Fiat 500L
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: Fiat 500L
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ljubitelj napisao:Inace zarade vise. U minusu su 600 dinara+ ručak x17 dana jer to nece dobiti sada a ovih 1,000 vise ce pokrivati taj minus na delice tokom 10 meseci.Heinz napisao:Ne kapiram što su u minusu, kao da inače zarade više od 1000 din dnevno.
Koljes vola radi kilo mesa, ovoliki trud i uloženi resursi za nista.
@jaksa, kolicina vozila/ broj radnika* njegova bruto plata. FIAT računa koliko plaćeni rad donese nove vrednosti.
Ili koliko vozila "proizvede" jedan poljski vs srpski radnik sa svojom pratećom godišnjom platom kao troškom.
....
Sa računicom se u potpunosti ne slažem, sutra ću matematički dokazati da ovo gore nema smisla. Za sada samo kratko - srpski radnik je Fiatu neuporedivo (koliko, sutra) jeftiniji od poljskog.
Poslednja izmena od jaksa u 24 Jul 2017, 23:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Nije samo radnik jeftiniji, struja je jeftinija, transport...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
I opet se taj Fiat ne lomi da te dobre a jeftine radnike više uposli, da poveća ovde proizvodnju, da nešto što mu sada proizvode skuplji radnici po EU prebaci da se proizvodi ovde, kad je toliko jeftinije. Reklo bi se da u Fiatu ne znaju ni osnove ekonomije 

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Obećao sam, pa sam se poslužio podacima koje sam mogao ovako brzo naći, dovoljno su dobri da se stekne uvid:
Fiat Tychy Poljska 100% vlasništvo Fiata - 302600 autmobila proizvedeno u 2015
The FCA factory in Tychy employs 3,300 people
Fiat plaća poreze i sve doprinose, plata računata prema:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage
a u Fiatu je dosta veća, nek ipak bude 763e
Za plate se da oko 2,5 mil evra mesečno, puta 12 meseci cca 30 miliona, po autu izadje 99e (eto, toliko vredi ljudski rad...)
Fiat Srbija 70% vlasništvo Fiata, prodaja:
2015 - 85.357
zaposlenih oko 2100
Plata 38000 bruto, Fiat ne uplaćuje doprinose jer je JV, pa je to navodno preuzela vlada, znači da Fiat plaća oko 0,7x38000 = oko 200e po radniku (!),
Za plate se da 0,42 mil evra mesečno, puta 12 meseci cca 5 miliona, po autu izadje 58e
Mislim da nema smisla više iznostiti teorije kako je srpski radnik skup, pogotovo 3x skuplji...
Fiat Tychy Poljska 100% vlasništvo Fiata - 302600 autmobila proizvedeno u 2015
The FCA factory in Tychy employs 3,300 people
Fiat plaća poreze i sve doprinose, plata računata prema:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_E ... erage_wage
a u Fiatu je dosta veća, nek ipak bude 763e
Za plate se da oko 2,5 mil evra mesečno, puta 12 meseci cca 30 miliona, po autu izadje 99e (eto, toliko vredi ljudski rad...)
Fiat Srbija 70% vlasništvo Fiata, prodaja:
2015 - 85.357
zaposlenih oko 2100
Plata 38000 bruto, Fiat ne uplaćuje doprinose jer je JV, pa je to navodno preuzela vlada, znači da Fiat plaća oko 0,7x38000 = oko 200e po radniku (!),
Za plate se da 0,42 mil evra mesečno, puta 12 meseci cca 5 miliona, po autu izadje 58e
Mislim da nema smisla više iznostiti teorije kako je srpski radnik skup, pogotovo 3x skuplji...
Na sve ovo gore idu i ostali pripremno zavisni
troškovi, mašine, transport, struja i sve ostalo, što je kod nas daleko jeftinije tj daleko je manje uloženo ali nije uzeto u raspravu o plati radnika.

U vezi Fiatovih proizvodnih pogona.
Part of Termoli Fiat plant evacuated for fires
http://www.ansa.it/english/news/2017/07 ... f47dc.html
(ANSA) - Termoli, July 24 - The Fiat plant in Termoli was partially evacuated on Monday after a large brush fire broke out at the Termoli Industrial Area. A plastic tensile structure went up in flames. The fire quickly spread to several other companies in the industrial complex also known as Valle Biferno.

Part of Termoli Fiat plant evacuated for fires
http://www.ansa.it/english/news/2017/07 ... f47dc.html
(ANSA) - Termoli, July 24 - The Fiat plant in Termoli was partially evacuated on Monday after a large brush fire broke out at the Termoli Industrial Area. A plastic tensile structure went up in flames. The fire quickly spread to several other companies in the industrial complex also known as Valle Biferno.

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Biće u novom NIN-u finansijska analiza celog aranžmana gde su pokazali da se Fiatu itekako isplati da bude ovde...samo na osnovu poznatih podataka.
Kao kad čovek prevari ženu, prolazna avantura, mnogo seksa i akcije u jedinici vremena za male pare (nema gomile troškova koji idu uz brak). Ipak, niko se ne razvodi odmah i rastura siguran dom iz kog rastu deca i nastaju sigurni resursi, možda tek nakon nekoliko godina.
To je razlog zašto Fijat ne trči odmah da prenese proizvodnju iz razrađenih pogona.
Mi smo mu usputni, jeftini seks. Za posle - videćemo...
To je razlog zašto Fijat ne trči odmah da prenese proizvodnju iz razrađenih pogona.
Mi smo mu usputni, jeftini seks. Za posle - videćemo...
Ko ne shvata da je ovim ishodom cela Srbija skinula gaće i naguzila se - taj je malouman.
To se je desilo tamo negde 90-tih još.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Više smo samostalnosti imali s Milošem, dok smo još formalno bili pod Turcima.
Realno...jaksa napisao:To se je desilo tamo negde 90-tih još.
Ja više mislim na uslove rada, plate i sve ono što smo imali zahvaljujući vekovnoj borbi u celom svetu nižih slojeva društva. Čak i ova kakva-takva srednja klasa kod nas nije svesna da postoji zahvaljujući nasleđenim pravima vezanim za rad. Pokondireni misle da su sigurni ako se štekaju iza leđa stranih investitora i da će da se ovajde, a ovi im krčme rođenu zemlju.
A tek treba da dođu Kinezi, Arapi i Turci da investiraju...
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Da li neko ima link. Bio je ovde u temi. Za uslove rada u fabrici lear u ns?