Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Nemoj dovoditi u ikakvu liniju (veoma slabo) plaćen rad mojih kolega i ropstvo kod drugih primera.
Kako bi ti ako ne prevarantima nazvao ljude koji kradu delove i šteluju broj izrađenih pozicija? To nam je radila austrijska ugledna firma. Lopovima?
Kako nazvati ljude koji isporučuju jedan kvalitet materijala dok im se plaća i nadzor a sasvim drugi (niži) kada se pogon osamostali? To su radili nemci u kooperativnom projektu sa nama, Japancima i Holanđanima.
Koja karakterizacija je primerena ljudima što u zajedničkom razvoju i proizvodnji miniraju partnera i šteluju ispitivanja da mu proizvodi budu škart sve dok taj partner sam ne ispita, shvati o čemu se radi pa na slobodnom tržištu kupi sklopove te nemačke firme i pošalje ih na ispitivanje kao svoje pa ih nemci sami odbiju kao nekvalitetne?
Sve ovo smo dokumentovali, dokazali i naplatili štetu od nemaca, ali to ne znači kako oni nisu prevaranti po prirodi, jer su de fakto pokušali (i u nekim drugim situacijama verovatno i uspeli) prevaru. A radilo se o ozbiljnim projektima sa ozbiljnim firmama, nemačkih a svetskog monopolističkog položaja u branši, u oblasti mašinogradnje i potrošačke elektronike. I primera je još, a i dokaza, a i živih svedoka.
Sarađivalo se živo i u uporedivoj meri i sa Italijanima, Francuzima, Britancima, Šveđanima, Rusima... poslovne tajne su se čuvale, no niko nije bio tako dosledan u pokušaju zavrtanja kao nemci, ni blizu, ni uporedivo, ni da bi stao u istu rečenicu. Sa zapada pogotovo.
nemci su nemilosrdno udarali po mojim kolegama i mojoj firmi i pre sankcija, i tokom njih, i 1999, i potom, kada im se god ukazala prilika i koliko su žešće mogli — i tokom DSR-a što je za mene ipak daleka prošlost — zato se ne uzdržavam od generalizacije niti mislim da su i oni zavredili ikakav obzir.
Kako bi ti ako ne prevarantima nazvao ljude koji kradu delove i šteluju broj izrađenih pozicija? To nam je radila austrijska ugledna firma. Lopovima?
Kako nazvati ljude koji isporučuju jedan kvalitet materijala dok im se plaća i nadzor a sasvim drugi (niži) kada se pogon osamostali? To su radili nemci u kooperativnom projektu sa nama, Japancima i Holanđanima.
Koja karakterizacija je primerena ljudima što u zajedničkom razvoju i proizvodnji miniraju partnera i šteluju ispitivanja da mu proizvodi budu škart sve dok taj partner sam ne ispita, shvati o čemu se radi pa na slobodnom tržištu kupi sklopove te nemačke firme i pošalje ih na ispitivanje kao svoje pa ih nemci sami odbiju kao nekvalitetne?
Sve ovo smo dokumentovali, dokazali i naplatili štetu od nemaca, ali to ne znači kako oni nisu prevaranti po prirodi, jer su de fakto pokušali (i u nekim drugim situacijama verovatno i uspeli) prevaru. A radilo se o ozbiljnim projektima sa ozbiljnim firmama, nemačkih a svetskog monopolističkog položaja u branši, u oblasti mašinogradnje i potrošačke elektronike. I primera je još, a i dokaza, a i živih svedoka.
Sarađivalo se živo i u uporedivoj meri i sa Italijanima, Francuzima, Britancima, Šveđanima, Rusima... poslovne tajne su se čuvale, no niko nije bio tako dosledan u pokušaju zavrtanja kao nemci, ni blizu, ni uporedivo, ni da bi stao u istu rečenicu. Sa zapada pogotovo.
nemci su nemilosrdno udarali po mojim kolegama i mojoj firmi i pre sankcija, i tokom njih, i 1999, i potom, kada im se god ukazala prilika i koliko su žešće mogli — i tokom DSR-a što je za mene ipak daleka prošlost — zato se ne uzdržavam od generalizacije niti mislim da su i oni zavredili ikakav obzir.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Pa to rade i naši ljudi, gledaju da te zajebu gde stignu.
Sa druge strane, koga znam da je otišao preko, više su ovde pokušavali da ih zajebavaju poslodavci nego u Nemačkoj ili Austriji. Pa i u samoj Nemačkoj, naši ljudi bi stalno nešto da te zajebu, jedino se možeš usrećiti ako se osamostališ da s našim ljudima nemaš dodira.
Tako da, to što pričaš jeste generalizacija. Velike kompanije su nemilosrdne. Neke manje, neke više, svakako im se razlikuju poslovne politike, ali i da jesu Nemačke firme bezobraznije, to ne znači da su Nemci kao narod pokvareni.
Čak i što se robovlasništva tiče, a koje je u Evropi davno ukinuto. Da li misliš da Srbija ne bi kolonizovala Afričke zemlje da je to samo bila u mogućnosti? Naravno da bi. Samo da smo imali more, brodove, i da nismo imali Turke za vratom. Isto kao što bi i Afrikanci kolonizovali Evropu da su to mogli.
Sudiš o ljudima po onome kako se ponaša njihova uprava. A i naša vlast je pederska prema svim našim komšijama, i sa svima nas zavađaju. Prosto se nadam da što manje manje ljudi o nama sudi na osnovu AV-a.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Sa druge strane, koga znam da je otišao preko, više su ovde pokušavali da ih zajebavaju poslodavci nego u Nemačkoj ili Austriji. Pa i u samoj Nemačkoj, naši ljudi bi stalno nešto da te zajebu, jedino se možeš usrećiti ako se osamostališ da s našim ljudima nemaš dodira.
Tako da, to što pričaš jeste generalizacija. Velike kompanije su nemilosrdne. Neke manje, neke više, svakako im se razlikuju poslovne politike, ali i da jesu Nemačke firme bezobraznije, to ne znači da su Nemci kao narod pokvareni.
Čak i što se robovlasništva tiče, a koje je u Evropi davno ukinuto. Da li misliš da Srbija ne bi kolonizovala Afričke zemlje da je to samo bila u mogućnosti? Naravno da bi. Samo da smo imali more, brodove, i da nismo imali Turke za vratom. Isto kao što bi i Afrikanci kolonizovali Evropu da su to mogli.
Sudiš o ljudima po onome kako se ponaša njihova uprava. A i naša vlast je pederska prema svim našim komšijama, i sa svima nas zavađaju. Prosto se nadam da što manje manje ljudi o nama sudi na osnovu AV-a.
Mislim da naravno da ne, ni približno ne bi bilo tako, a i istorija potvrdjuje odakle su takve ideje došle i bile opšte prihvaćene u društvu.Čak i što se robovlasništva tiče, a koje je u Evropi davno ukinuto. Da li misliš da Srbija ne bi kolonizovala Afričke zemlje da je to samo bila u mogućnosti? Naravno da bi. Samo da smo imali more, brodove, i da nismo imali Turke za vratom. Isto kao što bi i Afrikanci kolonizovali Evropu da su to mogli.
Afrikanici da kolonizuju Evropu?
Pa što nisu onda Afrikanci kolonizovali po Africi gde su itekako mogli. A nisu ni pokušuvali da nameću negde daleko drugim narodima svoje "misionarstvo" kao evropljani ( i sve prateće što ide uz to od negacije prava na jezik pa nadalje).
Nije stvar u tome da li se nešto može (da se krade npr) nego da li se želi kao opšti stav nekog društva i opravdavanje tog nekog , bilo kog, negativnog ponašanja kao društveno korisnog. Kao što je ropstvo smatrano sasvim opravdano kod (zapadnih) Evropljana pre svih.
Isto se odnosi i na segregaciju, rasnu/ versku/ etničku/...koja je za evropska shvatanja nešto normalno...danas se to popularno zove politika dvostrukih standarda.
Za mene važi pravilo ali za tebe ne važi, u identičnim uslovima i okolnostima.
Inače, u Africi je možda najveća uvreda i strah kada se pomene "beli čovek". Deci se preti kada su nestašna ili nešto treba da se kazne- doći će beli čovek.
Živeo sam u Africi nekoliko godina i rekao bih da znam dovoljno dobro razlike Evro i Afro shvatanja.
I da, i moje iskustvo sa nemačkim firmama je da su prevaranti u pokušaju ako imalo ima šanse. I da generalizovano u nemačkim firmama su uprave sastavljene od Nemaca ili su oni koji odlučuju Nemci a izvršavaju razni drugi po poreklu.
Narod ko narod se ne pita mnogo ali oni koji se pitaju i odlučuju jesu predstavnici tog običnog naroda u neku ruku, odatle i generalizacija mada ona generalno za bilo šta nije adekvatna išta više od (pred)ubedjenja u nešto što se očekuje (može očekivati) za datu situaciju.
Svaka velika civilizacija je imala neku tendenciju "kolonizacije" drugih ali su Evropljani ti koji su neuporedivo najviše zločina po svetu napravili svojim delovanjem. Da ne nabrajam narode- zemlje jer nije kratak spisak.
- Gazu
Itekako bi i mi kolonizovali, sve do Tokija!
U skladu sa naslovom teme !
Član 118. Ustava iz 1835. (našeg prvog):
“Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne prodati.”
Što se tiče objektivnosti, samo ću pomenuti nemačke auto-časopise »Auto bild«, »Auto motor i sport«, »Auto cajtung«. Postoji li još neka zemlja koja izdaje auto-časopise a da su ovako odreda poznati po neobjektivnosti i naklonjenosti svemu namačkom?
I nisam govorio o gastarbajterisanju na niskom i pojedinačnom nivou već filozofiji rada koja odlikuje i izdvaja nemačke firme. I baš me briga da glumatam pravednost i ne generalizujem, dok se svaki nemac ponaša kao vojnik u ratu svoje organizacije. To da je Vilhelm/Hitler/Kol kriv za sve a da su oni samo iz straha ćutali i nikakve zločine nisu počinili, to nije priča za mene, pa ko onda pobi onolike milione i uništi tolike zemlje, šačica ljudi iz vrha partije sama?! Oni su generalizovali svaki put kada su mogli na našu (i ne samo našu) štetu i toga treba biti svestan.
“Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne prodati.”
Što se tiče objektivnosti, samo ću pomenuti nemačke auto-časopise »Auto bild«, »Auto motor i sport«, »Auto cajtung«. Postoji li još neka zemlja koja izdaje auto-časopise a da su ovako odreda poznati po neobjektivnosti i naklonjenosti svemu namačkom?
I nisam govorio o gastarbajterisanju na niskom i pojedinačnom nivou već filozofiji rada koja odlikuje i izdvaja nemačke firme. I baš me briga da glumatam pravednost i ne generalizujem, dok se svaki nemac ponaša kao vojnik u ratu svoje organizacije. To da je Vilhelm/Hitler/Kol kriv za sve a da su oni samo iz straha ćutali i nikakve zločine nisu počinili, to nije priča za mene, pa ko onda pobi onolike milione i uništi tolike zemlje, šačica ljudi iz vrha partije sama?! Oni su generalizovali svaki put kada su mogli na našu (i ne samo našu) štetu i toga treba biti svestan.
To da nam se barem delimično sudi spram vlasti koju imamo je, nažalost, verovatno neizbežno.Gazu napisao: 22 Jan 2025, 13:52A i naša vlast je pederska prema svim našim komšijama, i sa svima nas zavađaju. Prosto se nadam da što manje manje ljudi o nama sudi na osnovu AV-a.
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Koja priča sa sve citiranjem srbskog ustava iz 1835.
2. svetski rat se završio pre 80 godina, 'mi' smo mnogo svežiji sa ratnim zločinima al ovo svakako nije forum za takve priče imaš blic komentare i tviter, danas je 2025. godina.
počelo je od toga da si pominjao celu zemlju kao skrnavu što je nepristojno u krajnju ruku prema gastosima sa foruma koji tamo žive kao što bi isto bilo da oni pričaju tako o našoj zemlji.
