Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Auto-klima

Post od Heinz »

Radi to dobro kod mene. Nije stalno na auto, ali kad koristim klimu jeste. Kako se pali kad ne treba, u prelaznom periodu?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Da, upali i duva kao sumanut a bar po meni nema potrebe pa onda čujem da škljoca kompresor,pali,gasi,pali,gasi ne znam ni ja zašto. Možda je i do mene, auto sam imao i na Astri i u Golfu a nisam koristio.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Onda je to kod mene drugačije, nemam zamerki na klimu.

Duva kao sumanut samo da bi brzo rashladio kabinu (duvanje skoro na max i recirkulacija) po ovim vrućinštinama, brzo smanji duvanje. A i to zavisi od razlike spoljne i zadate temp. Kod mene je uglavnom velika razlika po vrelinama.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne mogu da postignu ni blizu zadate temperature, tako da optimizam na komandi uglavnom više utiče na brzinu ventilatora. Čak i kad mi u autu bude baš dobro, i klima se sasvim smiri (automatika) kao da je postigla šta treba, to je i dalje poprilično više od zadate. Nema bojazni da se ostvare oni novinski članci kojim su nas plašili godinama.

Valjda fino osuši vazduh pa ni nema potrebe da bude previše hladno.

@dunx81 nabavi u siluxu tanak pokrivač za šoferku spolja. Meni kad idem iz kanca u 4 popodne pravi enormnu razliku. Skroz različito bude ponašanje klime, samo da se ne usija kabina i tabla.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

@omp, imas problem sa hladnjacima verovatno. Prljavi, trebas ih razdvojiti i oprati oba. Ne sme biti vise freona u sistemu jer ni tad ne radi kako treba, 10 20gr nije problem, ali sve preko toga ne treba. Nece sa vise freona od propisanog hladiti bolje, moze samo gore biti.

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Hladnjak uredan i cist, nema nikakvih ostecenja niti prljavstine to sam prvo proverio
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

A ni između hladnjaka?

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Izmedju dva hladnjaka ne mogu da vidim to bi moralo da se rastura. Kolega sa drugog foruma je imao iste probleme i menjao je hladnjak ne zbog stroke nego sto je propalo sace, maltene ga i nije bilo na 80% hladnjaka.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Omp - kvačilo kompresora klime.
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Kvačilo da je crklo, ono bi proklizavalo nezavisno od spoljne temperature, i jednog momenta bi prestala potpuno da radi.
Moze se desiti da na visokim temperaturama, unutrasnji hladnjak (isparivač) zamrzne, ali to se i odrazi na ventilator skoro da ni ne duva u kabini.
Najbolje proveriti pritiske na visokim temperaturama. Može biti i ventilator (onaj manji) da ne pali što je zadužen da ohladi spoljni hladnjak klime. Dok su manje temp radi, jer veliki ventilator moze ohladi. E sad, ako se na otvorenom putu to isto dešava, onda nije ni ventilator.
Onda probaj oprati hladnjake kroz masku na nekoj perionici.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Da kvacilo kad crkne onda zeza stalno nema veze sa spoljasnjom temp. bar bi tako trebalo nisam cuo da zavisi od temperature.
Hladnjak je spolja cist potpuno vidi se kroz masku napred tj donju resetku u braniku, tako da nema svrhe da ga perem od spolja jedino ako je sa unutrasnje strane prljav ali za to vec mora da se rastura i odvoje hladnjak klime i rashladne tecnosti sto nije mali posao.
Na otvorenom nisam isao po nekim visokim temperaturama da bih mogao da znam kako se tad ponsa.
Nema razliek u brzini/jacini duvanja unutra u trenutku kad se pali i gasi, jednako duva samo osetis da ne duva hladno.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

OMP napisao:Izmedju dva hladnjaka ne mogu da vidim to bi moralo da se rastura. Kolega sa drugog foruma je imao iste probleme i menjao je hladnjak ne zbog stroke nego sto je propalo sace, maltene ga i nije bilo na 80% hladnjaka.
E bas tu izmedju zna da nagura, u hladnjak vode, i onda nema protok vazduha i ne moze ventilator da odradi posao.

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

OMP napisao: 29 Jul 2025, 20:15 Kod mene kad su bas visoke temperature klima ne radi kako treba, tacnije pali se i gasi, ono tipa 10sec radi pa ugasi na par sec i tako u krug, provalio sam da se to desava samo kad je ono bas preko 35 dok na nekim normalnijim temp. radi uvek i dobro, ne znam sta je razlog, zvao sam ovog sto mi punio i kaze sipao sam malo vise gasa, dosao ispustio i radilo je ok neko vreme pa opet pocelo da zeza. Sad ne mogu da ga nahvatam jer je stalno po terenu. Sumnjam na presostat ali sto bi pravio problem samo na tim bas visokim temperaturama a ne uvek? Pre neki dan kad je bilo 32 stepena radila super sve vreme.
Na Giulietti? Ako imaš dijagnostiku, uradi "resetuj" kompresor, generalno kompresori na Giulietti su krš, kod mene nije bilo nekih problema ali par drugara je imalo probleme. Kompresor je varijabilan pa zabaguje i na većim temperaturama ne hladi lepo.
A beše tebe je zezao i senzor spoljne temperature? Kako radi od kako si ga sredio?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Da na alfi, senzor spoljne sam zamenio, stavio klasican termistor kao i drugi sto su radili i sad sljaka dobro. Originalni je lagao je nekih 10 stepeni vise sto ne treba da utice na rad klime ali svakako se isto desava i sa novim koji tacno pokazuje.
Ima drugar fiatovu dijagnostiku mogu da probam samo ako provalimo kako se to resetuje.

Kako da operem izmedju hladnjaka, to je zez da se rastura
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ima alat za to.
https://a.aliexpress.com/_EzwKx1U

E sad da li može da se ubaci to je pitanje. Kod mog auta bi moglo bez skidanja ičega.
Odgovori