Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Puzo81 »

Nek mu je sa srećom :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

passenger napisao:Mator bajo, tries godina
Mlađi si od mene. Lol.

Sent from my HUAWEI G7-L01 using Tapatalk
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Moj odlican drugar je vec nekih 10-ak godina (mozda i vise) na kruzerima. Ovde je zavrsio istoriju, ali od toga 'leba nije imao, pa je resio da se oproba. Krenuo od dna-kao konobar. Prve 2-3 godine mu je bio pakao. Kada se vrati sa broda, izgleda kao iz Ausvica da je izasao. Onda je poceo lagano da napreduje i dogurao do pozicije batlera, gde je uzimao finu kintu- 4-5 hiljada mesecno. Obzirom da je to bio neki vrhunac u food and beverage delu, a to mu se, naravno, nije radilo citav zivot, prebacio se u hotelsko-administrativni deo, gde je morao opet da se probija sa dna, odnosno recepcije. Losa stvar je bila ta sto se sa platom spustio na nekih 2-2,5 hiljade, ali mu je to otvorilo mogucnost da napreduje i radi nesto smisleniji i laganiji posao. Vec je posle par ugovora napredovao i sada radi u back office-u, neku papirologiju valjda.

Ovaj tvoj je mlad, pa ako je spreman da se zrtvuje nekoliko godina, moze krenuti u pravljenje neke karijere tamo. Losa stvar, osim izuzetnog napora, je i to sto se nakon nekoliko godina potpuno "prebacis" na brodski nacin zivota i vec nakon nedelju dana odmora cupkas i cekas da se vratis na duznost. Licno, mislim da nikada ne bih mogao ubediti sebe da pristanem na taj robovski stil zivota, ali cesto covek nema puno izbora...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

A zdravstveno i penzijsko?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Delija napisao:@passenger
Daleko od toga da si mator, al' vreme prolazi jako brzo. Nemoj ga traciti.
Neću. Problem je što sam stekao neki status u firmi gde radim sada, iako upravljam dvema velikim presama, skorije je trebalo da me sklone od tih mašina i stave na bolju poziciju, ali sam dao otkaz i krećem u jednoj holandskoj firmi da radim, pa opet od nule. Trajaće bar pola godine, godinu da pokažem šta i koliko mogu. Krećem od montaže u ovoj firmi, a u pretnodnoj od sam krenuo od trake.

Naredne godine ću upisati neki od kurseva. Videću sa njima u firmi šta će im trebati u tom trenutku, ali najverovatnije LEAN. Košta podosta, kao dobar E90, ali verujem da će da se isplati s obzirom da bi kurs bio u jednoj od cenjenijih tehničkih instituta za kurseve u okolini. Usput govoreći, iako nije u mojoj branši nov posao, pozitivno si reagovali na to da sam inženjer. U tom delu gde počinjem da radim ima samo 4-5 ljudi, dolazi još 6-7 u narednom periodu. Nova hala
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ti si u situaciji kao ja u vojsci, kada pitali ko je zavrsio faks, nas stotinak. Ja i jos dvojica se javil, i stavili nas da citamo prirucnik svima...
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

@svi, ti ljudi koje znate na kruzerima, jesu li otisli preko nase agencije i jesu li iz te oblasti (znam da je najlakse fizioterapeutima, konobarima i kuvarima)? Drugar, 20 godina, otisao kao konobar, klasika, cekam da se vrati pa da prikupljam utiske. Opet, pricam sa likom iz HN-a koji je vec 6-7 godina, ali njima je druga prica, pola Boke zavrsilo onu pomorsku skolu i pola Boke na brodu (ona druga polovina ostaje kuci da izdaje apartmane :D )
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Može na brodu da se bude i fotograf, ili da se radi sa svetlom i ozvučenjem...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Komsa je inzenjer na brodu - masinac. Radi na odrzavanju, mada cim imaju neki ozbiljniji kvar dolece helikopter sa ekspertskom ekipom.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Kum je konobar i bas je za taj posao aplicirao. Isao je preko agencije iz Makedonije, ali su dolazili ljudi iz Royal Caribaina u BG na razgovor. Uz Engleski morao je i da zna Spanski, posto mu je brod bio na toj ruti po karibima

Sent from my SM-J500FN
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Heinz napisao:Može na brodu da se bude i fotograf, ili da se radi sa svetlom i ozvučenjem...
Imam prijatelja bio fotograf na brodu, bas je skoro stigao. Bio je 6 puta na brodu.
Ostao mlad bez roditelja, sam na svetu, pa mu to bila poslednja sansa. Uglavnom i on kaze, radi se robovski
i bez radnog vremena, odnosno non stop. I takodje kaze da je svaki put lova sve manja.
Iako je postao tamo menadzer za fotografe nece vise da se vraca. Nema privatnog zivota pored broda.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

I tu veeovatno zavisi na kom si brodu. Drugar vec godinama radi kao fotograf na Diznijevom kruzeru i ne zali se,lepo mu.
Par drugara iz Boke su na teretnim brodovima,odrzavanje i tako to i lepu lovu zgrcu,zidaju svi kuce,dobra kola su tu ali rodi mu se dete a on na brodu. Vidi ga prvi put sa 5 meseci pa onda nije tu za prvi rodjendan i tako u krug. Odvojenost od porodice im je najveci problem ali u principu nemaju nekog izbora. Kafic, neka drzavna firma ili brod.

t
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Koliko sam upoznat sa tematikom, dobra varijanta su recni putnicki brodovi. "Blize" si kuci i kraci su periodi odlazaka. Lova kazu da nije losa.
Generalno sve je to bilo extra pre 10-15 godina, kada je to kod nas bila egzotika od posla

Sent from my SM-J500FN
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jos ako je barza i bonus zna da bude vise nego dobar.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

dunx81 napisao:...ali rodi mu se dete a on na brodu. Vidi ga prvi put sa 5 meseci pa onda nije tu za prvi rodjendan i tako u krug. Odvojenost od porodice im je najveci problem ali u principu nemaju nekog izbora...
Pogodio si u centar. Identican slucaj je i sa komsom. I jako slabo moze nesto da planira. Kazu mu 3 meseca odmora - zovu ga za dva, a ne sme da odbije. I tako u krug.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Odgovori