2. svetski rat se završio pre 80 godina, 'mi' smo mnogo svežiji sa ratnim zločinima al ovo svakako nije forum za takve priče imaš blic komentare i tviter, danas je 2025. godina.
počelo je od toga da si pominjao celu zemlju kao skrnavu što je nepristojno u krajnju ruku prema gastosima sa foruma koji tamo žive kao što bi isto bilo da oni pričaju tako o našoj zemlji.
- Gazu
Ali ako tebi nije prijatno kada neko tako zaključuje o nama na osnovu AV-a, onda nemoj ni ti to raditi drugima.motorista napisao: To da nam se barem delimično sudi spram vlasti koju imamo je, nažalost, verovatno neizbežno.
Inače, evo za Englesku iz 1706. godine.
Nismo mi sa Sretenskim ustavom bilo napredniji od Evrope, već smo upravo težili Evropi.In Smith v. Browne & Cooper, Sir John Holt, Lord Chief Justice of England, rules that "as soon as a Negro comes into England, he becomes free. One may be a villein in England, but not a slave."
Na temu robova i zločina. Šta su Japanci radili u Kini, šta su Mongoli radili gde god su stigli... Pa Egipćani su Afrikanci, a imali su robove još u starom veku. Šta su radili Asteci, žrtvovali ljude Bogu Sunca - poenta je bila da srce još kuca kad bude izbačeno. Te žrtve su sigurno bili slobodni ljudi.
Ako neki Afrikanci ne misle o robovima, to je samo zato što su ostali u svojim malim zajednicama koje ne znam da li su mogle da se zovu civilizacijom... U tim slučajevima je i pojam imovine drugačije. Da su se samo malo dodatno organizovali, pojavilo bi se i robovlasništvo.
Mi ljudi kao vrsta imamo nešto u sebi čime umemo da budemo jako pokvareni kad smo u velikim brojevima. Tada nema osećaja odgovornosti, morala i ostalog - lako je distancirati se od svoje žrtve. A na čelo staviš najveće psihopate, a kod velikih brojeva ljudi nađe se dovoljno i onih priglupih psihopata da te ružne stvari sprovode u delo.
Mi smo samo mali narod koji je bio pod Turcima. U suprotnom bismo pokazali drugačije lice još u 16. veku.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pa i mi slavimo Dušana Silnog.
Gazu, baš iznosis neke teze, ne znam šta da kažem. Ropstvo je u Engleskoj postojalo još mnogo posle tog datuma kog si naveo, a kod nas, ako nije bilo ropstva, pa valjda nije prioritet njegovo ukidanje.
O kakvim pederskim odnosima sa svim susedima pričaš - možda Mađarskom gde se slizao sa Orbanom koji nosi šal sa velikom Mađarskom, sa Rumunijom? Bugare moli da dolaze za novu godinu, Makedoncima i Albancima je dao pravo da rade u Srbiji i steknu državljanstvo. Nadam se da ne misliš da nam je Kosovo sused i da je trenutna situacija srpska krivica (Vučić jeste pristao na sve, ali nije izazvao). Sa CG, BIH i HR imamo povremene pederske odnose, ali je to u dobroj meri podgrevano i sa njihove strane. Sećam se kako su Bosance ložili 2016 da će Šešelj da postane predsednik ovde.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
O kakvim pederskim odnosima sa svim susedima pričaš - možda Mađarskom gde se slizao sa Orbanom koji nosi šal sa velikom Mađarskom, sa Rumunijom? Bugare moli da dolaze za novu godinu, Makedoncima i Albancima je dao pravo da rade u Srbiji i steknu državljanstvo. Nadam se da ne misliš da nam je Kosovo sused i da je trenutna situacija srpska krivica (Vučić jeste pristao na sve, ali nije izazvao). Sa CG, BIH i HR imamo povremene pederske odnose, ali je to u dobroj meri podgrevano i sa njihove strane. Sećam se kako su Bosance ložili 2016 da će Šešelj da postane predsednik ovde.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
- Gazu
Da, zato sam taj zakon i naveo. Ukinuli ropstvo u Engleskoj, ali ne i za svoje kolonije!
AV se uvlači tim susedima iza zatvorenih vrata, ali narod sa svima zavađa. Ne gledaj samo šta on izgovara, već šta radi ceo njegov režim, Vučićević, onaj na Ćirilica i slični... Vidiš kako je sad pokušavao studente da diskredituje: tako što su izvlalili da su to Hrvati. Kao da je to loše što je neko Hrvat.
