Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od jaksa »

Svaki pa i protestantski pristup društvenim odnosima je legitiman. Isto tako, legitiman je i nazovimo ga socijalno odgovorniji, da ne kažem socijalistički.

Ono što po meni nije dobro je to da se u raspodeli stečene dobiti/bogatstva odnosi menjaju (po meni a ja sam ubedjen 100% da sam u pravu) na pogrešan način - radnik (svako ko nije vlasnik kapitala) dobija sve manje i srednja klasa gubi na moći i značaju. To neminovno vodi do budućih sukoba i lomova.

Pametnija društva pravednije raspodeljuju društvena bogatstva, gluplja ne...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

ljuba napisao:Zna se gde je drustvo doslo kada su se uzimali centralni izvestaji i koordinacija. Mladji se mozda i ne secaju :) Svako mora da se bori za svoje mesto i platu, ako nije sposoban i treba da prima malu platu - izvestaj pokazuje da je sve manje i manje sposobnih sto i jeste realna cinjenica :)

PS: Ako se ti ne izboris za sebe niko nece za tebe... tako i treba da bude - nista ne mozes da ocekujes. Jedino sta mora da bude izvesno je da dogovori moraju da se postoju... i to je uvek vazno za obe strane (poslodavaca i radnika)..
Bas si isto napisao sto i ja u mom odgovoru koji kazes da nema veze sa pitanjem...
jaksa napisao:Pametnija društva pravednije raspodeljuju društvena bogatstva, gluplja ne...
A sta cine pamernija i gluplja drustva? Ljudi koji tamo zive i tradicija.... Sigurno ne oni koji upravljaju tim drustvima, oni su samo posledica, ne i uzrok...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Ostajem pri tome da nema veze, ovo je druga diskusija u odnosu na "centralni izveštaj i koordinaciju", no pustimo to sad.

Pametnija društva uspevaju da društvene napetosti drže pod kontrolom, "gluplja" ne uspevaju u tome.
Npr imate primere u Africi kako se katastrofalno raspolaže nacionalnim bogatstvima (Nigerija, i suprotno, Botswana)

Amerika na žalost postaje sve "gluplja" u tom smislu. Danska npr ne. Ljudi i tradicija vrlo slični.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Sada si rekao dve potpuno razlicite stvari, Amerika i Danska nemaju nikakve slicnosti. Ni u tradiciji, a ni u ljudima. To su dva razlicita sveta - koje jedino spaja sto su pripadnici "svete" zapadne alianse :)

Mislim da su svi davno apsolvirali da resursi jedne zemlje (nacionalna bogatstva) nemaju nikakve veze sa nivoom drustva. Vec ljudi koji zive u njoj, a na prvom mestu tradicija (decenijama zasluzena) i njihova samosvest (pametnost :)) odnosno socijalne - drustvene vestine...

Sasvim je normalno da neko drustvo ne ide samo uzlaznom putanjom. Najgore je kada odjedamput padne u ponor - sto se nama desilo pocetkom '90. Amerika je gubila i nalazila sebe par puta od svog nastajanja...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Potpuno se ne slažem, Amerika i Danska su protestantske zemlje sa sličnim pristupom radu. Etnički, velik broj Skandinavaca živi u USA i imali su kao i Nemci ogroman uticaj na oblikovanje te države.

Ja ću da vratim (što se mene tiče) priču na početak, nije normalno da se zaradjuje sve više a da radnik dobija sve manje.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Slazemo se se da se ne slazemo :)

Procitaj malo Karl Marksa (u duhu 1. maja - a i vest je bila u tom stilu) on je tu pricu do detalja razvezao pre mnogo decenija i ostala je aktuelna do danas... I vracamo se na pocetnu pricu - vestacko uredjenje odnosa kapitala unutar drustva (nije pravedno :)) se svodi na drustvena uredjenja koja su vec propala. Mada uvek ostaje opcija da ce sledeca verzija biti bolja :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Mislis ljubo da smo mi tek tako odjedanput pali u ponor?

Ne mora odgovor da ne ode predaleko, ovo je samo onako komentar :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Iz moje perspektive kao mladica od 22 godine (imao sam ih '90) jesmo. Propali smo odmah u dubok ponor uz mnogo indikacija da ce bas to da se desi. Kada se setim da sam ja maja 1989. bio clan izborne komisije na jednom izbornom mestu (Novi Beograd) kada smo izbrali Slobodana (nije mi bilo svejedno - bio sam tada za njega) do 1991 kada sam kreno sa kolegama studentima na promenu vlasti... Za 2 godine svet se okrenuo naglavacke - ponavljam iz moje perspektive....
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Iako mlađi, dobro pamtim koliko je naglo krenuo ponor. Mi smo do 90te celu kuću opremili, kupili stan, nova kola, besan MTB, a za dve godine rat, sankcije, leba nema da se jede, sve otišlo u 3 lepe. 15 godina posle smo živeli na materijalnim stvarima koje smo obezbedili pre 90tih. Do '92, '93 mi je gomila drugara porodično napustila zemlju, većina se dan danas nije vratila.

Silovito se sve preokrenulo, zaboravili se... :(
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Ne udaram u kontru :) ali niko normalan 1989 nije mogao da sanja šta će se desiti 1992. To je bilo potpuno nezamislivo a jako se dobro sećam svega jer baš i nisam mlad. Čak iz ove perspektive ja ne mogu da zamislim gori scenario.

Ali da se vratimo na društva i kapital :) odredjeni stepen kontrole kapitala apsolutno mora da postoji, kroz poreze, zakone, strategiju razvoja.
Pojave u poslednje 2-3 decenije su najbolja ilustracija manjkavosti kapitalističkog sistema: rast prihoda u svim oblastima i istovremeno nikakvo ili minimalno povećanja prihoda onoga ko u krajnjoj liniji taj prihod stvara svojim radom.

Ovo otvara pitanje vlasništva nad kapitalom, ali to je nešto čime me mrzi da se bavim po forumu...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Eh da je tako govorio Karl Marks ne bi imali Marksizam :) I forume naravno u njegovo doba :)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ma još je 1981. počelo da smrdi u državi, seća li se neko štrajka šiptara u rudniku "Stari trg" kad su slovenci nosili bedževe "Kosovo-moja dežela", i slali im kombije pune klope i južnog voća, pa onih čudnih trovanja gde su samo šiptari padali u trans u kojekakvim vukojebinama i tome slično. Sve je ukazivalo da će da pukne kad-tad, jedino se nije znalo da će baš da bude tako krvavo kako je na kraju ispalo.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Siptari su uvek provocirali. Oko bombardovanja su vikali 'Kosovo je Drenica', bilo je masovnih i zestokih izlazaka na ulice.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Slušajte sad ovo - ja Šiptare potpuno razumem. Zamislite samo kako su Srbi izgledali Turcima (Austrijancima, Madjarima, Bugarima...) u 19. veku.

Ja npr tako kažem Dancima, Norvežanima u neformalnom razgovoru - vi ste Balkan na severu, pogledajte samo vašu istoriju od pre 200-300 godina... :)

Zaključak - ovo što se dešava na Balkanu je posledica tzv. priznavanja "faktičkog stanja", Albanci imaju (lokalnu, najmanje) vlast tu gde žive. Srbi imaju SRBminusKSplusRS itd...kako se kome zalomilo... Uteha je da ima i gore.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Poređenje ti nije na mestu ali ni blizu.
Srbi se, dok su bili pod "Turcima (Austrijancima, Madjarima, Bugarima...) u 19. veku" nisu množili i širili na druge teritorije osmanskog, austrougarskog ili bugarskog carstva.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori