Ljubitelji satova?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Ljubitelji satova?

Post od Scuderia »

Slika
Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

starac vujadin napisao:Sve ima svoju cenu i to se tako gleda. Karakterne generalizacije idu kada su prodavac i kupac u koliziji s cenom i proizvodom. Ako su svi realni i razumeju se oko proizvoda i cene nema mesta karakterizaciji bilo koga.
Nisam siguran da sam ovo razumeo. Onaj koji ukrade je svakako lopov, a onaj koji kupuje ono što zna da je ukradeno je lopov ili je "realan i razuman oko proizvoda i cene"?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Sat bez papira ima svoju cenu, a sat s papirima ima drugu cenu. Sat bez papira može biti da je ukraden, ali i ne mora da bude slučaj. Sigurnost oko legalnosti (može biti, a i ne mora) ima svoju cenu, kao i "nadnica za strah".

Važi za svaku robu, ne samo za satove. Odeš da uzmeš parfem ispod cene, a da li je to pravi parfem "koji ispao iz kamiona" ili je lažnjak to je rizik onog koji kupuje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Sat bez papira ne mora biti ukraden, ali ovaj o kojem se povela polemika jeste kraden. Mogu da kao dodatak prihvatim stav da je glup ili neinformisan onaj ko ne plati jeftinije sat bez papira, kojim god povodom da su papiri "zagubljeni". Ali onaj koji kupuje sat za koji zna da je kraden je u suštini isto što i onaj koji ga je ukrao, tu dileme nema.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Ja sve vreme pričam o ekonomskim okvirima, tj. o strukturi cene i odnosu cene i proizvoda i šta se za tu vrednost dobija, a ne u moralnim kategorijama.

Uopšte ne znamo da li dotični sat ukraden, pa zbog toga moja priča i ne ide u smeru.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

milospinkfloyd napisao:Moze biti to sto je sveze kraden iz butika.
;)

Ne postoji ekonomska opravdanost kupovine kradenih proizvoda. Pokušaj pravdanja takvih akcija je banalna relativizacija.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Piše i na tarabi p..., pa nije. To što neko izjavi na forumu nije dovoljno validno da bi bilo opšte prihvaćeno kao istina

U mojoj priči se ne radi o relativizaciji i ekonomskoj opravdanosti cene kradene robe, nego samo o odnosu cena za ono što se daje. Sve dlaje je suviše slobodno tumačenje.

Što se tiče moralnog dela priče to je klizav teren i zato i nisam ni pisao o tome. Šta ako sat ima sve indicije da je kraden, ali kupac ne pita direktno i ne zna direktno da je kraden (see no evil, hear no evil...). Da li je onda lopov? Možda nije za zakon ako to dokaže, ali u moralnim smislu? Možda sat nije kraden, ali je uzet za dug. Da li biste kupili sat koji jeste plaćen, ima priznanicu, ali je neko to dao pod prisilom, mentalnom ili fizičkom? Možda je dobijen u zamenu, ali je u toj zameni prvi prodavac obmanut ili prevaren. Da li biste kupili robu koja stečena na takav način? Da li biste "iskoristili" priliku? Ili, recimo neko prodaje sat, a nema pojma koliko on stvarno vredi, a kupac zna. Da li biste ga držali u neznanju i kupili sat po nižoj ceni (a time ga praktično prevarili)? Da li biste kupili sat od osobe koja ga hitno rodaje zbog lečenja? Možda je sat dobijen na poklon od rođaka osobe koja je recimo poginula. Da li biste kupili sat od pokojnika? Mnogo primera s pravnim i moralnim pitanjima, klizav teren...da ne idemo dalje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Goblin likes this :rofl:

Tako se može relativizovati sve na svetu, pa naći opravdanje za bilo koji postupak. Upao si u diskusiju koju nisi ispratio od početka, čovek potencira da ga interesuje isključivo kupovina sata bez papira bez ikakvih skrupula u slučaju da provereno zna kako je sat ukraden.

Što se tiče serije tvojih pitanja, lično nisam niti bih ikada kupio nešto za šta sumnjam (a kamoli da znam) da je ukradeno ili uzeto na bilo koji drugi neprikladan način. Svojevremeno sam jednom poznaniku bespovratno dao pare za koje je prodavao svoj telefon (daleko ispod cene, jer su mu trebale pare za neko lečenje), naprosto verujem u karmu i ne ponašam se prema drugima onako kako ne bih želeo da se neko ponaša prema meni.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

...Kao što rekoh nema nikakve relativizacije, nego ti suviše slobodno tumačiš neke stvari. Tvoja priča idu ka moralnim i pravnim okvirima, a ja o pričam ekonomiji (marksizam :) ). Moja priča je mnogo bliža temi "da li biste kupili feleričan proizvod, a da je jefitniji...%", "da li biste kupili proivod bez garancije, a da je jeftiniji...%", itd...

...Pratim ovu temu od početka, znam šta je čovek napisao i nije izjavio to što si mu stavio u usta...to si isto suviše slobodno protumačio. Istina je da se on dosta nezgrapno izrazio s neprikladnom rečju "seljak" kojoj tu uopšte nije mesto, pa je to i pokrenulo priču...

...Nisam tebe direktno pitao s pitaniima koje sam napisao, bila su to retorička pitanja za sve i ne očekujem nikakav odgovor, nego da se ljudi zapitaju i daju odgovor sami sebi...

Nadam se da sam bio jasan. Ja bih o ovde satovima nadalje... :)
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:
Pridružio se: 25 Maj 2015, 22:32
Garaža: Mini Cooper S F56 - Brera V6 Q4

Ljubitelji satova?

Post od milospinkfloyd »

Znam ja zasto sam iskoristio izraz "seljak" za one sto su zapeli za kutiju i papire. Evo zasto: mahom ti koji traze kutiju i papire nemaju nikakvog moralonog kompasa niti vodica prilikom kupovine sata sa/bez papira. Vec ti ljudi ne znaju sustinu nosenja sata, niti ljubavi prema casovnicarstvu. Pa tako isti ti koji kupuju satove sa kutijom i papirima drze te kutije u dnevnim sobama na vidnim mestima jer ih ih niko ne pita u drustvu "posto si platio sat?" A to njih nervira, dzaba su ih kupivali kad im je auto samo prepoznatljiv statusni simbol :D a temu "kauboji vs indijanci" je stvarno nepotrebno razvodnjavati. Znamo svaciji stav.

@vladapetr nadam se da ce igrom sudbine moj brajtling doci do toga da se ponudi tebi da ga kupis, jer je nasilno skinut sa moje ruke, a znam da ga ti niposto ne bi kupio i cak sta vise javio bi mi ko ga nudi :D tacan model je breitling chrono cockpit, celicna narukvica celicno kuciste, mother of pearls cifer

PS mozda mi ipak ne bi javio jer sam ga i ja kradenig kupio, kakva karma a? :D
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ne verujem da bih ikada kupio toliko skup sat, sreću tražim u drugačijim stvarima. A milijardu posto ga ne bih kupio (isto kao i bilo šta drugo) ako bi postojala sumnja da je kraden. Da znam kome je ukraden naravno da bih ga obavestio o tome ko prodaje, što sam isto tako siguran da ti ne razumeš.

Mada se nadam da je sve ovo skrivena kamera, jer se samo tu može desiti da onaj ko bi da kupi kradeni (ali isključivo Brajtling i to poseban model) može drugima da spočitava kako su kompleksaši koji ne znaju pravu vrednost nošenja dobrog sata i nisu istinski ljubitelji časovničarstva :)
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:

Post od milospinkfloyd »

Sta pricas pa najstrastveniji kolekcionari likovne umetnosti u svojim posedima imaju kradene slike. Meni niko ne moze osporiti da sam istinski ljubitelj satova. A izmedjuostalog neka spori :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Porediš slike koje su unikati, i serijaki proizveden model sata koji svako može da kupi samo treba da ga plati? Ma skrivena kamera, nema druge :)
Korisnikov avatar
milospinkfloyd
Reactions:

Post od milospinkfloyd »

Argument ti je na mestu, jer nisam upotrebio pravo poredjenje. Ali dalje nisi osnovnu tvrdnju arguementovao nicim tako da ja ni ne moram davati kontra argument
Korisnikov avatar
milan_zmaj
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2015, 14:44

Post od milan_zmaj »

Evo mog mezimca...malo manje poznat!Slika

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока
Odgovori