Nebitno mi je Kosovo za ovaj argument.
Ali trudiću se da ne pišem dodatno ovde na tu temu. Poenta je da je treba generalizovati. Možda se ne slažeš sa mnom po pitanju zašto je AV debil, ali se sigurno slažeš sa mnom da niko od nas ne bi hteo da nas s njime poistovećuje. Tako da je i taj drugi posus isto nebitan.
AV se uvlači tim susedima iza zatvorenih vrata, ali narod sa svima zavađa. Ne gledaj samo šta on izgovara, već šta radi ceo njegov režim, Vučićević, onaj na Ćirilica i slični... Vidiš kako je sad pokušavao studente da diskredituje: tako što su izvlalili da su to Hrvati. Kao da je to loše što je neko Hrvat.
Nebitno mi je Kosovo za ovaj argument.
Ali trudiću se da ne pišem dodatno ovde na tu temu. Poenta je da je treba generalizovati. Možda se ne slažeš sa mnom po pitanju zašto je AV debil, ali se sigurno slažeš sa mnom da niko od nas ne bi hteo da nas s njime poistovećuje. Tako da je i taj drugi posus isto nebitan.
@ftj , vidi šta si ti ovde napisao i kako to može da se tumači u odnosu na naše ljude i našu zemlju. Ali nebitno.
Citiranje Ustava je, jasno, skoro pa lakonski odgovor na Gazuovu istorijsku pretpostavku.
U nemačkim laboratorijama su se redovno nalazili ljudi spremni da lažiraju rezultat, u njihovim ulaznim kontrolama oni što šteluju dokumentaciju, u izlaznim ti što daju lažne ateste. Ljudi bez integriteta, u broju da to nipošto nije izuzetak.
Nisu to radili njihovi državnici ili šta ti ja znam ko, već konkretni čitavi lanci ljudi, kroz različita preduzeća, u obliku ako ne gotovo redovne a ono česte i očekivane pojave. Toga kod drugih naroda nije bilo ni u uporedivoj meri.
Ambasadori, kancelari, predsednici... su tu u nekom zadnjem planu.
A mi nismo mogli ranije da se suprotstavimo ropstvu kada smo do 1830. bili sasvim pod Osmanlijama ili u borbi za kakvo-takvo oslobođenje od njih; uostalom, ono kod nas nije postojalo, te smo tim članom Ustava prevashodno podržali ideju oslobođenja svih ljudi, možda čak i nekom broju konkretno pomogli.
Imali smo itekako grešaka, ali bavljenje nekim oblikom robovlasništva, koliko znam, do sada, nije među njima.
Moja poenta je kako je teza o tome da bi se i mi bavili robovlasništvom da smo bili nezavisni i moćni malo verovatna u stvarnosti, jer ono nije karakteristično za naše društvo i suprotnih dokaza ipak nema, dok bavljenje nekih drugih država robovlasništvom (u poznatim periodima istorije) nije teza ni pretpostavka već činjenica.
Citiranje Ustava je, jasno, skoro pa lakonski odgovor na Gazuovu istorijsku pretpostavku.
Pa ja ti govorim iz ličnog iskustva a ne na osnovu priča o političarima.Gazu napisao: 22 Jan 2025, 23:02Ali ako tebi nije prijatno kada neko tako zaključuje o nama na osnovu AV-a, onda nemoj ni ti to raditi drugima.
U nemačkim laboratorijama su se redovno nalazili ljudi spremni da lažiraju rezultat, u njihovim ulaznim kontrolama oni što šteluju dokumentaciju, u izlaznim ti što daju lažne ateste. Ljudi bez integriteta, u broju da to nipošto nije izuzetak.
Nisu to radili njihovi državnici ili šta ti ja znam ko, već konkretni čitavi lanci ljudi, kroz različita preduzeća, u obliku ako ne gotovo redovne a ono česte i očekivane pojave. Toga kod drugih naroda nije bilo ni u uporedivoj meri.
Ambasadori, kancelari, predsednici... su tu u nekom zadnjem planu.
