Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od jaksa »

Nisu? :)
I ja ne govorim o carstvima nego o percepciji jednog naroda u usponu snage.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ti brate kao da si rastao u Indiji a ne u Jugoslaviji.
Šta si očekivao da će da se desi sa takvim natalitetom, da se rašire na Jadransko more, polinezijskim načinom života?

Srbi su se borili da povrate svoje vekovne teritorije, osvojenu zemlju. Njihov broj se samo smanjivao u talasima kroz vekove, godinama pomalo uveća i onda pljas jedan, drugi, treći sukob. A ne uvećavao, Šiptari su "rasli" u relativnom miru - sukob su sami stvorili da bi se raširili.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Idi malo u istraživanje o broju stanovnika kroz vekove.
I ne mogu bre da učestvujem u diskusiji u kojoj se pominje Indija, polinezijski način života, izvini ali nemam snage...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

jaksa napisao:Idi malo u istraživanje o broju stanovnika kroz vekove.
I ne mogu bre da učestvujem u diskusiji u kojoj se pominje Indija, polinezijski način života, izvini ali nemam snage...
Nemaš snage jer pišeš besmislice. Zato sam pomenuo Indiju, ne znam gde si odrastao sa tim zaključcima, ovde svakako kao da nisi.
Pazi kad je meni (kao pripadniku nacionalne manjine) prilično neprijatno kad porediš Srbe i Šiptare po demografskoj i teritorijalnoj ekspanziji.

Ova situacija je isključivo sa rastom populacije i prirodnim širenjem po okolnoj teritoriji. Polinezijski bi značilo život na vodi. Pošto je to nemoguće, moraće se širiti ka tuđim teritorijama. A Albanija je 2/3 u planinama.
Sve mi se čini da si se izleteo sa zaključkom bez apsolutno ikakve analize. Ako misliš da je moja pogrešna možeš slobodno da je pokriješ nekim argumentima ali oni ne postoje.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Na ovo moram da reagujem jer vidim besmislice u tvom pisanju. Dugo se znamo pa ti savetujem da se uzdržiš od eskaliranja, a i ja ću se potruditi...

Ako ti je neprijatno to što vidiš kako se jedan narod uporedjuje s drugim, to je samo tvoj problem i govori o objektivnosti. Priznaću nešto - i meni je neprijatno i imam predrasude kad vidim u šta se sve ovo izrodilo ali nisam slep i glup i radije ću da razmišljam o stvarnosti nego da je ignorišem i da se krijem iza toga kako "Šiptari sami stvaraju probleme".

Ja sam do ovoga došao razmišljanjem u dugom vremenskom periodu, ne "izlećem se" i nemam problem da kažem da Srbi ni po čemu nisu ni bolji ni gori od Šiptara.
Ponoviću: zamislite kako su Evropljanima izgledali Srbi u 19. veku - narod koji je ustao i bori se za ono što misli da je njegovo. Ja tu vidim velike sličnosti sa trenutnim ponašanjem komšija... Tvoju analizu ni ne vidim, jer je nema.

A svidja mi se ovo , unapred, "možeš slobodno da je pokriješ nekim argumentima ali oni ne postoje" :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Deder nemojte se svađati. Mislim da nije uporediva situacija sa Šiptarima, bar ne Srbi iz 19tog veka.

Nego, poprilično tiho stiže vrlo bitna vest:
https://www.wsj.com/articles/russia-u-s ... 1493983021

Šta mislite o ovome? Zatvorili malo nebo.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

jaksa napisao:Na ovo moram da reagujem jer vidim besmislice u tvom pisanju. Dugo se znamo pa ti savetujem da se uzdržiš od eskaliranja, a i ja ću se potruditi...

Ako ti je neprijatno to što vidiš kako se jedan narod uporedjuje s drugim, to je samo tvoj problem i govori o objektivnosti. Priznaću nešto - i meni je neprijatno i imam predrasude kad vidim u šta se sve ovo izrodilo ali nisam slep i glup i radije ću da razmišljam o stvarnosti nego da je ignorišem i da se krijem iza toga kako "Šiptari sami stvaraju probleme".

Ja sam do ovoga došao razmišljanjem u dugom vremenskom periodu, ne "izlećem se" i nemam problem da kažem da Srbi ni po čemu nisu ni bolji ni gori od Šiptara.
Ponoviću: zamislite kako su Evropljanima izgledali Srbi u 19. veku - narod koji je ustao i bori se za ono što misli da je njegovo. Ja tu vidim velike sličnosti sa trenutnim ponašanjem komšija... Tvoju analizu ni ne vidim, jer je nema.

