Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Bax »

Pa, ja jesam studirao sa tim ljudima u Srbiji.
Radim sa tim ljudima u Srbiji, radim sa profesorima (i asistentima) fakulteta u Srbiji, BiH i CG i to iz oblasti IT, i to u firmi, ne na Fax-u.
Mogu da pricam o par firmi u kojima sam radio, doduse to su i lideri na trzistu Srbije, znaci imam pregled desavanja iz prve ruke.

Da me ne razumes pogresno oko devojaka, uopste nisam mislio da diskriminisem devojke, ali imao sam utisak, da je njih mnogo manje zanimalo programiranje, nego momke. Tako da kad sam napisao pola, to je ustvari i optimisticna procena.
Doduse IT je sirok pojam, gde je samo mali deo njih, ustvari otisao na programiranje.
Verovao ili ne, ja tokom svog posla imam vrlo neobicne statisticke podatke pred sobom, pa tako mogu da uocim neke pravilnosti u populaciji, i bas iz tih statistika, koriscenja npr. Interneta, uvek mogu da se uoce pravilnosti u zavisnosti od pola.

Da pojednostavim, odes u Delta City i tamo ce 80 posto osoba biti zenskog pola, tako da je nejednakost interesovanja kod polova nesto normalno, ali naravno da uvek postoje izuzeci. Odes na foruma Garaza, i bice 90 posto muskaraca.
Niko nije rekao da nema devojaka, koje su nesto spektakularno, ali njohov pool je manji, jer ih to generalno ne zanima.

Sto se tice neke fame o super IT strucnjacima iz Srbije, imao sam prilike i da idem mnogo puta na konkurse za posao, neke uspesno, neke manje, ali nema tu bas mnogo ljudi, koji su razbijaci, gledao sam kako ETFovci (i dalje mislim da je elitni fax kod nas), padaju kao pljoske na prakticnim testovima, sve ljudi sa preko 5 godina iskustva.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

BTW. gledao sam polnu strukturu upisanih studenata iz statistike i generalno vise zene upisuju fakultete nego muskarci.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Bax napisao:
Sto se tice neke fame o super IT strucnjacima iz Srbije, imao sam prilike i da idem mnogo puta na konkurse za posao, neke uspesno, neke manje, ali nema tu bas mnogo ljudi, koji su razbijaci, gledao sam kako ETFovci (i dalje mislim da je elitni fax kod nas), padaju kao pljoske na prakticnim testovima, sve ljudi sa preko 5 godina iskustva.

Pa dobro, ne mogu svi biti najbolji i svi biti razbijaci :)
Problem je samo sto se u Srbiji stvara klima da ko nije razbijac moze da crkne jer ima bojih...
Verujem da ti je jasno da u svim zemljama imas kako odlicnih, kako prosecnih, tako i retardiranih u svim strukama, e sad sto mi u Srbiji mislimo da bar 90% moraju biti razbijaci, ebaj ga :)
Takodje to sa prkaticnim testovima, opet moze da bude al ne mora da znaci :) Danas se u mnogim firmama malo izivljavaju sa testivma i zahtevima, pogotovo u IT. Zacrtaju tacno sta traze, nesto bas usko, odredjena tehnologija, ta i ta verzija, to razvojno okrizenje i onda zadaju neka jako jako specificna pitanja... i sad ma koliko da si dobar sve su sanse da ces da padnes sem ako nisi bas to drljao zadnjih mesec dana (a opet to nista ne znaci i besmisleno je potpuno).

Takodje, danas ako u Srbiji hoces da zaposlis razbijaca u IT, moras biti spreman da das i razbijacku platu... Slusao sam kukanja nekih vlasnika IT firmi, nema dobroh ljudi, ovo ono, medjutim kad mi kaze koliko ih placa sve mi postane jasno... oceuju da ponude 500-800e i da ce im se javiti 10 vrhunskih strucnjaka na konkurs za posao... Razvila se solidna konkurencija u ovoj oblasti.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao: Znam da to rade na zapadu, i ovde u Ch to rade sto nikako ne znaci da je to dobro i da tako treba. Npr, moj kolega, danas vrhunski inzenjer je zbog toga izgubio dve god zivota, kao klinca ga proglasili za debila i nije bio u razredima namenjenim za fakultet... Naravno mogao je kasnije da se prebaci ali je morao da odrobija dve dodatne godine razlike kako bi stekao pravo za sta je hteo...
Obrazovni sistem u CH je po meni jako los...bas zbog tog profilisanja jos u osnovnoj skoli.
To kako decu razdvajaju uopste nema veze sa intelginecijom vec cinjenicom da li su prihvatili propisan sablon ili ne.
Cak i kad je dete naprednije pa se zajebava na casovima (jer mu je dosadno) moze da predje na drugi nivo sa kog dalje od zanata tesko moze da se odlepi...moguce je ali uvek ce ga gledati kao drugorazrednog...bar dok ne zavrsi fax.

Moji prijatelji zbog toga klincu placaju privatnu skolu jer ga je sistem opredelio za neku vrstu specijalne iako je mali veoma inteligentan i to samo zato sto voli da izigrava mangupa...

