalitet ljudi u AT i ceo drustveni ambijent drugacije struktuiran u poredjenju sa DE, pa tako iz perspetive stranca (posebno sa prostora Balkana), tu vidim izvesne dosta prednosti u slucaju DE.
Takodje, vezano za posedovanje automobila i ceo odnos prema toj tematici, to je vistruko bolje u DE. (znacajno manji nameti, saobracajna organizacija itd)
U svakom slucaju, po meni najbolja zemlja za zivot i emigraciju je US.

U okviru nemackog govornog podrucija drugacija je malo slika oblasti IT-a u pogledu profila poslova, trzista rada, zahteva poslodavaca, formalnih kvalifikacija itd.dragvorl napisao:Juce sam se iznenadio kada mi je drugar rekao primanja programera u CH, nije bas neka raskos ako je dobru info preneo, a i to zavisi od pozicije do pozicije.
To se naravno vidi i u visini naknada, pa tako malo iskrivljena percepcija iz SRB o ogromnoj zaradi, ne moze da se primeni na druga trzista.
Mada, jako tesko da plata "programer" u CH (mada na osnovu te kvalifikacije ne moze maltene nista da se zakljuci) moze biti znacajno manje nego recimo neka prosecena zarada inzinjera VSS.
Oblast IT-a posebno pokazuje koliko je kompletan sistem u DE/AT rigidan i da ne kazem zastareo ili prevazidjen.

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Jesi li živeo u USA pa znaš ili je to slobodna procena?
Možeš li da navedeš nekoliko razloga zašto je život u USA bolji nego u Evropi?
Nisam do sada bio u USA i nemam nameru da idem tamo. Ne zbog nekog inata ili ko zna čega, jednostavno mi je interesovanje za tu zemlju na nivou interesovanja za albanska dostignuća u oblasti nuklearne fizike.
Od prijatelja koji su bili tamo, neki turistički a neki poslovno po nekoliko meseci, čuo sam potpuno oprečne stavove. Neki su oduševljeni, a neke ni vilama niko više ne bi tamo naterao.
Nisam do sada bio u USA i nemam nameru da idem tamo. Ne zbog nekog inata ili ko zna čega, jednostavno mi je interesovanje za tu zemlju na nivou interesovanja za albanska dostignuća u oblasti nuklearne fizike.
Od prijatelja koji su bili tamo, neki turistički a neki poslovno po nekoliko meseci, čuo sam potpuno oprečne stavove. Neki su oduševljeni, a neke ni vilama niko više ne bi tamo naterao.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Npr. vise se zaradi?
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ako se vodimo logikom da je gomila para sve/najvažnije u životu,onda USA nije za potcenjivanje ali je Švajcarska verovatno bolja.
Meni bi bilo dosta nelagodno da sam u situaciji da generalno zaradjujem puno para, ali da moje komšije imaju pumparice i 45ice po fijokama. Tu je Evropa civilizacijski dalje otišla (moje lično mišljenje).
Jeste, ušlo je vazdan izbeglica u Evropu, to je sad glavni reper da se dokaže kako je u EU u stvari bezveze. Činjenica da u USA već jako dugo vegetira gomila Hispanosa i ostalih ivičnih grupacija, mnogo duže nego što su izbeglice u EU se nekako vrlo lako zaboravi. Ako već treba preko vode, onda mi Australija deluje primamljivije. Govorim čisto hipotetički, pošto sigurno nećemo da se mrdamo odavde.
Meni bi bilo dosta nelagodno da sam u situaciji da generalno zaradjujem puno para, ali da moje komšije imaju pumparice i 45ice po fijokama. Tu je Evropa civilizacijski dalje otišla (moje lično mišljenje).
Jeste, ušlo je vazdan izbeglica u Evropu, to je sad glavni reper da se dokaže kako je u EU u stvari bezveze. Činjenica da u USA već jako dugo vegetira gomila Hispanosa i ostalih ivičnih grupacija, mnogo duže nego što su izbeglice u EU se nekako vrlo lako zaboravi. Ako već treba preko vode, onda mi Australija deluje primamljivije. Govorim čisto hipotetički, pošto sigurno nećemo da se mrdamo odavde.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Pitao si da se navedu razlozi zasto, ja ti kazem jedan koji se najvise ceni, nisi trazio mane
Odes da vozis kamion, imas bar $50k godisnje. Da ne pominjem npr. san francisko i prosecne plate senior ITevaca tamo(150-300k lagano)
Jeste mozda CH i bolja po tom pitanju, al kolko ima mesta za migrante u CH a kolko u US?

