Zato sto od te tacke dolazi do pada momenta...Vidi, Neso, daj mu onaj grafik iz vucnog bilansa gde je dato 1/a u zavisnosti od rpm motora, valjda ce mu biti jasno...NenadNR napisao:Najveće ubrzanje a(m/s^2) je tamo gde je najveća razlika izmeću obimne sile na točku i ukupne sile otpora kretanja.Laki021 napisao:
Nego da probamo jedan drugi pristup, direktno bez vrdanjapa da zavrsavamo diskusiju.
Nenade, evo jedne kompletne krive obrtnog momenta:
E sad, ako se auto krece brzinom od 100km/h (biram brzinu samo da bih te onemugucio da mi poredis ubrzanja na 90 i 120kmh) i sad molim te da mi odaberes broj obrtaja motora u koje pravilnim izborom stepena prenosa treba da dovedem motor kako bismo imali maximalno ubrzanje?
Obimna sila Fo=M*im*igp*ηtr/rd
M-moment motora
im-prenosni odnos menjača
igp-prenosni odnos glavnog prenosnika
ηtr-stepen korisnog dejstva transmisije
rd-dinamički poluprečnik pneumatika
Što se tiče momenta iz jednačine se vidi da što je veći moment, veća je obimna sila, a samim tim i ubrzanje.
Odgovor je da je najveće ubrzanje a(m/s^2) na broju obrtaja motora gde mu je najveći moment.
Ako me pitaš za vreme ubrzanja, mogu i to da izračunam ali mi treba dosta podataka o konkretnom automobilu.
Pitanje za tebe.
Zašto ubrzanje opada kada se motor kreće od obrtaja gde mu je maksimalan obrtni moment do obrtaja gde je maksimalna snaga?
Savladavanje sila je stvar momenta a brzina kojom se to radi je Snaga...Odnosno, brzina vrsenja rada definise snagu...
Laki, pitanje, zasto onda svi proizvodjaci traze da kriva momenta ima sto pre max i da bude ravna? Jer kad dosegne svoj max, potrebno je da ga drzi sto duze teko da bi ubrzanje bilo sto linearnije i sto je moguce vece...
Najednom polozaju gasa, motor daje istu snagu...Kako onda bolje ubrzava u nizem stepenu prenosa? Jer je moment na tocku veci, to ti se sve vreme govori...