Veoma je nepravedno da klincu od 12 godina zatvoris sva vrata.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Dobro sve stoji, to sto si gore napisao, ali nema ovde nekog cuda od personala. Ljudi koji su iz moje generacije najbolji, ionako su se samostalno razvijali, faks je bio samo jedna stepenica te price.
Imao sam prilike da radim i sa strucnjacima, iz Italije, Amerike, Spanije, Holandije, ne mnogo, ali dovoljno da vidim da je i tamo sarenoliko stanje.

Problem je sto je nas proizvod u celini tuzan, i sto ne umemo ni reso da napravimo kako treba, ja mislim da jedino cuveni "smederevac" izvozimo kao top proizvod nase privrede, sve ostalo samo stancujemo tudju tehnologiju.

Pogledaj npr. Slovence, imaju Elan, Gorenje, ipak neke brendove koji idu u svet, skije cak prave i fenomenalne u nekim serijama.

BTW imaju tu i konkretni dokazi.
Postoji PISA internacionalni standar za testiranje funkcionalnog znanja, i pokazuju da su nasa deca poprilicno losa, sto se toga tice.
http://www.pisaserbia.org/o-pisa-projektu.html

a evo i liste za npr 2009

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erformance

Otprilike, mozemo mi da ucimo ko konji, ali slabo to povezujemo sa realnim problemaima, i resenjima istih.
To sto ce neko super da radi TV slagalicu, ne znaci da ce u ADHock stresnoj situaciji,u zaustavljenoj produkciji, znati efikasno da resi nastali problem.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bas smo o tome sa Lakijem malo divanili. Sad na faksevima ponavljaju na ispitu zadatke sa vezbi, ja u osnovnoj skoli iz fizike nisam imao ni jedan takav zadatak. Vezba se resavanje zadatka, a na kontrolnom dobijes lepo neki skroz drugi, ali sve sto ti treba za taj zadatak si ucio, ali nema ponavljanja zadataka, ni brojeva.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bas to je sistem za stancovanje zbunjenih ljudi, to dotle ide, da ljudi bez primera vise i ne mogu da skapiraju nista novo.
Jedostavno te nauci da umes da resis samo probleme, koje si vec video, i onda na kraju to kad zaboravis, dodjes u blokadu. Jer zaboga, logika i improvizacija, i trud, su ono sto je porebno da bi doslo do proboja i napretka.
Mada je i prolazak utabanim stazama deo toga, ali ovde je covek isprogramiran, da pici samo utabanom stazom :)

PISA svedoci upravo u prilog tome, da ne govorim , o jasnoj korelaciji PISE, sa ekonomskom snagom jedne zemlje.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

dragvorl napisao:BTW. gledao sam polnu strukturu upisanih studenata iz statistike i generalno vise zene upisuju fakultete nego muskarci.

a žena ima i 6 puta više nego muškaraca :zbunjen:

ali npr kod mene na fizici, u mojoj generaciji je bilo više, skoro duplo, a kakav je smer. doduše neke su to upisale jer nisu mogle na druga mesta da upadnu, ali Bože moj.
Poslednja izmena od sebekkg u 11 Nov 2013, 14:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne mora cak ni ekonomska snaga toliko da znaci, ne bi nam trebalo ne znam kakvih sredstava da unapredimo obrazovanje, samo treba dobre volje, plana, a toga u Srbiji definitivno nema, bar ne u vecim kolicinama. Totalna letargija, na posao se dolazi da se odradi i zato sto se mora, a ne da bi se radilo. DObro, ja jos i necu toliko da se zalim generalno na obrazovanje uvde koje sam ja imao, vise sam naisao na dobre nego na lose ljude.

sebekkg napisao:
dragvorl napisao:BTW. gledao sam polnu strukturu upisanih studenata iz statistike i generalno vise zene upisuju fakultete nego muskarci.

a žena ima i 6 puta više nego muškaraca :zbunjen:
kako milis 6 puta vise?
SlikaSlika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Generalno ih ima 6 puta vise.
Na svakog muskarca,ima 6 zena. Ne na fakultetima,nego u populaciji.
Pogotovo na Balkanu,usled cestih ratova.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

6 puta vise, daj ljudi, odakle vam ti podaci? Po ovom, a ne verujem da je daleko od istine, u grupi od 15-65 godina muskaraca u Srbiji ima isto koliko i zena, pa nije ovo vreme posle svetskog rata pa da je 2/3 muskaraca izginulo, i ja sam slusao te price, to je mozda na nekim mestima tako, ali generalno je daleko do toga.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... _sex_ratio
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

E vi ste opiceni, ja nesto tu filozofira, vi po sistemu gde je tu pecat...

Sent from my ZTE-SKATE
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Xepoj87 napisao:Generalno ih ima 6 puta vise.
Na svakog muskarca,ima 6 zena. Ne na fakultetima,nego u populaciji.
Pogotovo na Balkanu,usled cestih ratova.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Al se neko na*ebao na moj račun :(

HUAWEI P6 via TT
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »