Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Fotografija

Post od maxer »

http://travel.resourcemagonline.com/201 ... nset/1390/

Navodno nije foto-montaža, već realno stanje stvari: ogroman širok horizont (grad je praktično malo manji od cele Vojvodine, valjda kao 2/3), dovoljno visok položaj fotografa (u nekom oblakoderu, očito) i širokougaoni objektiv.

Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nidza napisao:@maxer, 35/2.8 je sranje na ful frejmu. Ja sam imao 35/2 sa kojim sam stalno slikao na f/2 i najčešće je to nedovoljno blende.

Može taj f/2.8 da bude čaroban koliko hoće, za te pare je to premalo blende. 24-xx zumovi su 2.8 celom dužinom, što je takođe nedovoljno za ono što ja volim da slikam. 35 mora da bude najmanje f/2.

Ne znam šta Sigma čeka za velikog Sony-ja. S obzirom koliko Sony klepa sa staklima, itekako imaju prostora za zezanje.

Ja još čekam da vidim na šta će da liči naslednik A6000, da li da idem u tom smeru ili ka A7-II. Nema stakala koja su mi zanimljiva, to je najveći problem.
35mm f2 koji nesto vredi je Zeiss Loxia od 1200 EUR sto je jeftino sa obzirom da je u pitanju Zeiss.

35mm 1,4 Sony Zeiss Distagon sa 630gr je ogroman, i ako kazu opticki superioran.

35mm Vojitlanderi koji bi mogli da pasuju su oko 1000 i ne razgovaraju sa telom.

28mm Sony jeste odlican ali nekorigovan objektiv i to predstavlja razliku u ceni izmedju njega i skupljih modela (probao).

Sony Zeiss 35mm f2,8 neprihvatljivo vinjetira za 600 EUR i nije ujednacen centar-uglovi kao recimo, Loxia (probao)

Krajem godine se ocekuju novi Zeiss objektivi za e mount, verovatno nesto tipa 24mm i neki srednji telephoto velike svetlosne jacine.

A7 mk II je ogroman aparat za aparate bez ogledala, a razlog je postojanje stabilizacije u telu. tako da cekati neki a7000 koji ce biti velicine a6000 nema rezona.

Slika

A7mk II po karakteristikama na papiru je malte ne jednak a6000, ali je prakticna razlika ogromna. Od ergonomije, preko fotografije koja izlazi iz aparata do velicine i tezine. To odavno vise nema navedene prednosti bezogledalca nego je aparat velicine i tezine manjeg DSLR.

Slika

Kada se navrnu dobra stakla, u tezini zna da predje i 5D (sa pomenutim 35mm Distagonom ili metalnim Loxiama)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kad gledamo kao sistem sa par ozbiljnijih objektiva, bezogledalci nemaju neku upadljivu prednost u težini, a ni u gabaritima. Ok, može da se nađe neki pancake za široki ugao pa da to bude kompaktno ali ne i kad se gledaju teleobjektivi. Koliko samo uspeo da pohvatam, zbog drugačije udaljenosti senzora od kraja objektiva kod bezogledalaci su najkompaktniji objektivi u nekom rasponu 20-35mm, dok je kod DSLR-a 35-50mm.

To na stranu, meni su glavna obećanja bezogledalaca WYSIWYG i potencijalno bolje prećenje fokusa. Kod DSLR-a uvek gataš da li je dobro izmerio svetlo ili treba kompenzacija, kako će da odradi WB, fokus može da bude raštelovan pa se igraš sa mikro podešavanjima ako ih uopšte ima, itd. Maltene posle svake slike proveravam kako je ispalo. Da li je to bolje sa novim boljim bezogledalcima? Može i DSLR da radi u Live View ali to nije to.

Za fokus nije tako jasna priča, oba sistema imaju prednosti i mane i možda će na kraju hibridni sistem prevladati.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Za mene je glavni hit sto Sony moze da primi bilo koje staklo.

Na taj nacin, igranka je beskonacno zanimljiva.

Normalno, potreban je adapter, a meta adapteri su veliki a o brzini AF radije ne bih...

Non native stakla nemaju AF pa je aparat za jednu sasvim drugu pricu.

A7mk2 je nesto najbolje sto sam imao i kompletno mi je promenio filozofiju fotografije. Krenuo sam putem 50mm (55 u mom slucaju), neki 24 i nesto od 100-135, mada bih sasvim zadovoljan samo sa jednim 35mm (1,4 ili 1.2 Vojit). Sada kada imam 55mm suvise mi je blizu da uzimam 35mm...

Sa a6000 ne skidam 24mm 1,8 (36mm u 35mm ekvivalentu) i nalazim da za moje potrebe zadovoljava u 90% slucajeva.

