Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

starac vujadin napisao:Ako mi neki radnik u mojoj firmi dođe da se žali kako mu je mala plata probaću da mu dam ovo objašnjenje i da mu stvorim novu sliku i verovatno će da ode ozarenn činjenicom da ima mnogo veću platu nego što ima. ;)
Igra recima :)

Trosak poslodavca za radnika je njegova bruto plata a ne neto kao sto se prica a ostatak harac drzave koji gusi preduzetnistvo.
Radnik s druge strane od tih doprinosa ima i licne koristi samo to tamo niko ne gleda na taj nacin jer u narodu postoji i dalje socijalisticki mentalitet gde neke stvari jednostavno treba da budu besplatne.

I ovde je bilo slucajeva da slabije obrazovani novopridosli imigranti posle prve isplacene plate popizde jer je ista prilicno manja nego dogoverna iako na odsecku od plate stoji sve objasnjeno :)
Na sve to krajem godine placas porez i svaki mesec zdravstveno tako da taj "neto" bude prakticno jos manji...
maniaxxx napisao:Poslodavci uvek gledaju platu preko bruto ( znači njihov trošak ) a radnici preko neto ( znači koliko dobije na račun )
A ko ima koristi od zdravstvenog, penzionog i socijalnog (naknada za nezaposlene)?
E sad mnogi ljudi bi voleli da im neto bude veci a da ovo ostalo ne placaju ali bi ih pitao sta bi bilo ako npr. ostanu bez posla na neki period.
Poslednja izmena od Floyd u 15 Sep 2013, 13:49, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zato se napolju plata koliko znam izrazava bruto, na kraju krajeva poslodavca to interesuje-koliko ga kosta zaposleni, a ne neto na crnjaka ili u ko zna kojoj vec semi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

dragvorl napisao:Zato se napolju plata koliko znam izrazava bruto, na kraju krajeva poslodavca to interesuje-koliko ga kosta zaposleni, a ne neto na crnjaka ili u ko zna kojoj vec semi.

tačno :thumbup:

@Floyd, nisam rekao da je pravilno, da gledaju radnici samo neto, ali to je činjenica barem na ovim prostorima, prosečnom radniku se fučka koliko on košta svog poslodavca, u svakom slučaju ima premalu platu i radi previše :mrgreen:

A da su ta davanja ponekde stvarno prevelika, isto je činjenica, jedan od primera je baš moja "predraga" SLO, koja je jedan od extrema na tom području.

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Trosak poslodavca za radnika je njegova bruto plata a ne neto kao sto se prica a ostatak harac drzave koji gusi preduzetnistvo.
Ko je pričao da je trošak neto, a ne bruto?

Jeste harač države, jer država za ta davanja ne daje ono što bi trebalo po "društvenom ugovoru", tj, ne daje u onoj meri koliko bi trebalo. Zato to jeste mnogo više globa, a ne davanje. Niti poslodavac, niti zaposleni ovde nema od toga mnogo koristi..nažalost po zaposlene pre svega.
Radnik s druge strane od tih doprinosa ima i licne koristi samo to tamo niko ne gleda na taj nacin jer u narodu postoji i dalje socijalisticki mentalitet gde neke stvari jednostavno treba da budu besplatne.
Kao što rekoh, i nema lične koristi niti se oni tako osećaju.

Zato to jeste davanje od 63-65%, a ne 35-38% i sa takvom kalulacijom poslodavac mora da barata inače neće daleko da dogura.