Jeste mozda CH i bolja po tom pitanju, al kolko ima mesta za migrante u CH a kolko u US?
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
I onda dobijes otkaz npr. i mozes samo da guras kontejnere. USA je surova sto se toga tice, Kanada je mnogo bolja ali Evropa najbolja. I u Evropi treba vreme da se shvati mentalitet ljudi, verujem da je to u USA skoro pa nemoguce. Meni su oni cudni jako.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
U USA je dobro dok si stabilan sa lovom, cim skliznes skliznuo si, zdravstveno i zezancije iz AT, DE i slicno zaboravi...bio sam tamo, ne bas ni jako kratko, meni se svidja i NY i Kalifornija, ali kako vreme prolazi sve bih manje video sebe tamo, i da se ukaze prilika. U NY otprilike kao kad si u Minhenu, zaboravi da kupis stan ako si smrtnik. Ali i dalje moze da se ostvari covek, znam nekoliko njih sto su otisli bez malte ne icega kao studenti na W&T, uspeli ljudi.

Kao sto napisah, naveo sam neki stav iz moje licne perspektive, dakle u korelaciji sa mojim kriterijumima.kragujevac napisao:Jesi li živeo u USA pa znaš ili je to slobodna procena?
Trenutno studiram/zivim/radim u Becu, nisam nikada ziveo u USA, sto ne znaci da donosim totalno slobodnu procenu, posto dosta kontakta imam kroz razne aktivnosti, pa i provodnje izvesnog vremena na konferencijama itd.
Neki od glavnih razloga su znacajno vise mogucnosti u svakom smislu, sistem visokog obrazovanja i akademska zajednica izrazito bolji, daleko bolje opcije za pravljenje kapitala i vecu zaradu.
U poredjenju sa Evropom, posebno AT/DE, mislim da je Amerika okruzenje koje omogucava daleko lakse sprovodjenje neke ambicije i pravlenje razlike, laksu integraciju, pa i vise zabave i drugaciji nacin zivota.
Naravno, neminovno je da je Amerika surovija sredina, ali isto tako i bilo gde drugde moze da se u tom smislu "sklizne".dragvorl napisao:U USA je dobro dok si stabilan sa lovom, cim skliznes skliznuo si, zdravstveno i zezancije iz AT, DE i slicno zaboravi...bio sam tamo, ne bas ni jako kratko, meni se svidja i NY i Kalifornija, ali kako vreme prolazi sve bih manje video sebe tamo, i da se ukaze prilika. U NY otprilike kao kad si u Minhenu, zaboravi da kupis stan ako si smrtnik. Ali i dalje moze da se ostvari covek, znam nekoliko njih sto su otisli bez malte ne icega kao studenti na W&T, uspeli ljudi.
Nema neke preterane razlike ni u DE/AT, u slucaju ne posedovanja papira/drzavljanstva.
Sa druge strane, sa dovoljnom kolicnom znanja/sposobnosti moze se ostvariti dobra egzistencija bio gde, bilo to u SRB/DE/US, a sta ko smatra uspehom i sta zeli da napravi u zivotu, to je vec relativno.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
$50k može da ti bude plata možda posle 10 godina, dok ti dođeš do toga prođe vreme. U početku imaš manjeftj napisao: Odes da vozis kamion, imas bar $50k godisnje.

Znaš kako kažu, svaki Srbin zna bar jednog koji vozi kamion u Čikagu.
Sent from my HUAWEI G7-L01 using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ja po defaultu mislim na legalan boravak, ne na seme i cuveno zajebavanje sistema.

Odes u Kanadu da vozis po ledu.
Sent from my m2 using Tapatalk
Sent from my m2 using Tapatalk