Fotografija
Re: Fotografija
@maxer, upravo to I kazem. Postoje jeftiniji nacini.
A mene licno ne zanima ni Lajka ni BW (samo).
A mene licno ne zanima ni Lajka ni BW (samo).
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Jasno.
Pomislio sam da si možda uzeo u razmatranje nešto tako, pa rekoh da prokomentarišem.
Pomislio sam da si možda uzeo u razmatranje nešto tako, pa rekoh da prokomentarišem.
Nisam, mada ne kazem da ne bi bilo lepo imati i tako nesto.
Mada.... sve se ovo pretvorilo u jurcanje za tehnickim karakteristikama (i ulaganju sve vise novca), a od fotografije ni traga...
Mada.... sve se ovo pretvorilo u jurcanje za tehnickim karakteristikama (i ulaganju sve vise novca), a od fotografije ni traga...
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Upravo sam došao sa dečije priredbe. Poneo celu torbu opreme. D7200, verovatno najbolji ISO rezultati u APS-C formatu, brzi objektivi 1.8 prajm i 2.8 zum, eksterni blic... I? Kesa. Ok, može da se probere, ali jako puno škarta. Sala jako slabo osvetljena, neonke, plafon taman i visoko pa ne pomaže ni bounce. Probao par slika sa direktnim blicem, pomaže ali nije to to. Većinu slikao sa raspoloživim svetlom.nidza napisao:Imaćeš ultimativne sprave koje običnom čoveku, a i dobrom delu profesionalaca uopšte neće biti neophodne.
Zašto sam počeo ovu priču? Zato što bi u pro uslovima dodao par bliceva sa kišobranima i imao bi ok rezultate. A kao običan fotograf amater bio sam prilično limitiran pre svega senzorom, često ni sa ISO6400 nije bilo dovoljno brzo. Ok, da sam imao noviji full frame imao bih još jedan ili dva stopa na raspolaganju. Ali ni to nije dovoljno. Daleko su senzori još od toga da pariraju mogućnostima ljudskog oka. Tako da običnim ljudima, za naoko obične zadatke "samo da slikam priredbu" treba jača oprema nego profesionalcima koji mogu da se pomognu dodatnom rasvetom.
U tim slučajevima 2 blica najmanje van aparata. Nikon to ima odlično rešeno. Staviš na stalak i povremeno ih izmeštaš, nisu nužni kišobrani. Ja sam znao da ih uštekam po sali, uvek negde može da se uglavi da puca u neki ćošak, i to ispadne super.
Deo slika uradiš tako, deo slika hipsterski, ISO6400 pa naviše, konvertuješ u CB.
Zato pametni ljudi koji razmišljaju poslovno okupaju igraonicu svetlom i deca imaju lepe fotografije sa događaja. Na kraju krajeva, retko ko od roditelja ima DSLR sa rasvetom. Uglavnom na rođendanima sevaju telefoni i kompakti, te igraonicu treba prilagoditi tome.
Fotoaparat slika svetlo, a ne mrak. U tom smeri treba razmišljati kad se pravi ambijent.
Deo slika uradiš tako, deo slika hipsterski, ISO6400 pa naviše, konvertuješ u CB.
Zato pametni ljudi koji razmišljaju poslovno okupaju igraonicu svetlom i deca imaju lepe fotografije sa događaja. Na kraju krajeva, retko ko od roditelja ima DSLR sa rasvetom. Uglavnom na rođendanima sevaju telefoni i kompakti, te igraonicu treba prilagoditi tome.
Fotoaparat slika svetlo, a ne mrak. U tom smeri treba razmišljati kad se pravi ambijent.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Slažem se sa oba komentara ... a i adekvatno opisuju situacije i moguća rešenja.
Zato sam ja oduševljen svakim pomakom u ISO performansama tj. u želji da se senzor približi osetljivosti i dinamici ljudskog oka.
Zato sam ja oduševljen svakim pomakom u ISO performansama tj. u želji da se senzor približi osetljivosti i dinamici ljudskog oka.
Pazario??
Sprava je bolest. Potpuno realno gledam kao na moguću kupovinu, baš taj paket. Moguće i nista sem toga.
Tapatalk
Sprava je bolest. Potpuno realno gledam kao na moguću kupovinu, baš taj paket. Moguće i nista sem toga.
Tapatalk
Morao sam...
Uhvatio me neizdrz.
U toj kombinaciji. Sad cekam da dobiju nov 28mm f2 i da zavrsim.
24mm 1,8 Zeiss mi dodje kao 36mm.
I Samyang 12mm f2,0 pasuje.
Ostavljam i metabones adapter za neku igru ako uleti nesto od Canon stakla.
Sad mogu da se zezam i kacim svasta mada mi je poenta da idem lagan.
Uhvatio me neizdrz.
U toj kombinaciji. Sad cekam da dobiju nov 28mm f2 i da zavrsim.
24mm 1,8 Zeiss mi dodje kao 36mm.
I Samyang 12mm f2,0 pasuje.
Ostavljam i metabones adapter za neku igru ako uleti nesto od Canon stakla.
Sad mogu da se zezam i kacim svasta mada mi je poenta da idem lagan.
Au kako te sad ne volim.
Edit. Ajde se javni da probamo 17 UWA sa Nikona na adapteru da znam da li da ga čuvam.
Tapatalk
Edit. Ajde se javni da probamo 17 UWA sa Nikona na adapteru da znam da li da ga čuvam.
Tapatalk
Ja sam lud što još nisam stavio ovo moje u oglas. DSLR neće vredeti 5 para kad se malo prošire sa objektivima. Toga se treba što pre rešavati.
Tapatalk
Tapatalk
Za DSLR ne znam, retko koga vidim da nosi bezogledalca.
Objektivi N/C idu bez problema. I dalje me zovu ko blesavi, mada je oglas izbrisan.
Za Sony E mount nema interesovanja.
Ovo sa Sonyjem moze biti ukopavanje. Zeiss 50mm je preko 700E. Telo nije skupo za ono sto pruza ali stakla deru.
Novi 90mm Macro je preko 1000USD. Nisu normalni.
Prajm 35mm 1,8 je oko 1300-1400 USD.
Objektivi N/C idu bez problema. I dalje me zovu ko blesavi, mada je oglas izbrisan.
Za Sony E mount nema interesovanja.
Ovo sa Sonyjem moze biti ukopavanje. Zeiss 50mm je preko 700E. Telo nije skupo za ono sto pruza ali stakla deru.
Novi 90mm Macro je preko 1000USD. Nisu normalni.
Prajm 35mm 1,8 je oko 1300-1400 USD.
Pucaju na high end. Za nižu klasu imaju APS C. Hoće da sabiju profesionalni segment i top entuzijaste, a onda će DSLR da prdne u čabar.
Ja sam mislio da će da krenu da ih gaze odozdo gde je najveća lova, ali oni se baš ne zezaju.
Neće biti ukopavanje, ništa se ne brini. To je budućnost, kakva crna ogledala, gluposti. To je sve mrtvo u najavi, samo se još nije usmrdelo jer je tržište inertno.
Tapatalk
Ja sam mislio da će da krenu da ih gaze odozdo gde je najveća lova, ali oni se baš ne zezaju.
Neće biti ukopavanje, ništa se ne brini. To je budućnost, kakva crna ogledala, gluposti. To je sve mrtvo u najavi, samo se još nije usmrdelo jer je tržište inertno.
Tapatalk