Ne vredi se igrati brojevima. Mnogi nepametni, a moćni ljudi u svakavim strukturama su ubeđivali ceo svet da stoji bolje nego što stoji 20 godina, pa smo došli gde smo došli. Zato su Nemci u pravu sa svojim prostim pravilima - pravi realan proizvod, troši koliko zarađuješ i štedi, pa nećeš biti u problemu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

starac vujadin napisao:Jeste harač države, jer država za ta davanja ne daje ono što bi trebalo po "društvenom ugovoru", tj, ne daje u onoj meri koliko bi trebalo. Zato to jeste mnogo više globa, a ne davanje. Niti poslodavac, niti zaposleni ovde nema od toga mnogo koristi..nažalost po zaposlene pre svega.
Ja tebe stvarno ne razumem.
Od cega se finansiraju zdravstvo, skolostvo, penzije, naknade za nezaposlene itd. ?
Inace poznajuci razmisljanje prosecnog srpskog poslodavca, njemu je i "neto" plata radnika harac...s obzirom na to koliko je tesko daje a nekad i ne daje. Bitno je da imaju za personalizovane tablice koje okace na autu vrednosti 200 prosecnih srpskih plata.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Problem je u tome sto se taj novac koji se "prikuplja" na taj nacin ne trosi iskljucivo namenski.

Ajde da ne pametujem u previse, ali svi ovi nameti su postojali i u "zlatna vremena" zar ne?

Ne trudim se previse da se udubljujem u poresku politiku, ali zasto se svi nameti placaju dva puta: isto sto placa poslodavac, placa i radnik? Ako vec idemo ka tom kapitalistickom sistemu, ja recimo ne zelim da placam penziono drzavi, razmislacu o penziji sam.

Na minimalac od 20000 i kusur hiljada ukupni troskovi za poslodavca su oko 13000. Drzavi to i odgovara, i prakticno nikakva kontrola i ne postoji.

Sto se tice ostalih "sistema" u drzavi, meni je jasno zasto sve to polako prelazi na sistem, koji sa nasim primanjima znaci da kad se recimo razbolis-mos' samo da crknes. Pare, pare i pare.

Skolstvo npr. Ovo je meni svojevrsna rak-rana. Kada je vecina nas isla u skolu, postojala su prakticno 2 izdavaca(koliko se secam): BIGZ i ZAVOD. Danas, imamo minimum sedam osam izdavaca. Cesto se desava da ako je razlika izmedju klinaca godinu dve, ne mogu da se koriste knjige, jer skole svake godine mogu da biraju sa kojima izdavacima ce da saradjuju(mozda cak to ide do nivoa nastavnika, ne smeme previse ni da pitam)

Ja prosto ne mogu da verujem, da jedna CRO koja je mnogo manja od SRB, obezbedjuje besplatno skolovanje za njihovu decu. Kod nas jedino se casovima prisustvuje besplatno. Sve ostalo se placa.

Zakljucak mi nekako vodi ka jednoj drugoj temi viewtopic.php?f=25&t=384&hilit=svetska+zavera

U poslednje vreme, kroz glavu mi prolaze razne ideje ukljucujuci i

Slika
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Floyd napisao:
starac vujadin napisao:Jeste harač države, jer država za ta davanja ne daje ono što bi trebalo po "društvenom ugovoru", tj, ne daje u onoj meri koliko bi trebalo. Zato to jeste mnogo više globa, a ne davanje. Niti poslodavac, niti zaposleni ovde nema od toga mnogo koristi..nažalost po zaposlene pre svega.
Ja tebe stvarno ne razumem.
Od cega se finansiraju zdravstvo, skolostvo, penzije, naknade za nezaposlene itd. ?
Inace poznajuci razmisljanje prosecnog srpskog poslodavca, njemu je i "neto" plata radnika harac...s obzirom na to koliko je tesko daje a nekad i ne daje. Bitno je da imaju za personalizovane tablice koje okace na autu vrednosti 200 prosecnih srpskih plata.
Finansiraju se od toga, ali nedovoljno jer se ta sredstva nenamenski troše. Državni penzioni fond je kako tako bio ok pre Slobe. Od njega se potom finansirao jednom delom rat, a oduvek socijalni mir...i sada se on pati zbog recimo Krkobabića.

