Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Letnje gume

Post od McGruja »

Ja ne mislim da je glupost.
Auto ne sme da ima felne i gume dimenzija koje nisu propisane od strane proizvođača.

Zato i postoji atest

Mi smo svetlosnim godinama udaljeni od toga
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Mom drugu u Australiji su hteli da zaplene auto zato sto su mu felne i gume van standarda, isli iza njega i videli da guma malo strci u odnosu na rub i haos. Jer moze da ugrozi ostale vozace , voznjom ne propisanih tockova.
nista buraz, ostavio ih na autu. Murkani su me jednom do sada zaustavili... drao se i odro mi lekciju ali nije ima papire koje treba da mi da kaznu. navodno, moze da mi zapleni auto... ja se pravio glup, reko nemam pojma, izvinite gospodine i slicno. Pustio me... To je bilo pre mesec dana. Nadam se samo da ne naletim na istog tipa opet... inace, dok gume traju, kontam da vozim, a onda cu prodati felne i vratiti stare ... steta da to radim sada kad su ove gume nove a na starim mi izlizane
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Grujo, normalno da za dimenziju koja nije fabricka smatram da treba atest ili neka vrsta pregleda.
Upisivanje jedne u saobracajnu je bez veze, pogotovu sto sada automobili dolaze sa vise razlicitih dimenzija. Fer bi bilo kada bi moglo da se krece u okviru tih fabrickh dimenzija, kao sto 147 ima od r15 do r17, a ostalo se lako proveri.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ja sam veoma zadovoljan sa svojim contijem sc5, dosta su dobre. U prvi mah su mi bile losije od zimskih guma, mada je to I donekle logicno jer su bile nove I imale zastitni sloj a zimske gume imaju ekstra grip kada ih vozis na 40 stepeni, ali sada kad su legle kako valja dosta su dobre. Auto moze malo da zadriftuje ako se pretera, ali je veoma dobar za kontrolu oseca se da ima ogroman grip koji bas pomaze u kontroli auta. Imao sam neku krivinu na Avali gde se auto lepo nagnuo, sada cu okaciti sliku s kompa

Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ralee napisao:Grujo, normalno da za dimenziju koja nije fabricka smatram da treba atest ili neka vrsta pregleda.
Upisivanje jedne u saobracajnu je bez veze, pogotovu sto sada automobili dolaze sa vise razlicitih dimenzija. Fer bi bilo kada bi moglo da se krece u okviru tih fabrickh dimenzija, kao sto 147 ima od r15 do r17, a ostalo se lako proveri.
kako sam shvatio u hrvatskoj mozes da upises vise dimenzija u saobracajnu. zapravo sam siguran, jer znam da voze razlicite dimenzije letnji/zimski set bar nekoliko njih...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Trebalo bi da možeš dimenzije koje su upisane u tehničkoj specifikaciji auta.
Korisnikov avatar
WlayCo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:10
Garaža: Hyundai i30 facelift 1.4, 16v, 109KS (2011g)

Post od WlayCo »

Ja sam I30 kupio 2011-te, ovo je 5-a sezona sa istim letnjim gumama (zimske sam odmah uzeo good year ultra grip 8 i fenomenalne su).
Danas primetim da su ove letnje pocele da se raspadaju. Da, raspadaju. Dve od cetiri imaju neki cudan problem, kramponi tj. sara, koja je velika poprilicno i dalje, pocela da se kida. Uslikacu sutra da vam pokazem ali prvi put u zivotu videh tako nesto. A jos me ceka Grcka i more od 1-og septembra. Moracu do vulkanizera da vidim koliko je to zaista problem...znam da je tesko da vam opisem bez slike. Elem, gledao sam malo nove gume i zanima me sta preporucujete u dimenziji 185/65-R15. Mogu li da stavim 195? Naleteh slucajno na ove Pirelli http://pneumaster.rs/pirelli-19565r15-91h-p6cint pa mi zapadose za oko...
Who's your daddy?
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Naravno da mozes 195, ja ih vozim a i one su po specifikaciji. Trebalo bi da mogu na fabricke felne ako ih imas. Uzmu Dunlop Bluresponse ili GY Efficient grup performance i uzivaj.
Korisnikov avatar
WlayCo
Reactions:

Post od WlayCo »

Hvala Ogi, koliko vidim obe mogu da se nadju za ispod 7k po komadu... Toliko bih mogao da platim... Da, fabricke felne celicne imam.
Who's your daddy?
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

WlayCo napisao:Ja sam I30 kupio 2011-te, ovo je 5-a sezona sa istim letnjim gumama (zimske sam odmah uzeo good year ultra grip 8 i fenomenalne su).
Danas primetim da su ove letnje pocele da se raspadaju. Da, raspadaju. Dve od cetiri imaju neki cudan problem, kramponi tj. sara, koja je velika poprilicno i dalje, pocela da se kida. Uslikacu sutra da vam pokazem ali prvi put u zivotu videh tako nesto.
Dali često u mestu namotavaš pun levi/desni ? Hoće da se desi to kidanje šara/krampona već na par god. starim gumama ako se često namotava u mestu. U tom slučaju guma nije strukturalno oštećena, gadnije izgleda nego što jeste, pod uslovom da ne ideš preko 180km/h, ( ovo važi za premijum gume u koje spada i goodyear)
Probaj pri namotavanju pun levi/desni da se krećeš barem nekom minimalnom brzinom, pomaže.
Korisnikov avatar
WlayCo
Reactions:

Post od WlayCo »

Novo iskustvo za mene. To su one Hankook gume koje su stigle sa autom. Ja vozim polako zbog male dece, skoro da ne pamtim kad sam isao preko 120-130max. Izgleda gadno ali ako nije toliko strasno mozda i odlozim kupovinu do proleca... Hvala za savet!
Who's your daddy?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Letnje gume

Post od dag81 »

Dunlop blu 195/65 15 je 50e i bices miran sigurno 50-60.000km.
Sto se tice Hankooka cest je slucaj da se tako haba, ne samo on, pogotovu ako imas parking od rizle, ili si cesto van puta i imas dosta motanja u mesti.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

dragan napisao:
Ralee napisao:Grujo, normalno da za dimenziju koja nije fabricka smatram da treba atest ili neka vrsta pregleda.
kako sam shvatio u hrvatskoj mozes da upises vise dimenzija u saobracajnu. zapravo sam siguran, jer znam da voze razlicite dimenzije letnji/zimski set bar nekoliko njih...
Neznam za Hrvatsku ali u SLO ako imaš nepropisnu dimenziju ( čak i npr 195 65 15 umesto 195 60 15 ) možeš imati problema sa osiguranjem ( ne naplate ti štetu), kazna je 400e + vanredni tehnički pregled. Možeš upisati u homologacijski karton svašta dimenzija ako imaš sve papire od felgi. Ne možeš ili vrlo težko je homologirati druge fabričke felge ( naprimer iz novijeg modela na stariji ako je dimenzija različita), jer te po običaju nemaju papire. Zato se u praksi izvodi to tako da nađeš nekde felge sa papirima identične dimenzije i to homologiraš, jer nigde ne piše marka felgi više manje. U glavnom ne samo felge, SVAKA netvornička stvar na avtu se mora homologirati, u teoriji čak i npr sportki filter vazduha ili papučice da ne govorim o auspuhu, u praksi moraš imati stvarno "sreču" da te zajebavaju za takve malenkosti, ali za tamna stakla felge, snižen avto i slično svakako hoče.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

WlayCo napisao:Hvala Ogi, koliko vidim obe mogu da se nadju za ispod 7k po komadu... Toliko bih mogao da platim... Da, fabricke felne celicne imam.
Preporučujem i hankook kinergy eco 425, super su i dosta jeftinije od Dunlop ili goodyear koje baš i nisu toliko dobre gume koliko su popularne. ( da se razumemo daleko su od slabih, ali barem dunlop sport blu response je sasvim prosečna guma, nije mi jasno od kud toliko hvaljenja)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Letnje gume

Post od dag81 »

Kako prosecna kada je poslednje 3 god u vrhu. Hankook ove god u ovoj dim(195/65 15) uopste nije jeftin, mozda par eura nize.
P.S. Ja samo jednog znam da je bio nezadovoljan, sa foruma, i to se zalio da je premekana.
Odgovori