Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od speedy stikis »

Elektricar, Banderas :kezo:
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

:D
https://www.youtube.com/watch?v=6kK-cw66Q2g
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

To je taj rad :D

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Sad mi nešto pade na pamet
svaka čast onom ko je okačio Petra sa Tare.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Kragujevac, u kojoj banci mogu da otvorim racun i uplatim novac za depozit, a da ne deru?

Posle bih se prebacio u neku online banku bez mesecnog odrzavanja.

Hvala...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Mogu bez ograničenja da preporučim Sparda Bank (http://www.sparda.de). Ja sam kod njih već duže od 20 godina i savršeno sam zadovoljan . Nemaju nikakve troškove održavanja računa, dobro su rasprostranjeni u celoj D (puno filijala) i jako dobru web stranicu+Android aplikaciju. Drugi račun (Tagesgeld konto) nam je u Ing-diba (http://www.ing-diba.de). Čista online banka, sve se rešava preko weba ili telefonski. Visa Card im je besplatna i podizanje gotovine sa skoro svih automata u D takodje besplatno+ dobro organizovana android aplikacija i web stranica.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

kragujevac napisao:Ja sam već 20 godina ovde:
https://www.sana-solln-sendling.de/home.html

a za dva-tri meseca:
https://www.sana-gcm.de/

U istoj ulici, samo preko puta, završavaju novu bolnicu. Uradili su je ono......baš.
Jesi ortoped ili? Ova nova klinika bas ce biti vrhunska po slikama i koncepciji
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Nisam ortoped, radim kao glavni medicinski tehničar na odeljenju sa 30tak pacijenata. Nisam baš izgarao od želje da se prihvatim toga pošto je stepen odgovornosti jako visok, ali su me "uvalili" u to pošto sam tako dugo u firmi, a platili su mi nekoliko doškolovavanja koja su prilično koštala pa nisam mogao da ne prihvatim tako nešto kad su već uložili toliko para u mene.
Sama bolnica je i u ovoj "staroj" varijanti koju napuštamo za par nedelja jako kvalitetna, a ova nova je bukvalno "bolnica 2.0", da se izrazim IT rečnikom. Bave se protetičkom i sportskom ortopedijom, ali na najvišem mogućem nivou. Ugrade kuk za 35 minuta, od pre dve godine su počeli da rade dvostrane operacije kukova i kolena, pacijenti ustaju i hodaju na štakama 4-5 sati posle operacije. Zvanična klinika DSV-a (nemačke skijaške federacije).
Ono, ako ima bolnica u kojima se može poželeti radno mesto, ovo je jedna od takvih.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

To su stvari koje ne možeš ni parama da kupiš u Srbiji. Da li u DE svi imaju pristup takvim bolnicama? Ili je samo za neki "premium" nivo osiguranja?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Pristup ovakvim bolnicama imaju apsolutno svi koji su u Nemačkoj.
"Premijum" nivo osiguranja, tj. privatno zdravstveno osiguranje ti omogućava neke pogodnosti u komforu: apartman sa ili bez balkona umesto dvokrevetne sobe, izbor jelovnika izmedju 18-20 ponudjenih jela ("normalno" osigurani imaju izbor od 5), besplatan tv/50tak kanala (normalno osigurani plaćaju 1€/dan) i tako to. Nega i fizioterapija je apsolutno ista za sve pacijente, različit stepen usluga u tom sektoru bi bio diskriminacija. Pacijenti nam dolaze bukvalno iz celog sveta, od Norveške do Australije, bilo je i par ljudi iz Srbije. Oni koji dolaze spolja moraju da polože depozit u upravu, pa ono što se "ne potroši" bude im vraćeno na dan otpusta iz bolnice.
Poslednja izmena od kragujevac u 25 Apr 2017, 10:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Another planet :zbunjen:
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Pa ono, stvarno su veoma daleko otišli u tome i umeju da unovče to što su uspeli.
Sistem osiguranja im je takav da kad je neko na bolovanju poslodavac je u obavezi da nastavi da daje platu u punom iznosu prvih 42 dana bolovanja, a posle toga plaćanje preuzima osiguravajuće društvo koje plaća 70% od visine poslednje plate, a poslodavac preuzme da plaća ostatak. Ovo dodatno preuzimanje od strane poslodavca posle 42. dana nije zakonski obavezno, ali jako puno ih to preuzme kod dugogodišnjih zaposlenih (što je, jelda, trenutno moja situacija).
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

TheWickerMan napisao:Otprilike :kezo: Elektroničar, električar ... svašta nešto :)
A mozda zavrsis i kao...

https://www.youtube.com/watch?v=O-a8kLtJSJ4

:kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa to i jesu glavne prednosti zivota u inostranstvu, dugotrajna stabilnost u dosta vaznih zivotnih potreba: stanovanje, zdravstveno, obrazovanje i raznovrsnost mogucnosti rada.

- Stanovanje i hrana (slicnog osrednjeg kvaiteta) je skroro apsolutno (u eur) i relativno (u odnosu na platu) jeftinije nego u Srbiji
- U NL je osnovna skola 100% pokrivena, deca dobijaju knjige, olovke, flomastre i sveske. U srednjoj se dobijaju sve knjige - a puskice mozes da kupis online uz njih. Cene Fakulteta su na nivou Srpskih fakulteta, neki sitni godisnji troskovi i knjige i ostali troskovi, plus drzava daje jake finansiske stimulanse studentima da rade 8h nedeljno nesto... plus su im fakulteti po medjunarodnim standardima (rangiranju) bas mnogo ispred Srpskih..
- Zdravstveno je pokriveno sa maksimalnim rizikom od 300eur godisnje, i relativno odgovarajuci smestaj po bolnicama/specijalistima je u svakom slucaju beskonacno bolji u odnosu na Srbiju - materijalnom delu, a u drugom je diskutabilno
- a tek o radu, za 8h dnevno u bilo kojoj bransi (i kao fizikalac :)) uvek mozes sebi da obezbedis krov nad glavom, hranu kao i neke ekstra stvari. Plus potencialno invaldisko i penziono od koga mozes da zaista zivis :)

Kada diskutujem sa kolegama o siromastvu, kada mi opisuju kako znaju siromasne ljude, ja im kazem ne znate vi sta je siromastvo... i da svaki Holandjanin koji je ekstremno siromasan / beskucnik je mentalno oboleo, sto i jeste 99% cinjenica..

Najveca mana je sto ti nikada nisi njihov nego si uvek nas :) Odnosno sto si genetski prilagodjen za drugo podnevlje i druge okolnosti :) Kao i da ostavljas svoj prethodni zivot iza sebe - sa svim prednostima :) i manama, i sve je izuzetno individualno.

Sam posao je izuzetno vazan deo zivota, ali iz perspektive kada vec dodjes postaje nebitan, posto ne zivis da bi radio vec radis da bi ziveo :)
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

@Kragujevac
Kazi mi, jel operacije ulaze u zdravstveno ili to zavisi od privatnog osiguranja?

Sent from my SM-J500FN
Odgovori