A svidja mi se ovo , unapred, "možeš slobodno da je pokriješ nekim argumentima ali oni ne postoje" :)
Prvo, ne svađam se s jaksom, stvarno se dugo znamo.. Ali glupo je olajavati svoj narod, kakav god da je, kod stranaca. Da si rekao da smo svi na Balkanu isti, to bih razumeo, to mi ima smisla itekako. Nisam ni ja rekao ni da su bolji ni gori već da nisu (ni blizu) isti.

Drugo ne vidim nikakvu argumentaciju, i sam kažeš "razmišljao si dugo".
To nije argument. Argument bi bila neka mapa, neki statistički podatak, po čemu si bilo šta slično mogao da zaključiš.
Recimo natalitet Šiptara i Srba, procentualno u periodu u kome pričamo.
Valjda znaš da je natalitet - priraštaj stanovništva. To podrazumeva da muška populacija nije desetkovana sukobima. Da su Šiptari bili desetkovani kao Srbi pa da pomisliš da ima neke veze...

https://www.google.rs/publicdata/explor ... &ind=false

Treće, Albanci su ipak poseban narod Balkana, slabo su se oni mešali sa ostalima vekovima unazad.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Koliko sam ja shvatio Jakšu, poredjenje sa Šiptarima je u tome kako oni danas, kao Srbi u 19. veku, opcrtavaju granice, neke njima zamišljene nacionalne teritorije. A sve kroz oči okolnih posmatrača.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:

Post od jaksa »

Dobro si shvatio.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:

Post od Ji 4Tze »

OK, a kako su Hrvati opcrtavali granice?
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Radili im bečki geometri...
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

I vatikanski.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

... zidari i ovi što postavljaju laminat :)

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... h-veterana
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

Apsolutni rekorder: Upoznajte Lamborghini koji je prešao preko 400.000 km

Slika
Većina supersportskih automobila godišnje odradi zanemarljivu kilometražu, ali ne i ovaj Lamborghini koji je u svom životnom veku preživeo stotine vozača, mesece torture na stazi i jednu totalku, a pritom je nakupio rekordnu kilometražu kao nijedan Lambo pre njega.

Simon George je oduvek sanjao da poseduje Lamborghini. Hrabrosti mu nije nedostajalo, pa je iskoristio prvu priliku da ostvari san. Ako se dizanje hipoteke na celokupnu imovinu za plaćanje učešća može nazvati prilikom, jer je Simon upravo to uradio sada već daleke 2004. godine.

Slika
Podigavši hipoteku na imovinu Simon je sakupio oko 30.000 GBP, što je bilo dovoljno tek za učešće. Izabrao je Lamborghini Murcielago, a on je tada koštao čak 180.000 GBP. S obzirom na to da nije želeo da odustane jedini izbor je bila kupovina na kredit. Svestan da ima samo za nekoliko rata od čak 3.000 GBP, znao je da mora brzo da smisli kako će automobil da isplaćuje samog sebe.

Slika
Rešenje je bio najam, pa je automobil iznajmio kompaniji koja nudi školu brze vožnje. Lamborghini je poput radnog konja u sledeće dve godine odrađivao krugove na stazi, a za njegovim upravljačem izmenilo se na stotine vozača. Simon 2006. s partnerom otvara svoju školu brze vožnje, upreže Lambo i u međuvremenu piše za renomirani auto magazin. Poput pravog zaljubljenika u Lamborghini za svakodnevnu vožnju koristi i Murcielago s kojim nedeljno prelazi i do 1.000 km. I tako sve do fatalne 2012. godine kada je automobil doživeo tešku nesreću. Tada je imao 258.000 milja, odnosno oko 415.000 km na brojčaniku.

Sada, četiri godine kasnije i oko 100.000 evra lakši Simon ima u potpunosti obnovljen automobil. Vratio se na put, a Simon ga opet koristi za svakodnevnu vožnju. U međuvremenu je stigao da sumira troškove.

Nimalo čudno, trošak goriva kod ovakvog automobila je značajan i iznosi 150.000 evra. Osim žeđi ovaj auto je i veoma gladan, godišnje pojede 14 kompleta guma, a sa svakom izmenom potreban je servis kočnica. Ako svemu dodamo osam setova kvačila trošak servisa i izmene guma penje se na oko 150.000 evra. Užitak vožnje i posedovanja Lamborghinija Murcielago uključujući osiguranje Simona je koštao oko 450.000 evra.

Tako se to radi, on je kupio auto a ne auto nje, da ga vozi a ne da mu stoji. Svaka cast majstore! :sesir:
Odgovori