Trenutno citam o Sonarima i Distagonima I to je svet potpuno drugaciji od poznatog nam C/N.
Na kraju krajeva, stakla ostaju - a tela cemo da menjamo...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Odavno sam pikirao Rokinion 135/2.8. Crta nadrealno za te pare, uz MF naravno, ali to je na A5100 dosta ugodno uz tač.

Ako ga čovek nije prodao, uzeću ga ovih dana, pa ćemo da podelimo iskustva.

I dalje sam neodlučan u A7 smeru.

Tapatalk
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Snimak osunčanog dela naše planete sa udaljenosti od 1.000.000 milja

A NASA camera on the Deep Space Climate Observatory satellite has returned its first view of the entire sunlit side of Earth from one million miles away.

This color image of Earth was taken by NASA’s Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), a four megapixel CCD camera and telescope. The image was generated by combining three separate images to create a photographic-quality image. The camera takes a series of 10 images using different narrowband filters -- from ultraviolet to near infrared -- to produce a variety of science products. The red, green and blue channel images are used in these color images.

The image was taken July 6, 2015, showing North and Central America. The central turquoise areas are shallow seas around the Caribbean islands. This Earth image shows the effects of sunlight scattered by air molecules, giving the image a characteristic bluish tint. The EPIC team is working to remove this atmospheric effect from subsequent images. Once the instrument begins regular data acquisition, EPIC will provide a daily series of Earth images allowing for the first time study of daily variations over the entire globe. These images, available 12 to 36 hours after they are acquired, will be posted to a dedicated web page by September 2015.

The primary objective of DSCOVR, a partnership between NASA, the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) and the U.S. Air Force, is to maintain the nation’s real-time solar wind monitoring capabilities, which are critical to the accuracy and lead time of space weather alerts and forecasts from NOAA.

Slika

LINK
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Napravili su cirkus oko novih Zeiss objektiva. Da li su zaista toliko trazeni ili prave hype, ne znam.
Sve jedno, pridruzio sam se opstem ludilu i uz kaparu od 300$ stao u red za Batis... :)

Slika

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Koliko ja vidim: već ti se tresu ruke (fotka 1) i ne možeš više da se fokusiraš (fotka 2), od kad si kešnuo kaparu za Zeiss. Nadam se da ćeš ga dočekati, živ i zdrav :mrgreen:.

Neka je sa srećom :pivo:

P.S.
Koji: 85mm ili 25mm ili izlazi neki novi?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Baš te drma hype. :)

Ja sam juče video kako A6000 izgleda sa gripom, Gary Fong ga je lično predstavio, tako da sam se totalno okrenuo u smeru sledećeg krop aparata u klasi koji izbace, uz A5100 za svaki dan.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Fala ti. Na zalost navikao sam se na ovu stabilizaciju pa zaboravih da smirim ruke sa Samsungom.

Hteo sam da cekam neku Loxiu ali kako se ne zna datum kada ce izaci nove Loxie i sta ce imati od FL rekoh daj da pazarim nesto...

Zato sam uzeo 25mm a cekacu neku pojavu 135 ili 100.

Na zalost prvi objektivi se ocekuju tek u Oktobru

Siguran sam da ne zelim ponovo da teglim ranac i gabariti ce mi biti vrlo vazni.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Fotografi koliko je ozbiljan kvar pokvarena blenda na kompakt fotoaparatu? Sestra ima neki Canon sx200 is, I njoj je odličan, ali kad se upali ona plastična zaštita na objektivu neće skoroz da se otvori. Kad se ugasi, zatvori se.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Verovatno neka sitnica, odnesi u servis i rešiće ti to. To nije blenda već kao što si i rekao, već samo zaštita prednjeg stakla objektiva.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Tako je!
Drugaru je prosle godine pao kompakt Nikon u pesak i nije hteo da mu zatvori prednje socivo sa zastitom stakla, odneo je u servis i uradili su mu za smesne pare. Samo se nadaj da se mehanizam nije polomio, nemoj nasilno nista da pokusavas.
Slika
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

Razmisljam se uskoro da kupim neki dlsr. Nikon ili Canon. Gledao sam dosta aparata i sta znam. Ne mogu nikako da se odlucim. Znam da mi treba najmanje 50000din za nesto ozbiljnije .
Nesto sam gledao canon 1200 / nikon d3200 . Negde su isti sto se tice cene.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Telo je samo pocetak Ako ces se zadovoljiti samo kit objektivom onda ti je realno DSLR i nepotreban, mozda bolji prosumer ti zavrsi posao.
Slika
Odgovori