Meni nije problem što mojim ljudima dajem platu, pa verovatno zbog toga skoro svi rade kod mene od kada sam napravio firmu, ali mi je žao da plaćam doprinose državi koja će im jednog dana dati mizeriju od penzije, što nemaju izbora kod koga će uplaćivati jedno osiguranje, a da ne moraju da imaju dodatno,itd. To mi je skoro pa bačen novac...onih 60 i kusur % koje naravno redovno isplaćujem. Da imaš firmu u Srbiji brzo bi i ti počeo tako da razmišljaš jer te sistem (formalni i neformalni) tera na to. To ne znači da ja ne znam šta je normalno, ali ti gledaš to iz perspektive člana dvosmerno socijalno odgovornog društva - i države prema građanima i građana prema državi.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Penzija u srbiji zavisi od toga kolike doprinose u placujes,a ko uplacujes minimalac i radnik ce imati minimalnu penziju, ako mu uplacujes maks imace max penziju. Prosto.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

starac vujadin napisao:ali mi je žao da plaćam doprinose državi koja će im jednog dana dati mizeriju od penzije
Zasto mizeriju od penzije kad su penzije vise nego korektne u odnosu na plate. Sad to sto su plate takve kakve su to je drugi problem, ali kako Kapor rece, koliko uplacujes toliko ces i dobiti... pa ne moze penzija biti veca od plate.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Dobru penziju mogu da imaju samo oni koji imaju vrlo visoku registrovanu platu, a to je izuzetno mali procenat zaposlenih. A trebalo bi da i oni koji imaju doprinose na minimalcu mogu da imaju penziju da prežive mesec, a to je nemoguće. Ali, kao što kažeš to ej povezano sa platama, a to je druga, šira priča.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Tako je, ali pazi onda. Ovde si sad napomenuo drugi problem, koji anulira onaj prvi :)
Dakle problem je sto realne i prijavljene plate nisu isto... E sad, odavde sledi da se svi pomenuti nameti ne placaju na celu platu vec samo na deo plate!!
A to znaci da nameti vise nisu 40% ili 65% kako vise volite vec znatno manji, pa ispadne npr 20% za platu od 46 000, 10% za 92 000... sto bi se reklo poreski raj :)

Dakle stizemo do problema, sto se vise stvari uvede u legalne tokove vise i dazbine mogu da se smanje.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

To je tako jer poslodavci nece da ih prijave na punu platu. Za radika bi bilo bolje da mu se da bruto plata jer onda on odredjuje koliko para ce dati za socialno penziono, a ne ovako da mu poslodavac odredjuje.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Sistem da sam radnik odredjuje koliko se daje za socijalno/penziono ne postoji nigde a u SAD je nešto najsličnije tome i naravno, ne valja ništa.
Gledajte kako je uredjeno u razvijenim evropskim zemljama, to je najbolje rešenje koje ne mora da utiče npr na konkurentnost (npr Danska) a zadržava se visok nivo socijalne i zdravstvene zaštite.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Laki, istina je još i gora jer neto ne mora da se isplaćuje sinhronizovano sa doprinosima i tu može da se mnogo manipuliše. No, ne bi došlo do "povećane širine, a manje dubine" jer nam je država hronično nelikvidna, a uz to socijalno neodogvorna. Misliš da bi povećanim prilivima izmirili dugovanja javnim i privatnim preduzećima ili vratila imovinu starim vlasnicima realnom iznosu? Ostalo bi isto.
Uostalom, posle 5. oktobra dosta je urađeno da se siva ekonomija smanji i to je delimično uspelo, ali sa krizom vratilo se na staro jer samom sistemu to ne odgovora u potpunosti, a to je politička priča.

Kapor, da pitaš zaposlene koji rade za neke male plate da li hoće da bude na minimalcu, a da mu plata bude veća, ili da bude prijavljenna pravu sumu ogromna većina bi izabrala ovo prvo. Čak štaviše da im se ponudi (kad bi bilo moguće) da im se uopšte ne uplaćuju doprinosi nego da im se i to da na platu i to bi većina prihvatila. Zato država i neće da prepusti građanima da sami biraju stopu po kojoj će da uplaćuje sebi doprinose jer vlada "socijalno nepoverenje".
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

starac vujadin napisao: vratila imovinu starim vlasnicima realnom iznosu?
Ovo je jedna od prvih stvari koju bih potpuno skinuo sa dnevnog reda...
Odgovori