FOTO: Kamioni krenuli, Novosađani napunili hiljade džakova
Ka poplavljenim područjima večeras je iz Novog Sada otpremljeno hiljade džakova koje su dobrovoljno punile stotine Novosađana.
Kako su reporteru 021.rs rekli u objektu Gradskog zelenila na Bulevaru Kneza Miloša gde se obavljalo punjenje džakova, od ranog jutra su dolazili Novosađani koji su tražili da pomognu.
"Toliko ih je bilo da mi nismo imali posla, mogli smo da se posvetimo drugim obavezama, a oni su sami punili džakove. Radio sam kad su bile poplave i ranijih godina, ali ovoliko dobrovoljaca nisam nikad video. Drago mi je da su sugrađani odlučili da pomognu našim sunarodnicima koji su ugroženi poplavama", ispričao nam je jedan od radnika Zelenila.
Novosađani, uglavnom mladi, mnogi od njih studenti, srednjoškolci, nezaposleni ili čak i zaposleni koji su pobegli sa posla, vredno su radili satima.
"Došao sam prepodne i morao sam da odem kući, jer su oni koji su došli pre mene tako brzo punili da je ponestalo peska. Vratio sam se posle sat vremena, jer živim tu na Naselju i eto tri sata sam ovde. Nisam mogao da sedim u stanu i gledam samo, morao sam nešto da uradim", rekao nam je Novosađanin u dvadesetim godinama.
Među dobrovoljcima je bilo i devojaka, kojima nije bilo teško da pomognu.
"Nismo otišle na predavanja danas, nego smo došle da pomognemo drugu da puni džakove. Treba svi da pomognemo koliko možemo", kaže devojka koja nam se predstavila samo kao Marija, dodajući da je nevažno kako se ko zove.
Mnogi mladići koji su punili džakove ispričali su reporteru 021.rs da su se prijavili da u subotu idu u Šabac i tamo rade na odbrani ovog grada od Save.
Portparol Zelenila Ivan Nožinić navodi za 021.rs da se građani mogu i preko telefona raspitati kada mogu da dođu da pomognu. Potrebno je da se jave na telefon Marka Jovanovića iz "Gradskog zelenila" - 063/298-618.
Poziv dobrovoljcima
Grupa Novosađana pozvala je sugrađane koji bi sutra otišli u Šabac da pomognu u odbrani od poplava da se jave. Svako ko želi da se pridruži potrebno je da pošalje SMS na broj 060/525-88-99 i posle će dobiti poruku sa informacijom kad je polazak.
Organizatori kažu za 021.rs da su se sa Štabom za odbranu od poplava dogovorili da im se obezbede dva autobusa za 100 dobrovoljaca, a da će, ako bude više onih koji žele da pomognu, biti obezbeđeno još autobusa. Dobrovoljci treba da obuku toplu odeću i čizme za kišu.
Radio 021