Ujedinjeno Kraljevstvo je 1833. donelo uredbu kojom se, istina u smislu pretežno abolicionizma, UREĐUJE pitanje ropstva u UK. Odužilo se to kod njih poprilično.Gazu napisao: 22 Jan 2025, 23:02Inače, evo za Englesku iz 1706. godine.Nismo mi sa Sretenskim ustavom bilo napredniji od Evrope, već smo upravo težili Evropi.In Smith v. Browne & Cooper, Sir John Holt, Lord Chief Justice of England, rules that "as soon as a Negro comes into England, he becomes free. One may be a villein in England, but not a slave."
A mi nismo mogli ranije da se suprotstavimo ropstvu kada smo do 1830. bili sasvim pod Osmanlijama ili u borbi za kakvo-takvo oslobođenje od njih; uostalom, ono kod nas nije postojalo, te smo tim članom Ustava prevashodno podržali ideju oslobođenja svih ljudi, možda čak i nekom broju konkretno pomogli.
Imali smo itekako grešaka, ali bavljenje nekim oblikom robovlasništva, koliko znam, do sada, nije među njima.
Moja poenta je kako je teza o tome da bi se i mi bavili robovlasništvom da smo bili nezavisni i moćni malo verovatna u stvarnosti, jer ono nije karakteristično za naše društvo i suprotnih dokaza ipak nema, dok bavljenje nekih drugih država robovlasništvom (u poznatim periodima istorije) nije teza ni pretpostavka već činjenica.
- Gazu
Razumem, govoriš iz svog iskustva, ali to govoriš iz iskustva gde ste poslovali sa stranim kompanijama. I to ti verujem u potpunosti da su oni bili takvi u tom trenutku, i sumnjam da su i sada sami od sebe postali bolji. Očekivano mi je da kompanije rade prljavo, isto kao i države. Ali to je jedan aspekt samo. Ne bi iz toga zaključio da su Nemci loši.
Da, ovo za robovlasništvo je za teritoriju Engleske, i za su time počeli. Čak je i to za 1833. za VEĆINU svojih kolonija. Dakle, ni oni tad nisu ukinuli robovlasništvo baš u celoj svojoj kolonijalnoj imperiji.
Ja inače ne kažem da smo mi loši zbog toga što tvrdim da bi i mi bili robovlasnici da smo bili dovoljno moćnih. Moje je mišljenje da je to uobičajeno u razvoju civilizacije. Da smo samo u nekom trenutku postali tako moćni, kroz nekoliko generacija bismo se promenili.
I mislim da nam se tu mišljenja razilaze, ali složimo se da se ne slažemo.
Da, ovo za robovlasništvo je za teritoriju Engleske, i za su time počeli. Čak je i to za 1833. za VEĆINU svojih kolonija. Dakle, ni oni tad nisu ukinuli robovlasništvo baš u celoj svojoj kolonijalnoj imperiji.
Ja inače ne kažem da smo mi loši zbog toga što tvrdim da bi i mi bili robovlasnici da smo bili dovoljno moćnih. Moje je mišljenje da je to uobičajeno u razvoju civilizacije. Da smo samo u nekom trenutku postali tako moćni, kroz nekoliko generacija bismo se promenili.
I mislim da nam se tu mišljenja razilaze, ali složimo se da se ne slažemo.

Sa kojim li si ti kompanijama saradjivao kada imaš takvo očekivanje prljavog rada kompanija generalno??Očekivano mi je da kompanije rade prljavo, isto kao i države. Ali to je jedan aspekt samo. Ne bi iz toga zaključio da su Nemci loši.]
Ja baš suprotno nemam takva očekivanja na osnovu iskustava sa američkim i japanskim kompanijama, uvek su bili 100% korektni i tačno se držali dogovorenog. I sa Italijanima imam pozitivna iskustva.
A kao što sam napisao sa nemačkim nije baš tako lagodno već uvek na oprezu.
- Gazu
Nisam radio sa kompanijama, i verujem ti za tvoje iskustvo sa nemačkim firmama u tom kontekstu. Ali ne zaključujem ništa o Nemcima kao narodu na osnovu toga.