Jbt jel moze ikada kod nas nesto da bude prosto...
Ono, da se sve to gleda na redovnom tehnickom, a da se folije atestiraju na jednom mestu, s jednim papirom.
Samo da dodam da sam uspesno prosao sve sto se tice folija, medjutim da bih dobio atest moram da skinem ugradjena dnevna led svetla koja su originalna i nicim ne ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju (radi se o najobicnijim led svetlima duzine 12cm koje neometano i lepo sijaju), moram da skinem sportski auspuh i da stavim fabricki i moram da donesem atest za kuku koju inace nikad nisam montirao na taj auto, sa tim sam ga kupio i ostala mi je samo u braniku mogucnost da zasrafim kuku, pa otuda moram ili da skinem i to iz branika ili da donesem atest za nju. Sve u svemu uradicu im i to sto traze, ali da sam znao za ovo sve na pocetku najradije bih svukao folije. Medjutim kad sam coveka pitao ako bih skinuo folije da li ne bih morao da demontiram led svetla, auspuh i montazni deo za kuku, on je odgovorio da onda nista ne moram da skidam, sto u prevodu znaci sta? Da mu je odgovor bio da moram da skinem to bi znacilo da ipak vodi racuna o svemu i da sam po njemu i dalje nebezbedan, a sa druge strane kad je vec bezbednost u pitanju, pa upravo taj deo koji se nalazi u braniku na koji moze da se ugradi kuka povecava moju bezbednost zadnjeg dela vozila. Sto se tice auspuha, ne postoji mogucnost atestiranja istog. Em sto mi je dizel vozilo, em sto sam zadrzao katalizator, i sto ne moze da napravi ni deo buke koji proizvode benzinci, ipak vracam na fabricki kako bi oni sve to foto aparatom dokumentovali i kako bih dobio konacno atest za folije na stakla. Ogromna procedura...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Sve ovo zavisi od stručnosti službenika koji pregleda vozilo tj šta je u stanju da uoči.
Kad sam ja reatestirao plin u Nivi, isto su me terali da skinem kuku iako je montirana pre svih ovih novih propisa i ima pločicu na sebi. Malo smo se ubeđivali, rekao sam mu da ću da je skinem za 10 minuta ali da ću odmah posle slikanja tu pred svima i da je namestim. I onda je nekako pristao da slika kao da se ona ne vidi. Zapisao je dimenzije guma, što me je takođe začudilo. Međutim, slikao je auto i sa prednje strane, a tu su stakla na žmigavcima bila zamenjena belim. Prilično jedinstven slučaj, ja sam ta stakla dobio iz Rusije i nisam video da ih još neko ovde ima. Ni jedna Niva nije iz fabrike izašla takva. On to nije primetio