Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Re: Računari

Post od Cherokee »

Imas i Oracle VirtualBox, popularan je u poslednje vreme
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Treba da dignem neki bezveze IIS server za testiranje neke gluposti, da ne dužim. Kapiram da mi ne treba ništa specijalno, može i neka starija verzija. Beše treba i neka serverska verzija Win-a? Auuu kako se stvari brzo zaborave. ;)
Širim haos!
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

VirtualBox kao hypervisor i tu instaliraj win kao guest virtuelnu masinu. Za IIS ti ne treba serverska verzija windowsa.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Pa ako instališe VM, opet mora IIS da bi imao web server.
Nije to ništa komopikovani, 5 minuat posla.
A možeš i da instališeš Vertrigo...
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ma skini virtual box 80-90MB cini mi se da ima. Brzo se instalira, lako se koristi, cak i ako ga prvi put vidis.
Mozes windows, mozes linux, neki kazu da moze i iOS :)
Instalira se zacas, sve radi ko podmazano.
Bas cesto ga koristim.

Ali koristim to na poslu, a tamo nemamo placem VMWare. Kuci moze i VMWare, mada nema potrebe, VBox je nekako jednostavniji za upotrebu.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Generalno, ako imate win 8 imate i Hyper-V na njemu, eto vam free hypervisor.....
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja sam za sada prezadovoljan mac bookom, u buduce nastavljam s apple uredjajima...
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Čekajte, o čemu pričamo ovde?
Čovek hoće da podigne neki IIS i testira verovatno web applikaciju ili PHP aplikaciju ili slično
Zašto da instališe čudesa, kad opet mora podići IIS, koji može odmah na postojećoj mašini, bilo to XP ili Windows 8.1, da servere (od 2003 pa do Windows Serve 2012) ne pominjem jer kaže da ju ne treba?

Ako mu je baš IIS potreban to je dovoljno.
A ako uopšteno želi da servisira HTTP requeste, može da koristi i Apache ili Vertrigo sem IIS naravno

Ili sam ja nešto propustio za šta mu zapravo treba IIS
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Evo ovako....

Ortak me je molio da mu malo pomognem. Treba da mu testiram jednu prostu web aplikaciju, koja za vuče podatke iz Accessa. Znam, znam... :uf: zato mi treba IIS.

Našao sam prepotopski VMWare 6.0 i neke virtualne mašine za njega W98 i W2003 server koje sam kreirao pre 7-8 godina i od tada in nisam pipnuo. Od tada se izgleda dosta stvari izmenilo.... Na sajtu http://www.iis.net skinuo sam neki installer, ali krenuo je da mi nudi neka čuda, Azure SDK, SQL Server, Visual Web Developer... i kojekakva Cloud čuda, koja mi ne trebaju nikako

Treba mi samo IIS i da nekako pokušam da mu podmetnem bazu i aspx. Znači što jednostavnije.
Širim haos!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

A sto ne instaliraš na localhost sve? Čemu VM?

Možda bi ti radio posao i VM Ware Player. Besplatan je. Ja se sa njim obično igram.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Znam da je player dz, nego sam na istom disku našao i imidže i taj prastari VMW Workstation, pa reko da ne komplikujem, a i mašina mi nije baš jaka. Localhost mi ne igra jer bih hteo da vidim da li funkcionište pristup aplikaciji preko mreže tj. weba.
Širim haos!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ne znam da li ti je to bitno, ali VBox je zaista free, a VMWare samo u svojoj sobi. Ne znam gde ti to treba na poslu ili kuci, posto brines o tome sta je free?
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

methane.master napisao:Znam da je player dz, nego sam na istom disku našao i imidže i taj prastari VMW Workstation, pa reko da ne komplikujem, a i mašina mi nije baš jaka. Localhost mi ne igra jer bih hteo da vidim da li funkcionište pristup aplikaciji preko mreže tj. weba.
Možeš da digneš IIS na bilo kojoj vindows mašini. Ne zauzima maltene ništa, čuči i na nivou localhost očekuje HTTP request. Ako radi na localhost nicou, radiće i ako se pozove sa weba, samo trebaš imati fiksnu IP u tom slučaju i da ruter zna koja lokalna mašina prima HTTP na port 80 ili 8080 na primer.
Instališi Internet Information Server i odluči gde će ti biti aplikacija, tojest gde će biti root za IIS.

Instalisao sam stotine IIS na svim mogućim mašinama i serverima. Ne treba ti više od 5 minuta ako si već instalisao IIS sa instalacionog diska.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Moze sa veba i bez fiksne IP adrese.

Samo vidi koja ti je public adresa. Cesto ruter dok je konektovan, danima, nedeljama, pa i vise, drzi istu adresu, sve dok ne dodje do nekog reseta kod provajdera, pa podelu drugacije adrese.
Ali u tom slucaju na ruteru moras da otvoris neki port, posto si verovatno NAT i nece ti se moci prostupiti sa neta.

Pre par godina sam se igrao sa tim, kada sam prvi put dobio sirokopojasni net :) Malo sam zardjao, ali tako nekako ide. Guglaj :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

codemaker napisao: Možeš da digneš IIS na bilo kojoj vindows mašini. Ne zauzima maltene ništa, čuči i na nivou localhost očekuje HTTP request. Ako radi na localhost nicou, radiće i ako se pozove sa weba, samo trebaš imati fiksnu IP u tom slučaju i da ruter zna koja lokalna mašina prima HTTP na port 80 ili 8080 na primer.
Instališi Internet Information Server i odluči gde će ti biti aplikacija, tojest gde će biti root za IIS.

Instalisao sam stotine IIS na svim mogućim mašinama i serverima. Ne treba ti više od 5 minuta ako si već instalisao IIS sa instalacionog diska.
Hvala Code. Nažalost danas nisam stigao da se zanimam sa time. Pokušaću sutra dal na desktopu ili na VM... Na W2003 Standard koji imam kao VM sigurno nije instaliran IIS. Koliko znam on ide na CD-u pa ću doinstalirati. Za desktop koji je Win7 morao bih da skidam od negde.

Nego koja uopšte verzija IIS-a podžava aspx stranice?

nikaragva napisao:Moze sa veba i bez fiksne IP adrese.

Samo vidi koja ti je public adresa. Cesto ruter dok je konektovan, danima, nedeljama, pa i vise, drzi istu adresu, sve dok ne dodje do nekog reseta kod provajdera, pa podelu drugacije adrese.
Ali u tom slucaju na ruteru moras da otvoris neki port, posto si verovatno NAT i nece ti se moci prostupiti sa neta.

Pre par godina sam se igrao sa tim, kada sam prvi put dobio sirokopojasni net :) Malo sam zardjao, ali tako nekako ide. Guglaj :)
Ako se ne varam tamo gde će to završiti ima i fixna IP adresa, a i ako nema mislim da može da se odradi sa DynDNS-om, ali otom potom.

Ti zarđao, šta tek ja da kažem?

Inače sinoć sam nakon jako dugo vremena kopao po diskovima. Kolekcija je samo delimično katalogizovana u WhereIsIt, samo mogu da zamislim kako bi bilo da i to malo nije. Inače se zgranuo kakvih sve gluposti imam na diskovima. Između ostalog i neke dve potpuno divlje instalacije SAP-a, ne znam ni otkud mi. :srbin:
Širim haos!
Odgovori