Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ftj »

@wicker

Znam ih par i tolko imaju maltene bez iskustva. Bruto naravno.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

A bruto. Okej, to je to. I moji drugari imaju toliko. Jbg, još živim u SRB, za mene je plata neto.

Sent from my HUAWEI G7-L01 using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Darko napisao: sta sam sve video po metrou to ne mozes da vidis na balkanu. Jeste bila nova godina, svi naduvani pijani ali nije mi to bilo to. Kao sto ti kazes veliki grad i to mora tako.
U velikom gradu po metrou se vidjaju ljudi iz nizih drustvenih slojeva (nezaposleni, djaci i studenti, domacice i pomocnice, turisti koji se nadju u prolazu i slicno).
Normalno zaposleni, srednji stalez sto bi se reklo se vozi individualno autima. Redje u javnom prevozu kada imaju za to neki konkretan razlog.

Ovako je bilo u svakom gradu gde sam se vozio metroom, gotovo pravilo. Naravno negde se vise vidi nezgodnih stvari a negde manje a dosta zavisi od toga kada se vozis, u koje doba dana.

Nemoj da te cudi to sto vidis ali nemoj ni da posmatras kao da je tako uopsteno svudau datom gradu/ drzavi.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U NY npr. nije tako, voze se i brokeri sa Menhetna, Wall Streeta i slicno, jer je jednostavno kolima muka. Dobro, NY je zaista specifican po tom pitanju, grad sa najmanje kola po glavi stanovnika u USA.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ispade metro izum za sirotinju.

Eto ako se govori o manama, velika mana Amerike bi mi bila upravo to sto su automobilski orijentisani, u smislu da provedes zivot u saobracajnoj guzvi a javni prevoz je nebuloza(cast izuzecima tipa nyc). U tom smislu je evropa na mnogo visem civilizacijskom stupnju.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Za NYC kazu da ima ubedljivo najbolju metro mrezu na svetu.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja u Becu do sad nisam primetio kakve ljudske anomalije. Normalan svet, mladi, stari, roditelji s bebicama, nigeri...Doduse, bila je jedna u spavacici i japankama na onom minusu ali ta nije bila u stanju da gleda a ne da se dotabana do voza :kezo:

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Scuderia napisao:Za NYC kazu da ima ubedljivo najbolju metro mrezu na svetu.

Nisam bio u NY, ali je Moskovski po mom mišljenju i iskustvu odlično osmišljen.

Meni sa mape linija Moskovski deluje mnogo bolje organizovan i lakši za korišćenje....

Slika

Slika
Darko napisao:Ne treba ni preuvelicavati ono sto sam napisao.

Moj licni stav je da mi se ne svidja ta sarolikost. ]
Interesantna izjava od jednog Novosađanina. Ako bi neko sa teritorije SRB trebao na različitost da bude naviknut-pa onda su to Novosađani i Vojvođani uopšte.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Daleko od toga da NYC ima najbolji metro na svetu. Mnogo gradova, pogotovu u Aziji imaju znatno bolje transportne sisteme. Ali isto tako NYC metro se tesko poredi sa drugima.

Ima dosta razloga zasto je tako, ali jedan od glavnih je to sto je preko 90% infrastrukture NYC metroa izgradjeno oko 1920. Takodje teren je znatno zahtevniji zbog vode. Ali sa obzirom sa cim raspolazu, prilicno je dobar sistem.

Slika
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Dušane,

moram i tebe da molim za pomoć, da li bi mogao iz svog ugla da napišeš prednosti i mane života u Austriji (Beču)? Interesuje me više ovako administrativno - finansijski, Beč kao grad je i više nego ok ali me više zanima kakve su mogućnosti za razvoj karijere za strance, koliko je teško srediti papire?

Recimo da bi poslodavac rešio radnu dozvolu, šta su sledeći koraci?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Po recima sestre, koja je diplomirani arhitekta, bez odlicnog znanja nemackog nema ni dobrog zaposlenja u struci ni nesto vise od toga, osim bas ako nisi usko specializovani ekspert. Mozes da volontiras, ali trebas da platis kiriju i da jedes nesto.

Ona radi u obezbedjenju i parcijalne obicne poslove dok ne usavrsi jezik, pa ti vidi...Bar nije uspela da dobije posao u struci godinu ipo dana, a ima sve papire.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zavisi sta hoces da radis i kako ti se zalomi, ali generalno ima istine u tome. Drugar je otisao pre oko 3 godine sa zenom i detetom, ona je kao medicinski tehnicar bez iskustva nasla odmah posao, nemacki joj nije bio najbolji, ali je bilo dosta nasih tamo pa je uspela u hodu da nauci i sad je ok. On je sa tehnickim faksom i iskustvom u komercijali ovde od par godina sa B2 nemackim tesko nasao posao i dalje se muci sa jezikom zbog dijalekta. Uzgred, zurka ga je kostala 10k dok se nisu sredili, sto ljudi cesto previde.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Risto napisao:Dušane,

moram i tebe da molim za pomoć, da li bi mogao iz svog ugla da napišeš prednosti i mane života u Austriji (Beču)? Interesuje me više ovako administrativno - finansijski, Beč kao grad je i više nego ok ali me više zanima kakve su mogućnosti za razvoj karijere za strance, koliko je teško srediti papire?

Recimo da bi poslodavac rešio radnu dozvolu, šta su sledeći koraci?
Ocigledno je da u odnosu na Srbiju, na zalost, ima dosta prednosti, u odnosu na neke druge EU destinacije ima naravno manje. Jedna od glavnih prednosti je to sto ulazis u uredjen sistem. Sada kada to ovako napisem, zvuci kao, no shit Sherlock i kao nista posebno, ali ipak nije bas tako. Kada dodjes iz sredine kao sto je nasa, divis se kako se sva pravila postuju i svi zakoni sprovode. Znaci da ako se pridrzavas tih pravila znas sta da ocekujes. Kada iznajmljujes stan, znas da ce se ugovor postovati, znas da i ako je los ugovor, postoje zakoni koji te stite kao iznajmljivaca. Znas da si kao radnik dobro zasticen zakonima. Znas da ako ti je potrebna lekarska pomoc, nemas brige oko tretmana koji ces dobiti. Da ne navodim druge primere, jednostavno lepo je kada mozes da se oslonis na to sto stoji u ugovoru koji si potpisao ili u zakonu koji si procitao.

Sto se rada tice, zna se da je radna nedelja 38,5 sati i to se postuje, kao i svi drzavni praznici. Takodje prednost 13. i 14. plate. Naravno ne treba spominjati to sto visa primanja u odnosu na Srbiju ti daju daleko vece slobode i izbore. To je valjda glavni razlog promene sredine.

Treba spomenuti jako dobru infrastrukturu. Nije isto ako ti do posla treba 15 minuta ubahnom ili truckas u busu 45 min do posla, kao u BG npr. Ako se vec vozis kolima i tu si u prednosti jer opet dobra infrastruktura i postovanje zakona i generalno bolji vozaci ti omogucava lagodniji put.

Nedostatak tolerancije u SRB je ogroman, bilo da si u redu za nesto ili u saobracaju. Velika je prednost opste stanje uma koje ljudi ovde imaju. Jednostavno nema toliko stresa i napetosti, sto je normalno kada egzistencija nije br. 1 problem vecine stanovnistva. Takodje ovo nekome zvuci smesno, ali se to itekako oseti u svakodnevnim interakcijama sa ljudima. Rekao bih isto da se ljudi medjusobno tretiraju sa daleko vecim postovanjem, npr. uzluzna delatnost, a narocito policija i drzavne ustanove.

Mane naravno postoje, prva mana rekao bih sto je jako tesko doci do papira, tj radne dozvole, ako ne spadas u neko od deficitarnih zanimanja. Takodje ono sto uslovljava sve, je jezik. Bez jezika su sanse za posao minimalne. Takodje jedna od mana je integracija. Ako dobro poznajes jezik i recimo saradjujes dosta sa lokalnim stanovnistvom, drasticno su bolje sanse za potpunu integraciju. Ako ti posao ne zahteva svakodnevno komuniciranje ili podrazumeva komuniciranje sa ljudima sa ovih prostora, integracija je znatno teza.
Ono sto meni licno je najveca mana je to sto je Bec konkretno preplavljen ljudima sa nasih prostora. Nema bas 200k Srba u becu kao sto je urbana legenda :) , ali recimo da u celoj AT ima oko 100k Srba plus 100k iz ostalih ex Yu republika.
To utice dosta na sliku koju ce starosedeoci imati o tebi, pre bilo kakvog upoznavanja. Velika vecina nase zajednice koja je ovde, nije dosla zato sto im se svidja u AT, vec zato sto nisu imali izbora, pa su otisli trbuhom za hlebom. Ne mislim nista lose o tome, ali jednostavno ta vecina je sklona raznim ispadima i stvaranju negtivne slike o svima nama. Svaki put ces morati da se potrudis da razbije te predrasude da si lik koji zivi od socijalne pomoci jer te mrzi da radis i da slusas turbofolk na mobilnom, u vozu i to naravno bez slusalica. :D

Ovo je samo nesto prvo sto mi je palo na pamet, sigurno da ima neko ko ce jos bolje napisati.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

To sto su ljudi strpljiviji i nemaju egzistencijalnih problena, se itekako vidi van SRB.

I dalje mi je fascinantno kada se na kasi ili nekom salteru razvlace, bez obzira sto je veliki red, a niko se ne buni, svi mirni.

Srb sredina je definitivno nenormalno frustrirana, a na zalost drzava je cini jos nenormalnijom.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Potpisujem, pečatiram i pravim dve kopije.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Odgovori